Da li moderni crtani filmovi utiču na rast i razvoj djece?

Da li moderni crtani filmovi utiču na rast i razvoj djece?

• Da

• Ne

• Nisam siguran

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Poruka
26
Moderni crtani obiluju nekada apsolutno neprihvatljivim prizorima kao što su: ubijanje, teško ranjavanje, duboka mržnja, demonske face i izrazi lica, pozivanje koje kakvih demonskih sila, Satane, pa onda na drugoj strani: ninfomaniju, homoseksualne orijentacije, veoma provokativne načine oblačenja, itd itd...

Djeci, heroji iz ovakvih crtanih postaju idoli i logično je da će pokušavati da se ponašaju kao oni, ako ne baš tako, bar će im se sistem vrijednosti podsvjesno mijenjati.

Na primjer: Mala devojčica od tek 10 godina koja gleda tamo neki japanski crtani sirene reče meni danas kako su 2 glavne zle vještice ili šta već, lezbejke :eek:
***, šta zna dijete od 10 godina o lezbejkama?:dash:

Ovaj crtani se puštao neko vrijeme na našim televizijama, neznam da li se još pušta:

I šta očekivati od djece koja gledaju to?

Agresivce ili ninfomanke u zavisnosti od pola.:(

Moderni crtani obiluju nekada apsolutno neprihvatljivim prizorima kao što su: ubijanje, teško ranjavanje, duboka mržnja, demonske face i izrazi lica, pozivanje koje kakvih demonskih sila, Satane, pa onda na drugoj strani: ninfomaniju, homoseksualne orijentacije, veoma provokativne načine oblačenja, itd itd...

Djeci, heroji iz ovakvih crtanih postaju idoli i logično je da će pokušavati da se ponašaju kao oni, ako ne baš tako, bar će im se sistem vrijednosti podsvjesno mijenjati.

Na primjer: Mala devojčica od tek 10 godina koja gleda tamo neki japanski crtani sirene reče meni danas kako su 2 glavne zle vještice ili šta već, lezbejke :eek:

Ovaj crtani se puštao neko vrijeme na našim televizijama, neznam da li se još pušta:

Ali je u redu gledati Toma i Dzerija gde jedan drugom lupaju glave buzdovanima, jedan drugom vade organe, podmecu dinamit, koriste vatreno oruzje, gde hodaju po vazduhu i sta ja znam sve ne...

Ne bih se ja uzrujavao previse, crtani je crtani i deca to ne shvataju ozbiljno. Da shvataju, dosad bi vec imali nekog klinca masovnog ubicu.

A jos da su japanski crtani filmovi opasniji od americkih... tesko. Poznato je da Ameri u crtane podmecu subliminalne poruke i od detinjstva programiraju naciju.

***, šta zna dijete od 10 godina o lezbejkama?:dash
:

To dete zna za lezbejke zato što je čulo od odraslih taj izraz...ne zato što je to videlo u crtanim filmovima. Ne postoji crtani film sa homoseksualnim prizorima. To je isto kao kada bih ja rekao da su transformersi svi kolektivno ****** posto se oni svi kače jedan na drugog kad treba da se spoje u jednog velikog robota.

Ali tema je svakako zanimljiva pošto deca kroz crtane filmove jesu zaštićena od prikaza homoseksualnih sadržaja, međutim od drugih negativnih sadržaja itekako nisu...

Ali je u redu gledati Toma i Dzerija gde jedan drugom lupaju glave buzdovanima, jedan drugom vade organe, podmecu dinamit, koriste vatreno oruzje, gde hodaju po vazduhu i sta ja znam sve ne...

Ne bih se ja uzrujavao previse, crtani je crtani i deca to ne shvataju ozbiljno. Da shvataju, dosad bi vec imali nekog klinca masovnog ubicu.

A jos da su japanski crtani filmovi opasniji od americkih... tesko. Poznato je da Ameri u crtane podmecu subliminalne poruke i od detinjstva programiraju naciju.

Joj...ma da bar gledaju Toma i Džerija pa i ajde...nego što gledaju čeitiri retardirane lutke koje skaču u bunar! Inače problem itekako treba shvatiti ozbiljno, iako ti ne misliš tako.

To dete zna za lezbejke zato što je čulo od odraslih taj izraz...ne zato što je to videlo u crtanim filmovima. Ne postoji crtani film sa homoseksualnim prizorima. To je isto kao kada bih ja rekao da su transformersi svi kolektivno ****** posto se oni svi kače jedan na drugog kad treba da se spoje u jednog velikog robota.

