da li sa treningom i veštinom dolazi i hrabrost

iskreno govoreći mnogima (od nas) je glavni ili jedan od glavnih motiva za počinjanje i istrajavanje u treningu borilačke veštine neki neprijatni doživljaj koji nam je manje ili više naneo strah i poniženje, ili nas "samo" naučio da nismo baš spremni da se odbranimo.
neko je dobio batine, neko "samo" bio ponižen, neko je jednom naleteo na nekog jačeg na ulici, neko je godinama trpeo nasilje u kući, neko je video nešto što se dogodilo nekom drugom i shvatio da bi bilo loše ako bi se našao u sličnom problemu...
uglavnom svako je zbog nečega zaključio da bi bilo dobro da stekne neku borilačku veštinu.

pitanje:
znate li za nekoga ko je za počinjanje treniranja veštine bio motivisan poniženjem, nije smeo da se bije i plašio se da se suprotstavi,
a onda sticanjem veštine stekao i ličnu sigurnost i hrabrost ?

ja sam nekako stekao utisak da oni kojima je parališući strah (neko bi rekao kukavičluk) bio glavni motiv, da možda steknu veštinu i snagu, ali ne steknu sposobnost da se u realnoj situaciji ne parališu.

Ukratko: znanje borilackih vestina NE POMAZE DA POSTANES HRABRIJI.

Ali, u komplikovanim situacijama pomaze da se snadjes bolje.

Sta Pomaze da postanes Hrabriji?

Nista.

Sa tm se covek radja.

Ili imas ili nemas.

kao glas za pevanje: ili imas sluha ili nemas.

Medjutim, ipak stanje moze da se popravi: ako si necim jako MOTIVISAN - mozes da postanes hrabriji.

Recimo: napadnut si pred devojkom od nekoga...

Da ne bi ispao shonja, MOTIVISAN si da budes hrabar...

I ulazis u sukob u koji, da si sam, nikada ne bi usao...

Nista.

Sa tm se covek radja.

Ili imas ili nemas.

Medjutim, ipak stanje moze da se popravi: ako si necim jako MOTIVISAN - mozes da postanes hrabriji.

Лоше си почео, али си се ипак мало поравио :D Живот се ипак одвија између крајности "рођен храбар" и "рођен кукавица", и већина људи је између. Као, уосталом и са пјевањем. Постоје преталентовани људи, постоје тотални антислухисти, али и велики број људи који може да научи пјевати. Храброст није нешто потпуно ирационално, па да не може, барем дјелимично, да се "учи". Храброст, у ствари, ни не постоји као нешто објективно дато, већ је више начин реаговања у разним ситуацијама. А те реакције се могу поправљати. Ако се не ради о трауми, са сваким новим суочавањем са неком ситуацијом, страх је све мањи, дакле и "храброст" расте, поправља се. Као што је могуће научити како мувати цуре (и за то треба нешто што често зовемо храброшћу), тако је могуће и научити боље реаговати у стресним и опасним ситуацијама, а борилачки тренинг може, донекле, да нас припреми за то.

Jos samo nesto. postoje razne vrste hrabrosti: u ratu u Jugoslaviji 1990-2000 se pokazalo da postoje ljudi koji su u borbi veoma hrabri, ali kada treba da prime obicnu injekciju - padaju u nesvest!

Bravo za recenicu, mada u ovom tvom konkretnom slucaju se radi zapravo o pojavi iz psihologije zvanoj - TRIPANOFOBIJA. To je zapravo iracionalni paralisuci strah, i od izvora iracionalnog straha i od same pomisli na njega....Mi ovde obradjujemo kategoriju straha odn hrabrosti koja je vezana za racionalnost, za stvarnost, za nesto od cega nam preti stvarna opasnost....

Zato se takvi ljudi npr ne plase Tajsona, a plase se npr malog hrcka ili stranaca ili pak eto igala i siljatih predmeta koji se ukljucuju u medicinske procedure.

