Da li roditelji jednako vole svoju decu ili samo to tako kazu

• Začetnik teme Začetnik teme dukin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dukin

Početnik
Poruka
31
Prica koja potresa Ameriku i budi zestoke polemike.
Jedna mlada zena je izjavila na Internetu da svoju decu ne voli jednako. Javno je rekla da vise voli starijeg sina nego mladju cerku.

Ovaj video zapis sa youtube se pojavio i na tv mrazi ABC i izazvao nezapamcenu polemiku.

Vecina ljudi zestoko osudjuje mladu majku. Ona se takodje oglasila i kaze da nije rekla nista lose.
Ona svoju cerku voli i to mnogo ali ipak sina voli vise i kaze nije moguce da se sama izbori sa tim pa je to prihvatila kao cinjenicu i zivi sa tim.

Zanimaju me misljenja roditelja da li se sva deca zaista vole jednako sto svi kazu i niko nece reci drugacije ili je to jos jedna od onih lazi koje svi pricamo i koje su postale nesto kao opste prihvacena mantra.

Ja sam jedinac pa na osnovu svoga iskustva ne mogu govoriti.
Ali me zaista zanima kakva su iskustva drugih ljudi. I posebno me zanima kako je biti manje voljeno dete?

Деца су различита, и због тога се воле на различите начине.
Син и кћерка, на пример, се не воле на исти начин.
Родитељ није грешан ако своју децу не воли једнако, али је много грешан ако то покаже, и неопростиво грешан ако то икада каже.

Prvo deca se mislim ne vole zato sto su dobra vec zato sto su vasa. Tako da to nije neki argument. Ja pre nego sto sam se vratio iz Amerike ova debata je bila u punom jeku i za velikim zarom su ljudi osporavali stavove te zene.
Ona jednostavno kaze to je tako i ja tu nista ne mogu.

Malo mi je cudan ovaj zadnji stav roditelji mogu da vole jedno dete vise drugo manje ali to ne smeju da pokazu.
Ako tako zive oni samo misle da to ne pokazuju. Emocije su emocije i ne mogu se dugo kriti niti prikrivati.....

Da zaista mislim da je to tabu.....

Деца су различита, и због тога се воле на различите начине.
Син и кћерка, на пример, се не воле на исти начин.
Родитељ није грешан ако своју децу не воли једнако, али је много грешан ако то покаже, и неопростиво грешан ако то икада каже.

Nisam roditelj, stoga ne mislim da je moje misljenje validno koliko misljenje roditelja, ali kad sam porazmislila na ovu temu, mogu reci da delim tvoje misljenje i da msm da si u pravu. I ja mislim da je moj brat voljen vise od mene, ali to nije znacilo da ce mi biti zakinuto bilo sta sto je on dobio, i volim sad brata vise od sebe.

Nisam roditelj, stoga ne mislim da je moje misljenje validno koliko misljenje roditelja, ali kad sam porazmislila na ovu temu, mogu reci da delim tvoje misljenje i da msm da si u pravu. I ja mislim da je moj brat voljen vise od mene, ali to nije znacilo da ce mi biti zakinuto bilo sta sto je on dobio, i volim sad brata vise od sebe.

То значи да су твоји родитељи имали довољно љубави за вас обоје. :)
Разлика коју си осетила не мора да значи да је он више вољен, али је сигурно вољен другачије. Неки родитељи више воле синове, неки ћерке, неки више воле прво дете, неки најмлађе, неки оно које је најсличније њима самима, јер се са њим најбоље разумеју и слажу. У томе нема ничег лошег, то јесте тако како је.
Ко није родитељ, и не може да гледа из тог угла, нека се запита да ли се једнако воле отац и мајка.
Наравно да се обоје воле, али ретко једнако, и никад на исти начин.
Деца не смеују да осете разлику, јер нису у стању да разумеју, и мисле да су мање вредна.
А можда су чак и више вредна, али другачија (од оног које се "више воли").
Ово је врло осетљива тема, и тешко је о њој говорити, а не бити погрешно схваћен, јер свако има неки свој угао гледања, и само тај, а деца су оно на шта су сви људи на свету најосетљивији.

