Da li ljudi (prema bibliji) imaju slobodno volju ili imaju slobodu izbora?

Za koju ste varijantu?

• SLOBODNA VOLJA

• SLOBODA IZBORA

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Slobodna volja je, prije svega, volja oslobođena tereta grijeha.
A sto ti volis pisati tako zakukuljeno i zamumuljeno ? Kako ja pisem jasno tako da je svakom jasan moj stav .
Vjernici uopste nemaju slobodnu volju jer su ograniceni gomilom pravila i propisa . Koliko vidim iz tih vjerskih
knjiga , jedino nema propisano da li se kasika drzi u lijevoj ili desnoj ruci .

Kakva je to slobodna volja kad se za svaku neposlusnost prijeti paklom ?:think:
Niko nepreti, već ljudi sami biraju, hoče li RAJ ili pakao...

- - - - - - - - - -

:hahaha:

Kako moze slobodna volja da se posmatra u kontekstu spasenja, ako je spasenje USLOVLJENO?
Ako je za tebe spasenje pakao, aj ti samo napred! :lol:

АРХИЕПИСКОП ВЕНИЈАМИН (ФЕДЧЕНКОВ)
О ВЈЕРИ, НЕВЈЕРЈУ И СУМЊИ

Дио IV

СЛОБОДА ВОЉЕ

Рекло би се, питања о вјери су исцрпљена: ми смо настојали да "покажемо" закономјерност њену са разних страна.

Ипак, остаје још једна тачка, која нам (у крајњој линији, барем за неке, и некада) може устребати за коначно рјешење: вјеровати или не вјеровати?

Такво духовно стање може да буде и веома ријетко, а може и да се вишекратно појављује.

Такво стање стварно бива: то говоримо из искуства. Ево, како се нама чини, све је доказано "за" вјеру. Али одједном се појави питање: "а је ли тако?" И тада сви наши "докази" као да губе своју снагу. Међутим, то питање се, овако или онако, рјешавати мора: остати у недоумици или бити "агностик" на дуго вријеме - било би и тешко, и мучно.

И за такво, ето, стање постоји излаз: то је - наша слободна воља, слободни избор рјешења.

То ми свједочимо на основу искуства; њему прикључујемо и богословске наше мисли, осјећања која смо преживјели. Али она се јављају послије факта преживљавања: објашњења преживљеног искуства долазе потом.

Ево шта смо ми преживљавали.

Човјек се зауставља на распућу: да или не? Хоћу ли повјеровати, или "не знам"? Као да нема аргумената који би до краја убјеђивали у једно или друго!

И мислимо: тако управо и бива, тако, на крају крајева, и мора бити!

Зашто?

"Доказивање" је - принуда. Ту више избора немаш, наша слободна воља ту не учествује; значи, нема ни врлине, нема ни "заслуга" наших.

Нема, даље, ни милости Божије, нема ни коначног "откровења" Божијег, или Самог Бога, према нама. И ми остајемо "сами са собом", са својим "умом", са фактима, чак и са - својим искуством.

Шта, онда, остаје да се ради?

И баш ту ступа у акцију наша "слободна воља".

На који начин?

Она не види "принудних", обавезујућих "доказа" ни за једну ни за другу страну. Или, у сваком случају, "не види" или "не осјећа" ни један апсолутни аргумент у корист вјере. Или, просто: послије свих, чак и најубједљивијих доказа, поставља се питање: а да ли је тако? Тврдих противаргумената некако и нема, али - да ли је баш тако?

И, ето, у таквом стању је и неопходно донијети рјешење, испољити свој слободни избор: "вјерујем"!

Човјек - мимо свих принудних "доказа" или каквих било да било "околности" и "погодности" (о сврсисходности, практичности, па чак и фактичности) - одређује себе на "вјерујем".

И ми то говоримо: "Да"!

То је, заиста, бивало тако. Тако и мора да буде.

А ево и зашто.

Прије свега, то захтијева Величина Божија.

