Da li koristimo zaista Turcizme?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nije samo je izmešan s braćom austrougarima
otidi u istanbul da vidiš šta je imperija, nije to manja imperija od zapadnih bila
al kao mi smo ovde specijalne budale :D

Mislim na slovensku kulturu koja je proglašena turskom samo zato što je stvorena u otomansko doba.
I uopšte na razne druge stvari koje se pripisuju Turcima a nemaju sa njima veze, poput vizantijskih uticaja i slično.
Ljudi iz nekog razlog sve vole proglašavati turskim a pogotovo negativne stvari.
To je mentalitet južnih Slovena, da za svoje neuspehe okrivljuju druge itd.

Mislim na slovensku kulturu koja je proglašena turskom samo zato što je stvorena u otomansko doba.
I uopšte na razne druge stvari koje se pripisuju Turcima a nemaju sa njima veze, poput vizantijskih uticaja i slično.
Ljudi iz nekog razlog sve vole proglašavati turskim a pogotovo negativne stvari.

ko kaže da je neuspeh, turska je bila razvijena super ali na svoj način koji se razlikuje od zap. evrope ili rusije koja je valjda pokupila vizantiju. drugo što su skupljali janičare i zulum itd ne može sve da bude loše
a južnoslovenska kultura je imala nešto pre osvajanja i nešto pod osvajanjem kako se razvilo

Зато се све чешће и користи израз "оријентализми". Ни сами Турци не користе све то што ми зовемо турцизмима/оријентализмима. У време Ататурка негде су многе речи избачене из употребе управо зато што нису изворно турске. Тако да неке од тих "турцизама" данас ми користимо а сами Турци не.

ko kaže da je neuspeh, turska je bila razvijena super ali na svoj način koji se razlikuje od zap. evrope ili rusije koja je valjda pokupila vizantiju. drugo što su skupljali janičare i zulum itd ne može sve da bude loše
a južnoslovenska kultura je imala nešto pre osvajanja i nešto pod osvajanjem kako se razvilo

Govorim o narodima Balkana koji za svoje neuspehe optužuju otomanski period kao razlog kroz mit da su Turci krivi za sve loše na Balkanu, a zapravo su dobrim delom krivi sami balkanski narodi za.

Мало је правих турцизама у српском језику. Тај термин треба користити искључиво за реч туркијског порекла, преузете из османског турског. Лично чак мислим да га треба заменити термином орманизми.

dobro verovatno su turci nešto uzeli i od vizantije iako su ih nadvladali... vizantija je valjda imala nekakvu otmenost, možda se to ovde i sad zadržalo to neko loženje na izgled... plus islamski momenti
ranije je valjda bilo dosta tih turskih reči, na "adžija", zanata, zato što su zanati bili važniji, kao što danas imamo dosta engleskih a u vojvodini npr su forsirali te neke germanizme... a dosta naših reči su mađarske, tj iste su nam reči (cipela, sir, mačka :think:), tj kad malo čitaš ili slušaš mađarski ništa se ne razume osim kad se poklopi neka reč :think:
inače koliko su ovde sloveni, a koliko stari narodi koji su primili slovenske uticaje, šta je već ovde boravilo, pa jedni kažu da su sloveni stigli ne znam kad, drugi da su sloveni (srbi ; )) ) bili oduvek, pa su bili i bogumili koji su valjda primali islam? pa još dodamo malo izmišljenih stvari itd
ravnodušan odnos prema kulturi mislim, turci vole arhitekturu i da jedu ali istorijski nemaju kao na zapadu slike npr
pišem ovako nestručno

Back