Da li novac donosi sreću?

Dali novac može da donese istinsku sreću

• Ukupno glasova
    20
  • Anketa je zatvorena .
Je l' mogu ja da kažem a da ne sudi Džudi kao ćaskanje? :)

Znači ako živiš zdravo ne treba ti puno novca i ostaćeš zdrav, samim tim nema potrebe da se plaćaju pregledi. Osim ako su nasledne bolesti.
Ako se krećeš, šetaš, ili kao ja voziš bajs, spavaš dobro, piješ dosta vode, tuširaš se, prazniš se, ne piješ kafu, ne pušiš, ne piješ alkohol, ne jedeš slatkiše, hraniš se povrćem i voćem, možda malo mesa i dosta mlečnih proizvoda, izbegavaš stres, družiš se, vodiš ljubav, nema bolesti onda i ne trebaju ti pare i bićeš srećan kad si "samo" zdrav! Ako me razumete.
Više ti para treba za te bolesne navike i poroke i oni te direktno šalju na te skupe preglede....

I jesti jednom dnevno, uveče, zbog posta preko dana, da bi očistio organizam.
Samim tim sve što sam rekao kao zdravo jako pozitivno utiče na psihu jer je telo naš hram, u zdravom telu, zdrav duh. I onda i psihologija napreduje u dobrom i pozitivnom smeru, ako sebi želiš dobro, želećeš i drugima.

Nije ovo ćaskanje, ovo je razmena iskustava.

Drago mi je što živiš zdravo, hraniš se zdravo, nemaš stres, družiš se... zaista mi je drago ako je sve ovako kod tene, kao što pišeš.

Znaš, postoje ljudi koji imaju želju da se bave sportom, druže i sl. Ali to ne mogu.

Neću dalje da objašnjavam.

,,,svakodnevni,,,
,,,pacijent dobije terapiju,,,a ona nije na listi refundiranja,,,plaća se cela suma,,,
,,,novac kupi terapiju,,,apropo toga zdravlje dođe u neku normalu,,,
,,,a drugi primeri,,kojih ima sijaset,,,ushli bi u kategoriju za zashtitu lichnosti,,,
,,,ne bi hteo da nekog povredimo ili rastuzhimo,,,

Ma jasno je to meni, ali je žalosno da se plaća bilo koji lek i lečenje...to je pljačka, bilo kog naroda.

Ne znam na koje druge primere misliš tog tipa.

Nije ovo ćaskanje, ovo je razmena iskustava.

Drago mi je što živiš zdravo, hraniš se zdravo, nemaš stres, družiš se... zaista mi je drago ako je sve ovako kod tene, kao što pišeš.

Znaš, postoje ljudi koji imaju želju da se bave sportom, druže i sl. Ali to ne mogu.

Neću dalje da objašnjavam.
Hvala ti, trudim se da živim zdravo da se ne bih loše osećao a ne da bi dugo živeo.
Jako mi je žao tih ljudi koji imaju želju a ne mogu. Ali većina je relativno zdrava i mogu da hoće ali neće jer su lenji i poročni. Ponašaju se k'o invalidi. E to je problem. I daju loš primer drugima i onda je cela nacija bolesna i nesrećna jer nije zdrava. Znači, zdravlje je sreća. Ali treba ga čuvati, negovati i održavati. A ne novac.

Mit ili istina _da li nas novac zaista čini srećnijima?

Novac je oduvek bio simbol sigurnosti, moći i slobode. Od najranijih civilizacija pa sve do danas, ljudi se bore da zarade više, verujući da je upravo to put ka srećnijem životu.

Ali, da li je zaista tako?

Savremena psihologija i istraživanja o blagostanju kažu da odgovor nije jednostavan: novac može da pomogne, ali samo ako znamo kako da ga koristimo.

_1. Koliko novca je dovoljno za sreću?

Istraživanja sa Univerziteta Prinston pokazuju da postoji „prag zadovoljstva“. Dokle god prihod pokriva osnovne potrebe kao što su hrana, stanovanje, zdravstvena zaštita – nivo sreće raste proporcionalno. Ali, kada se dostigne određena tačka (otprilike stabilna prosečna plata za datu zemlju), dodatni novac ima mnogo manji efekat.

Drugim rečima: ako nemaš dovoljno za osnove, novac zaista pravi veliku razliku. Ali, ako već živiš pristojno, još više nula na računu ne znači nužno i još više radosti.

_2. Gde trošiš novac _ važnije je od toga koliko ga imaš

Najsrećniji ljudi nisu nužno najbogatiji, već oni koji koriste novac svesno. Psiholozi kažu da trošenje na:

• iskustva (putovanja, događaje, kurseve)
  • vreme sa bližnjima
  • lični razvoj (knjige, edukaciju, hobije)
donosi više dugotrajnog zadovoljstva nego kupovina materijalnih stvari koje brzo gube privlačnost.

