Da li se čoveku daje anđeo čuvar i kada?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
354.396
andeo-cuvar-bdi-nad-vama-kada-vam-zivot-postane-tezak-i-opasan.jpg.jpg

Po Svetom Predanju Crkve Hristove, anđeo čuvar se daje na Svetom Krštenju.
Pored anđela čuvara Bog šalje čoveku i druge anđele u životu, da bi mu pomagali, ispravljali ga i tešili u iskušenjima i duhovnim borbama kroz koje u svom životu prolazi. Što znači, da ateisti, jeretici i pagani nemaju svoga anđela čuvara, pošto nisu kršteni. Po predanju takođe, ima anđela čuvara nad svaki gradom, selom, manastirom i sl. gde god se veliča Gospod.

Namera anđela čuvara je da na nevidljiv način čuva vernika od raznih iskušenja
Anđeli čuvara je Bog dao čoveku radi čuvanja tela i duše. On nikada ne spava, poručuje psalmopevac: „niti da zadrema čuvat tvoj“ (Ps.120,3) Naš anđeo čuvar podrobno zapisuje sva naša dobra dela koa smo u životu učinili i prikazaće ih u času Suda “ kada će se knjige otvoriti“.

Život hrišćanina takođe sledi zli anđeo, koji detaljno beleži svaki greh koji čovek čini u životu. Cilj zlog anđela je da uvek iskušava čoveka i da podstiče ga da mišlju, rečju, delom, dušom i telom neprestano greši. Za sve te grehe, ako ih čovek za života ne pokaje i ne bude od njih razrešen, odgovaraće na Strašnom Sudu.
Izvor: Knjiga „Pouke duhovnog spasenja

Da li se andjeo cuvar zove savest i da li ste nekada u zivotu osetili da vas vas andjeo sacuvao od nekog zla i pogresne namere ?

Pogledajte prilog 1411545

Pored anđela čuvara Bog šalje čoveku i druge anđele u životu, da bi mu pomagali, ispravljali ga i tešili u iskušenjima i duhovnim borbama kroz koje u svom životu prolazi. Što znači, da ateisti, jeretici i pagani nemaju svoga anđela čuvara, pošto nisu kršteni. Po predanju takođe, ima anđela čuvara nad svaki gradom, selom, manastirom i sl. gde god se veliča Gospod.

Anđeli čuvara je Bog dao čoveku radi čuvanja tela i duše. On nikada ne spava, poručuje psalmopevac: „niti da zadrema čuvat tvoj“ (Ps.120,3) Naš anđeo čuvar podrobno zapisuje sva naša dobra dela koa smo u životu učinili i prikazaće ih u času Suda “ kada će se knjige otvoriti“.

Život hrišćanina takođe sledi zli anđeo, koji detaljno beleži svaki greh koji čovek čini u životu. Cilj zlog anđela je da uvek iskušava čoveka i da podstiče ga da mišlju, rečju, delom, dušom i telom neprestano greši. Za sve te grehe, ako ih čovek za života ne pokaje i ne bude od njih razrešen, odgovaraće na Strašnom Sudu.

Da li se andjeo cuvar zove savest i da li ste nekada u zivotu osetili da vas vas andjeo sacuvao od nekog zla i pogresne namere ?
meni izgleda greškom dali dva ova što zapisuju grehe a nijednog od ovih što pomažu... :p
šalim se...ne znam mnogo o anđelima čuvarima...nisam još video ni jednog...nisam uveren da postoje...ako postoje ne deluju preko glasova i halucinacija kao demoni...

a sva biblijska priča se svodi kako đavoli mute vodu čoveku a nigde anđela da to sprečavaju :think:
pa, kada vas je antihrist - pisac laznog otkrivenja prevario da ce tek da dodje antihrist, a djavo u medjuvremenu da pobije trecinu zemljana, a mihajlo dok zarati sa djavlima, ne lipsi magarce do zelene trave

da nece tvoj perun da pripomogne da izbijemo ovoga? nece niko, i zato nam je tako kako je.
samo ga ja bijem, ali niko ne haje.

a sva biblijska priča se svodi kako đavoli mute vodu čoveku a nigde anđela da to sprečavaju :think:
Psalam 34,7Anđeli Gospodnji stanom stoje oko onih koji se njega boje, i izbavljaju ih

Demoni bi odavno unisti ljudski rod da andjeli Bozji ne daju.

