Da li se čoveku daje anđeo čuvar i kada?

Robivek kad Pravoslavna Crkva uči da svaki čovjek ima anđela čuvara:
Evo zasto:

" Молитвe Анђелу Чувару​

Молитва #1
Анђеле Божији, Чувару мој
свети, који си ми од Бога дат као заштитник, просвети ме данас и сачувај од сваког зла, ка добрим делима упути и на пут спасења управи ме. Амин."

izvor dokaza: https://svetosavlje.org/molitve-andjelu-cuvaru/

Kao sto se jasno vidi,idedja o andjelu cuvaru je sastavni deo teologije od koje je pravoslavlje direktno i nedvosmisljeno nacinila jedan od fundamenata verske prakse - propovedaju da se ljudi trebaju moliti tim andjelima jer je njihova sluzba izuzetno bitna svakom coveku i na tu se perfidnu kartu zapravo ljudima prodaje paganstvo ...
Dakle Pismo je jasno - u verskom smislu se trebamo i smemo moliti iskljucivo Baogu NAEBESKOME I NIKOM DRUGOM !!!
Ja se kao hriscanina ovog gadim i sa svetom duznoscu ljudima ukazujem da se toga klone jer je suprotno jasnim Bozjim zapovestima.

Robivek kad Elena Vajt uči da svaki čovjek ima anđela čuvara:

Rekao sam ti i ponavljam:

jedno je davati pretpostavke na cemu svaki vernik pa i Vajt ima prava i u tom smislu to sto ona tvrdi da svaki covek ima "svog" andjela ne znaci da se tom andjelu u nekim priliikama ne prikljucuju i drugi...
E sad ukoliko se insistira da je za bezbednost svakog coveka angaziran SAMO JEDAN andjeo i da se od toga gradi neka doktrina koja se direktno uplece u versku praksu - e onda je to ozbiljan teoloski problem.

Dakle ako imas neki dokaz da je Vajt pozivala na sluzbu pomenutim andjelima daj je iznesi i evo ja cu je otvoreno i jasno iskritikovati i to ce biti zaista jaka i osnovana kritika...mozda cak i jedina takva na forumu jer je sve ostalo do sada bilo samo neosnovano pljuvanje.
Hajde bato,iznesi dokaze ako ih imas,ja sam svoje izneo !!!

"Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери," (Matej 23:23).
Uzeo si mi reci iz usta ali cemo ukratko svi ovde videti pravog licemera. :kafa:

Poslednja izmena:
Ajde ne mantraj. Prvo ti je samo postojanje anđela čuvara bilo novotarija suprotna Pismu pa kad si shvatio da je i tvoja proročica u to vjerovala onda eto može se vjerovati u anđele čuvare ali ne smiješ im se moliti. Licemjerno ali očekivano od tebe.
Hajde ti sad lepo jos jednom procesljaj sta sam ti rekao ali molim te ukljuci bar neku vijugu,za svaki slucaj...i obavezno vadi te naocare za svajcovanje...

Verujem da smes, ali u hriscanstvu ne smes sto je parametar koji pokazuje gde si ti.
Samo Bogu se moli.

Otkrivenje 22,8 I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
Otkrivenje 22,9 I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Rec i delo poklonim obuhvata i sluzenje i molenje.
Ni jedno stvorenje ne sme i ne moze da prihvati religiozno obozavanje ili molenje.

Naravno, ti samo radi svoj posao.

Verujem da smes, ali u hriscanstvu ne smes sto je parametar koji pokazuje gde si ti.
Samo Bogu se moli.

Otkrivenje 22,8 I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
Otkrivenje 22,9 I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Rec i delo poklonim obuhvata i sluzenje i molenje.
Ni jedno stvorenje ne sme i ne moze da prihvati religiozno obozavanje ili molenje.

Naravno, ti samo radi svoj posao.
Па и та молитва је упућена у крајњој линији Богу.

Gde si video da se neko molio andjelima?
2000 godina pravoslavlja. I molitve bivaju uslišene.

Pa ne postpji to u hriscanstvu.
Molitva se upucuje direktno Bogu preko Hrista.
Nema stvorenja posrednika u hriscanstvu.
Verujem da u tvojoj religiji ima, ali u hriscanstvu ne.
Ima u mesavinama hriscanstva.
Zamoliš li nekad nekog da se pomoli za tebe? Roditelje, ženu, djecu, kolege? Zašto je problem moliti se anđelima? Eto čak i da vjerujemo da mrtvi spavaju anđeli nisu mrtvi i mogu čuti.

Zamoliš li nekad nekog da se pomoli za tebe? Roditelje, ženu, djecu, kolege? Zašto je problem moliti se anđelima? Eto čak i da vjerujemo da mrtvi spavaju anđeli nisu mrtvi i mogu čuti.
Heeej ,sta je sad ovo , ti se i dalje sta se engleza a svi su videli da ti je lepo i jasno bilo receno da se radi o molitvi u verskoj smislu a ne da potrazis neku uslugu od nekoga !!!...
Nego,jesi li u Pismu igde video da se neko molio andjelima da se umesto njega mole Bogu ?
Ako imas dokaze daj ih iznesi ako ih nemas lepo priznaj svoju nebiblijsku versku praksu i to je to,nista novo pod suncem...