Ali tema je svakako zanimljiva pošto deca kroz crtane filmove jesu zaštićena od prikaza homoseksualnih sadržaja, međutim od drugih negativnih sadržaja itekako nisu...

:hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha:
A de se to seti......:hahaha:

Sada ce "psihoanaliticari" da brzo dotrce i da te proglase za geya, jer nisu zapravo transf. gejevi nego je to tvoja projekcija na njih, jel vidis da si ti samo zapazio kod transformersa to i niko drugi na celom svetu :hahaha::rotf::hahaha:

Eeee....lepo ona glasi - Ne boj se covek akoji nista ne zna nego onoga ko je procitao jednu knjigu ili prilagodjeno za ovaj forum - Boj se onog ko je procitao 5 teme i sada zna da deli "dijagnoze" a posebno da tumaci koji mehanzam odbrane koristite....:hahaha:

Daco kazi im da postoji i npr sublimacija ili identifikacija pa malo i sa tim da nas vredjaju, za nju je rekao Frojd da je najzdraviji meh.odbrane :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Crtoani filmovi sigurno da uticu na decu NA OVAJ ILI ONAJ NACIN!

Upravo je to minus ove teme - naslov....Nije se jasno definisalo na koji se uticaj misli ali ne sumnjam da se mislilo na negativnu konotaciju!

Crtani filmovi kao i sve drugo sto postoji UTICE NA DECU NA OVAJ ILI ONAJ NACIN! Ovo se sve naziva jednim zajednickim imenom - UTICAJI (SPOLJASNJE) SREDINE!

Postoji slicna tema a mislim da je i mnogo bolje koncipirana...

Mala digresija:
Akoro sam gledao serijal filmova - BEST OD THE BEST koji su se pustali '80 godina.....Puno gledam filmove norilackih vestina jer ih i sam treniram i mogu reci da su ovi danasnji filmovi puni promiskuiteta, nekulture kica i sunda, kao i primera delikvencije....To je kao neki didakticki materijal koji ce napraviti od jednog deteta buduceg delikventa.

A ovi filmovi BEST OF THE BEST su tooooliko dobri u tom nekom pedagoskom smislu, toliko imaju pedagoskim implikacija da ja nisam mogao da verujem da je ono snimljeno! Pravi sistem vrednosti, dizanje morala, pravo vaspitanje sa istocnjackim kodeksom casti, morala, ponosa i vaspitanja.....Sam nacin na koji onaj Korejanac u SAD-u uci klince kako da se ponasaju u zivotu kroz Te Kvan Do je odlican...Ja sam se prijatno iznenadio...

Za sve roditelje: UKOLIKO VASE DETE VOLI DA GLEDA UBIJANJA, KLANJA, BORBE I SLICNO, SLOBODNO MU PUSTITE OVAJ SERIJAL FILMOVA, DOBICE TO STO ZELI A NAUCICE MNOGO TOGA PODSVESNO ...

Jos samo da napomenem da se u drugom delu SPRIJATELJE NAJVECI PROTIVNICI IZ PRVOG DELA - MA STA RECI - IMA LI NECEG UZVISENIJEG OD TOGA - PRIHVATIT NAJLJUCEG NEPRIJATELJA ZA PRIJATELJA i BRATA????

Moja preporuka....

:hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha:
A de se to seti......:hahaha:

Sada ce "psihoanaliticari" da brzo dotrce i da te proglase za geya, jer nisu zapravo transf. gejevi nego je to tvoja projekcija na njih, jel vidis da si ti samo zapazio kod transformersa to i niko drugi na celom svetu :hahaha::rotf::hahaha:

Eeee....lepo ona glasi - Ne boj se covek akoji nista ne zna nego onoga ko je procitao jednu knjigu ili prilagodjeno za ovaj forum - Boj se onog ko je procitao 5 teme i sada zna da deli "dijagnoze" a posebno da tumaci koji mehanzam odbrane koristite....:hahaha:

Daco kazi im da postoji i npr sublimacija ili identifikacija pa malo i sa tim da nas vredjaju, za nju je rekao Frojd da je najzdraviji meh.odbrane :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pa moram da dajem slikovite primere, plašim se neće me razumeti (mada ne znam koliko je moguće da me ovde neko ne razume pošto psihologiju svi imaju u malom prstu). Pre neki dan je neko otvorio temu ,,Kako da organizujem svoj život''.Uu roku od 10 min. tu je bila gomila postova, saveta...ja ne znam dal su ti ljudi stvarno svi uspeli uspešno da organizuju svoj život pa su odmah potrčali da daju savete i drugima kako da to rade...ali dobro, ono...to ti je ljudska priroda. A što se tiče projekcije i transformersa, i to me...šta će neki psihoanalitičar da kaže :).

