da li je patriotizam/nostalgija gastarbajtera licimerje?

Osećaju zaista nostalgiju ali je kratkog daha kad uporede uslove života tamo gde jesu sa ovim ovde.
Licemerni su oni koji nam drže predavanja o patriotizmu i o tome kako se treba žrtvovati za svoju otadzbinu, takvih je pun pdf politika,
i sramno će te nazvati izdajnikom ako se usudiš da protivrečiš njihovim političkim stavovima.
Lako je tudjim mlatiti iz udobne fotelje smeštene u kakvoj svetskoj metropoli. Takve prezirem i smatram neverovatnim licemerima.
Ostale razumem, imaju bolji život tamo negde, a opet imaju i te nalete bedačenja i znam takve ljude ali bar ne pametuju nama koji smo ostali kako treba i šta treba da bi bili pravi ili nepravi gradjani ove zemlje.

ne mislim samo na anše gstbrt
niti postavljam stvar nacionalno isl
nego znate ono kad krene sečenje vena
i prosepanej komentara na neke pesme običaje isl
iz rasejanja ka matici
mislim vot d fak? pate i seku venu i najveći su nacionalisti u tudjini?
šta vam je falilo rodnom selu punom narodnog naboja i mirisa rodne grude?

Lično se uneređujem od toga.

Ono, kad mi kažu - a miliJon puta sam bila u prilici da čujem takve odgovore, elem, kad uvate da mi lamentiraju i kukumavče koliko im je tamo strašno i teško, i kako ja nemam ni pojma jer živim kod kuće; pa kad ih pitam: ok, što se onda lepo ne vratite? Pa, mislim, nije to sad astrofizika. Ako ti je već toliko strašno, i nepodnošljivo - a što se pa ne vratiš? Većina ih ima čak i gde, jer su u zemlji srbiji sazidali kuće i štatijaznam.

Kad ih to pitam, onda me gledaju ko telad, ko da im niko za veka nije postavio slično pitanje; kamoli da su o njemu ikad sami razmišljali.

Što je, u principu, odgovor sam po sebi. Mada ga oni još i potkrepe, obično u smislu: jes ti luda ženo, pa da živim ovde od 200 evro mesečno????

Toliko o gastarbajterskoj nostalgiji.

I sličnom prose.ravanju.

iz rasejanja ka matici

Moras priznati da su nasi gastbrt nosioci zlatne olimpijske medalje kada je nostalgija za rodnom grudom u pitanju. Pa jos kada im odem u goste u beli svet i puste mi Cecu uz sve kuknjavu kako ih dusmani eksploatisu, kosa mi otpadne od njihovog patriotizma.
Licemerje nego sta bi drugo bilo. Sto se ne vrate ako su toliko ugnjetavani?

Ja zivim, radim, uzivam, mucim se, mlatim praznu slamu u Nemackoj vec i vise od dvadeset godina. Imam veze sa nasim ljudima jer mi je posao takav
pa je to neminovnost, ovaj sloj ljudi koji vi ovde opisujete ja ne poznajem. Postoje ti klasicni gastoshi koji su sada i u penziji, mnogo njih se vratilo u Srbiju.
Njihova deca, a narocito unuci koji u medjuvremenu imaju i 13-14 godina ne znaju ni rec srpskog, padne im mrak na oci kada podje prica da ce se ici
kod babe i dede, gledaju kako mogu to da eskiviraju jer se tamo dosadjuju do zla boga, a to je slucaj i sa njihovim roditeljima koji imaju 40-45 godina,
ovde su i rodjeni, neki zavrsili visoke skole pa su i docenti ,neki opet jako cenjeni majstori, za ovu muziku i nekakve Cece prvi put cujem,
ta druga generacija gastosha potpuno je integrisana u drustvo u kome zivi, niko ih ne smatra nekakvim strancima.

a to sto ti citas kao mrznju to je samo stav koji su ti svapski srbi izgradili u ocima pravih srba. slobodno se moze reci pravih.
njihova pomoc i odnos sa maticom ogleda se samo u diskotekama na dari bubamari i bjelopoljskom poturici dadi polumentolu. tako da pedala.

- - - - - - - - - -

a kad je rat bio mesto da salju sredstva i dolaze da pomazu njihovo ratovanje se zasnivalo na telefonskim pozivima komsijama da vide da im neko nije odradio gajbu hahaha SRBI.. ma daj bre blizi su izdajnicima nego laznim patriotama, el tako tako je

