Da li psiholog moze pomoci sam sebi?

Ako mogu, koja je to kljucna stvar?
Jer i oni uce to na faksu, sto znaci da svako od nas moze biti psiholog sebi?

Da , psiholog može pomoći sam sebi. Ključna stvar leži u naravi problema. Ako ne može pomoći sebi u smislu da osvijesti svoj problem i poradi na njemu , ne može pomoći ni drugome. Ne , ne može svatko biti sam sebi psiholog. Ali , ono što svatko može je željeti pomoći sebi , željeti odnosno imati volje riješiti svoj problem i zatražiti stručnu pomoć.

Da , psiholog može pomoći sam sebi.

Ti ako ne ubiješ nekoga sumanutim savetima na ovom forumu, ništa nisi uradila

- - - - - - - - - -

Ne može. psiholozi idu kod psihologa na trening i analizu.
Slično kao što zubar ne može sam sebi da popravi zub a frizer da se ošiša.

Ne može čovek sam sebe hladnokrvno da posmatra u trećem licu i objektivno analizira. Priroda je takva

svako ko hoce da bude psiholog mora da prodje iz testova i da prica sa dr osiholozima tj da u potpunosti pronikne u sebe da ne bi svoje probleme reflektovao na pacijente...
a svako moze sebi biti psiholog sve zVisi id eotivne inteligencije i spemnosti da ogolimo svoj ego i prihvatimo svoje mane...ali je uvek bolje imati neku spoljasnju perspektivu;)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ne može čovek sam sebe hladnokrvno da posmatra u trećem licu i objektivno analizira. Priroda je takva

moze ako je spreman da preslozi sebe tj da zaobidje sve prepreke i strahove...a reeeetko ko ss odvazi na taj put..jer su lepse iluzije i bajke koji sami sebi ispredamo...

- - - - - - - - - -

:)
Poštovani ... hajde da razgovaramo pristojno i polako , bez uzrujavanja . Pitanje glasi ; Može li psiholog pomoći sam sebi ... Da , može ! Sigurno je da postoje situacije u kojima si neće moći pomoći što ovisi o naravi problema ili traume jer je i on , samo čovjek ... ali si svakako si MOŽE pomoći pri problemima koje doživljava jer ih kao psiholog umije prepoznti.
Nikakav psiholog ne može pomoći tebi ( prepoznati i otkriti izvor određene problematike ) ako ne poznaje i sebe samoga.

Prvo, zubar moze popraviti sebi zube uz ogledalo, kao i frizer ošišati. A drugo, ako psiholog ne moze biti objektivan, znaci da ne moze pomoci nikome prema kome ima bilo kakva osećanja. Dobra percepcija i perspektiva je nemoguća bez objektivne introspektive. Krajnja poenta psihologa nije njegova pomoć, nego navođenje pitanjima do zaključka sa kojima ćemo sami sebi pomoći, ne rečenicom "uradi to i to i biće ti bolje". Jedino čovek sam sebi može pomoći i niko drugi, samo što mu je ponekad potreban neko da mu konfuziju u mislima ispravi.

Poštovani ... hajde da razgovaramo pristojno i polako , bez uzrujavanja . Pitanje glasi ; Može li psiholog pomoći sam sebi ... Da , može !

Izvor, link , citat ?
Ništa od toga, pretpostavljam :)

Iskreno ja o tebi imam već dovoljno jasno mišljenje i ne pada mi na pamet da čitam tvoja pisanija ubuduće čisto da ne izlažem svoju podsvest nepotrebnim zagađenjima.
Ali, ako želiš možeš da obrazložiš svoje maštovite ideje ovde pa će neko možda to i da pročita i bude mu od koristi.

Pozz za tebe i sve sveže naloge :)

Ako ne može sebi kako će drugima.

Meni je, pre jedne teške operacije,
opasne po život, najviše pomogao psiholog
savetima šta da radim kad me probude iz narkoze.
Poenta je "Nemoj da pokušavaš da dišeš"
što je protivi ljudskim instinktima.
Naime, dok si na aparatima za disanje,
ako pokušaš "normalno" da dišeš
samo gušiš aparat.

Poslušao ga, i odjednom,
ne dišeš, a pluća pade.

Ako ne može sebi kako će drugima.

