Da li je u Evropi i USA zabranjeno javno zastupati hrišćanske stavove?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vjersko ucenje je cesto radikalno nije bitno da li se radi o islamu ili hriscanstvu , ne postuju prava manjina, imas strasne dijelove u vjerskim knjigava koji sire mrznju. Vjeske knjige i ideje su cesto koristene da se ratovi i genocidne ideje opravdaju i nanijeli su puno zla.U Evropi su ateisti vecina a vjernici manjina e sad da li je normalno da u zemljama u kojim su ateisti vecina je bozic nacionalni praznik,naravno da nije jer se vecina diskriminira.
Tako je, Božić smeta i ne može, ali zato da bi bili multikulturalni može Bajram.

Ma, i jedne i druge medije drže Jeshe, tako da je sve to lažna vest.
**** ih Mosad, ne vadi.
ma pusti ti to,. ovde je tema hriscanstvo, kako to da smo mi judeo-hriscani, ako smo hriscani postali iz paganstva/neznabostva, to je glavno pitanje, bar za amere, ali i za sve ostale - problem teologija da se izuci? televandjelisti su nam ucitelji? anglo-cionisticka zavera?

mi vise nemamo religiju, sve je politika, ne samo u usa, vec i u srbiji, ma svuda

Tako je, Božić smeta i ne može, ali zato da bi bili multikulturalni može Bajram.

Bajram kao nacionalni praznik mi bi isto smetao, ne znam o kojoj se zemlji radi gdje je bajram nacionalni prazik i neradni dan, neka slavi ko hoce bozic i bajram ali ne kao neradni dan i nacionalni praznik u zemlji gdje vecina ne zeli da ima ista sa vjerom.Kako bi se ti osjecao da si ateista i to jos vecina.

Poslednja izmena:
U Amrici ako sagovrnika ubeđuješ za koga je bolje da glasa, on može da te tuži. Čak i da vređaš njegova osećanja izražena u tom opredeljenju za koga da glasa.

Što je po meni perverzija i uspostvalja nejednakost među građanima! Jer, političar ima pravo da te sa televizije ubeđuje za koga da glasaš, a običan čovek ne može.
Tebi to smeta jer ne možeš promovisat blokadere po Americi. :mrgreen:

Bajram kao nacionalni praznik mi bi isto smetao, ne znam o kojoj se zemlji radi gdje je bajram nacionalni prazik i ne radni dan, neka slavi ko hoce bozic i bajram ali ne kao neradni dan i nacionalni praznik u zemlji gdje vecina ne zeli da ima ista sa vjerom.Kako bi se ti osjecao da si ateista i to jos vecina.
Jesam ateista i ne smeta mi Božić kao nacionalni praznik.

ma pusti ti to,. ovde je tema hriscanstvo, kako to da smo mi judeo-hriscani, ako smo hriscani postali iz paganstva/meznabostva, tp je glavcno pitranje, bar za amere, ali i za sve ostale
Ko parazitira na hrišćanstvu vekovima? Judeo-hriscanin je jevrejska podvala. Ja kažem lepo, prochitati Toru, Talmud i Kuran. Tu sve lepo piše koliko mrze nevernike.
Ameri retko kad koriste mozak

Deluje kao da se toleriše kada sveštenici, episkopi, papa itd to rade, ali ako neki običan vernik, laik, to počne da radi kao Kirk što je u USA, da mu se to onda prišiva kao radikalizam?

U zimu 2018 putovala sam od centra Madrida do njihovog aerodroma kombijem, sedela je pored mene crnkinja koja živi u USA ali sad ide u posetu u UK. I pošto je to bilo oko Božića, ona mi je celim putem pričala kako je sve nestalo što je bilo kad je bila dete. Prvo, kaže, mi smo svi za Božić pravili paketiće za siromašne iz našeg kraja, kao i poklone za sve bližnje, komšije, ne da se kupi nego nešto od srca da se napravi i daruje. Sada je to postalo tako da se o Isusu ništa ne govori, samo trgovina, samo novac, samo kupovina po prodavnicama bez srži Božića. To joj se ni malo ne dopada.

Onda mi je rekla zamisli u UK BBC ne sme da pominje Hrista za Božić da se ne uvrede muslimani I ateisti. Zamisli to! Nego srećni praznici i to.. Postao je praznik kupovine, Isus se i ne spominje.

Pa pitam sad, da li je čisto hrišćansko učenje koje uče sve ili većina crkava radikalno sa političkog stanovišta u EU I USA, nešto što se ne sme javno zastupati, nešto čega se zapadnjaci stide I stavljaju pod tepih? I koje su posledice toga? Vidimo da se recimo Kirk smatra radikalnim. Ja sam slušala mnoge propovedi protestantskih crkava u americi I ono što je on pričao to je to.

