Da li je opraštanje čin iz ljubavi?

Kada sam nekorektan prema voljenoj osobi,muce me bes danima,pa i nedeljama,a veoma brzo oprastam.Inace nemam ljudi koje ne volim,ako su bas napadne,onda se distanciram od njih.
I ja sam takva.
Lakše opraštam drugima, nego sebi...

Pitam se da li je to nedostatak ljubavi prema sebi?
Da li je to gordost, jer pretjerano očekujem od sebe?
Samokritičnost i savjest su preduslov napretka, ali zašto smo ti i ja ovakvi, a mnogi sebi lako opraštaju?

I ja sam takva.
Lakše opraštam drugima, nego sebi...

Pitam se da li je to nedostatak ljubavi prema sebi?
Da li je to gordost, jer pretjerano očekujem od sebe?
Samokritičnost i savjest su preduslov napretka, ali zašto smo ti i ja ovakvi, a mnogi sebi lako opraštaju?
To nikada nisam sebi mogao da objasnim.Nekada i nisam kriv,ali odbrusim,pa mi je zao sto sam tako reagovao.

Opraštanje ima dvojno dejstvo. Ako opraštamo nekome nešto što je nama učinjeno na štetu, onda to činimo zbog svog mira gde mi prihvatamo taj čin i prevazilazimo ga. Ovo ne znači da nužno dajemo drugu šansu nekome. Drugi deo je zarad njih, jer možda će oprost značiti toj osobi jer se iskreno kaje. Međutim, inicijalni oprost je pokazatelj da smo mi prevazišli naneti nam bol, bez obzira da li krivac traži oprost ili ne.

To nikada nisam sebi mogao da objasnim.Nekada i nisam kriv,ali odbrusim,pa mi je zao sto sam tako reagovao.
Ni ja. Ti si prva takva osoba na koju nalijećem.
Pokušala sam to shvatiti i kroz psihologiju, ali te sve veoma popularne stvari, ne nude dublja objašnjenja.
Volila bih kada bi nam mogao objasniti neko kroz oči pravoslavlja, tu ima mnogo dubine, izdiže se iznad naše, falične, ljudske logike.

Koliko lako opraštate sebi kada ste prema nekome nekorektni?

Koliko lako opraštate ljudima koje volite?

Koliko lako opraštate ljudima koje ne volite?
Korektan sam previse prema svakom

Ne oprastam onom koga volim, jer ga volim zbog toga sto nema sta da se oprasta,a ako napravi nesto sto zna da necu oprostiti ,onda je to namerno uradio i tek tad ne prastam

Teske nepromisljene uvrede nikako

Znas sta je najbitnije,sto nikad od nikog nisam cuo izvini oprosti mi,zato nema razloga oprastati da bi kao sebi bili bolji rastereceni

Koliko lako opraštate sebi kada ste prema nekome nekorektni?

Koliko lako opraštate ljudima koje volite?

Koliko lako opraštate ljudima koje ne volite?
Sebi teško opraštam.
Ljudima koje volim uvek oprostim.
Onima koje ne volim (prema kojima sam ravnodušna , jer ne mrzim nikoga)oprostim.S razlikom da se distanciram i nemam više ništa s njima.

...oprastanje nikad nije iz ljubavi jer je ljubav najsebicnije
ljudsko obiljezje...volimo iz sebicnosti da posjedujemo...tj
posesivnost
a oprastamo ako smo s nekim s kim nam je lijepo tj. zadovoljstvo ti je
i postujes drugu stranu i njenu sopstvenost
dakle,
ako ne tolerises radoznalost, nagon, situacionu zajebanciju / Zene ne je...On , nego situacija.../
Onda sve u maximalnim zakonima neskrivenosti i otvorenosti...
PS...sve je to ovako a neko ce
poricati svakako ...narocito ,-'Cistunci'...

