Da li muškarac ima osećaj superiornosti nad ženom

Анонимни

Primećen član
Banovan
Poruka
637
Кроз историју мушкарци су били доминантнији пол. Потребно је разумети да то није била тиранија увек, да су постојали парови где је жена поверила поверење мушкарцу који би се бринуо о њој и породице кроз напоран рад. Али је било случајева где се реч жене није рачунала уопште (ако изузмемо скандинавију).
Када говоримо о вишем сталежу, рецимо сами краљеви, ту се ћерке и жене нису много питале.

Како ствари стоје у двадесет и првом веку? Свакако, много тога се променило. Да ли неке жене искоришћавају борбу за једнакост постављајући се изнад мушкарца? Сматрам да равноправност никада неће бити постигнута јер је то просто немогуће. Може за поједине парове који су синхронизовани, зрели ментално, али на глобалном нивоу, никад.

И дан данас се каже: "Да се зна ко је мушко у кући" или шале ради "Да се зна ко вози трактор, а ко отвара капију". :p
Шта ви мислите?

Ako je normalan (?), nema. Uostalom, šta je superiornost? To nije opšti pojam, osim kod hiće kojem su svi Nemci, onako gro u paketu, bili superiorni.
Postoje stvari koje muškarcima bolje polaze za rukom, i postoje stvari u kojima su žene bolje, i to je sva priča.

Да ли неке жене искоришћавају борбу за једнакост
Da.

Na Balkanu definitivno, da.
Nije to samo posledica vaspitanja, već još uvek favorizovanja muškaraca u društvu.
Ženska deca se manje školuju, teže zapošljavaju jer su majke, obično rade manje plaćene poslove, nejednako nasleđuju imovinu i sl.
Logično je da se tako u jednom društvu, favorizuje muškarac, kao glava kuće.
Sad,...taj osećaj superiornosti je kod parova nešto individualno.Ne mislim da se svi muškarci tako osećaju, niti da sve žene imaju osećaj inferiornosti.Tamo gde ga ima sa bilo koje strane, obično nastaju konflikti.

Ne znam, od Srbije najbolje poznajem Vojvodinu... Ono što ja srećem zadnjih dvajst i kusur godina koliko u Srbiji živim, jeste da se i devojke i momci sve ređe školuju, sveze čega nije problem kojeg su pola, već situacija u državi - svi idu van. Školovanje prosto nije isplativo. Nisam čula ni za jedan slučaj gde su roditelji rekli ćerki ajd se ti udaj, a sina poslali na faks, a baš se radi o maloj sredini. Plate su bedne i jednima i drugima, takođe. Sad, fakt je da muško eventualno više zaradi ako ide na neku građevinu, ali isto je tako fakt da se malo žena odlučuje da kopa temelje za kuću. Žene rade po marketima, kioscima itd, što je svakako manje plaćeno nego da obaljuješ debla po šumi ali brate, i posao je lakši.
Ne znam oko nasleđivanja imovine, osim u slučaju da roditelji ostave testament u kojem isključivo piše kako sin mora biti glavni naslednik. Kad testamenta nema, kompletna se imovina deli na jednake časti. Znam brata i sestru koji su se toliko posvađali oko zaostavštine da su na kraju bukvalno sve delili popola - čak i escajg, tri kašike meni, tri tebi.
Naravno, Balkan (Srbija) nije progresivan kao zapad, ali o tome ću samo toliko :)

Ne znam, od Srbije najbolje poznajem Vojvodinu... Ono što ja srećem zadnjih dvajst i kusur godina koliko u Srbiji živim, jeste da se i devojke i momci sve ređe školuju, sveze čega nije problem kojeg su pola, već situacija u državi - svi idu van. Školovanje prosto nije isplativo. Nisam čula ni za jedan slučaj gde su roditelji rekli ćerki ajd se ti udaj, a sina poslali na faks, a baš se radi o maloj sredini. Plate su bedne i jednima i drugima, takođe. Sad, fakt je da muško eventualno više zaradi ako ide na neku građevinu, ali isto je tako fakt da se malo žena odlučuje da kopa temelje za kuću. Žene rade po marketima, kioscima itd, što je svakako manje plaćeno nego da obaljuješ debla po šumi ali brate, i posao je lakši.
Ne znam oko nasleđivanja imovine, osim u slučaju da roditelji ostave testament u kojem isključivo piše kako sin mora biti glavni naslednik. Kad testamenta nema, kompletna se imovina deli na jednake časti. Znam brata i sestru koji su se toliko posvađali oko zaostavštine da su na kraju bukvalno sve delili popola - čak i escajg, tri kašike meni, tri tebi.
Naravno, Balkan (Srbija) nije progresivan kao zapad, ali o tome ću samo toliko :)
Nema to baš mnogo veze sa tim.
Stoji sve kako si rekla,...mda generalno Balkanci misle da su pametniji, bolji i sposobniji od žena. U tome je fora!
Jedino gde je evidentno da se poštuje ženski autoritet, to je radno mesto.Tamo gde je žena šef ili direktor, ali ne zbog njenih kvaliteta ili zasluga, već zato da njima ne bi bilo "d.pe u procepu"(d' izvineš što sam prosta!
P.S Svaka tebi čast, kad si uspela podneti nadobudni Srpski mentalitet! To je za medalju. 😁