Prvo deca se mislim ne vole zato sto su dobra vec zato sto su vasa. Tako da to nije neki argument. Ja pre nego sto sam se vratio iz Amerike ova debata je bila u punom jeku i za velikim zarom su ljudi osporavali stavove te zene.
Ona jednostavno kaze to je tako i ja tu nista ne mogu.

Malo mi je cudan ovaj zadnji stav roditelji mogu da vole jedno dete vise drugo manje ali to ne smeju da pokazu.
Ako tako zive oni samo misle da to ne pokazuju. Emocije su emocije i ne mogu se dugo kriti niti prikrivati.....

Da zaista mislim da je to tabu.....
Овде није ствар у прикривању емоција. Овде се не ради о лажи. Сва деца се воле.
Али се воле другачије, а деца не разумеју тај појам, за њих постоји само више и мање.

A sta to znaci drugacije?
Moja rodjaka danas kao odrasla osoba i ostvarena majka zamera svojim roditeljima na nedostatku ljubavi. Cak je to i trajno narusilo njihove odnose jer im jednostavno kaze nikada me niste dovoljno voleli bila sam vasa obaveza a sada ste vi teret u mom zivotu?
I mogu reci da joj roditelji iskreno i duboko pate zbog toga.
Ocigledno Amerikanka je samo bila iskrena, to pokazuje i vecina komentara ovde.

A sta to znaci drugacije?
Moja rodjaka danas kao odrasla osoba i ostvarena majka zamera svojim roditeljima na nedostatku ljubavi. Cak je to i trajno narusilo njihove odnose jer im jednostavno kaze nikada me niste dovoljno voleli bila sam vasa obaveza a sada ste vi teret u mom zivotu?
I mogu reci da joj roditelji iskreno i duboko pate zbog toga.
Ocigledno Amerikanka je samo bila iskrena, to pokazuje i vecina komentara ovde.

To im je rekla?? Ne mogu da verujem, strasno. :confused:

Ta amerikanka je debil, cak i ako voli jedno dete vise od drugog nije trebala to reci zato sto ce to sad uticati na tu decu, al' eto...izgovorena rec ne moze biti povucena...

Kada to tebi jako smeta da li si se zapitao koliko to smeta tvojim sestrama?

Не мора уопште да значи да њима смета, ако су и оне одувек добијале довољно љубави, ако су васпитане тако да се њих троје међусобно воле, да све деле, и да знају да је породица најчвршћи ослонац у животу. Он је најмлађи, тако да је у почетку вероватно постојала љубомора, али ако су деца правилно усмерена, онда се та љубомора истопи као снег, и остане само љубав. И као што је Латиса лепо рекла, свој брат и сестра се воле више од себе. :)
Али ако родитељ показује својим поступцима да једно дете воли више, или не дај Боже то и каже, он је посадио јабуку раздора међу рођеном децом.
Верујем да је ово разлог што су разапели ту Американку, јер она је учинила да се њена ћерка осећа мање вредном, и уништила однос не само између себе и ћерке, него и између ћерке и сина.

Poslednja izmena:
Не мора уопште да значи да њима смета, ако су и оне одувек добијале довољно љубави, ако су васпитане тако да се њих троје међусобно воле, да све деле, и да знају да је породица најчвршћи ослонац у животу. Он је најмлађи, тако да је у почетку вероватно постојала љубомора, али ако су деца правилно усмерена, онда се та љубомора истопи као снег, и остане само љубав. И као што је Латиса лепо рекла, свој брат и сестра се воле више од себе. :)
Али ако родитељ показује својим поступцима да једно дете воли више, или не дај Боже то и каже, он је посадио јабуку раздора међу рођеном децом.