То јест: Господ је Сам слободан, те зато жели слободан избор и од нас. Другачији однос према нама био би недостојан Његове Величине. И зато сви принудни "докази" вјере - макар и у свом најпрефињенијем виду - да тако кажемо, представљају, на неки начин, "силовање" саме вјере. Баш то и јесте гријех наш против Бога (када ми, овако или онако, покушавамо да "опипамо" Њега, као да Он има потребу за тим да ми вјерујемо у Њега. Човјек тада поставља себе у положај старијег, којем Бог мора да служи!).

И мада Он заиста и служи нама, окајаним, односно, безмјерно Се "стара" да нас спаси, мада је чак и Сина Својег Јединородног послао ради нас, мада Се Спаситељ ради нас унизио до оваплоћења и распећа - то је ипак Његова воља и љубав; ми, пак, немамо ни права нити ичега другог да побуђујемо Господа да нама служи: то је страшна дрскост! Ми смо ти који морамо да служимо Њему. И, конкретно, сама вјера наша мора да буде дар, а и обавеза, послушање и срећа за нас у односу на Бога, а никако не некаква наша услуга Њему!

У том смислу је речено: "Величина Божија". Можда ће за некога бити тешко да разумије овакав наш аргумент, али - то јесте тако, и управо тако бива у стварности. Духовно искусном човјеку је то савршено јасно: вјера је слободан однос човјека према Богу.

Даље. То исто захтјева и достојанство човјека. Кад бисмо ми вјеровали само на основу "доказа", а не и по слободном нашем опредјељењу - таква вјера би била дјело принуде, т.ј. акт, у суштини, не слободни, него изнуђени.

А људи који захтјевају "научну" вјеру, или невјерје (што је исто), постављају, у суштини, себе у ропски однос према "уму", отказују се од слободног избора, т.ј. отказују се од свог достојанства. А то од нас Господ неће, јер Он љуби своју творевину и жели му богоподно стање слободе и достојанства. Послије ће Он нама помагати, али баш, и само, "помагати"; а и то, ако ми сами пожелимо, и ако Га будемо молили; Он не жели да господари над нама и не жели ни на шта да нас присиљава.

Затим. И када дођемо до такве принудне (од ума) вјере, она још увијек не само да неће бити угодна Богу, - него неће бити ни чврста. Сви "докази" могу, било којег тренутка, да ослабе; и тада ће се пред човјеком опет појавити питање: постоји ли? А ту "докази" немају апсолутну силу, а да и не говоримо о не-високом њиховом достојанству (као што смо видјели). Друга је ствар - слободно самоопредјељење: ту је већ наша одлука, била, и јесте, тврда, и не боји се никаквих сумњи и не тражи никаквих "доказа": "хоћу" - и то је потпуно довољно. А слободна одлука јесте у нашој власти.

Даље. Наше самоопредјељење слободно нас потчињава Богу; тада нас Он благодаћу Својом укрјепљује: то је - неупоредиво са нашом слабошћу. Слава и хвала Богу и за саму ту слабост: она је та која је побудила потрагу за свемоћном Руком Божијом! У том смислу је и сав Стари Завјет, - како код пагана, тако и код јудеја, - био нешто као дадиља, васпитач дјеце - према благодати Новог Завјета (Јн. 1:1-17; Рим. 1-8 гл.; Гал.;Еф.;Тит.;Јевр.). Не познајеш гријеха - нећеш ни тражити Спаситеља. И тада се вјера подржава даром Божијим (Еф. 2:8). Ми нисмо чврсти; али је зато силна благодат Божије помоћи.

Након што нас Бог узвратно-благодатно укријепи, ми се одајемо у послушање Богу, предајемо се нашој "дадиљи", предајемо се у руке дјетеводитељу Оцу (Гал. 4:1-9), и у том стању остајемо заувијек. И то послушање - слободно и постојано - држи нас у руци Божијој, у уздању у Бога, а не у себе, ни у какве човјечије снаге или умотворине.

Тако се слаже слобода Божија са слободом човјечијом.

Некоме ће се такво слагање учинити чудним, малтене противрјечним, али, у стварности је заиста тако! "Гдје је Дух Господњи, тамо је слобода" (2 Кор. 3:17). "Јер сте ви, браћо, на слободу позвани..." (Гал. 5:13).