Nema to baš mnogo veze sa tim.
Stoji sve kako si rekla,...mda generalno Balkanci misle da su pametniji, bolji i sposobniji od žena. U tome je fora!
Jedino gde je evidentno da se poštuje ženski autoritet, to je radno mesto.
Kako misliš, s čime ima? Ja sam razumela da ti to navodiš kao dokaze kako se balkanski muškarci osećaju superiorno? Mislim, da se njih forsira na školovanje, to da su bolje plaćeni, da su oni glavni nasleđivači posle roditelja itd

Kako misliš, s čime ima? Ja sam razumela da ti to navodiš kao dokaze kako se balkanski muškarci osećaju superiorno? Mislim, da se njih forsira na školovanje, to da su bolje plaćeni, da su oni glavni nasleđivači posle roditelja itd
To je nažalost i dalje tako u mnogim delovima Srbije, gde ih društvo,običaji i kućno vaspitanje favorizuju.
Druga stvar je sam mentalni sklop jednog Balkanca, gde oni zaista (jer im je stvorena takva "baza" u glavi) misle i veruju u to da su bolji, pametniji i sposobniji od žena!Velikaaaa većina njih,...čast izuzecima koji znaju biti realni, prisebni i nepristrasni.

Шта знам, мислим да не треба форсирати нешто јер тиме се неће никада променити нешто на природан начин. Али и као друштво, увек изналазимо решења да ниподаштавамо једни друге, како расно, тако и по полу или било ком другом критеријуму.
Исто тако, за неке послове способнији су мушкарци због физичких предиспозиција, док су у неким пословима где се захтева мултитаскинг боље жене.

Тако да, мислим да је лоша идеја захтевати неку равноправност када је то по самој природи ствари немогуће. Али када говоримо о правима и слободама, онда ту не сме бити изузетака. Додуше, никад не бих тражио да у војску шаљу жене. Лепо је то на папиру ратовати, поштују се нека правила и сл. али кад дође реални ратни злочини, ако чине злодела над мушкарцима, шта ће тек над женом? Тако да...

Да сумирам, сваки појединац треба спознати да мушко и женско имају своје предности и "недостатке" и да се заједно употпуњују. У томе је лепота. Зашто се непрестано мачевати кад можемо бити зрели људи и гледати на другу особу као на човека, а не пол.

Ima jedna dobra scena iz Moje debelo grčko venčanje (ili kako se već vraga zove film) kad njoj majka pre venčanja objašnjava (parafraziram): Muškarci su možda glava, ali ne zaboravi da je žena vrat :mrgreen:
Vidi,...u Grčkoj je materijarhat, verovala li ti ili ne.
Muškarac ženidbom ide u ženinu kući.Grci smatraju da kuća udajom, ostaje ženi i njenoj deci.Ako ima brata,podrazumeva se da i njoj kupe kuću, jer u slučaju razvoda (i po Zakonu), ona ostaje da živi u kući sa decom.

Vidi,...u Grčkoj je materijarhat, verovala li ti ili ne.
Muškarac ženidbom ide u ženinu kući.Grci smatraju da kuća udajom, ostaje ženi i njenoj deci.Ako ima brata,podrazumeva se da i njoj kupe kuću, jer u slučaju razvoda (i po Zakonu), ona ostaje da živi u kući sa decom.
Isto i kod Navajo Indijanaca, pa ih opet niko ne bi nazvao progresivnim i savremenim.
Hoću reći, kod Navajo Indijanaca je zaista matrijarhat, gde muž ulazi u ženinu kuću, gde se poreklo računa isključivo s majčine strane, gde su ujaci, majčina braća, u detetovom životu mnogo bitniji nego otac - otac je samo neko tu, eto. Da bi se Navajo žena razvela, dovoljno je da izbaci muškarčeve stvari (nekad je to bilo sedlo) pred kuću, i njemu ne preostaje ništa nego da se pokupi i ode. Nije imao ni kod koga ni da se žali, jer je to bila ženina odluka.
Nisam sigurna da kod Grka to tako daleko ide, ili da je ikada išlo (pogotovo ne poznavajući njihovu istoriju). Po zakonu svakoj ženi na zapadu u današnje vreme ostaje i kuća i izdržavanje, ako se ne preuda, onda doživotno, i bez obzira da li su deca postala punoletna...