_3. Psihološka zamka: „Biću srećan kada...“

Mnogi ljudi žive u iščekivanju „velikog trenutka“ kao što su viša plata, nasledstvo, veliki projekat i slično, pa veruju da će tada konačno biti srećni. Ali, istraživanja pokazuju da zadovoljstvo od finansijske dobitke traje kratko. Obično je to nekoliko meseci, pre nego što se naviknemo i ponovo poželimo više. Ovo se naziva „hedonistički točak“ _stalno jurimo sledeći cilj, ali ne osećamo pravo ispunjenje.

_4. Davanje donosi veću sreću od trošenja na sebe

Iznenađujuće, studije pokazuju da ljudi koji redovno izdvajaju deo novca za poklone, humanitarne svrhe ili pomoć drugima, prijavljuju viši nivo radosti i smisla. Deljenje stvara osećaj povezanosti i značaja, nešto što nijedan luksuzni predmet ne može da zameni.

_5. Finansijski mir umesto finansijske opsesije

U suštini, novac je alat, a ne cilj sam po sebi. Nije najvažnije imati najviše, već imati kontrolu nad njim:

• da ne živiš u stalnim dugovima
  • da znaš da možeš da se izboriš sa nepredviđenim troškovima
  • da stvoriš „rezervnu sigurnost“
Ovaj osećaj finansijskog mira donosi više istinske sreće nego trka za beskonačnim povećanjem prihoda.

_6. Može li se sreća kupiti?

Prava sreća ne dolazi od broja na bankarskom računu, već od toga koliko svesno živimo, koliko smo slobodni da koristimo vreme na načine koji su nam važni i koliko smo povezani sa ljudima oko nas.

Koje je vaše razmišljanje na ovu temu?
Može li se sreća kupiti ili zavisi od nečeg sasvim drugog?
Sve tacno 100%

Mislim da oni ne žele sažaljenje i trude se, koliko mogu da žive normalno, kao i svi ostali.
Nije sažaljenje nego saosećanje. Možda sam pogrešno rekao.
Zašto imam utisak da si reč "invalidi" upotrebio u negativnom kontekstu?
Ne znam u kom smislu misliš, za mene su veći invalidi od pravih medicinskih - fizičkih invalida ako se ti ljudi koji mogu ne kreću koliko bi trebalo, ako imaju ruke i noge a ne voze bicikl, ne plivaju, ne šetaju, ne trče, nego sede, leže, voze se kolima. Invalidi u glavi. Za mene je to psihički poremećaj. Imam pravo na svoje mišljenje. Ako ti se ne sviđa.
Svaki lenj čovek se klasifikuje kao invalid po zakonu prirode. Jer ako moraš i možeš da se krećeš da bi bio zdrav, a ne krećeš se, znači da s tobom nešto nije u redu i da imaš problem u glavi.
Ne možeš reći da nisam u pravu ako je takva priroda.

Ok uporedimo mog druga i mene. Ja imam dovoljno , on mnogo vise nego dovoljno.
Njemu ne ide na poslu, nervozan je, stres, zapale on devojka na Maldive. Vrati se pun elana, i idemo... obrci masne pare.

Meni nesto ne ide, čangrizam svima oko sebe ili odem eventualno na sta znam, Zlatibor... i? Da li novac donosi srecu?

Kako god da okrenes bolje ga je imati

Ajd sad ozbiljno: novac sam po sebi ne donosi sreću. Sreću donosimo, odnosno stvaramo sami.
Ali u tom procesu stvaranja, novac može da bude i te kako od pomoći, i to može (i jako često) da igra ključnu ulogu.

Evo, ja volim motore i to odredjenu vrstu motora da vozim. To me zaista cini srećnim. Da nemam kesha da kupim i vozim motor - ne bih mogao sebi da napravim tu vrstu sreće.
To je jedan mali, banalni primer.

Naravno, nisu takve stvari jedino sto cini coveka srecnim, mene cini srecnim kad raduckam i sredjujem baštu, žena mi kaže da sijam (ne samo od znoja) kad radim bilo sta u vezi zemlje, trave, drveta....
Ali i za to mi treba moje parce zemlje, alat, itd - dakle opet kesh.

Cini me srecnim svaki uspeh klinaca koje treniram, a ni ne secam se koliko puta sam placao troskove puta deci iz svog dzepa, za razna takmicenja....dakle opet treba iebeni kesh.

Deca cine coveka srecnim. A tek tu je lakse biti roditelj kad imas kesha nego kad nemas.

I tako dalje, poenta je, nadam se, jasna :)

Ok uporedimo mog druga i mene. Ja imam dovoljno , on mnogo vise nego dovoljno.
Njemu ne ide na poslu, nervozan je, stres, zapale on devojka na Maldive. Vrati se pun elana, i idemo... obrci masne pare.

Meni nesto ne ide, čangrizam svima oko sebe ili odem eventualno na sta znam, Zlatibor... i? Da li novac donosi srecu?

Kako god da okrenes bolje ga je imati

Lepsi ti je njihov rastrzani zivot na luksuznim Maldivima ili tvoj sopstveni mir na Zlatiboru?

Novac je jako bitan, kupuje mnogo stvari.
Ali, nemoj zaboraviti da se ono najbitnije u zivotu ne placa novcem, ne kupuje se.

Back