DA LI PRETERUJEMO U NAPADU NA TURKE A VOLIMO SVE AMERICKO

A sto se tice "istinitih"dogadjaja...E,pa mora malo da se unese romantike u umetnicko delo.Ipak su Turci zeleli da prikazu svog sultan u malo lepsem svetlu nego sto je inace on bio.
mnogo su oni tu krečili, evo još malo istorijskih činjenica:

--------------------------------------------------------------------------------------------

Интриге око наслеђа

Последње године Сулејмановог живота прошле су у суровим породичним сукобима и интригама у којима је предњачила Сулејманова омиљена супруга, Хурем султанија или Рокселана. Рокселана је била робиња пољско-украјинског порекла, кћерка украјинског попа коју су заробили Татари у Рутинији и продали на пијаци у Истамбулу. Мисли се да јој је право име било Александра Лисовска. Врло брзо је постала омиљена султанова робиња, а потом и његова жена. Рокселана је Сулејману родила пет синова и једну кћерку: Мехмеда (1521), Мириму (1522), Абдулаха, Селима, Бајазита (између 1523. и 1526) и Џихангира б(1531)[27]. Абдулах је умро као дете, 1526. године, у некој од епидемија које су напале харем, док је најстарији син, Мехмед, умро 1543. године у 21. години живота од богиња[27]. Међутим, Сулејман је имао још једног сина, Мустафу, којег му је родила прва жена, Ђулбехар (Gülbahar) и према томе имао је првенство над Рокселаниним синовима. Осим тога, Мустафа је имао и подршку Ибрахим-паше, који је такође био један од Рокселаниних непријатеља и чијем је паду највероватније допринела сама султанија.

Рокселана је прво уклонила великог везира. У ноћи између 14. и 15. марта 1536. године, Ибрахим-паша је убијен. На његово место је постављен Ајас-паша, али након неких пет година, место великог везира заузео је Рокселанин и Сулејманов зет, Рустем-паша Опуковић (пореклом из Далмације), захваљујући Рокселаниним напорима. Рустем-паша је одмах почео да ради на Мустафиној пропасти — раширио је гласине како Мустафа планира заверу против сопственог оца. Сулејман је 1553. године, док је био у походу на Сафавиде, позвао свог сина да разјасни ствари, међутим, чим је млади принц ушао у султанов шатор, био је нападнут и задављен[25][26]. Џихангир је убрзо потом умро у Алепу[23], како се наводи од туге за својим полубратом[29]. Преостала двојица Рокселаниних синова, Бајазит и Селим, веома брзо су се сукобили након Рекселанине смрти 1558[28]. Сулејман је подржао Селима који је уз помоћ оца поразио свог брата 1559. године. Бајазит је са своја четири сина потражио уточиште код персијског шаха Тахмаспа[29]. Међутим, што захваљујући притисцима, што великој количини злата, шах је наредио да се Бајазит удави заједно са својим синовима[23]. Бајазит је имао још једног сина од једва три године који је остао с мајком у Бурси. Сулејман је наредио да се и он усмрти, како би уклонио и најмању могућност борбе око престола након његове смрти[30].

Након Сулејманове смрти, наследио га је Рокселанин син, Селим, који ће у историји остати познат као неспособан и развратан владар, у току чије владавине ипак није било озбиљнијих пропуста само захваљујући напорима и способности великог везира Мехмед-паше Соколовића.

Хурем султанија, уље на платну (16. век)
rokselana.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakva bre uzvišenost i veličanstvenost....

I posle neki šaban našao da nas upoređuje sa njima i opravdava ih, kao mi bi bili isti takvi da nas nije malo.

Poslednja izmena:
Ova izjava je samo znak da se nisi toliko trudio sa svojima, koliko sa drugima. Nema dalje mesta polemici

To govoriš iz svog ega, e ne iz poznavanja svog naroda.....uopšte ne mora da je "tako"

Znači ti jedino respektuješ reč ekstremiste i/ili fanatika

Imaju muzike, ali tekstovi i sama produkcija su za uzrast od 9 god

upravo to

mnogo njih ne primećuje sve ovo...upravo nas tako i zatupljuju

To "zajedničko" si mogao videti i u drugim narodima putem serija i raznih emisija...međutim tvoje "oduševljenje" govori gde si samo gledao

a gde sam to gledao?

Nase zene se mnogo pale na turske glumce a to smeta mnogima ovde...

Oduvek sam turke zamisljao kao garave(tamne puti),krvolocne i prljave,pretpostavljam zahvaljujuci filmovima poput kosovskog boja,banovic strahinje i drugih, te zbog literature i interpretacije njihove kulture i mentaliteta ,narocito u delima velikog ive andrica.

Da ostavim animozitet prema njima za minut , upoznao sam dva turcina nedavno na poslu i zaprepastio se. Fizionomijom, narocito lica jako slice nama.Naociti visoki momci...(nisam derpe):D

Svaki prestupni petak dzamija(mislim da mi rekose da se petkom treba ici tamo) ,a ostalim danima alkohol ,trava i ostale nedozvoljene supstance.

Oduvek sam turke zamisljao kao garave(tamne puti),krvolocne i prljave,pretpostavljam zahvaljujuci filmovima poput kosovskog boja,banovic strahinje i drugih, te zbog literature i interpretacije njihove kulture i mentaliteta ,narocito u delima velikog ive andrica.

Da ostavim animozitet prema njima za minut , upoznao sam dva turcina nedavno na poslu i zaprepastio se. Fizionomijom, narocito lica jako slice nama.Naociti visoki momci...(nisam derpe):D

Svaki prestupni petak dzamija(mislim da mi rekose da se petkom treba ici tamo) ,a ostalim danima alkohol ,trava i ostale nedozvoljene supstance.

eto vidis kako su fiini, a i ja sam misio do skora da su oni divljaci maltene

a kako nisu sa americkim kanalima filmovima serijama realitijima show programima i slicno?

Са американцима не ратујемо ни 100 година а Турци су нас вековима тлачили....

Поређење америчких филмова / серија са турским је ван сваке памети... Заиста прилично за једног ЛДП-овца као што си ти...

Са американцима не ратујемо ни 100 година а Турци су нас вековима тлачили....

Поређење америчких филмова / серија са турским је ван сваке памети... Заиста прилично за једног ЛДП-овца као што си ти...

ja nisam ldp

A šta znači to, ja nisam LDP? Smešno zvuči, pa naravno da nisi :lol: Možeš jedino biti član LDP-a ili simpatizer istog. Pod tim ja nisam LDP, ti verovatno misliš, na to da nisi član stranke ali zaista deluje glupavo kada tako napišeš.

drugar, ne siri pricu, tako se kaze u slengu i zna se na sta se misli, jel prvi put vidis da neko taako kazee?

Back