Da li novac donosi sreću?

Dali novac može da donese istinsku sreću

• Ukupno glasova
    20
  • Anketa je zatvorena .
Znam vise finansijski dobrostojecih ljudi (porodica) koji imaju ozbiljnih problema u svojim zivotima…. sa novcem treba takodje umeti.
Koliko bogatih pliva u novcu a nema ono sto najvise zeli: decu?

Ti koji zele decu a ne mogu da imaju, a puni su para - mogu da usvoje.

A ako nece da usvoje - onda oni samo zele sopstvenu prokreaciju, i veoma je upitno da li vole decu i kakvi bi bili kao roditelji.
Jer biolosko dete, iako je nasa prokreacija, je svoje sopstveno biće i nema mnogo veze sa nama :)

Posebna tema/prica.

Ti koji zele decu a ne mogu da imaju, a puni su para - mogu da usvoje.

A ako nece da usvoje - onda oni samo zele sopstvenu prokreaciju, i veoma je upitno da li vole decu i kakvi bi bili kao roditelji.
Jer biolosko dete, iako je nasa prokreacija, je svoje sopstveno biće i nema mnogo veze sa nama :)

Posebna tema/prica.
Taj par, na koji sam pomislila kad sam pisala post o deci i parama odnosio se na meni drage ljude koji godinama neuspesno pokusavaju da dobiju dete .. mnogo su dobri i posteni ljudi, i bas je zalosno sto imaju taj problem.
Oni odlicno funkcionisu (gledano sa strane-najbolje oni znaju istinu o tome, naravno).
Iz nekog razloga ne zele da usvoje dete, mada nikada nismo pricali o tome, tako da ne znam zasto, kategoricki su protiv, to javno govore ....
U poslednje vreme okrenuti mozda previse religiji, imaju psa prema kome se odnose kao prema detetu, malo bizarno ponekad izgleda, iskreno...

Posle svih ovih godina i svega sta su preziveli, ponekad pomislim da li bi se uopste i kako snasli u ulozi roditelja..

Tako da ima smisla itekako ovo sto si napisao.

Ok uporedimo mog druga i mene. Ja imam dovoljno , on mnogo vise nego dovoljno.
Njemu ne ide na poslu, nervozan je, stres, zapale on devojka na Maldive. Vrati se pun elana, i idemo... obrci masne pare.
Je l' ide privatnim avionom ili helikopterom na svoju jahtu pa u vilu na maldivima?
Meni nesto ne ide, čangrizam svima oko sebe ili odem eventualno na sta znam, Zlatibor... i? Da li novac donosi srecu?

Kako god da okrenes bolje ga je imati
Je l' ima zlata na zlatiboru? Hehe

Da li je novac za dopamin ili adrenalin, pošto oba nisu zdrava ako ih ima previše.
Mada adrenalin uopšte nije zdrav jer ti se skupe krvni sudovi a veći pritisak krvi jer srce jače i brže kuca/pumpa. A previše dopamina vodi u maniju.

Serotonin je veća sreća a dobija se kroz fizičku aktivnost u prirodi.

Što ga više imaš manje si oprezan i ne razmišljaš puno, posebno o posledicama, previše se opustiš i ne kontrolišeš, sve ti je na dohvat ruke i onda konzumiraš sve što ne treba.

Ajd sad ozbiljno: novac sam po sebi ne donosi sreću. Sreću donosimo, odnosno stvaramo sami.
Ali u tom procesu stvaranja, novac može da bude i te kako od pomoći, i to može (i jako često) da igra ključnu ulogu.

Evo, ja volim motore i to odredjenu vrstu motora da vozim. To me zaista cini srećnim. Da nemam kesha da kupim i vozim motor - ne bih mogao sebi da napravim tu vrstu sreće.
To je jedan mali, banalni primer.

Naravno, nisu takve stvari jedino sto cini coveka srecnim, mene cini srecnim kad raduckam i sredjujem baštu, žena mi kaže da sijam (ne samo od znoja) kad radim bilo sta u vezi zemlje, trave, drveta....
Ali i za to mi treba moje parce zemlje, alat, itd - dakle opet kesh.

Cini me srecnim svaki uspeh klinaca koje treniram, a ni ne secam se koliko puta sam placao troskove puta deci iz svog dzepa, za razna takmicenja....dakle opet treba iebeni kesh.

Deca cine coveka srecnim. A tek tu je lakse biti roditelj kad imas kesha nego kad nemas.

I tako dalje, poenta je, nadam se, jasna :)
Je l' motor voziš 50 u naselju/gradu? Ili po svim ograničenjima? Je l' voziš zimi? Motor nije uopšte normalna stvar, ako nije skuter do 50 kubika. Previše je opasna i nebezbedna stvar. Nije ni zdravo. Previše dopamina i adrenalina...to je bolesno.

Je l' motor voziš 50 u naselju/gradu? Ili po svim ograničenjima? Je l' voziš zimi? Motor nije uopšte normalna stvar, ako nije skuter do 50 kubika. Previše je opasna i nebezbedna stvar. Nije ni zdravo. Previše dopamina i adrenalina...to je bolesno.

