Da li nacionalizam zaglupljuje?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Vise godina sam prisutan na raznim forumima.

Mogu da zakljucim da svaki nacionalizam - zaglupljuje ljude!

Sto god je kod pojedinaca vise izrazen nacionalizam - sirina rasudjivanja se smanjuje.

Anacionalni su daleko sirih svatanja u svakoj sferi zivota, ne samo u politici !

Ili se meni samo tako cini?
:think:

A meni se čini da ti je dosadno pa bi malo da provociraš.:aha:
Добро ти се чини.Не може да улови ни једну снајку па смара ли смара.Ево,ја сам националиста и осећам да ми је расуђивање смањено али само кад читам шта пишу Незнанко и Блајбингер.Толико дубокоумних мисли у једној теми које истресу њих двојица,моје сиве ћелије не могу да сваре.Све редом се побуне и почну да пате што су још живе.

Добро ти се чини.Не може да улови ни једну снајку па смара ли смара.Ево,ја сам националиста и осећам да ми је расуђивање смањено али само кад читам шта пишу Незнанко и Блајбингер.Толико дубокоумних мисли у једној теми које истресу њих двојица,моје сиве ћелије не могу да сваре.Све редом се побуне и почну да пате што су још живе.

Blajbi jeste žešći smarač, ali za ovo je, moram priznati, u pravu..:lol:

Vise godina sam prisutan na raznim forumima.

Mogu da zakljucim da svaki nacionalizam - zaglupljuje ljude!

Sto god je kod pojedinaca vise izrazen nacionalizam - sirina rasudjivanja se smanjuje.

Anacionalni su daleko sirih svatanja u svakoj sferi zivota, ne samo u politici !

Ili se meni samo tako cini?
:think:

Čini ti se.

Pogledaj samo koliko glupih mondijalista ima na ovom forumu!

E, sad, pitanje je koju definiciju nacionalizma si ti usvojio. Da li kao Kardelj izjednačuješ nacionaliste i nacional-šoviniste?

Hoćeš reći da su Francuzi najgluplji ljudi na svetu, pošto su i najveći nacionalisti na svetu?

Kojim piplmetrom je to izmereno? Taj patriotski naboj je recimo mnogo vise izrazen u Argentini nego u Francuskoj.

Glavni problem nacionalizma je sto zaglupljuje. On pre svega zatvara pogled na stvari iz vise perspektiva te obicno zrtvu ostavlja na nivou deteta do 7 godina kada ono nije sposobno da stvari posmatra i iz druge perspektive vec samo iz svoje.
Jedan od primera za to bi bio ban za "separatizam" kada napisete da Kosovo nije deo Srbije (sto je inace stav i medjunarodnog suda pravde).
E, sada, jedino pitanje je da li nacionalizam izaziva glupost ili su glupi privuceni nacionalizmom. To je vec filozofsko pitanje na nivou onoga sta je starije, koka ili jaje.
Ipak, recimo da bih rekao da kao i kod svake ideologije, veliku ulogu igra primarna socijalizacija, tako da verovatno da neka uskracenost u detinjstvu cesce dovodi do kasnijeg razvijanja stetnih ideologija kao sto su nacionalizam i fasizam.

Kao i identifikovanje sa fudbalskim klubom, tako i identifikovanje kao nacije suzava nivo svesti pojedinca koji u veruje da ga to cini posebnim.

Dobro, istina. Ali identifikacija sa jednom grupom ne mora da iziskuje tako polarizovano mišljenje kao ono koje sam spomenuo u svom postu a koje se sreće kod nacionalista. I ja sam se identifikovao sa mojom nacijom i volim Srbiju toliko da mislim da ne bih mogao živeti ni u jednoj drugoj zemlji, spreman sam da radim na njenom poboljšanju (onoliko koliko je to moguće od mene) ali isto tako shvatam da ima mane i da ima boljih...

