Da li postujete odredjene drustvene norme?

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaB

Iskusan
Poruka
6.592
Ja nisam drustvena osoba , ne volim ni kad sam u manjoj grupi ljudi a kamoli na svadbi , sahrani , slavi , zurci i ostalim obicajima. U zadnje vreme pocinje ozbiljno da me nervira to sto ne postoji nikakvo razumevanje u drustvu za nas koje te stvari ne zanimaju , na svadbu moras da dodjes ili ce neko da se naljuti , isto i za sahrane , slave i sve ostalo sto se obelezava ( a za sta mene apsolutno zabole da ne kazem sta ) , ima li neko ovde ko ima isti problem ili sam samo ja prsao ? :D

Ponekad je taj svet bas bliska familija cije mi je misljenje bitno , u tome je problem , sto se smatra cak i uvredom ako ne odes na necije obelezavanje necega , i onda na silu moras da odes da se taj neko ne bi naljutio.
Ako su ti oni bitni onda istrpi taj jedan dan, popodne, veče. Nisu venčanja, sahrane i ostalo baš tako česte.

Ja nisam drustvena osoba , ne volim ni kad sam u manjoj grupi ljudi a kamoli na svadbi , sahrani , slavi , zurci i ostalim obicajima. U zadnje vreme pocinje ozbiljno da me nervira to sto ne postoji nikakvo razumevanje u drustvu za nas koje te stvari ne zanimaju , na svadbu moras da dodjes ili ce neko da se naljuti , isto i za sahrane , slave i sve ostalo sto se obelezava ( a za sta mene apsolutno zabole da ne kazem sta ) , ima li neko ovde ko ima isti problem ili sam samo ja prsao ? :D

Nemam problem. Idem gde mi se ide, gde mi se ne ide, smislim izgovor i to je to :D
Nisi prso, apsolutno imas pravo da ne ides gde ti se ne ide :)

Zabole te dal ce neko da se naljuti. Ako se naljuti, znaci da te ne postuje. Ako te ne postuje, znaci da ti takav neko ni ne treba u zivotu.

Čuj ti samo moraš da dođeš. Moju sestru su u selu na stub srama stavili što
nije frizuru za tu priliku napravila i što nije haljinu kupila novu, nego u pantalonama
nekim došla. Nije se ni našminkala. :pljus: Obrukala je svu familiju zauvek.

Ako su ti oni bitni onda istrpi taj jedan dan, popodne, veče. Nisu venčanja, sahrane i ostalo baš tako česte.
Više ne trpim ništa.
Ni ja ne volim svadbe, proslave, sahrane.
Otuđili smo se. Takva mesta su prilika da se vidimo ( silom prilika) posle dužeg vremena, da se izljubimo, dobijemo kompliment kako se ne menjamo, čujemo da se ovajonaj razveo, da je Mica smršala, da vas upitaju ko je ona plava što sedi do Nikole ili ko je držao govor.
Naravno, idem više gde želim manje što moram.
Ne idem na sahrane u vreme gužve, znači na samu sahranu ne idem ali odem odmah po otvaranju kapele, odnesem cveće, izjavim saučešće bez da budem viđena i da vidim.

Rođenje deteta, diplomiranje, veridbu ispoštujem zavisno od sitacije; nekada pošaljem cvetni aranžman sa čestitkom, nekada se najavim i odem lično čestitam.

Svadbe ne volim. Koliko god elegantna bila sve je postalo kičerica a mi namćorasti : )

Imala sam odličan način za izbjegavanje svadbi :)

kada sam izračunala koliko me košta idjeća, frizura, poklon... odvojila sam taj novac, kupila avionsku kartu i uplatila si neko putovanje po želji. Uvijek sam upotrijebila izgovor da eto baš moram na službeni put :manikir: i otišla :metla:

na sprovode idem samo baš kada moram a to i nije toliko često

Mnogo volim ljude i druženje.
Ali, okupljanja izbegavam ako me "uslovljavaju" da eto "moram" da dođem.
Sahrane izbegavam jer sam suviše emotivan.
Svadbe jer ne podnosim alkohol, a trezan ne podnosim paradu pijanstva i kiča.
Ovo ostalo čestitam ako nekoga sretnem u neko dogledno vreme.
Paradoks? Ne. Otkad mene i moje najbliže svi kolektivno ignorišu od rodbine, ne zanimaju nas.
A o drugovima, poznanicima i prijateljima tek neću...sve se pretvorilo u interes...
I više me uopšte ne zanima "šta će neko da kaže"...
Neka pričaju šta god žele - ne pravdam se više nikome, jer Bog i ja znamo istinu.

Za svadbe - možeš da odeš na neki događaj pre sam svadbe na primer ako se venčavaju kod matičara odeš tih pola sata kod matičara- čestitaš i predaš poklon.
Što se tiče sahrana ako ti je neko blizak i ako je njemu neko blizak preminuo pojaviti se trebaš makar da izjaviš saučešće i to je obavezno.
(Recimo ne dao bog meni neko blizak umre mama tata ne znam i ne dođe mi drugarica ni saučešće da izjavi
nikad mi više ne bi videla niti čula!)
Pođi od toga da niko normalan ne voli sahrane, ali idu ljudi iz poštovanja i saosećanja prema ožalošćenima.

Poslednja izmena:
kome pricas, pa ja ni na svoju svadbu nisam iso.Inace sam protiv svih drustvenih normi jer se pokazalo da glavni problemi dolaze od onih koji su "robovi" tih normi. Ne mogu postovati normu koja je nastala stotinama godina unazad i koja je tada bila prilagodjena civilizacijskom nivou ondasnjeg coveka.
E sad, sto se tice zurke, tu popovi ne dolaze , to moze.

Za svadbe - možeš da odeš na neki događaj pre sam svadbe na primer ako se venčavaju kod matičara odeš tih pola sata kod matičara- čestitaš i predaš poklon.
Što se tiče sahrana ako ti je neko blizak i ako je njemu neko blizak preminuo pojaviti se trebaš makar da izjaviš saučešće i to je obavezno.
(Recimo ne dao bog meni neko blizak umre mama tata ne znam i ne dođe mi drugarica ni saučešće da izjavi
nikad mi više ne bi videla niti čula!)
Pođi od toga da niko normalan ne voli sahrane, ali idu ljudi iz poštovanja i saosećanja prema ožalošćenima.
Sve to moze preko telefona ili preko poruke.
Ti sto na sahranama placu na jedno oko a drugim gledaju ko se pojavio a ko nije mi se najvise penju na onu stvar , meni je majka umrla 2015 godine u 51 godini i uopste me nije zanimalo ko ce da dodje a ko nece , imao sam mnogo vece probleme , a i dalje me ne zanima.
Isto vazi i za svadbe , sve moze i preko poruke , nema potrebe za odlascima nigde.

Back