Da li mozete DOKAZATI da je seksualna zelja zapravo nagon, odredjen organizmom?

Nedostatak insulina u organizmu, tj dijabetes je bolest koja mora da se leci.
Sex je nagon, svako se radja sa njim (a njegov izostana k se leci, ili bi bar trebalo), kod nekog se budi pre, a kod nekog kasnije, ali to je nagon...
E, sad, sto smo mi evoluirali, pa mozemo da donekle uticemo na njega je sasvim druga stvar... (Slicno kao sa hranom- moramo da jedemo da bismo preziveli, ali postoje ljudi koji strajkuju gladju, dakle, svesno zauzdavaju taj nagon radi nekog viseg cilja)

:D

dzabre pricas :confused:

sad sam se setila necega.
zar to sto sexualna zelja kod zene varira u toku ciklusa ne govori da je libido odredjen nasom fiziologijom, ili da bar dobrim delom zavisi od nje?
kod muskarca isto; zahvaljujuci testosteronu, muskarac ima sexualnu zelju.
teorija kaze da je u zena sexualna zelja najveca u plodnim danima... sto potvrdjuje da je svrha "parenja" ljudi nastavak vrste.

u sustini, lexa i novaista se slazu da je u pitanju nagon. dokaz za to lezi negde u biologiji, bio-hemiji...
slazem se sa lexom da covek nije samo zivotinja koja robuje nagonima, vec je u stanju iste da kontrolise upotrebom razuma - bitnog detalja koji ga razlikuje od ostalog zverinja.

a sto se tice primera sa umiranjem... da se bez zadovoljenja nagona umire - mislim da nije lose sroceno. samo moramo da imamo u vidu da nagoni sluze odrzanju jedinke samo u funkciji odrzanja vrste. ako jedna jedinka ima dijabetes, moze da umre slobodno, to ne ugrozava vrstu, sve dok svi ne dobiju secernu bolest, a do tada bi se razvio i neki nagon za insulinom.

Back