Meni je, pre jedne teške operacije,
opasne po život, najviše pomogao psiholog
savetima šta da radim kad me probude iz narkoze.
Poenta je "Nemoj da pokušavaš da dišeš"
što je protivi ljudskim instinktima.
Naime, dok si na aparatima za disanje,
ako pokušaš "normalno" da dišeš
samo gušiš aparat.

Poslušao ga, i odjednom,
ne dišeš, a pluća pade.
Ovo nije tema...
Tema je da li je autoanaliza moguća I ako jeste do koje mere...
Lično smatram da je autoanaliza potrebna,naročito psihijatrima I psiholozima,ali isto tako da je ograničena u svojim dostatnostima.
Pomoć kolege je dragocena!
Kopanje po nesvesnom je rudarski posao I dva krampa to bolje odrade od jednog...Još kad se koordinira pneumatska busilica...;)
Bihevioristički uvek drugi bolje vide...

Obično im se savetuje da traže pomoć i savetovanje na futonu drugoga, iz branše, i u takvom lancu psihoanalize sebi nadju oduška i komune.
Ne može si svako tako pomoći. Dobra je vežba, navika, kolegijalnosti praktikovanje, mahom kako bi se analitičar mogao naći i u poziciji predmeta analize. Kako se ne bi zaigrao, jel.

Da li može pomoći sam sebi, da. Ali tada, gubi se onaj drugi deo prakse.

Auuu a sto ste tako promesali babe i zabe pa sad pricate o tome da li moze nesto ili ne moze?

Koliko vidim i dalje je u Srbiji psiholog = samo i samo psihijatar, psihoterapeut, odn vi ne pravite razlike izmedju ovih zanimanja koja su totalno razlicita a u nekim tackama se i prozimaju a zasnivaju na medicini, biologiji sva 3.

Rece Cica Maca - mora prvo psiholog da prodje niza testova kako ne bi nesto prenosio na svoje "pacijente".

Na koje pacijente? Mislis, klinicki psiholog?

A sta je sa socijalnim psihologom, on nema pacijente, sta je sa skolskim psihologom, psihologom rada, pedagoskim psihologom, i raznim drugim vrstama psihologa....Onda sa svim onim kategorijama psihologa koji se bave naucno-istrazivackim radom?

Zasto vam je svima asocijacija psiholog = lekar, i to neki obavezno iz sfere psihoanalize?

Da li znate da je psihoanalizu izmislio covek koji uopste i nije bio psiholog ?

Da li psiholog moze sam sebi pomoci ? Zavisi o kakvoj pomoci se radi.... Da li treba sam sebi ispraviti kognitivne distorzije pred javni nastup a ima blagu tremu, ili pak ima socijalnu fobiju da ne sme da izadje iz kuce, ili mozda ima hebefrenu shizofreniju ili katatonicni stupor......

U necemu moze, u necemu ne moze.....U nekim PSIHIJATRIJSKIM stanjima (psihoze i dobar deo neuroza najviseg stepena i progresije) ne samo da ne moze ni psiholog, ni psihijatar ni psihoterapeut da pomognu odn IZLECE sebe, nego ni nikog drugog, van pomoci farmakoterapije....

Nego sve to zajedno treba da radi kao jedna sprega, pa taad, mooozda jedvaaa tad, covek se izleci....

Inace ne bi imalo ovoliko bolesnih ljudi, dugogodisnjih pacijenata koji se muce i pate i u najboljem slucaju imaju periode normalnog funkcionisanja i recidive bolesti.

A sve ovo zato sto i psihoterapija nije uredjena kao naucna oblast, nije se odvojilo zito od kukolja, ova struka zvanicno i ne postoji i svako se njome bavi; ne postoji strucnjak psihoterapeut u svakom domu zdravlja, kao lekar opste prakse npr i da onda ljudi mogu ici kod njega na besplatne seanse koje ce finansirati drzava, kada se jednom skinu sa farmakoterapije, a i da idu na psihoterapije razne i dok i uzimaju farmakoterapiju (ovaj mix i daje najbolje i najbrze rezultate).

Da li psiholog, odn student psihologije moze da pomogne sebi znanjima iz psihologije ucenja, kognitivne psihologije, pedagoske psihologije?
Naravno da moze.
Znace npr sta je retroaktivna a sta proaktivna inhibicija prilikom ucenja, znace kako da usmerava koncentraciju, znace kakvi su uslovi najbolji za pamcenje, znace kako smanjiti neminovnost zaboravljanja itd itd.