Poslednja izmena:
Inače evo što se tiče teme da još nešto kažem da ne bude da sam gore spamovao :)...večita dilema roditelja jeste da li treba pustiti decu da gledaju agresivan sadržaj jer on može dovesti do katarze (pražnjenja) agresivne energije ili im pak treba braniti jer takvi sadržaji samo podstiču agresivnost. Istraživanja su često bila kontradiktorna ali u poslednje vreme, čini se rezultati kažu da gledanje agresivnih sadržaja dovodi do pražnjena do određene granice, a od te granice, ovakvi sadržaji podstiču razvoj agresivne energije. Jedno od najznačanijih istraživanja o uticaju agresivnosti na dečiji razvoj - Bandurino istraživanje, u poslednje vreme takođe trpi kritike i sve mu se manje pridaje značaja.

Inače evo što se tiče teme da još nešto kažem da ne bude da sam gore spamovao :)...večita dilema roditelja jeste da li treba pustiti decu da gledaju agresivan sadržaj jer on može dovesti do katarze (pražnjenja) agresivne energije ili im pak treba braniti jer takvi sadržaji samo podstiču agresivnost. Istraživanja su često bila kontradiktorna ali u poslednje vreme, čini se rezultati kažu da gledanje agresivnih sadržaja dovodi do pražnjena do određene granice, a od te granice, ovakvi sadržaji podstiču razvoj agresivne energije. Jedno od najznačanijih istraživanja o uticaju agresivnosti na dečiji razvoj - Bandurino istraživanje, u poslednje vreme takođe trpi kritike i sve mu se manje pridaje značaja.

E pa upravo ovo je veeeliki inus psihologije kao nauke....MAda i druge nauke imaju slicne probleme.....
Mozemo otvoriti temu o problemima unutar psihologije kao nauke, samo ne znam da ce biti interesovanja i diskusije, ali kao sto si rekao da ima puno ljudi koji znaju, ja se ne plasim :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ja mislim da mnogo gore utice na decu da pogledaju spot jedne grand "zvezde"...

A ja kazem da je jos gore da deca pogledaju spot Ramstajna npr, ili Merlin Mensona ili neke druge metal grupe, a posebno black metala...

Ja sam inace slusalac rock muzike, ali treba biti objektivan, posteno rock muzika i metal i sl jeste mozda muzicki kvalitetnija od muzike i spota grand zvezde ALI JE U VASPITNOM SMISLU 30 PUTA GORA.....

Sta vise, zvezde granda su mnogo nevinije i vaspitanije od same trubo folk muzike.....

EVO PRIMER - DUSAN SVILAR - IZUZETAN PRIMER KULTURE, VASPITANJA, OBRAZOVANJA I TALENTA ZA VEZBANJE.....Cak i kada je postao zvezda granda nastavio je da se lepo ponasa i da koliko god moze ne peva turbo folk....

E sad drugo je sto ja ne volim njegovu muziku, ali to ne znaci da ne treba da budem objektivan!

TAKO DA PRESTANITE SA TIM SMESNIM KRILATICAMA IZ VAS SAMO IZVIRE FRUSTRACIJA ZBOG USPEHA ZVEZDA GRANDA......NIJE SVE TAKO CRNO BELO.....

A ja kazem da je jos gore da deca pogledaju spot Ramstajna npr, ili Merlin Mensona ili neke druge metal grupe, a posebno black metala...

Ja sam inace slusalac rock muzike, ali treba biti objektivan, posteno rock muzika i metal i sl jeste mozda muzicki kvalitetnija od muzike i spota grand zvezde ALI JE U VASPITNOM SMISLU 30 PUTA GORA.....

Sta vise, zvezde granda su mnogo nevinije i vaspitanije od same trubo folk muzike.....

EVO PRIMER - DUSAN SVILAR - IZUZETAN PRIMER KULTURE, VASPITANJA, OBRAZOVANJA I TALENTA ZA VEZBANJE.....Cak i kada je postao zvezda granda nastavio je da se lepo ponasa i da koliko god moze ne peva turbo folk....

E sad drugo je sto ja ne volim njegovu muziku, ali to ne znaci da ne treba da budem objektivan!

