Gedeon
Elita
- Poruka
- 16.434
Šta mislite?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lično mislim da svaki vernik misli da je njegova religija najtolerantnija.Lično mislim da je pravoslavlje najtolerantnija religija.
drugima vise smeta pravoslavlje nego pravoslavnima druge religije, to se vidi ovde na forumu!Moj glas zavisi od toga što se podrazumeva pod tolerancijom.
Ako je tolerancija izražena najbolje odnosom prema drugim verama, pravoslavlje nikako nije među tolerantnim verama.
Ja sam hrišćanin. Svako se danas naziva pravoslavnim. Gledam Putina kako se krsti i pričešćuje, patrijarh Kiril ga blagosilja i poziva na krstaški rat protiv Ukrajinaca. Ne želim da se svrstavam sa takvima u isti tabor pa se izjašnjavam kao hrišćanin. Ispovedam pravoslavnu dogmatiku.Lično mislim da svaki vernik misli da je njegova religija najtolerantnija.
Ako si ti pravoslavac, ova moja teorija se potvrđuje +1
Pa jesi li pravoslavac il nisiJa sam hrišćanin.
Po dogmatici da. Po meni su svi koji ispovedaju kroz Simvol vere tj. Credo da su deo saborne (katolič/ans/ke) Crkve njen deo. Tako i pravoslavni, rimokatolici, grkokatolici (unijati), anglikanci itd. To ti je moje hrišćanstvo.Pa jesi li pravoslavac il nisi
Sve su religije tolerantne ako se upraznjavaju onako kako pise u svetim knjigama. A kako se upraznjava pravoslavlje to je do "vjernika". Uostalom vidjeli smo to u Srebrenici i cijeloj BiH. Zna se koliko je poruseno dzamija a zna se i koliko je pravoslavnih kao i katolickih bogomolja. Tamo gdje je usla srpska cizma od dzamije nije ostao kamen na kamenu. Ali opet kazem, nije to do pravoslavlja nego do "ljudi" koji krivo tumace svoju religiju a pogotovo tudju.Lično mislim da je pravoslavlje najtolerantnija religija. Očito primer je crkveni kalendar Srpske pravoslavne crkve gde se nalaze i praznici za Jevreje i za rimokatolike, a do ratnih dešavanja 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji bili su i islamski praznici.
Činjenica je da pravoslavni nisu počinili genocide nad drugim narodima poput katoličkih konkvistadora u Srednjoj i Južnoj Americi i protestantskih doseljenika nad Indijancima Severne Amerike. To se može videti i na primeru Ruskog Carstva gde su svi mogući narodi preživeli i dobili autonomiju, a kasnije i republike za vreme Sovjetskog Saveza. I u drugim zemljama gde žive pravoslavni se sačuvala multikonfesionalna i multinacionalna struktura. Evo primer Srbije u kojoj je sačuvana multinacionalna i multikonfesionalna struktura uprkos ratovima 90-ih. Rimokatolički narodi su prvom prilikom isterali svoje manjine. Primer: Poljaci, Česi, Hrvati. U zapadnoj Ukrajini maltretiraju pravoslavne. A da ne idemo dalje u prošlost pa se setimo inkvizicije, Vartolomejske noći...
To nisu radili pravi vernici već komunisti i ateisti koji su se presvukli u nacionaliste. Ti sa pravoslavljem nemaju ništa sve i da se krste 55 i 5 puta u minuti, slave slavu...Sve su religije tolerantne ako se upraznjavaju onako kako pise u svetim knjigama. A kako se upraznjava pravoslavlje to je do "vjernika". Uostalom vidjeli smo to u Srebrenici i cijeloj BiH. Zna se koliko je poruseno dzamija a zna se i koliko je pravoslavnih kao i katolickih bogomolja. Tamo gdje je usla srpska cizma od dzamije nije ostao kamen na kamenu. Ali opet kazem, nije to do pravoslavlja nego do "ljudi" koji krivo tumace svoju religiju a pogotovo tudju.
Hmm...ovo lepo zvuči i romantizovano, ali činjenično nije tako. Avramske religije imaju imperativ širenja i prevođenja "nevernika" u jedinu "pravu veru".Sve su religije tolerantne ako se upraznjavaju onako kako pise u svetim knjigama.
Otkad je pravoslavlje religija?Šta mislite?