...oprastanje nikad nije iz ljubavi jer je ljubav najsebicnije
posesivnost
i postujes drugu stranu i njenu sopstvenost
dakle,
ako ne tolerises radoznalost, nagon, situacionu zajebanciju / Zene ne je...On , nego situacija.../
Onda sve u maximalnim zakonima neskrivenosti i otvorenosti...
PS...sve je to ovako a neko ce
poricati svakako ...narocito ,-'Cistunci'...
I ja tako znam razmišljati, kada sam puna nemira i nespokoja, ili očajanja...
Čini mi se da to nije naš ljudski vrhunac, za ovoga našeg, kratkog života ovdje, na zemlji...
Mene to jako rastužuje, ta moja i tuđa sklonost takvom razmišljanju, a posebno što je to danas sve češće i popularnije.

Da li ti @faraonn tako stalno misliš, s obzirom da to tu napisa kao konačni svoj stav?
Da li ikada osjećaš ljubav kao nešto lijepo, pozitivno preplavljujuće? @faraonn

Meni se ovo čini kao posljedica savremenog individualizma, koji je ovdje u ekstremnom obliku i pokazuje se kroz usmjerenost ka samome sebi na pogrešan način. Meni je proučavanje psihologije baš napravilo taj problem.
Čini mi se da savremeni tokovi, što psihologija, što umjetnost, vuku ka ovakvom razmišljanju...
I da li to nastaje zbog osjećaja usamljenosti, koju ne želimo, ali osjećamo?

@ИПХ ЗИЛОТ kako ti ovo razmišljanje tumačiš:
"
..oprastanje nikad nije iz ljubavi jer je ljubav najsebicnije
posesivnost
i postujes drugu stranu i njenu sopstvenost"

?
Čini mi se ovo kao očajanje.
Ja ne mislim bašovako, kao faraon, ali znam slično i blaže mnogo.
Ali osto je osječanje. Očajanje

@ИПХ ЗИЛОТ šta da činim kada se tako osjećam?

I ja tako znam razmišljati, kada sam puna nemira i nespokoja, ili očajanja...
Čini mi se da to nije naš ljudski vrhunac, za ovoga našeg, kratkog života ovdje, na zemlji...
Mene to jako rastužuje, ta moja i tuđa sklonost takvom razmišljanju, a posebno što je to danas sve češće i popularnije.

Da li ti @faraonn tako stalno misliš, s obzirom da to tu napisa kao konačni svoj stav?
Da li ikada osjećaš ljubav kao nešto lijepo, pozitivno preplavljujuće? @faraonn

Meni se ovo čini kao posljedica savremenog individualizma, koji je ovdje u ekstremnom obliku i pokazuje se kroz usmjerenost ka samome sebi na pogrešan način. Meni je proučavanje psihologije baš napravilo taj problem.
Čini mi se da savremeni tokovi, što psihologija, što umjetnost, vuku ka ovakvom razmišljanju...
I da li to nastaje zbog osjećaja usamljenosti, koju ne želimo, ali osjećamo?

@ИПХ ЗИЛОТ kako ti ovo razmišljanje tumačiš:
"
..oprastanje nikad nije iz ljubavi jer je ljubav najsebicnije
posesivnost
i postujes drugu stranu i njenu sopstvenost"

?
Čini mi se ovo kao očajanje.
Ja ne mislim bašovako, kao faraon, ali znam slično i blaže mnogo.
Ali osto je osječanje. Očajanje

@ИПХ ЗИЛОТ šta da činim kada se tako osjećam?

...S_G,
-nema tu osamljenosti, ocajanja ili u trendu razmisljanja ili slobode razmisljanja
robovao sam nekakvim kvazi_moralnim ogranicenjima
tj. postovanja nekakvog onih s kojima si i zabrana tj . tabua a danas ne postojim ja za njih niti to okruzenje za mene
osnovno pravilo ili moralnost trenutacna / ogranicenje usljed trenutne veze ili zajednice/
ne smijes teziti krsenju 'izvitoperenosti' ili nekakvom promiskuitetu
nekakvim iskoristavanju situacija ili sopstvene uloge kao i subordinacije ali,
ako ti je na tacni a ti osporis i jos pridikujes
odmah si na duplom gubitku npr.
Slucaj kad sam ja moralisao a Osoba meni,- dok si sa mnom ok. bices i sa njim i nazalost tako je i bilo/ ali neka
to je bilo obiljezje toga momenta i sada kada sve vagas i probas dokle ide sopstvena sebicnost kao i tudja
svodi se na moje vec izlozeno glediste...
Psiho-loski-analiticki,
psihijatrijski
ali sve to dubinski u toj oblasti ali bez postapalica
doci ce se do Freudovog slucaja i njegove supruge
koji su pred Jungom bili otvoreni i,
nezatvoreni...
Sve ono sto ti se desava u bilo kakvim susretima i kontaktima
a potisnuto ili podsvijest 'radi' pa te sramota
e,
to si ti a svako je to
samo plice ili dublje zakopan...
P.S.
...normalno je da se neces sloziti ali
vec sjutra ces staviti prst na celo... :D