Da li psiholog moze nesto uraditi po pitanju svoje prokrastinacije? Naravno da da.

Znaci odgovor ne moze biti striktno - DA, i NE. Zato se i svadjate na ovoj temi. Negde moze, negde, ne moze.....Sve zavisi od stupnja stanja osobe psihologa, njegovih potreba, problema ili cega vec....

I life coach, pa cak i mudar covek koji cita knjige razne i ima slifa, moze sam sebi pomoci u nekim stvarima a kamoli jedan psiholog cija se nauka zasniva na naucnim principima koji rade (jedan deo nauke, drugi deo nauke je nesto kao hiromantija sto je bila u psihologiji, ili sa danasnjeg ugla gledanja Frojd mizoginist, jer neuronauke dokazuju da za mnoge stvari NIJE bio u pravu).

Dok npr ako psiholog ima sumanute ideje ljubomore, ili ima auditivne halucinacije, jaaako ucvrscene i naucene opsesivno-kompulsivne radnje - tesko ce sam sebi pomoci.

Isto tako tesko ce sam sebi pomoci ako ima i razne poremecaje licnosti tipa - granicni poremecaj, histrionicni, i tako ti.....U najbolju ruku ce biti mozda svestan toga, ukoliko nema uz to i narcisoidni poremecaj. :mrgreen:

Poremecaje licnosti je maltene i nemoguce "izleciti" i to 100%, vec samo obuciti osobu kako da se iskontrolise i adaptira bolje na svet oko sebe uz preeeveliki trud i rad. Farmakoterapija ovde samo onemogucava one negativne posledice koje nose poremecaji licnosti a ne lece sam poremecaj. To su - prevelika anxioznost, panicni napadi, fobicna izbegavajuca ponasanja, ponekad derealizacija i depersonalizacija i sl......

- - - - - - - - - -

Poštovani ... hajde da razgovaramo pristojno i polako , bez uzrujavanja . Pitanje glasi ; Može li psiholog pomoći sam sebi ... Da , može ! Sigurno je da postoje situacije u kojima si neće moći pomoći što ovisi o naravi problema ili traume jer je i on , samo čovjek ... ali si svakako si MOŽE pomoći pri problemima koje doživljava jer ih kao psiholog umije prepoznti.
Nikakav psiholog ne može pomoći tebi ( prepoznati i otkriti izvor određene problematike ) ako ne poznaje i sebe samoga.

Eeeeee...Svaka ti cast Dragana (sorry ne volim da persiram ljudima na forumu jer ih dozivljavam kao neke virtual prijatelje koji su okupljeni u istom dvoristu) odavno nisam procitao na forumu ovo boldovano...I to jos napisano posle uvrede i loseg obracanja drugog forumasa..... Retki su ljudi koji danas mogu tako odreagovati kao ti.

- - - - - - - - - -

Apropo ovoga da taj i taj ne moze sam sebi da uradi to i to, prilazem ovu slicicu :mrgreen:

ruski-hirurg-sam-sebe-operisao-foto-printscreen-yt-1430827742-654229.jpg

:mrgreen:z:shock:

A evo i ceo clanak za citanje, svaka cast majstoru.

E sad, analogija psihologa i hirurga ne moze biti nikada ista, ali ne moze ni ona analogija koju si ti naveo - zubari, frizeri i sl..... A frizer i moze sebe da osisa, ali da se pomuci, sto stoji i za sve ostale profesije - uvek ce se vise muciti nego to da radi njegov kolega, to je bar jasno.

No, dzabe sve ovo pisemo i diskutujemo, dokle god otvarac teme ne precizira konkretno na sta je mislio i o kakvoj pomoci da se radi, o kom aspektu zivota psihologa, i koji je stupanj problema, odn progresija.

Do tada, svako ce projektovati svoje zamisli na to kako psiholog pomaze sebi i u cemu i na osnovu toga iznositi krive zakljuce - MOZE i NE MOZE. Pa onda vrednost teme pada i ne dobija se nista, a ljudi brane argumente ad hominemima.

Ne može, ali mnogo bolje od ljudi van struke poznaje one koji mogu da mu pomognu.
Ovo je najtacniji odgovor.