Ovo nije istina, bar ne kod svih. Vise od sebe bih mogla voljeti samo svoju djecu.

Nije rekla deci rekla je novinarima ABC mreze a to je jedna od gledanijih mreza u Americi.
Kaze da ne zna razlog ali da je to tako.
Deca su joj jos mala da bi bilo sta shvatila i zato je i polemika toliko zustra jer ce kada odrastu imati sve te snimke i gledati ih.

A da je tema osetljiva pa jeste ali je zanimljiva i vazna. Mi ovde u Srbiji od svega pravimo tabu i realnom zivotu vi o ovim stvarima cak nemate s kim ni ozbiljno pricati. Sve je tabu i sve je ovde ocito uredu. Ovde smo bar svi anonimni tako da mozemo biti otvoreniji.

Jedna mlada zena je izjavila na Internetu da svoju decu ne voli jednako. Javno je rekla da vise voli starijeg sina nego mladju cerku.

Ovaj video zapis sa youtube se pojavio i na tv mrazi ABC i izazvao nezapamcenu polemiku.

Vecina ljudi zestoko osudjuje mladu majku. Ona se takodje oglasila i kaze da nije rekla nista lose.
Ona svoju cerku voli i to mnogo ali ipak sina voli vise i kaze nije moguce da se sama izbori sa tim pa je to prihvatila kao cinjenicu i zivi sa tim.

Zanimaju me misljenja roditelja da li se sva deca zaista vole jednako sto svi kazu i niko nece reci drugacije ili je to jos jedna od onih lazi koje svi pricamo i koje su postale nesto kao opste prihvacena mantra.

Ali me zaista zanima kakva su iskustva drugih ljudi. I posebno me zanima kako je biti manje voljeno dete?
Žena je samo rekla istinu.Mislim da je nemoguće voleti podjednako dve osobe,dva predmeta...

Žena je samo rekla istinu.Mislim da je nemoguće voleti podjednako dve osobe,dva predmeta...

Kakve veze ima sto je to istina? Da li bas sve moras da kazes? I zasto je to morala uciniti javno? Ako je vec imala potrebu o tome da prica mogla je sa nekom osobom u koju ima povjerenja, sa psihologom i sl. U svemu tome trebalo je da misli na svoju djecu. Mislis da i ono koje je vise voljeno nece da nosi neki teret zbog toga?

Ovo nije istina, bar ne kod svih. Vise od sebe bih mogla voljeti samo svoju djecu.

То кажеш сада, из угла одраслог човека. Али деца су итекако у стању да заволе друге више него себе. :)
Наравно да нисам мислила да је ово некакво правило, него да родитељи треба децу да одгајају на тај начин, по мом мишљењу.

Poslednja izmena:
Nije rekla deci rekla je novinarima ABC mreze a to je jedna od gledanijih mreza u Americi.
Kaze da ne zna razlog ali da je to tako.
Deca su joj jos mala da bi bilo sta shvatila i zato je i polemika toliko zustra jer ce kada odrastu imati sve te snimke i gledati ih.

A da je tema osetljiva pa jeste ali je zanimljiva i vazna. Mi ovde u Srbiji od svega pravimo tabu i realnom zivotu vi o ovim stvarima cak nemate s kim ni ozbiljno pricati. Sve je tabu i sve je ovde ocito uredu. Ovde smo bar svi anonimni tako da mozemo biti otvoreniji.
Још једна болесна Американка жељна публицитета, по цену да уништи властиту породицу... :(

Имала сам више прилика да се уверим да родитељи итекако умеју да праве разлику међу децом.

И сама сам са оцем далеко приснија него старија сестра. Мени је правдао сваку глупост, увек се трудио да ме психолошки проанализира, док сестру не.
Није нас никад раздвајао, али ипак и сама осећам да прави макар микро разлику.

Back