- Poruka
- 4.812
Ako mogu, koja je to kljucna stvar?
Jer i oni uce to na faksu, sto znaci da svako od nas moze biti psiholog sebi?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da , psiholog može pomoći sam sebi.
Ti ako ne ubiješ nekoga sumanutim savetima na ovom forumu, ništa nisi uradila
- - - - - - - - - -
Ne može. psiholozi idu kod psihologa na trening i analizu.
Slično kao što zubar ne može sam sebi da popravi zub a frizer da se ošiša.
Ne može čovek sam sebe hladnokrvno da posmatra u trećem licu i objektivno analizira. Priroda je takva
- - - - - - - - - -
Ne može čovek sam sebe hladnokrvno da posmatra u trećem licu i objektivno analizira. Priroda je takva
Poštovani ... hajde da razgovaramo pristojno i polako , bez uzrujavanja . Pitanje glasi ; Može li psiholog pomoći sam sebi ... Da , može !
Ovo nije tema...Ako ne može sebi kako će drugima.
Meni je, pre jedne teške operacije,
opasne po život, najviše pomogao psiholog
savetima šta da radim kad me probude iz narkoze.
Poenta je "Nemoj da pokušavaš da dišeš"
što je protivi ljudskim instinktima.
Naime, dok si na aparatima za disanje,
ako pokušaš "normalno" da dišeš
samo gušiš aparat.
Poslušao ga, i odjednom,
ne dišeš, a pluća pade.
Poštovani ... hajde da razgovaramo pristojno i polako , bez uzrujavanja . Pitanje glasi ; Može li psiholog pomoći sam sebi ... Da , može ! Sigurno je da postoje situacije u kojima si neće moći pomoći što ovisi o naravi problema ili traume jer je i on , samo čovjek ... ali si svakako si MOŽE pomoći pri problemima koje doživljava jer ih kao psiholog umije prepoznti.
Nikakav psiholog ne može pomoći tebi ( prepoznati i otkriti izvor određene problematike ) ako ne poznaje i sebe samoga.
- - - - - - - - - -
Ovo je najtacniji odgovor.Ne može, ali mnogo bolje od ljudi van struke poznaje one koji mogu da mu pomognu.
Ne mesaj psihologa sa psihoterapeutom. Kao sto sam rekao (danas) psiholog uopste ne leci - to mu je zakonom zabranjeno, osim u slucaju one pomenute antiterapije koja se zove "bihejvioralna terapija", koja, posto je antiterapija, vise steti nego sto leci. Smemislim da kad neko kaze psiholog misli na najprostijuvarijantu
j meni je u glavi kad sekaze psiholog osoba koja me leci recima kad ja jos nisam toliko prsla da idem kod o nog sto ce i recima i hemijom da me leci z og nekog stvorenog disbalansa...
Ovo je baš amaterski...Ne mesaj psihologa sa psihoterapeutom. Kao sto sam rekao (danas) psiholog uopste ne leci - to mu je zakonom zabranjeno, osim u slucaju one pomenute antiterapije koja se zove "bihejvioralna terapija", koja, posto je antiterapija, vise steti nego sto leci. Sme
1. da daje savete i
2. koristi tu antiterapiju kao "terapiju", i
3. da zavrsi neku skolu za psihoterapiju pa onda leci, ali privatno, posto se u javnim ustanovama dozvoljava samo ona pomenuta antiterapija koja se naziva "terapija".
Klinicki psiholog je sviranje k***u, psihoterapeut je bolje resenje. A to sto oni procjenjuju na osnovu intervijua nesto to moze da se okaci macku o rep, ja sam joj reko kad me pitala u cemu je problem "Ona je mislila da ja ocu od nje heroin, a ja sam htio samo ono sto je imala medju noge", ona mi uputi osmijeh, i razgovor se zavrsio. Sto je mogla da procijeni? Daju testove mentalnih sposobnosti jer psihijatre nece da opterecuju time na fakultetima, i na osnovu toga kako ces da slozis kartice, u DA ili NE grupu, a na karticama pise "Mislim da me progone" i sl., pomazu psihijatru da da dijagnozu. A sto ako ga stvarno neko proganja? Da je to nemoguce da neko nekoga proganja ne bi ni postojala rijec 'progoniti', i to sto to da neko nekoga proganja nije nemoguce znaci da psiholozi koji ce nekome da daju dijagnozu da je paranoican ako u grupu DA stavi tu karticu nisu normalni. A projektivni testovi su uzasno smijesni. "Ajde, kazi slobodno to sto si vidio, znam da se sramis", ali to stvarno nije licilo na sise, mozda na neke vanzemaljske... neznam, gusterske... i laze da se sramim, ja nisam sramezljiv covjek bio. Ako kazes da si vidio sise nisi normalan jer to ne lici uopste na sise iako ima malo slicnosti, to znaci da ti projektujes svoje nesvjesno na tu sliku, a ako ne kazes da si vidio sise opet nisi normalan, jer jedino ako si lud ne znas da im je namjera da ti prikazu nesto sto ima malo slicnosti sa sisama, pa treba i da kazes "ovo ima malo slicnosti sa sisama", a ako to kazes onda ne znaju da li potiskujes ili ne, stavljas ih u pat poziciju.