Psihoterapeut uci, psiholog ne. Neki upisuju psihologiju samo zato sto je potrebno za pojedine skole psihoterapije prvo poloziti bilo koju humanisticku nauku (tu spada osim psihologije: valjda filosofija, sigurno sociologija, i ne znam vise sta), pa onda izaberu psihologiju. Tako sam se ja zeznuo i umesto da upisem filosofiju pa onda da mogu kad zavrsim da upisem psihotrapiju zvanu "psihoanaliza", upisao psihologiju koja je toliko neinteresantna za ucenje da prosto nisam stigao da je polozim.

Ako mislis na lekove i lecenje lekovima, tu psiholog nema dozvolu za prepisivanje tableta, niti to uci, i ne zna nista ako ne uci sam van fakulteta koju mu pruza zaista dobru osnovu (a ne i znanje, osim mestimicno) za znanje o prepsivianju tableta (osnovu sam rekao), ali ako uci van fakulteta ili na fakultetu, svejedno ne sme po zakonu da ih prepisuje. Na primer, jedno zanimljivo znanje je da je dopamin obicno inhibitornog (cini da neuron prestane da pali, da teze pali, ili da ne pali sam od sebe) dejstva na neuron na koji deluje, i da kokain upravo zahvaljujuci dopaminu ima efekat koji je dezihibirano ("ne-nesvesnim/svesnim delovima licnpsti-(samo)samosputano") ponasanje, tj. svi misle da on verovatno deluje tako sto "otkacinje" tj. "ubrzava" i "zapocinje" nesto u mozgu, dok on ustvari u mozgu nesto "koci" (inhibira), a kocenje toga necega ustvari izaziva otkacenje necega drugoga - a to otkacenje je zasluzno za efekat kokaina, a ne to sto je on zakocio nesto. On je zakocio nesto sto je kocilo nesto drugo - tako da daluje ono otkoceno a ne kokain na coveka - dok laik misli da kokain deluje "direktno".

Na fakultetu (danas, ne znam za ostala vremena) psiholog ne uci kako da pomogne drugome ili sebi, uci samo nacin da popravis jednu stvar, a pokvaris 10 puta znacajniju stvar od te jedne, ili 10 drugih jednako znacajnih, a to je "bihejvioralna terapija". Samo ime kaze "ponasajna terapija", a to odma znaci da se razlozi za ponasanje zaobilaze tako da se prodire u nesustinu i nebitno, a ne u bitno, jer, kao sto je Frojd dokazao, na primer, ono sto ne zovemo seks ustvari je cesto pravo "razaljivanje od seksa" a seks je cesto nesto neseksualno: agresija, zelja za poznatostcu, zelja za lazima, zelja za zavaravanjem sebe i jacanjem izdrzljivosti idenja u pogresnom pravcu, itd.

Poslednja izmena od moderatora:

Психолози се највише боре са самим собом, да савладају сатану у себи којег су попримили у вишим школама.

Лично знам да вечина да не би полудела, посвечује се Цркви и молитвама, јер једино тако успевају да превазиђу зло које се и поприми од клијената.

А користе духовност и са здравим особама, да не би "набацили" зло које се преноси од болесних клијената.

mislim da kad neko kaze psiholog misli na najprostijuvarijantu
j meni je u glavi kad sekaze psiholog osoba koja me leci recima kad ja jos nisam toliko prsla da idem kod o nog sto ce i recima i hemijom da me leci z og nekog stvorenog disbalansa...
Ne mesaj psihologa sa psihoterapeutom. Kao sto sam rekao (danas) psiholog uopste ne leci - to mu je zakonom zabranjeno, osim u slucaju one pomenute antiterapije koja se zove "bihejvioralna terapija", koja, posto je antiterapija, vise steti nego sto leci. Sme
1. da daje savete i
2. koristi tu antiterapiju kao "terapiju", i
3. da zavrsi neku skolu za psihoterapiju pa onda leci, ali privatno, posto se u javnim ustanovama dozvoljava samo ona pomenuta antiterapija koja se naziva "terapija".