Па и та молитва је упућена у крајњој линији Богу.
...kakva bre crna krajna linija covece,presao si ti odavna sve crvene koje tolerise Pismo...

Heeej ,sta je sad ovo , ti se i dalje sta se engleza a svi su videli da ti je lepo i jasno bilo receno da se radi o molitvi u verskoj smislu a ne da potrazis neku uslugu od nekoga !!!...
Nego,jesi li u Pismu igde video da se neko molio andjelima da se umesto njega mole Bogu ?
Ako imas dokaze daj ih iznesi ako ih nemas lepo priznaj svoju nebiblijsku versku praksu i to je to,nista novo pod suncem...
Ko ti je kriv što nemaš pojma šta molitva anđelima i svetiteljima predstavlja?

Разбојник се крстио само не на класични начин.

Св. Кирило Јерусалимски: "Ко се не крсти, нема му спасења, осим мученика који и без воде примају Царство небеско."

Св. Јефрем Сирин: "разбојник је добио отпуштење грехова кроз тајну воде и Крви које су истекле из ребра Христовог"

Св. Јован Златоусти: "Христос је уредио тако да је након страдања један од војника пробо ребро Господње и из њега ‘изиђе крв и вода‘ (Јн. 19:34)… – не просто истекла, већ са шумом тако да је бризнула на тело разбојника; јер када илази са шумом она прсне, а када истиче полако, онда иде тихо и спокојно. Међутим, из ребра су крв и вода изишли са шумом, тако да су прснули на разбојника и тим окропљењем је он био крштен"

Св. Димитрије Ростовски: "вода која је истекла из ребара Христових, постала вода Крштења".

2000 godina pravoslavlja. I molitve bivaju uslišene.
Kažeš 2000?
Ne sećam se da sam u pismu video tako nešto, što je negde do kraja prvog veka.
Što znači da je 1900.
A verovatno je to učenje došlo dosta kasnije.

Starozavetni vernici se nisu molili andjelima, čak i kada su andjeli bili na kovčegu zaveta. Zašto bi ljudi za koje je Hrist postradao imali potrebu da čine tako nešto?

Ko ti je kriv što nemaš pojma šta molitva anđelima i svetiteljima predstavlja?
Pa nemam pojma prijatelju,reko sam ti vec - hriscanstvo se drzi iskljucivo Svetog Pisma i nije uvek dobro informisano u vezi sve te paganske forme religioznosti...
...ali zato posto nemam ja znam da ponekad otvorim neke vase stranice i da od tamo saznam u sta verujete,sta radite,zasto i t.d. pa sam u toj funkciji prilozio konkretne dokaze.
E sad ako imas argumentaciju da mi dokaze pobijes - daj ih konacno iznesi.

Разбојник се крстио само не на класични начин.

Св. Кирило Јерусалимски: "Ко се не крсти, нема му спасења, осим мученика који и без воде примају Царство небеско."

Св. Јефрем Сирин: "разбојник је добио отпуштење грехова кроз тајну воде и Крви које су истекле из ребра Христовог"

Св. Јован Златоусти: "Христос је уредио тако да је након страдања један од војника пробо ребро Господње и из њега ‘изиђе крв и вода‘ (Јн. 19:34)… – не просто истекла, већ са шумом тако да је бризнула на тело разбојника; јер када илази са шумом она прсне, а када истиче полако, онда иде тихо и спокојно. Међутим, из ребра су крв и вода изишли са шумом, тако да су прснули на разбојника и тим окропљењем је он био крштен"

Св. Димитрије Ростовски: "вода која је истекла из ребара Христових, постала вода Крштења".
Vidis,u tome i jeste razlika izmedju hriscanstva i verske zajednice gde pripadas - vi nam citirate oce dok hriscani citiraju Bibliju,Bozju Rec,onakva kakva zaista jeste !!!

Ako se anđeo dobija na krštenju, koji je đavo onda mene naterao da se krstim? :think:
Ja sam se isto krstio na svoj zahtev.
E sad- imam 2 teorije, jedna je logična a drugu ne mogu da poreknem jer mi se desilo.

Moja teorija je da svako po rođenju dobije anđela čuvara pod pretpostavkom da to uopšte postoji, jer nije dete krivo ako roditelji nisu hteli da ga krste. Takođe i ateisti. Kakve veze ima krštenje sa ateizmom? Deca bivaju krštena ili ne a da li će biti ateisti kad odrastu nema veze sa tim.

Sad nešto potpuno obrnuto: prosto rečeno- bio sam ono što se kaže "baksuzan". Sve mi je išlo loše. Onda sam sa 19 godina tražio da budem kršten a bio sam ateista 😂 po principu "gore ne može".
Međutim, život je počeo da mi se menja, toliko očigledno na bolje da nisam mogao da ne primetim. Da sam loto počeo da igram verovatno bih dobio, eto kolika razlika između života pre i posle krštenja. Jeste se desilo- nemam objašnjenje.

Back