Da li psiholog moze pomoci sam sebi?

Idi begaj...Psihoterapeut ti je psihijatar koji sprovodi radnje terapije na pacijentima ili s pacijentima...
Nemoj da me navodiš-nisi ti GPS...
A to što bi ti da promovišeš kliničkog psihologa u terapeuta,to samo znači da nemaš uvid u organizaciju poslova na klinici,u
tzv.sistematizaciju poslova .
Klinički psiholog nema ingerencije terapeuta I ende!Zna se šta radi I ko mu je šef!
Kada ti jednom pozavršavaš (ako se skineš!) psihologiju,mejbi te uzmu za specijalizaciju na klinici I onda drži muda!
Svi će ti biti šefovi I imaš da čutiš I radiš ša ti se kaže!:mrgreen::lol:

Idi begaj...Psihoterapeut ti je psihijatar koji sprovodi radnje terapije na pacijentima ili s pacijentima...
A to što bi ti da promovišeš kliničkog psihologa u terapeuta,to samo znači da nemaš uvid u organizaciju poslova na klinici,u
Klinički psiholog nema ingerencije terapeuta I ende!Zna se šta radi I ko mu je šef!
Kada ti jednom pozavršavaš (ako se skineš!) psihologiju,mejbi te uzmu za specijalizaciju na klinici I onda drži muda!
zao mi je covjeka...

Poslednja izmena:
Ne može. psiholozi idu kod psihologa na trening i analizu.
Slično kao što zubar ne može sam sebi da popravi zub a frizer da se ošiša.

Ne može čovek sam sebe hladnokrvno da posmatra u trećem licu i objektivno analizira. Priroda je takva

Sa ovim se slazem i ja.
U Americi je npr. obavezno da psiholog mora ici kod drugog psihologa na seanse da bi uopste mogao da radi.

...
Koji je problem sa tobom zaista ?
(osim sto si heroisnki narkoman,
i imas 3 F dijagnoze,
od kojih je jedna i neizleciv specifican poremecaj licnosti) ?
...

Šta će ti ovakvi ( mržljivi ) komentari ?

Ovde ima dosta pacijenata, što je i logično,
mnogi tvoji tekstovi su im pravi melem na ranu,
a u svakom slučaju su hrana za pamet.

Htedoh da te obožavam,
al' ti kao i onaj SUPERKULER na filozofiji mi izmičeš,
ne želiš da budeš apsolutan autoritet,
bežiš u prostotu, fajt, spuštaš se ...

A nama pilićima treba vođa,
u svakom aspektu postojanja !
( pa i na ovom psiho terenu )

Znaš li gde si sakrio komandanta ?
Pronađi ga i ohrabri !
Ti imaš predispozicije za Tatu. ;)

Vidi kako si ovde Draganu pohvalio za strpljivost :

...
Eeeeee...Svaka ti cast Dragana,
...
Retki su ljudi koji danas mogu tako odreagovati kao ti.

Ti bi trebalo ( s'obzirom na lepotu tvoga znanja )
da odeš još dalje od Dragane,
da ni ne primećuješ naše uličarske navike,
imaš ti mnogo bolje instrumente za obračun sa našim devijacijama !
;)

Šta će ti ovakvi ( mržljivi ) komentari ?

Ovde ima dosta pacijenata, što je i logično,
mnogi tvoji tekstovi su im pravi melem na ranu,
a u svakom slučaju su hrana za pamet.

Htedoh da te obožavam,
al' ti kao i onaj SUPERKULER na filozofiji mi izmičeš,
ne želiš da budeš apsolutan autoritet,
bežiš u prostotu, fajt, spuštaš se ...

A nama pilićima treba vođa,
u svakom aspektu postojanja !
( pa i na ovom psiho terenu )

Znaš li gde si sakrio komandanta ?
Pronađi ga i ohrabri !
Ti imaš predispozicije za Tatu. ;)

Vidi kako si ovde Draganu pohvalio za strpljivost :

Ti bi trebalo ( s'obzirom na lepotu tvoga znanja )
da odeš još dalje od Dragane,
da ni ne primećuješ naše uličarske navike,
imaš ti mnogo bolje instrumente za obračun sa našim devijacijama !
;)
Meni,naprotiv,imponuje borbeni I živi duh Bruzlija,a I ne smeta mi kad se razmeće znanjem I argumentima koji
su na mestu...;)
To što je pohvalio Draganu...hm...pa neće valjda Drakčeta (mene) jer bi svašta moglo da se pomisli o njemu...:hahaha:
Šalim se ,naravno,ali ti bi Tao trebao znati da ljudi izvežbanih vijuga I sinapsi prepoznaju jedni druge I samo nakon
kratke razmene par rečenica...
Ovde I biva provokacija sposobnijeg uma,ali u duhu kolegijalnosti,pa I koje prelaze takve pod dejstvom slične hormonalne slike I onda imamo
"sudare intelektualnih gromada" kako se to ne bez cinizma naziva...(Cinizam jer I ti "sudari" ne rađaju nekim plodovima,nego
su jalovo prepucavanje govornim jezikom kao igrom...)

