Da li jedete resh pecenu pilecu kozicu?

Moj savet za hrskavu praseću kožicu je da se meso malo namaže svinjskom mašću i začinima,u tepsiju se postave grančice vinove lože da se ne zalepi dok se peče(može i papir za pečenje,ali čini mi se da vinova loza daje neku bolju aromu),nalije se pivom i stavi da se peče prvo kožicom na dole da se razmekša i da upije pivo.To se lagano peče na tihoj vatri dok ne bude napola pečeno i onda se okrene da kožica bude gore i peče se dalje do kraja.
Posle može u tu kapanicu da se zapeče krompir onako kao prilog.

Eee da,i to je jako bitno da se preliva povremeno da ne bude suva.
Znam da si zaboravio.

Pek papir korististim skoro za sve, osim za pečenu prasetinu i jagnjetinu.
Nema u tepsiji sa prasetinom šta da traži pek papir!
Zamasti ga, brate, :malav: , i samo meso pusti dosta masnoće. Još ako se sprema u pivu ili vinu, papir van!

A volite li krv?
Postoji kod svinjokolja krvavice, to je drasticna varijanta, kad se pri klanju skuplja krv...a ima i kad se namerno vadi krv iz svinja, samo je to komplikovano ,jednom video i ne znam tacno ni sta sam video....kako su uspeli da popnu svinju brzo na cengele da ne iscuri mnogo krvi van vangle, bio sam mali pa ne znam...
Znam ono kad imaju posebnu dasku na kojoj kolju koja je zgodna za skupljanje krvi...

Ali postoje i druge varijante gde se koristi krv...
Ima nekih recepata gde se u mesu namerno zadrzava krv ili limfa, da bi bilo ukusnije...
Cisto da znate sta je to , kad iskuvate u supi meso , ono je i dalje meso , samo sto vise nije bas ono full meso , nego vise tekstura ....
Isto se moze uraditi sa svim vrstama mesa, izvuces tecnost koja se moze izvuci iz mesa...ostane ono vlazno ali siromasnije..

A volite li krv?
Postoji kod svinjokolja krvavice, to je drasticna varijanta, kad se pri klanju skuplja krv...a ima i kad se namerno vadi krv iz svinja, samo je to komplikovano ,jednom video i ne znam tacno ni sta sam video....kako su uspeli da popnu svinju brzo na cengele da ne iscuri mnogo krvi van vangle, bio sam mali pa ne znam...
Znam ono kad imaju posebnu dasku na kojoj kolju koja je zgodna za skupljanje krvi...

Ali postoje i druge varijante gde se koristi krv...
Ima nekih recepata gde se u mesu namerno zadrzava krv ili limfa, da bi bilo ukusnije...
Cisto da znate sta je to , kad iskuvate u supi meso , ono je i dalje meso , samo sto vise nije bas ono full meso , nego vise tekstura ....
Isto se moze uraditi sa svim vrstama mesa, izvuces tecnost koja se moze izvuci iz mesa...ostane ono vlazno ali siromasnije..
to se valjda zovu krvavice?
U mom kraju se to zapeče tako,ne dodaje se ništa sem začina(biber,lorber,so,može mali ruzmarin).Zvuči gadno al dođe slično kao džigerica.
U nekim krajevima se pravi i kao kobasica pa se malo prokuva i posle dimi.
Al to činimi se da sad retko ko radi.Ranije se gledalo da se svaki deo životinje maksimalno iskoristi.

to se valjda zovu krvavice?
U mom kraju se to zapeče tako,ne dodaje se ništa sem začina(biber,lorber,so,može mali ruzmarin).Zvuči gadno al dođe slično kao džigerica.
U nekim krajevima se pravi i kao kobasica pa se malo prokuva i posle dimi.
Al to činimi se da sad retko ko radi.Ranije se gledalo da se svaki deo životinje maksimalno iskoristi.
Svaki zdrav deo, a sada se koristi svaki deo...

Svaki zdrav deo, a sada se koristi svaki deo...
To ako pričaš o industriskoj obradi.Čuo sam te neke priče da melju onako neošurenu kožu i hrshavice i cele onako papke sa noktima i sitnije kosti i sve što ne izgleda lepo.I to najviše zaglavi u paštetama,višlama i tako tim prerađevinama.Ono,jes da neće niko da se otruje time,al ono,to su isti sastojci koji idu u hranu za pse i mačke.
A ljudi ovako koji utove ili kupe pa sami zakolju ili plate nekom da im to sredi bacaju iznutrice,najviše creva i ono salo što je u grudnom košu i oko creva jer to miriše čudno i treba baš detaljno da se pere i da odstoji dugo u začinima da izgubi miris.I papke isto bacaju jer to je teško da se to ošuri.

Back