Ako nacionalizam shvatimo kao elementarnu ljubav prema vlastitom narodu, onda takva razumna ljubav nije nešto što može da zatupljuje i zatvara širinu rasuđivanja. Ali ako takva ljubav postane patološka, ako ona preraste u nešto što inhibira različite poglede i kritičku svest onda takav nacionalizam dovodi do zatvorenosti, rigidnosti i zatucanosti.
Drugo, samo deklarisanje za nacionalistu ništa ne znači jer ima toliko izuzetnih ljudi koji su sebe smatrali nacionalistima a koji su mnogo širi i otvoreniji za suprotne ideje nego neki samozvani anacionalisti .
Ono što je najvažnije od svega, to je izrastanje i neprekidno razvijanje kritičke misli i pogleda prema svemu, naročito prema vlastitoj misli i postupcima (tu ne sme biti sentimentalnosti).

Ako nacionalizam shvatimo kao elementarnu ljubav prema vlastitom narodu, onda takva razumna ljubav nije nešto što može da zatupljuje i zatvara širinu rasuđivanja. Ali ako takva ljubav postane patološka, ako ona preraste u nešto što inhibira različite poglede i kritičku svest onda takav nacionalizam dovodi do zatvorenosti, rigidnosti i zatucanosti.
Drugo, samo deklarisanje za nacionalistu ništa ne znači jer ima toliko izuzetnih ljudi koji su sebe smatrali nacionalistima a koji su mnogo širi i otvoreniji za suprotne ideje nego neki samozvani anacionalisti .
Ono što je najvažnije od svega, to je izrastanje i neprekidno razvijanje kritičke misli i pogleda prema svemu, naročito prema vlastitoj misli i postupcima (tu ne sme biti sentimentalnosti).

Lepo rečeno samo što bih ja napravio razliku između patriote (to je ono što ti zoveš elementarna ljubav prema vlastitiom narodu...razumna ljubav..kritičko razmišljanje itd) i nacionaliste, pojma koji sa razlogom nosi negativnu konotaciju i podrazumeva ono što si ti označio kao rigidnost, zatvorenost i zatucanost, te uverenje da je njegova nacija superiornija od svih drugih.

da li izrazhena ljubav prema svojoj porodici zaglupljuje? da li je prirodno da volite svoju porodicu vishe od tudje?

e sad, narod/ nacija je produzhena porodica. povezanost jezikom, drzhavom i samim osecjajem povezanosti je vrlo slichan porodichnoj povezanosti. da li je onda prirodno da volite svoj narod vishe od tudjih?

Lepo rečeno samo što bih ja napravio razliku između patriote (to je ono što ti zoveš elementarna ljubav prema vlastitiom narodu...razumna ljubav..kritičko razmišljanje itd) i nacionaliste, pojma koji sa razlogom nosi negativnu konotaciju i podrazumeva ono što si ti označio kao rigidnost, zatvorenost i zatucanost, te uverenje da je njegova nacija superiornija od svih drugih.
E to je problem, jer nacionalizam kao termin nije precizno određen, može na različite načine da se tumači( o ovom sam pisao u prvom postu) .Prvobitno nacionalizam je smatran kao ljubav prema vlastitoj naciji a patriotizam ljubav prema domovini , kasnije je ovaj pojam dobio i druga značenja (kao šovinizam) tako da nije baš precizno definisan.

da li izrazhena ljubav prema svojoj porodici zaglupljuje? da li je prirodno da volite svoju porodicu vishe od tudje?

e sad, narod/ nacija je produzhena porodica. povezanost jezikom, drzhavom i samim osecjajem povezanosti je vrlo slichan porodichnoj povezanosti. da li je onda prirodno da volite svoj narod vishe od tudjih?
Svaka patološka ljubav (znači i prema porodici i prema detetu) dovodi do iskrivljene slike sveta i do suženog vidokruga .Naravno, razumna ljubav je normalna stvar.

Back