No post na koji se odnosi tvoja primedba je sasvim na mestu,a provokacija takva da iziskuje pozitivno angažovanje ovog đankija iz Montenegra!;)
Niti ga ko od nas mrzi,niti nam nešto predstavlja problem,ali morali smo reagovati kako jesmo jer je to u skladu s našim zalaganjima da mladi
odrastaju bez droge I alkohola!
Eto...
A čim si I mene podstakao da ovo (advokatski:mrgreen::lol:)napišem-za pohvalu je!
Takođe si pozitivan provokator...:per:

(Prividjenja citiranog: prividja mu se da je psihoterapeut psihijatar obican ili neka vrsta (ne postoje vrste toga, ali njemu se prividja[*]) psihijatra,
i da sam reko negde da je psihoterapuet klinicki psiholog.)

Psihoterapuet je SAMO neko ko je zavrsio skolu za psihoterapiju, jednu od njih, a neke od njih se mogu upisati 1) nakon zavrsetka psihologije, neke i 2) nakon zavrsetka necega od ovog: pedagogije, sociologije i dr. humanistickih nauka - ne znam dal uvjek il nekad, ali uz polaganja dodatnih predmeta iz psihologije uz njihov fakultet, a 3). neke valjda i nakon same zavrsene speicalizacije medicinskog fakulteta za psihijatra, a neke ne znam dal il bez polaganja dodatnih predmeta iz psihologije uz psihijatriju, al predposatvljam da "uz" (* psihijatrija: pre je to bila neuropsihijatrija, i ona se danas nije zadrzala, mada neuropsihijatri rade u javnim ustanovama jer psihijatara nema dovoljno a/i mozda jer imaju postfakultetsko iskustvo vece od mladih psihijatara)

Ono sto je isti citirani rekao, kako amerikanci psiholozi mogu da vrse psihoanalizu: ne znam, oni mozda i mogu neke stvari, ali sama psihoanaliza da se zavrsi mora se posle polozene psihologije uciti jos ne znam dal 6 ili 7 godina! Znanja o psihoanalizi na fakulteu psihologije sticu se samo povrsna i ne sticu se sva kljucna. Da bi se psihoanaliza znala bar malo potrebno je imati sva kljucna znanja iz nje, a ne, kao sto se na fakultetima uci, neka izvedena iz kljucnih a neka (a ne sva) kljucna.

Ono sto je isti citirani rekao da se psiholozi ne bave bolesnima, nego da u skoli procenjuju na kom je nivuo socijalizacije i "razvoja Super-ega" dete (Frojd je rekao da je psihoanaliza rad na razaranju Super-ega, dok ovaj kaze "razvoj Super-ega", sto mi je sumljivo, ali ne bi me iznenadilo da danasnji psiholog za razliku od Frojda misli suprotno, kako Super-ego treba razvijati a ne razarati, nisam ucio predmet "Socijalna psihologija" pa ne znam sta se danas o tome misli): psiholog u skoli procenjuje da li je dete mentalno retardirano toliko da ne moze da ponauci ni osnovne stvari iz osnovne skole, da bi znao da li da ga pusti u skolu ili ne. Drugo, psiholog ima predmete "Pshopatologija" i sl. gde uci o uisitinu bolesnim stvarima, a i to kako da ih prepoznaje, o Sizofreniji na pr., mentalnim retardacijama, autizmu i drugim najtezim bolestima. Da bi se polozila "Psihopatalogija" potrebno je nauciti oko 300 imena za skorz bolesne fenomene, gde je jedan od primera "Kradja misli", gde neko (obicno Sizofrenicar) misli kako mu neko drugi preuzima (pametne ili ne) misli i govori ih umesto njega pre nego sto on kaze, ili u vremenima (nisam reko istovremeno) dok i on govori, i pripisuje ih sebi iako ih je ukrao...i mozda nije ni svestan kradje. Mozete misliti kako je to bolesno, a o tome se uci na psihologiji...

Sto se tice psihoterapija, neke psihoterapije (skole psihoterapije) ne priznaju druge, i cak idu tako daleko da im potpuno odricu moc izlecenja, kao sto npr. psihoanaliticka psihoterapija skroz odrice sposobnost kognitivno-bihejvioralne (i svake "bihejvioralne") psihoterapije da leci, i kaze da je i kad izgleda kako ona leci to samo privid, kao sto i jeste... jer ona moze da izleci jedan simptom (sto u psihoanalizi nije isto sto i bolest, postoji razlika "bolest"-"simptom" u psihoanalizi, i kao sto Frojd kaze, bolest uvek pocinje pre simptoma) a da napravi na racun toga neki 50 puta gori, ili 50 jednako losih koje taj ko ga/ih ima i sredina/drustvo/okolina/socijalno okruzenje ne priznaje za simtpome. Psihoterapeut koji sadrzi u imenu svoje psihotarpije rec "bihejvior", a to su Racionalno-emocionalna-bihejvioralna terapija, kognitivno-bihejvioralna itd., proverava da li je nakon takozvanog "izlecenja" doslo do toga o cemu prica psihoanaliza (da se simptom vrati, stvari neki 50 puta gori, ili svori 50 drugih jednako losih) na pogresnom mestu: kod poznanika onoga ko je lecen. Pitaju njegove poznanike: da li je on sada zdrav od toga i toga, da li ima neke nove simptome? Medjutim, prema psihoanalizi, koja tu ispravno to kaze, socijalno okruzenje tj. drustvo tj. okolina tj. sredina i nije u stanju, posto je sama obolela tesko, da prepozna to da li je nesto bolesno ili zdravo.

Poslednja izmena:

Back