Da nije taj stid i smatranje hrišćanstva zastarelim, bajatim I radikalnim, uzrok što EU nije stavila u preambuli da su hrišćanski koreni Evrope, već se hrišćanstvo uopšte ne pominje?

Da li zaista mi sad mislimo da je Evropa hrišćanska, da ima hrišćanske korene, ili je to samo pusta želja hrišćanskih crkava? O tome dosta sad pričaju Mađari, Poljaci (koji se opet smatraju radikalno desnicom), ali da li je to tačno? I šta je tu radikalno?

Pa, sada...sto bi korenje Evrope bilo hriscanstvo? Po kojoj logici?
Evropu je napravilo hriscanstvo? Napravilo joj puteve, povezalo narode, sagradilo gradove, izmesalo jezike...iskreno, nece biti. Evropa je rezultat preko dva milenijuma razvoja.

Religija je nosila sa sobom moc, hriscanstvo je prihvaceno kada je postalo dovoljno snazno. Istorijski je taj proces imao smisla, ali je znacaj religije danas prirodno smanjen, kao sto je dvoglavi orao putovao od vrlo nehriscanske Asirije preko nehriscanskog Rima do hriscanske Vizantije i sleteo na nas hriscanski grb, ali i na albansku zastavu.
Isuvise kratak vremenski period uzimate u obzir, par vekova svega. I ovo sta se sada desava po belom svetu ima najmanje veze sa Muhamedom, Isusom i desnicom.

Svet se meskolji uvek kada stare vrednosti gube na znacaju, a nove vrednosti se jos uvek nisu rascvetale vec su tek u formi pupoljka.

Prevod, mnoge od tih hriscanskih vrednosti dodju izgovor za odredjenu politiku koju neretko finansiraju itekako nehriscanski nastrojeni milijarderi.

jel ti shvatas da su hriscani u prvim vekovima placali zivotima za svoju veru?
i sad, znajuci to, kako ti mislis da ja danas prihvatim to da "ne moze" Bozic? to sto ti nama predocavas prosto nije istina, jer ne radi se o tome da "ne moze", vec da se ljudi odricu hriscanstva i bozica, nesto je krivo krenulo ko zna kada, a ovo danas su samo posledice tog zastranjivanja od ko zna kada

i sad, znajuci to, kako ti mislis da ja danas prihvatim to da "ne moze" Bozic? to sto ti nama predocavas prosto nije istina, jer ne radi se o tome da "ne moze", vec da se ljudi odricu hriscanstva i bozica, nesto je krivo krenulo ko zna kada, a ovo danas su samo posledice tog zastranjivanja od ko zna kada

Odricemo se u korist Bajrama?
Stvarno?

Kada je uopste taj Bajram:lol:...?

Ne znam kako nisi video da je to bio sarkazam.

Pa, sada...sto bi korenje Evrope bilo hriscanstvo? Po kojoj logici?
po logici grckog jezika kao svetskog i rimskog carstva koje je hriscanstvo proglasilo drzavnom religijom, i na njemu zasnivalo svoje dalje postojanje

a sta bi ti da budu koreni evrope? varvarska plemena? mozda zevs ili jupiter, grcko-rimska bozanstva, mozda aljek nejaki da se proglasi za boga?
Svet se meskolji uvek kada stare vrednosti gube na znacaju, a nove vrednosti se jos uvek nisu rascvetale vec su tek u formi pupoljka.
to im ja kazem da ima vas koji se odricete hriscanstva mnogo vise, a zasto, odakle vi, to je vec drugo pitanje, cak se odricete i hriscanske evropske civilizacije, kao pa da nesto drugo ovima na severu preostaje osim barbarskih plemena
nesto je krivo krenulo ko zna kada, a ovo danas su samo posledice tog zastranjivanja od ko zna kada

Poslednja izmena:
Hrišćanstvo je u čitavom zapadnom svetu u povlačenju pred potrošačkim mentalitetom i sistemom vrednosti. Gotovo čitav život prosečnog čoveka na Zapadu je potrošnja, tj. konzumiranje različitih roba, usluga i sadržaja kojima je obasut.

Ali ne samo to. I sam čovek i njegov život, njegovo telo, njegove vrednosti i verovanja su takođe roba. Tako je sistem vrednosti savremenog čoveka potpuno nespojiv i nepomirljiv sa onime što propagira Hrišćanstvo. Dok ono uči suzdržavanju, skromnosti i milosrđu, potrošački mentalitet tera u potrošnju, pohlepu i bezobzirnost prema drugima.