iz rasejanja ka matici

Citajuci ove vase komentare, sticem utisak da je vecina odgovora zasnovana na predrasudama o ljudima koji rade i zive u zemjama EU, Americi, Australiji itd. Zacudjuje me to da mislite da su ljudi Srpskog porekla u navedenim drzavama veci patriote od vas koji zivite u Srbiji. U stvarnosti to nije tako. Naravno da patriota ima i van Srbije ali vecina ljudi koje ja poznajem zivi zivotom ljudi doticne drzave, informisu se putem medija te drzave, brinu se izborima u toj drzavi, itd.Kao sto je neko gore naveo, prosla su ta vremena, kada su ljudi dolazili u inostranstvo da zarade pa da se vrate.Oni su vec odavno u penziji.Oni koji sada zive u inostranstvu su vecinom kupili kuce u nekim kvartovima gde uopste nema Srba. Naravno da to ne iskljucuje prijatejstvo sa ostalim Srbima u okolini, ali to nije obaveza. Svi koji zive u inostranstvu, koriste svoj zaradjeni novac na racune koje imaju, tako da i njima ostaje isto kao i vama na kraju meseca, sitnis ili jedno veliko NISTA.Bez obzira na to koliko zaradjuju. Oni koji vise zaradjuju, zive luksuznije od onih sa manjim zaradama. ....Tema je jako kompleksna i moze se jako puno pisati o njoj. Samo bi za kraj da dodam, da nije jednostavno vratiti se u Srbiju kao sto misite. Uporedite to sa ljudima koji zive u Srbiji u gradu,bez posla a imaju imanje na selu koje stoji naposteno. Zasto se takvi ne vrate na selu, a kukaju da nemaju od cega da zive?

iz rasejanja ka matici

Falio im je audi i prazna dvospratnica, da komšiluk vidi kako se ima.
Gastarbajtera ima svakavih. I neka je predrasuda, ali koliko sam do sad, iz pozamašnog ličnog iskustva mogao da primetim, preko grane odlaze većinom oni koji hoće da zarade da bi kasnije drugima mogli da nabijaju na nos koliko i šta imaju (nikome ne treba statua na kapiji). Oni su otišli iz zemlje, i sad iz nekog razloga žele da pokažu da zemlja nije otišla iz njih, pa dižu tri prsta i cepaju košulje uz teške narodnjake. Naravno, ima izuzetaka - onih koji normalno razmišljaju, i ti ljudi pretpostavljam, ne seku vene na Cecu i Jecu. A ko se asimilovao - ne želi da bude Srbin/Srpkinja, i ne mora - niko ga ne tera. Taj valjda i nema upečatljive izlive nacionalizma.
Ima tu nostalgije sigurno. Al jbg, da je taj hteo da se vrati i da mu je tamo toliko teško, zaradio bi koliko mu treba, vratio bi se i ne bi bilo kuknjave i gnjavaže. Ovako, to je čisto proseravanje i ništa drugo.

Lično se uneređujem od toga.

Ono, kad mi kažu - a miliJon puta sam bila u prilici da čujem takve odgovore, elem, kad uvate da mi lamentiraju i kukumavče koliko im je tamo strašno i teško, i kako ja nemam ni pojma jer živim kod kuće; pa kad ih pitam: ok, što se onda lepo ne vratite? Pa, mislim, nije to sad astrofizika. Ako ti je već toliko strašno, i nepodnošljivo - a što se pa ne vratiš? Većina ih ima čak i gde, jer su u zemlji srbiji sazidali kuće i štatijaznam.

Kad ih to pitam, onda me gledaju ko telad, ko da im niko za veka nije postavio slično pitanje; kamoli da su o njemu ikad sami razmišljali.

Što je, u principu, odgovor sam po sebi. Mada ga oni još i potkrepe, obično u smislu: jes ti luda ženo, pa da živim ovde od 200 evro mesečno????

Toliko o gastarbajterskoj nostalgiji.

I sličnom prose.ravanju.

Nedavno je bio jedan vlogger koji živi u Americi a rođen je u Bosni i Hercegovini. U par videa je govorio kako mu nedostaje rodna gruda, kako bi volio da se vrati u nju, pravi pravcati patriota. A onda mu ovi u komentarima odbruse da ako već može da se vrati što se ne vrati. Onda on krene sa onom vrstom provociranja kada nemaš više argumenata, standardna klasika pogotovo kod ovih vloggera.

Razumijem je tu nostalgiju, jeben je to ipak osjećaj kada odeš u stranu zemlju u kojoj je život potpuno drugačiji. Ali kada mi krene sa pričom kako bi volio da se vrati u rodnu grudu, stani malo rođače...

Bunch of BS and naked lies... Which brings me to major point about auslanders, as U R one. Not interested in U and anything with eternal association with U. Even with psychodelic and psyhotic circuses and shows, smokin' mirrors as auslanders/U do! :mrgreen:

I am interested ONLY in one fact:

Ferstein? :mrgreen: :mrgreen:

_nobody_

iz rasejanja ka matici

Nije licemerno.

Otisli su iz zemlje, i tu je tacka.

Nije rec o pravoj ljubavi za otadzbinu, vec o nostalgiji.