Medjutim nase odbacivanje Boga i biblijske istine, nemoralan i gresan zivot daje pravo demonima da na neke manje na neke vise, imaju uticaj na ljude, i tada ih andjeli jako otezano stite.
Andjeli stite i gresne ali ne u punoj meri kao verujuce jer odbacivanje Boga daje pravo deonima nad njihovim zivotima.
Pa i na verne ako zive polovicnim zivotom.

Ali demoni ne smeju nikoga direktno da ubijaju:
Otkrivenje 9,5I dade im se, da ih ne ubijaju, nego da ih muče pet mjeseci; i mučenje njihovo bijaše kao mučenje skorpiona, kad ubode čovjeka

Sada zivimo u 5 trubi i uticaj demona na ljude je sve veci i bice sve veci jer se nas svet pretvara u sodomiju i odbacivanje Boga.

U 6 trubi kada ce vec hriscanski svet u vecini prihvatiti zver, antihrista, to daje pravo palim andjelima da u 6 trubi mogu i da ubkjaju ljude.
Ali opet ograniceno.
Samo trecina onih koji su bili u prvim redovima u uzdizanju i prihvatanju antihrista, ce biti pobojeni od demona jer su demonima tada odresene ruke.
Vecina tih pobijenih ce biti oni koji sebe sada sovu hriscanima.

Na prvi pogled izgleda andjeli bozji ih ubijaju.
Ali u celom kontekstu vidimo da su ta 4 andjela zadrzavala do tada da ih demoni ubijaju.
Oni u 6 trubi samo vise ne zadrzavaju demone u punoj meri.
Demoni ce ih pobiti oni ne gledaju ko je ko vec na kiga imaju pravo.
U 5 trubi demoni nisu to mogli.
Ali sada su ljudi vec doneli jasnu odluku protiv boga ili za.
4 andjela koja su zadrzavala demone da ne mogu da ubijaju ljude direktno, u 6 trubi prestaju to da cine nad trecinom i to verujuceg ali otpalog sveta.

Otkrivenje 9,15I biše odriješena četiri anđela koji bijahu pripravljeni na sahat, i dan, i mjesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi.

Ali ostale 2 trecine ljudi videvsi sve ovo i dalje se ne kaje i dalje jos vise odbacuje Boga.
Jer se DS povukao.
Vreme milosti Duha Svetoga je proslo.
Bez DS ljudi ne mogu vise da prihvate Boga ili se pokaju.
Hiljadama godina odbacuju Boga i sada su prepusteni sebi samima.
Nema Boga su uvek govorili.
I sada im je tako.
Ali Bozja milost jos zadrzava demone da ih sve ne poboju.
Tu cu stati jer nije tema.

Otkrivenje 9,20I ostali ljudi koji ne biše pobijeni zlima ovima, ne pokajaše se od djela ruku svojijeh da se ne poklanjaju đavolima, ni idolima zlatnima i srebrnima i mjedenima i kamenima i drvenima, koji ni mogu vidjeti, ni čuti, ni hoditi;
Otkrivenje 9,21Niti se pokajaše od ubistva svojijeh, ni od čaranja svojijeh, ni od kurvarstva svojega, ni od krađa svojijeh

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1411545

Daje se prilikom krstenja.

To je klasicna verska novotarija van okvirima Svetog Pisma.
recimo da je tako
A sto se tice andjela u globali,oni su svakako angazirani na ovu zemlju i cuvaju svakog od nas u skladu sa konkretnim Bozjim nalozima...
...predmet njihove narocite paznje jesu vernici koji sluze Bogu onako kako On to zaista trazi.
gde je potvrda ovih tvojih reči u Pismu onda?

recimo da je tako

gde je potvrda ovih tvojih reči u Pismu onda?
Evo Biblijskih dokaza koje iznosim redosledno u prilog mojih tvrdnji:

A sto se tice andjela u globali,oni su svakako angazirani na ovu zemlju i cuvaju svakog od nas u skladu sa konkretnim Bozjim nalozima...

Otkr.7,1-3:
"...I potom vidjeh četiri anđela gdje stoje na četiri ugla zemlje, i drže četiri vjetra zemaljska, da ne duše vjetar na zemlju, ni na more, niti na ikako drvo.
I vidjeh drugoga anđela gdje se penje od istoka sunčanoga, koji imaše pečat Boga živoga; i povika glasom velikijem na četiri anđela kojima bješe dano da kvare zemlju i more, govoreći:
Ne kvarite ni zemlje, ni mora, ni drveta, dokle zapečatim sluge Boga našega na čelima njihovima..."