TAKO DA PRESTANITE SA TIM SMESNIM KRILATICAMA IZ VAS SAMO IZVIRE FRUSTRACIJA ZBOG USPEHA ZVEZDA GRANDA......NIJE SVE TAKO CRNO BELO.....

ne slažem se. mislim da je grand više zaslužan za trenutno stanje stvari gde se klinke takmiče koja će više da se skine za izlazak u grad,
pokaže svoje adute, pa mi prosto nekako krivo padne kad ih vidim kako nabadaju okolo u štiklama, nadajući se da će neko da primeti da liče na neku 'zvezdu granda'.
drugo, a ujedno i najbitnije je da grand ima svoje totalno nebulozne tekstove pesama koliko da se proda pesma, za razliku od rammsteina (obzirom da si pomenuo njih)
što dokazuju i one dve devojke koje su skočile sa mosta a na fejsu ostavile poslednju poruku kao 'ubio si nas bez ijedne kapi krvi'.
smatram da sapunice na pinku u kombinaciji sa grandom daju totalno pogrešan primer medjuljudskih odnosa.

ne slažem se. mislim da je grand više zaslužan za trenutno stanje stvari gde se klinke takmiče koja će više da se skine za izlazak u grad,
pokaže svoje adute, pa mi prosto nekako krivo padne kad ih vidim kako nabadaju okolo u štiklama, nadajući se da će neko da primeti da liče na neku 'zvezdu granda'.
drugo, a ujedno i najbitnije je da grand ima svoje totalno nebulozne tekstove pesama koliko da se proda pesma, za razliku od rammsteina (obzirom da si pomenuo njih)
što dokazuju i one dve devojke koje su skočile sa mosta a na fejsu ostavile poslednju poruku kao 'ubio si nas bez ijedne kapi krvi'.
smatram da sapunice na pinku u kombinaciji sa grandom daju totalno pogrešan primer medjuljudskih odnosa.

Pa nije bas tako, ti ne zelis da budes objektivna jer si u ovom drugom fazonu i iz sve vas izlazi ista prica o turbo folk sistemu vrednosti...I ja sam protiv toga da se razumemo ali vi toliko robujete nekim stereotipijama i predrasudama da je to nenormlano....

NEMOJ SAMO DA TI NABRAJAM KAKVE UZASNE TEKSTOVE POSEDUJE ROCK MUZIKA !!!!!! :hahaha::rotf:

30 PUTA GORA I DUBLJA OD NAIVNE TURBO FOLK MUZIKE...

Dalje, iz rock muzike je proitekao naziv GRUPI devojke i od 80ih pa sve do danas postoje cele grupacije devojaka koje se oblace kao k..... i jure ove po bendovima sto sviraju bukvalno za samo jedan odnos.......A cure iz rocka su pocele prve da se svlace da se boje u plavo, da stavljaju crveni karmin, da nose koznu garderobu koja je olicenje rock n rolla jer je nju uveo cikica iz Dzudas Prista.....

Jos jednom kazem, budite iznad stvari, nemojte samo jednu stranu da napadate (koju mrzite) a ovu drugu svim silama da branite (jer njoj pripadate)....
Ovo je nauka a ne takmicenje da li smo mi krivi ili oni.....

Sto pre pocnes da razmisljas kao ja pre ces odrasti, inace tako samo klinke razmisljaju, tako sam i ja razmisljao kada sam bio tinejdzer......
:rtfm:

Kada se kaže "crtani film", nekako se podrazumeva da je to za decu.
Kada se kaže "Ramštajn", nekako se podrazumeva da je to ipak za druge generacije (a ne za decu).
Kada se kaže "Zvezde Granda", trebalo bi da se podrazumeva da je to nešto ... za nekoga. :mrgreen:

Odnosno,
crtane filmove mahom gledaju najmlađi, i trebalo bi da crtani film ima edukativno-zabavnu funkciju.
"Ramštajn" ili "Grand" je stvar izbora/ukusa - kada dete više nije malo, i kada već ima formirane određene kriterijume vrednosti.
Nažalost, kriterijume vrednosti - bez ikakvog upliva u poruke tih vrednosti, bez znanja i razumevanja - deci često određuju njihovi roditelji, shodno sopstvenom ukusu. Ili roditelji kojima je lakše da uključe detetu tv nego da mu, recimo, pročitaju knjigu.