А, заправо, слободни нису самовољни, него послушни људи. Слободни су свеци, а не грешници; код нас се, пак, води непрекидна борба за ту, истинску слободу - кроз послушање Богу! Ту се и рјешава вјечни спор: да ли је човјек слободан или не? Да, ми, грешни, не можемо бити слободни, јер наше страсти господаре над нама. И само по мјери ослобађања од њих - расте и слобода наша. Послушни су неупоредиво слободнији од самовољних. А свети су људи слободни - колико је то уопште могуће човјеку. Потпуно слободан, пак, јесте само Бог.

Кратко и просто да се каже: смирење даје слободу. То је - очигледни факат искуства! Горди, пак, је роб себи самом, иако замишља да је баш он слободан. И, смирење је угодно Господу. Оно нас чини слободним.

Зато и вјера јесте смирење, - говори св. Варсунафије Велики. Невјерје, пак, јесте ропство. А људи мисле потпуно супротно. А тако и мора бити.

Како смо се много пута до сада увјерили, наша воља, наше страсти, наше грешне навике и тежње чине од нас робове: робове и у животу и у свијести. Јевреји су мислили да су слободни зато што су потомци Аврама. А Господ им је говорио: "Заиста, заиста вам кажем да је сваки који чини гријех роб гријеху" (Јн. 8:34).

"Није ваљда да не знате да, - пише ап. Павле, - коме се дате за слуге у послушање, слуге сте онога кога слушате..." (Рим. 6:16).

И људи који стреме лажној слободи, "изговарајући надуто пустословље", "обећавају им слободу, а сами су робови тљења; јер, кога ко надвлада, онај му и робује" (2 Петр. 2:18,19). И исти тај ап. Павле још говори да ми некада на ријечима говоримо да смо ми "слободни", а уствари "употребљавају слободу за прикривања зла", а не "као раби Божији" (1 Петр. 2:16).

Навешћемо два примјера. Први и најосновнији - то је Господ Христос. Он је пришао на земљу по добровољном послушању Оцу Својем Небеском: "Ево, идем ... да испуним вољу Твоју, Оче" (Јевр. 10:7,9). И у животу Свом у овом свијету Он је извршавао вољу Оца: "Јер сиђох с неба не да чиним вољу Своју, него вољу Оца Који Ме посла" (Јн. 6:38). Ка томе је позивао и вјерујуће: "Познаћете истину, и истина ће вас ослободити" (Јн. 8:32). А истина је - Сам Христос: "Ако вас дакле Син ослободи, заиста ћете бити слободни" (Јн. 8:36). "Ја сам пут и истина и живот" (Јн. 14:6).

И ми бисмо требали да идемо по истом том путу, истинитом, једином који нас заиста ослобађа.

Други, поражавајући примјер те истине и слободе видимо у Пресветој Дјеви.

Када ју је Арханђел Гаврило обавијестио да ће Се од Ње родити Син и Бог, она је поставила само једно питање: како ће то бити, кад Она мужа не зна? А много је важније и непостижније било питање - како Бог - Дух може да Се оваплоти од Ње? И ипак, без обзира на потпуну непостижност тога, Она му је одговорила:

"Се, раба Господња! Буди мње по слову Твојему!".

Каква вјера! Каква слободна сагласност! Дивно дјело! Ето вам примјера!

Тако и сваки који повјерује у Бога по својој слободној вољи, бива удостојен дивне помоћи Божије: и у вјери, и у животу.

И тај је пут најдостојнији, најпростији, најкраћи и најефикаснији пут вјере.

Наравно, то не значи да сви остали путеви не могу имати значаја: они помажу. Али пут слободног самоопредјељења ка вјери јесте најбољи.

Зато њиме ми и завршавамо наше истраживање о вјери.

Рећи ћемо и ми, са вјером, заједно са апостолима, Господу: "умножи у нама вјеру!" (Лк. 17:15).

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Venijamin/Venijamin05.htm

I jedno i drugo.