Vozim 12 meseci godisnje, 750+ccm, endorfinskom a ne adrenalinskom voznjom.
Vozim bezbedno i po sebe i po druge.

Odgovor na pitanje "zasto neko voli da vozi motor" je sadrzan u onoj staroj izreci:

"Ako razumes - nema potrebe da ti objasnjavam. Ako ne razumes - onda je nemoguce da ti objasnim."

Znam vise finansijski dobrostojecih ljudi (porodica) koji imaju ozbiljnih problema u svojim zivotima…. sa novcem treba takodje umeti.
Koliko bogatih pliva u novcu a nema ono sto najvise zeli: decu?
U životu ne možeš sve imati, to je zakon prirode. Moraš nešto da nemaš ako nečega previše imaš, zbog balansa. To je nužno. Bogati sigurno nisu srećni jer im je dosadno i prazno i ne cene, ne poštuju, bahate se. Grešni su. Ako imaš više nego što ti treba.

Taj par, na koji sam pomislila kad sam pisala post o deci i parama odnosio se na meni drage ljude koji godinama neuspesno pokusavaju da dobiju dete .. mnogo su dobri i posteni ljudi, i bas je zalosno sto imaju taj problem.
Oni odlicno funkcionisu (gledano sa strane-najbolje oni znaju istinu o tome, naravno).
Iz nekog razloga ne zele da usvoje dete, mada nikada nismo pricali o tome, tako da ne znam zasto, kategoricki su protiv, to javno govore ....
U poslednje vreme okrenuti mozda previse religiji, imaju psa prema kome se odnose kao prema detetu, malo bizarno ponekad izgleda, iskreno...

Posle svih ovih godina i svega sta su preziveli, ponekad pomislim da li bi se uopste i kako snasli u ulozi roditelja..

Tako da ima smisla itekako ovo sto si napisao.

Bukvalno svakog koga sam upoznao da zeli decu a neće da usvoji, je, u sustini, bio sebičnjak.

Vozim 12 meseci godisnje, 750+ccm, endorfinskom a ne adrenalinskom voznjom.
Vozim bezbedno i po sebe i po druge.

Odgovor na pitanje "zasto neko voli da vozi motor" je sadrzan u onoj staroj izreci:

"Ako razumes - nema potrebe da ti objasnjavam. Ako ne razumes - onda je nemoguce da ti objasnim."
Razumem enduro, kad putuješ, voziš lagano, opušteno u paru, ili harli, čoper, to su sprave/mašine za uživanje, način života, prevozno sredstvo. Ali trkalica je za trke, za trkačku stazu i nije normalan položaj tela. Koji je tvoj tip motora i zašto? Hehe

Razumem enduro, kad putuješ, voziš lagano, opušteno u paru, ili harli, čoper, to su sprave/mašine za uživanje, način života, prevozno sredstvo. Ali trkalica je za trke, za trkačku stazu i nije normalan položaj tela. Koji je tvoj tip motora i zašto? Hehe

Touring.

1000028578.jpg

Menja, ne možeš tako da generalizuješ. Povuci iskaz.
Neću, zašto bih, to je moj stav iz mog iskustva.
Mozda je pogresno, ali morao bi neko da mi dokaze da gresim.
Do sada niko nije, jer kao sto rekoh: svako koga sam upoznao da kaze da zeli decu, a ne moze da ima, a nece da usvoji, bio je jako sebicna osoba.
Kada upoznam nekog ko zeli, ne moze, nece da usvoji a nije sebican - promenicu misljenje.

Do sada niko nije, jer kao sto rekoh: svako koga sam upoznao da kaze da zeli decu, a ne moze da ima, a nece da usvoji, bio je jako sebicna osoba.
Kada upoznam nekog ko zeli, ne moze, nece da usvoji a nije sebican - promenicu misljenje.
U tome je i poenta, praviš logičke (a i moralne) greške generalizujući isključivo na osnovu SVOG iskustva. Dakle, nije racionalno, inteligentno ni moralno donositi nedvosmislene sudove samo na osnovu tako skučene i egocentrične perspektive. Nadam se da smo se razumeli. Svako dobro.

Imam 30 prijatelja koji ne zele djecu i ne vjerujem da je iko od njih sebicnjak,kad god dodjem mogu prespavati ko njih, nisu skrti na novcu, sta smatras sebicnjakom ?

U tome je i poenta, praviš logičke (a i moralne) greške generalizujući isključivo na osnovu SVOG iskustva. Dakle, nije racionalno, inteligentno ni moralno donositi nedvosmislene sudove samo na osnovu tako skučene i egocentrične perspektive. Nadam se da smo se razumeli. Svako dobro.

A na osnovu čega ako ne na osnovu iskustva? Nema nista racionalnije nego iskustvo.

A logicno....pa ajmo da upotrebimo logiku:
- neko zeli decu. Postavlja se pitanje zasto zeli decu? Ne znamo odgovor, jos uvek.
- ne moze bioloski da ih ima.
- ne zeli da usvoji dete.

Zasto taj neko zeli iskljucivo svoju biolosku decu, mozes li ti da pokusas da mi odgovoris?

Ja sam pokusao, i jedini logicki odgovor je da zeli samo prokreaciju.

Daj mi drugi odgovor ako imas?

Back