Da bi se od od jednog hrišćanina napravio potrošač, bilo je nužno ubediti ga da su njegov život i njegovo telo njegova stvar, što je duboko nehrišćanski. Dok Hrišćanstvo uči da nam je život i telo podario Bog, potrošaćki sistem kaže da smo ih dobili na lutriji u kojoj smo imali sreće da baš naš spermatozoid bude izabran među milionima drugih. A pošto su oni već naša stvar, onda sa njima možemo da radimo šta hoćemo. Možemo da ih uništavamo prejedanjem, opijanjem, drogiranjem, tetoviranjem, abortusom i drugim antihrišćanskim praksama. A najgore od svega je što je do sada već toliko mnogo generacija podignuto na ovaj način, da je prosto nemoguće da se svi oni masovno vrate Hrišćanstvu. Zamisli koja bi reakcija bila da nekome danas kažeš da Bogu nije drago da se tetovira jer mu je on podario to telo da ga čuva a ne da šara po njemu. To isto važi i za sva druga telesna i psihička zadovoljstva koje potrošački sistem nudi. Ljudi su toliko duboko zaglibili u sve to da tu više nema povratka za široke mase, možda samo za pojedince.

Deluje kao da se toleriše kada sveštenici, episkopi, papa itd to rade, ali ako neki običan vernik, laik, to počne da radi kao Kirk što je u USA, da mu se to onda prišiva kao radikalizam?

U zimu 2018 putovala sam od centra Madrida do njihovog aerodroma kombijem, sedela je pored mene crnkinja koja živi u USA ali sad ide u posetu u UK. I pošto je to bilo oko Božića, ona mi je celim putem pričala kako je sve nestalo što je bilo kad je bila dete. Prvo, kaže, mi smo svi za Božić pravili paketiće za siromašne iz našeg kraja, kao i poklone za sve bližnje, komšije, ne da se kupi nego nešto od srca da se napravi i daruje. Sada je to postalo tako da se o Isusu ništa ne govori, samo trgovina, samo novac, samo kupovina po prodavnicama bez srži Božića. To joj se ni malo ne dopada.

Onda mi je rekla zamisli u UK BBC ne sme da pominje Hrista za Božić da se ne uvrede muslimani I ateisti. Zamisli to! Nego srećni praznici i to.. Postao je praznik kupovine, Isus se i ne spominje.

Pa pitam sad, da li je čisto hrišćansko učenje koje uče sve ili većina crkava radikalno sa političkog stanovišta u EU I USA, nešto što se ne sme javno zastupati, nešto čega se zapadnjaci stide I stavljaju pod tepih? I koje su posledice toga? Vidimo da se recimo Kirk smatra radikalnim. Ja sam slušala mnoge propovedi protestantskih crkava u americi I ono što je on pričao to je to.

Da nije taj stid i smatranje hrišćanstva zastarelim, bajatim I radikalnim, uzrok što EU nije stavila u preambuli da su hrišćanski koreni Evrope, već se hrišćanstvo uopšte ne pominje?

Da li zaista mi sad mislimo da je Evropa hrišćanska, da ima hrišćanske korene, ili je to samo pusta želja hrišćanskih crkava? O tome dosta sad pričaju Mađari, Poljaci (koji se opet smatraju radikalno desnicom), ali da li je to tačno? I šta je tu radikalno?
Drzave u Evropi su sekularne osim Denmarka, Grcke i Malte. Zato ne mozes tek tako na nacionalnoj televiziji da promovises jednu religiju. U vecini zemalja ima vise religija.
Kada su drzave sekularne, crkva vise ne treba da ima ikakvu ulogu u drustvenom uredjenju osim u crkvenim okvirima. Dakle ustavno ti je dozvoljeno da budes pripadnik bilo koje religije ali isto tako moras da postujes tudje stavove i religije, kao i to da drzava pociva na vrednostima politickog uredjenja, ustava i institucija koje ih sprovode. Meni je to sasvim razumno, pa cak i hriscanski.
Drugo, sta to konkretno znaci zastupati javno religiozne stavove?
Postoje neke eticke, ustavne, zakonske odredbe koje dozvoljavaju, koje ne.
Na pr, javno ne mozes da zastupas borbu ili netoleranciju protiv jeresi.

Ma ne radi se o hrišćanski stavovima. Uostalom, liberalizam/progresivizam su samo izvitoperene verzije hrišćanstva. Njima smeta američki beli patriotizam koji neće da ''deli'' svoju zemlju sa otpadom iz trećeg sveta. Zato su progresivci spremni da ubijaju. Da bi nacionalne države pretvorili u blato bez porekla, bez hijerarhije i imovine, u multi-kulti grupnjak gde su svi jednaki.

Back