To su po meni 2 razlicite stvari i ne treba ih mesati, kao sto i ne zameramo shizofrenom coveku da nas laze, nego znamo da mu treba pomoc i da on to ne radi namerno tako.

Lepo si naveo temu u dobrom smeru, prvo treba definisati sta je hrabrost, koje su vrste hrabrosti i kako je to zapravo socioloski odredjeno, sam pojam....

Mnogi i dovode u pitanje relaciju hrabrost-ludost, i i tu ima smisla pricati, jer STRAH je nas prijatelj, evolucionisticka psihologija kaze da je STRAH IMAO POZITIVNU ULOGU u ocuvanju vrste a i samog pojedinca.....U danasnjem vremenu, socijalne vrednosti su takve da se i najpotrebniji strah socijalno diskriminise i izvrgava ruglu, nesto kao neprirodno i lose, kao neki minus, mana.

Ista fora je i sa polovima deteta - Od malena se zenska deca uce da mogu zaplakati a muska ne smeju to da rade jer su oni MUSKARCI i to niej za muskarce....Ako nije za njih, zasto onda imaju emocije? Takvim potiskivanjem emocija one se konvertuju u agresiju, mnoge izadju iz podsvesti u vidu neuroticnih poremecaja....

E sad znamo da je psihotican covek preterano "HRABAR" a mzoe biti i preterano uplasen..... Sad kod tih hrabrih koji su na ivici, "ni tamo ni ovamo" treba tacno izracunati koliko je on stvarno hrabar, a koliko je "lud".

Da li je neko hrabar da izadje i bori se sa lavom.....Hrabar ili ipak pomalo i lud? Ili mnogo lud a nimalo hrabar..... Ili on jadan i ne postoji tj njegova namera, nego vlada neuro-bioloska komponenta - trenutni hemijski sastav u njegovoj glavi odredjuje tacno njegovo ponasanje?

Bilo kako bilo, izuzetno veliak i teska tema puna svakojakih argumenata sa svih stanovista.

Poslednja izmena:
Nista.

Sa tm se covek radja.

Ili imas ili nemas.

Jedan primer koji nema veze sa hrabroscu, ali ima veze sa pokretanjem signala u mozgu:plasljivi ker ili onaj koji je mkiran, tesko da ce nekoga napasti.Kada mu "pomognes" da premosti mozdanu barijeru, tako sto ces uhvatiti i cimati ga za rep, a drugi mu drzi glavu i tekako ume da Pokaze zube i Napadne.
Svako ljudsko bice ima osobinu hrabrosti ili plasljivosti od Nepoznatoga.Mozemo biti mirni ceo zivot,a naidje momenat da reagujemo Harbro.Kada covek godinama trenira i Shvati sta je to Udarac ili Gusenje i kako lako mozes da Ubijes drugo Ljudsko bice, onda se jednostavno Povlacis,a hrabrost ostaje u tebi.

Ne shvatam ovaj komentar. Ti pretpostavljas da ja mislim to ili pricas o nekom drugom?

shta ima da se razume ili ne razume... ovu prvu rechenicu si ti izgovorio na nekom od svojih klipova... naravno, odushevila me tada sva realnost i promocurnost tog pristupa...

... ono, totalno anti mistichno... poshto je vecina mistichara u fazonu znam odbranu od noza, pistolja... ti si bar ispravno zakljuchio da tu u vecini sluchajeva nema odbrane, lik ce najverovatnije da te izbode.

totalno tachno. e sada, ono shto meni nije jasno je kako lik koji je uspeo to da zakljuchi ne moze da izvuche jednostavno analogiju i da skapira da ako se Tajson zaleti na tebe nema te sisteme, aikida, wing-chuna... koji ce da sprechi da ne dobijesh batine.

e sada shto se tiche Rojsa Grejsija, poshto ga je neko ovde naveo kao primer da ipak mozesh da budesh zmija ako si smeshan...