Isto i kod Navajo Indijanaca, pa ih opet niko ne bi nazvao progresivnim i savremenim.
Hoću reći, kod Navajo Indijanaca je zaista matrijarhat, gde muž ulazi u ženinu kuću, gde se poreklo računa isključivo s majčine strane, gde su ujaci, majčina braća, u detetovom životu mnogo bitniji nego otac - otac je samo neko tu, eto. Da bi se Navajo žena razvela, dovoljno je da izbaci muškarčeve stvari (nekad je to bilo sedlo) pred kuću, i njemu ne preostaje ništa nego da se pokupi i ode. Nije imao ni kod koga ni da se žali, jer je to bila ženina odluka.
Nisam sigurna da kod Grka to tako daleko ide, ili da je ikada išlo (pogotovo ne poznavajući njihovu istoriju). Po zakonu svakoj ženi na zapadu u današnje vreme ostaje i kuća i izdržavanje, ako se ne preuda, onda doživotno, i bez obzira da li su deca postala punoletna...
Na Zapadu je druga priča,...sve žene uglavnom rade.Jedine koje su izdržavane su Amerikanke, zato oni toliko i drže do braka.U Holandiji i Skandinaviji se više i ne žene i ne udaju, žive u neformalnim zajednicama jer nema nikakvih finansijskih stega (svako ima nešto svoje i pre braka).
Ovako moraju "tupiti " sa predbračnim ugovorima, da bi unapred zaštitili svoju imovinu, od bračne deobe kod razvoda.Nisu ni pristalice toga, jer se tako unapred unosi podozrenje između partnera.

Na Balkanu definitivno, da.
Nije to samo posledica vaspitanja, već još uvek favorizovanja muškaraca u društvu.
Ženska deca se manje školuju, teže zapošljavaju jer su majke, obično rade manje plaćene poslove, nejednako nasleđuju imovinu i sl.
Logično je da se tako u jednom društvu, favorizuje muškarac, kao glava kuće.
Sad,...taj osećaj superiornosti je kod parova nešto individualno.Ne mislim da se svi muškarci tako osećaju, niti da sve žene imaju osećaj inferiornosti.Tamo gde ga ima sa bilo koje strane, obično nastaju konflikti.
Ovo, ni pod jednom tackom nije tacno....virtuelni svet u malom...

Lako je proveriti da se zenska deca vise skoluju, lakse se zaposljavaju i menjaju poslove, nasledno pravo je isto za zene i muskarce, ali se zene odricu svog dela da ne bi imale odgovornost prema porodici i jer ocekuju od muza da joj stvori sve sto je imala kod roditelja.
Ovo nije u dvadesetprvom veku, vecc traje jos 30 godina 20tog veka...dve i tri generacije zena je proslo kroz ovu gimnastiku....a rezultati slabi...jos se osecaju inferiorne, a cesto se tako svesno postavljaju...

Ovo, ni pod jednom tackom nije tacno....virtuelni svet u malom...

Lako je proveriti da se zenska deca vise skoluju, lakse se zaposljavaju i menjaju poslove, nasledno pravo je isto za zene i muskarce, ali se zene odricu svog dela da ne bi imale odgovornost prema porodici i jer ocekuju od muza da joj stvori sve sto je imala kod roditelja.
Ovo nije u dvadesetprvom veku, vecc traje jos 30 godina 20tog veka...dve i tri generacije zena je proslo kroz ovu gimnastiku....a rezultati slabi...jos se osecaju inferiorne, a cesto se tako svesno postavljaju...
Nara'fno,...kako god obrneš rezultati su slabi! To je više, nego očigledno.Da ne bude gore,...ako uopšte gore i može biti.
Mda, za slabe rezultate svakako nije kriva ženska emancipacija!Jer, na jednu stranu dok se žene i dalje emancipuju, to se Balkanci sve više osećaju inferiornim.To je tako očigledno, svako normalan vidi koliko ovde pršte kompleksi na sve strane.
Daj'te se zapitati, koliko ste stvarno napredni, pametni, prosperitetni?
Crna ru.pa!

Poslednja izmena:
Како ствари стоје у двадесет и првом веку?
Ocajno. . .
Свакако, много тога се променило.
izgled jeste forma je ista...
Да ли неке жене искоришћавају борбу за једнакост постављајући се изнад мушкарца?
treba da budete srecni plus ponizni sto ne trazimo odmazdu vec jednakost . . .
Сматрам да равноправност никада неће бити постигнута јер је то просто немогуће.
makar otisli svi do jednog Gore od muke ima da prihvatite da smo osobe / jos uvek nas gledate kao predmete koji ispune funkciju tek onda su mozda po nekad "dobri" / makar svi do jednog otisli Gore od šoka imovina se deli pola - pola zensko ima prava na to u zivotu / ima prava da bira hoce / nece bebu koliko hoce plus mnogo toga ima da se menja kad - tad . . .(dok ne pocnete da uzimate zenino prezime / svako da zadrzi svoje bice sve vise samohranih majki da bi detetu dale svoje prezime / kada slomimo najgore musko nasilje nad zenama da se odrekne prezimena porekla svega sve zgazi ponizi svoju celu rodbinu plus samu sebe bice to sloboda)...
Може за поједине парове који су синхронизовани, зрели ментално, али на глобалном нивоу, никад.
ima pedofilije plus ubistva da bi se vratila cast (islam hinduizam pogledati vesti o tome) tako da jesi u pravu normalni tamo gde se zagovaraju bolesti ne mogu da se dese.

Back