Nostalgija je osecanje . ^^

- - - - - - - - - -

I osecanje je stvarno..... verujte mi :sad2:

Citajuci ove vase komentare, sticem utisak da je vecina odgovora zasnovana na predrasudama o ljudima koji rade i zive u zemjama EU, Americi, Australiji itd. Zacudjuje me to da mislite da su ljudi Srpskog porekla u navedenim drzavama veci patriote od vas koji zivite u Srbiji. U stvarnosti to nije tako. Naravno da patriota ima i van Srbije ali vecina ljudi koje ja poznajem zivi zivotom ljudi doticne drzave, informisu se putem medija te drzave, brinu se izborima u toj drzavi, itd.Kao sto je neko gore naveo, prosla su ta vremena, kada su ljudi dolazili u inostranstvo da zarade pa da se vrate.Oni su vec odavno u penziji.Oni koji sada zive u inostranstvu su vecinom kupili kuce u nekim kvartovima gde uopste nema Srba. Naravno da to ne iskljucuje prijatejstvo sa ostalim Srbima u okolini, ali to nije obaveza. Svi koji zive u inostranstvu, koriste svoj zaradjeni novac na racune koje imaju, tako da i njima ostaje isto kao i vama na kraju meseca, sitnis ili jedno veliko NISTA.Bez obzira na to koliko zaradjuju. Oni koji vise zaradjuju, zive luksuznije od onih sa manjim zaradama. ....Tema je jako kompleksna i moze se jako puno pisati o njoj. Samo bi za kraj da dodam, da nije jednostavno vratiti se u Srbiju kao sto misite. Uporedite to sa ljudima koji zive u Srbiji u gradu,bez posla a imaju imanje na selu koje stoji naposteno. Zasto se takvi ne vrate na selu, a kukaju da nemaju od cega da zive?

Tesko je vratiti se nakon X godina provedenih u Austriji i Nemackoj u Srbiju.

Ljudi su se navikli na ritam zemlje u kojoj su proveli radni vek....

i sto je najveci problem - nemaju poverenja u nase lekare i zdravstvo !!

A u inostranstvu imaju sve povlastice za 67876234 puta bolju zdravstvenu negu... To je ono o cemu penzioneri brinu ^^

Ovo je u stvarini glavni razlog zasto se gastarbeiter- i penzioneri ne vracaju potpuno i za stalno u Srbiju :mrgreen:

Moras priznati da su nasi gastbrt nosioci zlatne olimpijske medalje kada je nostalgija za rodnom grudom u pitanju. Pa jos kada im odem u goste u beli svet i puste mi Cecu uz sve kuknjavu kako ih dusmani eksploatisu, kosa mi otpadne od njihovog patriotizma.
Licemerje nego sta bi drugo bilo. Sto se ne vrate ako su toliko ugnjetavani?
Skoro je moja prijateljica imala slicnu izjavu kako joj jelka na trgu gde zivi nije tako draga do drljave jelke u centru rodnog joj grada!Ali ipak se slikala ispred te"strane"jelke koja je okicena do perfekcije!Isto joj rekoh da se vrati,i ona i muz su fakultetski obrazovani,i onda je nastupilo ignorisanje mog predloga!

Tesko je vratiti se nakon X godina provedenih u Austriji i Nemackoj u Srbiju.

Ljudi su se navikli na ritam zemlje u kojoj su proveli radni vek....

i sto je najveci problem - nemaju poverenja u nase lekare i zdravstvo !!

A u inostranstvu imaju sve povlastice za 67876234 puta bolju zdravstvenu negu... To je ono o cemu penzioneri brinu ^^

Ovo je u stvarini glavni razlog zasto se gastarbeiter- i penzioneri ne vracaju potpuno i za stalno u Srbiju :mrgreen:

A nama nije taj problem prisutan?

Comment être un travailleur invité complexes d'infériorité et les messages publics et écrire en anglais. Pour connaître l'anglais aujourd'hui n'est pas la sagesse ou la préférence, et si vous pensez que vous semblez plus intelligent lorsque vous écrivez en anglais, l'effet est tout le contraire. Il montre beaucoup de peur et de faiblesse.
Malheureusement, c'est la première chose qui se passe quand notre homme traverser la frontière rejeter la langue et immédiatement commencer à écrire dans un anglais admirant ses connaissances.

Comment être un travailleur invité complexes d'infériorité et les messages publics et écrire en anglais. Pour connaître l'anglais aujourd'hui n'est pas la sagesse ou la préférence, et si vous pensez que vous semblez plus intelligent lorsque vous écrivez en anglais, l'effet est tout le contraire. Il montre beaucoup de peur et de faiblesse.
Malheureusement, c'est la première chose qui se passe quand notre homme traverser la frontière rejeter la langue et immédiatement commencer à écrire dans un anglais admirant ses connaissances.
Well, boo hoo, losers... Zašto je lingua franca danas engleski...

Elem, patriotizam je jedno, a nostalgija nešto drugo. Imam razumevanja za nostalgiju gastarbajtera; to što su otišli negde gde im je bolje ne znači da sad žive u rajskim vrtovima. Ljudima uvek nešto nedostaje, i to je ok.
Sa druge strane, osnovni patriotski gest jeste biti u svojoj zemlji i činiti je boljom. Izuzetak su jedino ljudi koji svojim delovanjem spolja na neki način doprinose domovini, a takvi slučajevi su vrlo retki. Ako si otišao radi dobrobiti svog dupeta (što je sasvim legitimno i u redu), nemoj mi glumiti privrženost kolektivnom idealu (patriotizmu), pa još davati sebi za pravo da držiš lekcije iz istog.

Back