samo cu se nasmejati. kao prvo, pogledajte dokumentarac o istoriji UFC-a... bice vam jasno da su u pochetku bili enznatno manje fejk od kechera, i da je cela Grejsi pricha tako lepo slozena da bi pridobili i onaj deo publike koji veruje u bajke - vas, mistichare.

chak je u nekom momentu neko od tadashnjih organizatora svega toga u intervju-u izjavio... it was a beautiful fairy tale. :lol:

svako ko je gledao mecheve onog nuba vidio je da se prodaju ochiglednije od ku*ve iz picinog parka.

hahah, mech protiv nekog rvacha... batica pregruvan, ono, tachno se vidi da bi ga us*ao od batina. + IMA JEDNU RUKAVICU, Grejsi nema.

dodushe, Grejsi ima kimono shto je isto otezavajuca okolnost ali nikako velika kao bokserska rukavica.

i, naravno, Grejsi ga svlachi u parter (lik naravno ne moze nishta jer ima je*enu rukavicu boksersku i ne moze da ga uhvati nikako) i dobija na submisiju.

u svakom sluchaju, ono je bilo toliko fejk i jadno na svaki nachin da su samo mistichari i magijashi mogli da popushe takvu prichu...

onaj lik rvach jbg chovek je verovatno bio na kraju karijere pa ko veli ono ajde da prodam Grejsiju jedan mech em cu uzmem velike pare em nek se raduje nesrecnik.

i tako je je jadnichak nesrecni nastavio da pegle neke retarde koji su po pravilu veci od njega ali su ili retardirani ili su ochigledno prodali mech.

dobro, ima toga, prodavanja, i danas... (pogledaj pod Bob Sapp).

u svakom slucahju, smeshan lik.

ne, ne mislim na njega a sht ose tiche ovog mecha brate iskreno ovaj batica ogromni je takodje bash ochigledno placen, na 5;00 da je hteo podigao bi ga i otresao o zemlju kao na kraju here comes the boom hahah.

ovo je smeshno... lik se chak ni ne trudi. fejk. ua.

e evo i lesnara koga smo okachili na drugoj temi... gluma mu ochigledno nije strana... losha gluma, naravno.

jednostavno, u to vreme UFC je bio ekstremno fejk, pochet sa nekom idejom slichnom kecherima, bukvalno... tek danas je to evoluiralo u neshto gde fejk postoji ali ne vishe u tolikoj meri.

Ma dobro ovi keceri su sranje,ne mogu da shvatim da se amerikanci pale na te nebuloze.
Evo ovo prilicno nije fejk,razneo ga je Velaskez na proste cinioce

Dobio ga na kondiciju,ovaj crko posle minut ipo borbe
A to sto pricamo o snazi,pricamo o istoj kategoriji,nisu svi borci iste snage,pa manjak nadomeste kondicijom,brzinom,parterom jbg.
Uvek nadju neku fintu da te zavrse.
Eno ti primer Werdum i Fedor,ovaj ga je pametno namamio u parter i zakljucao u triangl,inace ne vidim kako bi ga drugacije dobio.

Poslednja izmena:
To da,jbg tad je bio problem sto se u MMA ulazilo sa jednom bazom,danas moras da si well rounded borac da bi imao uopste smisla da udjes u mec.
Werdum je submitovao Minotaura koji je do tad bio neprikosnoven,mada ga je i Frank Mir dobio onom kimurom kad mu je iscupao ruku.

Mada ima jos uvek jednolicnih boraca koji se provlace kroz UFC,kao sto je Dos Santos.
Lik ima strasan boks i dobru odbranu od rusenja,pa sve meceve zavrsava nokautom.
Mada ga je Cain procitao i dva puta ga demolirao.
Hunt mu je pruzio solidan otpor jer je isto dobar bokser i ima jaku bradu,al je slomio prst na pocetku meca i tu je vec bio osudjen na propast.

Travis Browne vreba iz senke,covek je pobedio dosta velika imena,Stefana Struve-a,Overeema,Barnetta...Videcemo kako ce se pokazati protiv Werduma sad u aprilu...

Back