Ljudi imaju izbor da sami izaberu da li hoce vecni zivot ili vecnu smrt.

Kada imamo decu.

Iako imaju slobodnu volju, ne dozvoljavamo im da sve izaberu sta hoce.
Zato jer smo svesni posledica kojih oni jos nisu.

Tako je i Bog covek relacija.
Svacija volja je dvostruko determinisana, prirodom i drustvom, tj. prirodnim i drustvenim zakonima koji ogranicavaju slobodno ponasanja i delovanja individue. Ljudi imaju pogresnu predstavau da ako zele da idu u raj,. to je njihova slobodna volja. Tu slobodnu volju, i pored svih nastojanja da dokazu da je slobodna, moraju da usklade sa zahtevima religioznih kanona, inace "slobodna volja" ode u tandariju. A, da li ce posle smrti ponovo oziveti, determinisano je prirodnim "zakonima". Zapravo, raj i vecni zivot s bogovima (Otac, Sin i Sveti Duh) je imaginacija svesti i podsvesti, kojoj podleze ogroman broj ljudi. Drugo, vernici imaju osecaj da su se slobodno opredelili koju ce crkvenu dogmu da slede i pri tome ne pomisljaju da je njihov izbor determinisan njihovim indoktirniranim umovima, tj. delovanju podsvesti koja ima veoma snazan uticaj na odluke pojedinca.

I jedno i drugo.

Ljudi imaju izbor da sami izaberu da li hoce vecni zivot ili vecnu smrt.

Kada imamo decu.

Iako imaju slobodnu volju, ne dozvoljavamo im da sve izaberu sta hoce.
Zato jer smo svesni posledica kojih oni jos nisu.

Tako je i Bog covek relacija.
na nekoj drugoj temi si dao primer sa detetom u vodi koje želi da uđe u dubinu i doneo si zaključak da detetu ne treba dozvoliti da ide u dubinu, je l' tako?
e, vidiš, to sputavanje slobodne volje detetu je pogrešan način odgajanja, koji uglavnom praktikuju roditelji koji nisu svesni da postoji i drugi metod odgajanja u kojem mu ne uskraćuješ slobodnu volju i ne namećeš svoju volju.

ako detetu zabraniš da ide u nepoznato (dubinu), jer ti imaš predstavu da će mu se tamo nešto strašno desiti (utopiće se), ti mu ustvari prenosiš svoj strah, a strah sputava i grči mišiće, što je najveći neprijatelj kod neplivača i u takvim okolnostima bi mu se stvarno nešto desilo, a najtragičnije je što postoji mogućnost da se počne plašiti vode.

dakle, pravi je metod, da dozvoliš detetu da ide kuda je naumio, a da mu se nađeš pri ruci ako negde zapne.
po samoj prirodi čovek je plivač i ako su mu mišići opušteni može da pluta na vodi.
danas se deca i rađaju u vodi i čim izađu vani nađu se u dubini i sasvim dobro se snalaze u toj novonastaloj situaciji.

odmah-po-rodjenju-beba-je-pruzila-ruke-prema-majci-1111.jpg

ZASTO SE LJUDI CUDE OVAKVOJ VERNOSTI PSA?

http://www.serbiancafe.com/lat/vest...i-cuvao-zenku-koja-je-upala-u-rupu-video.html

ZATO STO SE OVAKAVA VERNOST PREMA DRUGIMA, SKORO VISE I NE NALAZI KOD LJUDI I ONA JE SVE REDJA.

Kada se neko nadje u nevoljI, kaze se, ma ko mu mater tamo njemu...

Onaj ko bi mozda pomogao, biva napravljen budalom ili posramljen.

Ljudi ce sve vise biti opominjani i posramljeni od samih zivotinja j,er su vec ispod tog nivoa.

Sto vise covek odbacuje Boga, sve vise ce tonuti moralno i karakterno i manje ce biti ovakav.

Covecanstvu bez Boga ce ostati samo da se cudimo zivotinjama.

KADA BI ZIVOTINJE MOGLE DA GOVORE, SVAKA BI VAM REKLA DA BOG POSTOJI...

Poslednja izmena:

Back