Poslednja izmena:
Ne mesaj psihologa sa psihoterapeutom. Kao sto sam rekao (danas) psiholog uopste ne leci - to mu je zakonom zabranjeno, osim u slucaju one pomenute antiterapije koja se zove "bihejvioralna terapija", koja, posto je antiterapija, vise steti nego sto leci. Sme
1. da daje savete i
2. koristi tu antiterapiju kao "terapiju", i
3. da zavrsi neku skolu za psihoterapiju pa onda leci, ali privatno, posto se u javnim ustanovama dozvoljava samo ona pomenuta antiterapija koja se naziva "terapija".
Ovo je baš amaterski...
Psihijatar je završio med.fakultet I specijalizaciju psihijatrije ,a psiholog filozofski fak.psihologiju!
Prvi se bavi bolesnicima koji boluju od neke od bolesti tog organa-mozga,dok psiholozi se bave
zdravim ljudima u raznim prilikama kad su im potrebni!
Recimo:psiholog otkriva sklonosti pojedinca u cilju dobre profesionalne opredeljenosti ili promeni
profesije,savetnik je u bračnim problemima,pre upisa u školu proverava zrelost deteta I nivo socijalizacije
te formiranosti superego,osvešćenosti I sl.
Naravno da psihijatar kao medikus koristi I medikamentoznu terapiju u lečenju oacijenata,a psiholog ne prima "pacijente"
-pomaže zdravima! U USA je psiholozima dozvoljeno da rade psihoanalizu I čak I neke lekove mogu da prepisuju,međutim
težim neurozama I svim psihozama se bave psihijatri...Psiholog,recimo,ne uči da uoči tumor mozga koji izaziva promene
ponašanja dok je psihijatru prvo to da proveri...Itd...

Što se tiče biheviorizma,psiholozi ni tu nemaju odrešene ruke...Bave se zdravima,a bolesnima psihijatri!
Bihevioristički se ustanovljuje dijagnoza I eventualno upotpunjuju podaci o obolenju (laboratorijska ispitivanja,
lekarski pregledi,razgovori s pacijentom I najbližima...),dok se lečenje danas sprovodi kombinovano medikamentima
I eventualno grupnim terapijama koje su trenutno "u modi"...Lično smatram da oštećenja mozga ,traumom ili bolešću
se veoma teško leče,remisije nikad nisu vraćanje u prethodno stanje-uvek je to novo stanje s prevaziđenim problemima I tegobama...
Uoštalom ,izmenjeno ponašanje je posledica izmenjenog stanja mozga I dovođenje mozga u funkcionalno stanje se vrši kako sam već, grubo, rekao.

E da, posto sam pomenuo klinickog psihologa, ovaj narkoman Bozo Zgradic aka neuro-amater ce sada da nagrne na mene, i sasvim slucajno mu provalih i 23. klon nalog na Krstarici ahahahah "glavapunaendorfina".

Aman covece, i ti si mi student psihologije, imas preko 30 laznih naloga na Krstarici i sve ti izbanuju, i ti opet dodjes sa ko zna koliko novih i tako u nedogled.....

Koji je problem sa tobom zaista ? (osim sto si heroisnki narkoman, i imas 3 F dijagnoze, od kojih je jedna i neizleciv specifican poremecaj licnosti) ?

:dontunderstand:

Klinicki psiholog je sviranje k***u, psihoterapeut je bolje resenje. A to sto oni procjenjuju na osnovu intervijua nesto to moze da se okaci macku o rep, ja sam joj reko kad me pitala u cemu je problem "Ona je mislila da ja ocu od nje heroin, a ja sam htio samo ono sto je imala medju noge", ona mi uputi osmijeh, i razgovor se zavrsio. Sto je mogla da procijeni? Daju testove mentalnih sposobnosti jer psihijatre nece da opterecuju time na fakultetima, i na osnovu toga kako ces da slozis kartice, u DA ili NE grupu, a na karticama pise "Mislim da me progone" i sl., pomazu psihijatru da da dijagnozu. A sto ako ga stvarno neko proganja? Da je to nemoguce da neko nekoga proganja ne bi ni postojala rijec 'progoniti', i to sto to da neko nekoga proganja nije nemoguce znaci da psiholozi koji ce nekome da daju dijagnozu da je paranoican ako u grupu DA stavi tu karticu nisu normalni. A projektivni testovi su uzasno smijesni. "Ajde, kazi slobodno to sto si vidio, znam da se sramis", ali to stvarno nije licilo na sise, mozda na neke vanzemaljske... neznam, gusterske... i laze da se sramim, ja nisam sramezljiv covjek bio. Ako kazes da si vidio sise nisi normalan jer to ne lici uopste na sise iako ima malo slicnosti, to znaci da ti projektujes svoje nesvjesno na tu sliku, a ako ne kazes da si vidio sise opet nisi normalan, jer jedino ako si lud ne znas da im je namjera da ti prikazu nesto sto ima malo slicnosti sa sisama, pa treba i da kazes "ovo ima malo slicnosti sa sisama", a ako to kazes onda ne znaju da li potiskujes ili ne, stavljas ih u pat poziciju.