A projektivni testovi su uzasno smijesni. "Ajde, kazi slobodno to sto si vidio, znam da se sramis", ali to stvarno nije licilo na sise, mozda na neke vanzemaljske... neznam, gusterske... i laze da se sramim, ja nisam sramezljiv covjek bio. Ako kazes da si vidio sise nisi normalan jer to ne lici uopste na sise iako ima malo slicnosti, to znaci da ti projektujes svoje nesvjesno na tu sliku, a ako ne kazes da si vidio sise opet nisi normalan, jer jedino ako si lud ne znas da im je namjera da ti prikazu nesto sto ima malo slicnosti sa sisama, pa treba i da kazes "ovo ima malo slicnosti sa sisama", a ako to kazes onda ne znaju da li potiskujes ili ne, stavljas ih u pat poziciju.
A klinicki psiholog se ne bavi "pacijentima" ? Tjah.......
za one koji misle da se ovo sto ovaj pise odnosi na mene: ja sam rekao "psihoterapeutom" a ne "psihijatrom"...tako da se ovo ne odnosi na meneOvo je baš amaterski...
Psihijatar je završio med.fakultet I specijalizaciju psihijatrije ,a psiholog filozofski fak.psihologiju!
Prvi se bavi bolesnicima koji boluju od neke od bolesti tog organa-mozga,dok psiholozi se bave
zdravim ljudima u raznim prilikama kad su im potrebni!
Recimosiholog otkriva sklonosti pojedinca u cilju dobre profesionalne opredeljenosti ili promeni
profesije,savetnik je u bračnim problemima,pre upisa u školu proverava zrelost deteta I nivo socijalizacije
te formiranosti superego,osvešćenosti I sl.
Naravno da psihijatar kao medikus koristi I medikamentoznu terapiju u lečenju oacijenata,a psiholog ne prima "pacijente"
-pomaže zdravima! U USA je psiholozima dozvoljeno da rade psihoanalizu I čak I neke lekove mogu da prepisuju,međutim
težim neurozama I svim psihozama se bave psihijatri...Psiholog,recimo,ne uči da uoči tumor mozga koji izaziva promene
ponašanja dok je psihijatru prvo to da proveri...Itd...
Ako ovo ovome lici na sise makar i simbolicno...onda neko od nas 2. decaka ili stvari (mislim da je bRu zLi neki program programiran sa funkcijama za stimulaciju pritiskanja tasture da piše, a ne osoba, to je moja paranoidna (nisam rekao paranoična nego paranoidna) ideja.) koje pišu ove postove ne zna sto su sise i nije ih ni video nikad. A ja nisam paranoican, nego paranoidan... to priznajem, da sam paranoidan, jer, na primer, ja ne koristim kokain, jer se bojim toga da izaziva paranoju, jer sam paranoidan (nisam reko paranoican), onda, ne pijem Cocacola napitak jer se užasno bojim Američkih podvala, i kažem da ne postoji Čanj - to je izmišljen gradić, on ne postoji, vi ako ste u njemu niste ni u kakvom gradu ili gradiću ili naselju, izmišljen je.Bozo, neuroamateru sa endorfinima i heroinom u glavi - nisu ti oni pokazivali nikakve slike dojki, vec su ti pokazivali Rorsahove mrlje, a ti sad sto si video sise u njima, sam si kriv.....
A ova tvoja sumanutost da "ti oni namerno podmecu sise da bi ispao lud, ili ako kazes da nisu sise da si opet lud" - to je zato sto si paranoidan, i pravis neke sumanute ideje odnosa sa njima, uvod za paranoidnu shizo hehe.
Evo je slika "sisa" koju su ti pokazali.....
![]()
![]()
I uopste nije slucajnost zasto si na slikama video sise, a radi ti mehanizam odbrane negacija, pa kao "po malo lice na sise" a kao satro teraju ga da prizna indirektno da su to sise hahaha (paranojica), jer si kasnije sa psihijatrom zenskim pricao samo o sexu, i rekao joj valjda da bi je j.... . Znaci opterecen si bio sexom i yebanjem, pricao si nesto da bi voleo na to i to odeljenje a ne tamo i ovamo jer tamo nema zenskih medicinskih sestara i pacijenata, tako nesto.....
Znaci u pravu su ljudi, a ne radi se ni o kakvoj paranoidnoj zaveri protiv tebe, i kao svi su glupi, samo si ti heroinski narkoman sa specificnim poremecajem licnosti uvek pametan, kako da nije.
Trebaju te zadrzati u gumenoj sobi duuuug period vremena. Prso si kao lajsna.