Kao sto se vidi iz ovog prorockog teksta,jedan od zadataka Bozjih andjela jeste kontrola ambijentalnih prilika ,ukoliko se cak i doslovno shvaca tekst ali i svih drugih oblika napada nad ljudski rod koji bi direktno i nedvosmisljeno uticale na egzistenciju coveka .
Dakle ukoliko upravo ti andjeli ne kontrolisu globalno stanje - ljudski bi rod veoma lako i brzo mogao nestati iz kosmoca ali se na nasu srecu - sve to jos uvek kontrolise i to je svakako u okvirima Bozjeg plana za prestojece dogadjaje.

...predmet njihove narocite paznje jesu vernici koji sluze Bogu onako kako On to zaista trazi.

Ps.91,1-16:
" Koji živi u zaklonu višnjega, u sjenu svemogućega počiva.
Govori Gospodu: ti si utočište moje i branič moj, Bog moj, u kojega se uzdam.

On će te izbaviti iz zamke ptičareve, i od ljutoga pomora;
Perjem svojim osjeniće te, i pod krilima njegovijem zaklonićeš se; istina je njegova štit i ograda.
Nećeš se bojati strahote noćne, strijele, koja leti danju,
Pomora, koji ide po mraku, bolesti, koja u podne mori.
Pašće pored tebe tisuća i deset tisuća s desne strane tebi, a tebe se neće dotaći.
Samo ćeš gledati očima svojima, i vidjećeš platu bezbožnicima.
Jer si ti, Gospode, pouzdanje moje. Višnjega si izabrao sebi za utočište.
Neće te zlo zadesiti, i udarac neće dosegnuti do kolibe tvoje.
Jer anđelima svojim zapovijeda za tebe da te čuvaju po svijem putovima tvojim.
Na ruke će te uzeti da gdje ne zapneš za kamen nogom svojom.
Na lava i na aspidu nastupaćeš i gazićeš lavića i zmaja.
"Kad me ljubi, izbaviću ga; zakloniću ga, kad je poznao ime moje.
Zazvaće me, i uslišiću ga; s njim ću biti u nevolji,
izbaviću ga i proslaviću ga.
Duga života nasitiću ga, i pokazaću mu spasenje svoje."

Komentar za ove tekstove smatram da nije potreban !!!

Ne,nema vec upravo suprotno - Biblija nam kaze da se operaciju spasavanje jedne individue,naravno zavisno od prilika i komnkretnih situacija - angaziraju najmanje jedan vise od jednog andjela ,dakle koristi se mnozina dok sam dokaze vec dao u mom predhodnom odgovoru.
"Anđeo čuvar je određen za svakog Hristovog sledbenika." (Elena Vajt, Istina o anđelima).
Ti reče ona u skladu sa Sv. Pismom. Pa je li?

"Anđeo čuvar je određen za svakog Hristovog sledbenika." (Elena Vajt, Istina o anđelima).
Ti reče ona u skladu sa Sv. Pismom. Pa je li?
Pa ti to s njom rascisti bato,sto mene pitas kao da sam njen portparol ?
Jel dala negde konkretnog citata u prilog te tvrdnje ?
Ako je dala onda cu ja priznati da sam nesto pogresio ali ako dala nije - onda vidi sta ces s njom,pokusaj procitati celi kontekst napisanog ili je ne citaj opste,stvarno ne znam sta da ti kazem...
Ono sto sam mislio da znam izneo sam e sad dalje od ovog stvarno ne mogu.

P.S. da ne mislis da sam "zaspao"evo nesto sto mi prvo pada na pamet - jedno je davati pretpostavke na cemu svaki vernik pa i Vajt ima prava i u tom smislu to sto ona tvrdi da svaki covek ima "svog" andjela ne znaci da se tom andjelu u nekim priliikama ne prikljucuju i drugi...
E sad ukoliko se insistira da je za bezbednost svakog coveka angaziran SAMO JEDAN andjeo i da se od toga gradi neka doktrina koja se direktno uplece u versku praksu - e onda je to ozbiljan teoloski problem.
E sad bato,lepo ti sedni i izvagaj koja od ovih opcija jeste slucaj i proceni gde se ti nalazis. :kafa:

Или да то лијепо сажмемо - не смијем превалити преко уста да је она погријешила чак и ако се не слажем.
A gde je greska,koliko je meni poznato pravoslavlje ima citavu doktrinu od te njihove teze o "jednom andjelu cuvaru"i to se ditrektno sprovodi u versku praksu i format verovanja ( pitaj bilo kog popa za detalje) dok u njenom slucaju ono sto je navela nema apsolutno nikakvu vezu sa verskom praksom hriscana...
....naravno,ako smatras da ima daj ga iznesi uz njene savete da se to zaista radi.
Dakle ???

Back