A projektivni testovi su uzasno smijesni. "Ajde, kazi slobodno to sto si vidio, znam da se sramis", ali to stvarno nije licilo na sise, mozda na neke vanzemaljske... neznam, gusterske... i laze da se sramim, ja nisam sramezljiv covjek bio. Ako kazes da si vidio sise nisi normalan jer to ne lici uopste na sise iako ima malo slicnosti, to znaci da ti projektujes svoje nesvjesno na tu sliku, a ako ne kazes da si vidio sise opet nisi normalan, jer jedino ako si lud ne znas da im je namjera da ti prikazu nesto sto ima malo slicnosti sa sisama, pa treba i da kazes "ovo ima malo slicnosti sa sisama", a ako to kazes onda ne znaju da li potiskujes ili ne, stavljas ih u pat poziciju.

Bozo, neuroamateru sa endorfinima i heroinom u glavi - nisu ti oni pokazivali nikakve slike dojki, vec su ti pokazivali Rorsahove mrlje, a ti sad sto si video sise u njima, sam si kriv.....
A ova tvoja sumanutost da "ti oni namerno podmecu sise da bi ispao lud, ili ako kazes da nisu sise da si opet lud" - to je zato sto si paranoidan, i pravis neke sumanute ideje odnosa sa njima, uvod za paranoidnu shizo hehe.

Evo je slika "sisa" koju su ti pokazali.....

Rorschach_blot_01.jpg

Rorschach_blot_02.jpg

I uopste nije slucajnost zasto si na slikama video sise, a radi ti mehanizam odbrane negacija, pa kao "po malo lice na sise" a kao satro teraju ga da prizna indirektno da su to sise hahaha (paranojica), jer si kasnije sa psihijatrom zenskim pricao samo o sexu, i rekao joj valjda da bi je j.... . Znaci opterecen si bio sexom i yebanjem, pricao si nesto da bi voleo na to i to odeljenje a ne tamo i ovamo jer tamo nema zenskih medicinskih sestara i pacijenata, tako nesto.....

Znaci u pravu su ljudi, a ne radi se ni o kakvoj paranoidnoj zaveri protiv tebe, i kao svi su glupi, samo si ti heroinski narkoman sa specificnim poremecajem licnosti uvek pametan, kako da nije.

Trebaju te zadrzati u gumenoj sobi duuuug period vremena. Prso si kao lajsna.

A klinicki psiholog se ne bavi "pacijentima" ? Tjah.......

Hajme I ti bi da porediš kliničkog psihologa I psihologa koji nije primirisao medicine?
Kao što znaš,psihijatar ne zalazi mnogo u misli pacijenata I ne razbija glavu o misaonim konstrukcijama
(Sise(:rumenko:) na onim simetričnim mrljama ybm li ga kako se zovu-zaboravio...),njemu su značajni objektivni nalazi I ponašanje pacijenta
-njegova aktivnost-neaktivnost,reakcije ,laboratorija,fizijatar I sl. Da bi imao I taj aspect ličnosti pacijenta,klinički psiholog mu upotpunjuje sliku
koristeći testove,intervju ,ispovest pacijenta I sl. Za potvrdu dijagnoze je taj psihološki aspect nekad I dragocen jer pacijent uspostavlja transfer sa psihologom
I često iznosi psihologu žalbe na tegobe koje ga sramota da iznese psihijatru...
Ali,najvažnije:na klinici lekar -psihijatar uspostavlja dijagnozu I leči-psiholog "samo "asistira u donošenju dijagnoze! Psiholog nije vrač I ne leči!:lol:
(Inače,klinički psiholog se postaje specijalizacijom na med.fak.posle studija psihologije,obično se ponudi specijalizacija nekom od
pretendenata za asistenta na psihologiji sa višim prosekom ocean,mada...:mrgreen:)

Poslednja izmena:
A ovaj sisoje Zgradić je baš asocijalan...Po meni je ponikao iz primitivne sredine I nakon sudara s civilizacijom "pukao"
u suprotstavljenim sadržajima superego.Očuvanje ega u tom nesnalaženju neprilagođavanja je No1,čak I halucinacijama I
još ako je zboban od nekog dilera-remisija je na dugačkom koncu...Sve je lakši izlaz od surove stvarnosti...A kad nema
vise kud-slom!
Ybg,Adler reče da ne bi bilo ni jednog shizofreničara da je Zemlja raj I da ljudi nemaju probleme...;)

Ovo je baš amaterski...
Psihijatar je završio med.fakultet I specijalizaciju psihijatrije ,a psiholog filozofski fak.psihologiju!