Naveden primer iz uvodnog posta nije najgori. On je EKSPLICITNO agresivan. Svaki iole normalan roditelj uskratiće detetu gledanje takvog crtanog filma. Međutim, postoji čitav dijapazon zaglupljujućih, pogrešnih, loših itd. subliminalnih poruka u naizgled nevinim crtaćima, pesmicama za decu, slikovnicama i reklamama.

Nije svakom djetetu jedan te isti crtani najbolji,omiljeni. Neke ni ne vole da gledaju. A poznata je podjela na one za dječake i one za djevojčice. Kad sam ja bila djete bio je jedan ili dva crtaća na dan. Mislim da je više crtanih filmova i raznovrsniji sadržaj dobar, a roditelji jesu najvažniji u usmjeravanju djeteta i direktno i indirektno na (eventualnu) fiksaciju dijelova crtanih filmova. Za neke moderne crtane filmove, posebno one dugometražne mislim da su bolji i korisniji od mnogih filmova i da djetetu treba ukazati na njih..

Opasnosti identifikacije i idealizacije mislim da su smanjene raznovrsnim sadržajem crtanih filmova

Mnogo je agresivnosti u crtanim filmovima.Deca oponasaju junake crtaca.Tu su odmah sve moguce borilacke vestine i zahvati.Decaci se mlate medju sobom dok devojcice glume cice iz crtaca (naravno ne sva deca). Kada se osvrnemo na crtace starijeg datuma prica je ista samo je oruzje drugacije.Ako bi se analizirale i bajke za decu i u njima ima dosta agresivnosti i zlostavljanja.Ivicu i Maricu ostavljaju u sumi jer roditelji nemaju od cega da ih izdrzavaju,maceha naredjuje lovcu da Snezani iscupa srce,Pepeljuga je postala sinonim za nas isfrustrirane domacice sa brdom obaveza,tu se kopaju oci,seku glave,onda dzin koji greskom pojede svoje cerke umesto Palcica i njegove brace....Da skratim.Uvek se provlacila agresivnost kroz razne oblike zabave za klince .Sad, ko je koliko podlozan, kako dozivljava i u kojoj meri prihvata ono sto vidi zavisi i od licnosti deteta.Skoro svi roditelji zele da zastite decu od losih uticaja ali na zalost to je veoma tesko u danasnje vreme.

Poslednja izmena od moderatora:

postoje "moderni" crtani filmovi prilagođeni svakom uzrastu... do nekih godina možeš da kontrolišeš i doziraš šta će gledati, u nekim ne možeš.
i nije tačno da će svako dete pratiti šablon ponašanja crtanog idola, loš uticaj ja najjači na podsvest i tu ne mora da bude slika explicitnog nasilja. jesu davali teletabise jedno vreme, i kakav su efekat imali? na stranu to što je ta produkcija namenjena deci sa posebnm potrebama, i pera detlić šalje podsvesnu poruku nasilja, i tom i džeri... štrumfetu neću ni da komentarišem. :lol:
tako da ova tvoja teorija i nema neku realnu osnovu, ako porediš sa crtaćima koje su gledale starije generacije.

druga stvar, devojčica od 10 godina i nije toliko mala devojčica koliko misliš... i nije mi jasno čemu se čudiš, da li tome što postoji crtać sa lezbejkama, ili što dete zna šta to znači?
vidiš, kada krenu u školu, jako brzo nauče šta znači *****, lezbejka, sex... i ko je ko, među vršnjacima, to je tužno i to je model ponašanja koji se stiče kroz vaspitanje. ako ćemo birati manje zlo, mislim da bi ih moderni (ma šta ti to značilo) crtani filmovi bolje edukovati po nekim pitanjima, da ne kažem, obrazovati, od pojedinih roditelja... tužno, ali je tako.

deca se oblikuju u tim godinama, da li ćeš dozvoliti da to bude preko crtaća, ulice, vršnjaka, roditelja, okoline uopšte, nije toliko bitno, ne možeš ih izolovati... ali im možeš stvoriti neku osnovu za dalje, ono što će primiti, ili što će odbaciti. najlakše je kriviti crtane filmove... moji klinci gledaju naruta, gledaju i nacionalnu geografiju, znaju šta su lezbejke, znaju šta je nasilje, ali znaju i šta je dobro, a šta loše.
time što ih nećeš naučiti ih nisi zaštitio, naprotiv, naučiće naopako i ne drugoj strani možda biti pogrešno informisani, zato je bolje da znaju šta sve postoji na ovome svetu, da bi bili spremni da se uklope u njega.

Poslednja izmena od moderatora:

Back