Prvi se bavi bolesnicima koji boluju od neke od bolesti tog organa-mozga,dok psiholozi se bave
zdravim ljudima u raznim prilikama kad su im potrebni!
Recimo:psiholog otkriva sklonosti pojedinca u cilju dobre profesionalne opredeljenosti ili promeni
profesije,savetnik je u bračnim problemima,pre upisa u školu proverava zrelost deteta I nivo socijalizacije
te formiranosti superego,osvešćenosti I sl.
Naravno da psihijatar kao medikus koristi I medikamentoznu terapiju u lečenju oacijenata,a psiholog ne prima "pacijente"
-pomaže zdravima! U USA je psiholozima dozvoljeno da rade psihoanalizu I čak I neke lekove mogu da prepisuju,međutim
težim neurozama I svim psihozama se bave psihijatri...Psiholog,recimo,ne uči da uoči tumor mozga koji izaziva promene
ponašanja dok je psihijatru prvo to da proveri...Itd...
za one koji misle da se ovo sto ovaj pise odnosi na mene: ja sam rekao "psihoterapeutom" a ne "psihijatrom"...tako da se ovo ne odnosi na mene

- - - - - - - - - -

Bozo, neuroamateru sa endorfinima i heroinom u glavi - nisu ti oni pokazivali nikakve slike dojki, vec su ti pokazivali Rorsahove mrlje, a ti sad sto si video sise u njima, sam si kriv.....
A ova tvoja sumanutost da "ti oni namerno podmecu sise da bi ispao lud, ili ako kazes da nisu sise da si opet lud" - to je zato sto si paranoidan, i pravis neke sumanute ideje odnosa sa njima, uvod za paranoidnu shizo hehe.

Evo je slika "sisa" koju su ti pokazali.....

Rorschach_blot_01.jpg

Rorschach_blot_02.jpg

I uopste nije slucajnost zasto si na slikama video sise, a radi ti mehanizam odbrane negacija, pa kao "po malo lice na sise" a kao satro teraju ga da prizna indirektno da su to sise hahaha (paranojica), jer si kasnije sa psihijatrom zenskim pricao samo o sexu, i rekao joj valjda da bi je j.... . Znaci opterecen si bio sexom i yebanjem, pricao si nesto da bi voleo na to i to odeljenje a ne tamo i ovamo jer tamo nema zenskih medicinskih sestara i pacijenata, tako nesto.....

Znaci u pravu su ljudi, a ne radi se ni o kakvoj paranoidnoj zaveri protiv tebe, i kao svi su glupi, samo si ti heroinski narkoman sa specificnim poremecajem licnosti uvek pametan, kako da nije.

Trebaju te zadrzati u gumenoj sobi duuuug period vremena. Prso si kao lajsna.
Ako ovo ovome lici na sise makar i simbolicno...onda neko od nas 2. decaka ili stvari (mislim da je bRu zLi neki program programiran sa funkcijama za stimulaciju pritiskanja tasture da piše, a ne osoba, to je moja paranoidna (nisam rekao paranoična nego paranoidna) ideja.) koje pišu ove postove ne zna sto su sise i nije ih ni video nikad. A ja nisam paranoican, nego paranoidan... to priznajem, da sam paranoidan, jer, na primer, ja ne koristim kokain, jer se bojim toga da izaziva paranoju, jer sam paranoidan (nisam reko paranoican), onda, ne pijem Cocacola napitak jer se užasno bojim Američkih podvala, i kažem da ne postoji Čanj - to je izmišljen gradić, on ne postoji, vi ako ste u njemu niste ni u kakvom gradu ili gradiću ili naselju, izmišljen je.

Otvoriću temu o "Čanj - grad koji ne postoji iako tako izgleda" na "teorije zavere" pa ko oće da vidi da li stvarno stojim iza toga da sam paranoidan (a ne paranoican) može tamo da vidi...

Poslednja izmena:

Back