...S_G,
-nema tu osamljenosti, ocajanja ili u trendu razmisljanja ili slobode razmisljanja
robovao sam nekakvim kvazi_moralnim ogranicenjima
tj. postovanja nekakvog onih s kojima si i zabrana tj . tabua a danas ne postojim ja za njih niti to okruzenje za mene
osnovno pravilo ili moralnost trenutacna / ogranicenje usljed trenutne veze ili zajednice/
ne smijes teziti krsenju 'izvitoperenosti' ili nekakvom promiskuitetu
nekakvim iskoristavanju situacija ili sopstvene uloge kao i subordinacije ali,
ako ti je na tacni a ti osporis i jos pridikujes
odmah si na duplom gubitku npr.
Slucaj kad sam ja moralisao a Osoba meni,- dok si sa mnom ok. bices i sa njim i nazalost tako je i bilo/ ali neka
to je bilo obiljezje toga momenta i sada kada sve vagas i probas dokle ide sopstvena sebicnost kao i tudja
svodi se na moje vec izlozeno glediste...
Psiho-loski-analiticki,
psihijatrijski
ali sve to dubinski u toj oblasti ali bez postapalica
doci ce se do Freudovog slucaja i njegove supruge
koji su pred Jungom bili otvoreni i,
nezatvoreni...
Sve ono sto ti se desava u bilo kakvim susretima i kontaktima
a potisnuto ili podsvijest 'radi' pa te sramota
e,
to si ti a svako je to
samo plice ili dublje zakopan...
P.S.
...normalno je da se neces sloziti ali
vec sjutra ces staviti prst na celo... :D
Možda samo nisi našao/našla pravu osobu, jednakih moralnih načela, kako ti to gledaš?

P.S. baš je teško čitati tvoju poruku.
Bilo bi lijepo da koristiš znakove interpukcije, pa bih te mogla daleko bolje shvatiti.
Ovako me bole oči zbog tvog nedostatka truda, a onda i glava zbog arogancije na kraju...

Ali ajde, da ti hoćeš da te shvatimo, potrudio/la bi se.

Možda samo nisi našao/našla pravu osobu, jednakih moralnih načela, kako ti to gledaš?

P.S. baš je teško čitati tvoju poruku.
Bilo bi lijepo da koristiš znakove interpukcije, pa bih te mogla daleko bolje shvatiti.
Ovako me bole oči zbog tvog nedostatka truda, a onda i glava zbog arogancije na kraju...

Ali ajde, da ti hoćeš da te shvatimo, potrudio/la bi se.
...nemoj sebi persirati a pisem ne da bi me neko shvatio nego sta treba da napisem
dok sigurno da ti nije shvatljivo kako moje glediste iznijeto nije samo puka konteplacija nego jedna vrsta ispovijedi posto Ovdje smo svi Nik_ovani ili bar sve mozemo podvesti pod virtualu koja se blizi samodisciplini ...samodisciplinu upotrebljavam kao jedan ogranak moje licnosti ili bar ogolijevanje sopstvenog i gledanja i ponasanja a
to sto nijesam naisao na pravu Osobu nemoj sebi povladjivati a ni meni pridikovati jer sam zaista trazio sagovornika a ne savjetnika kao i
ni kriticara...no, malo sam sebi dozvolio da odgovorim u stilu tvojeg komentara sto me i ne opravdava...

...nemoj sebi persirati a pisem ne da bi me neko shvatio nego sta treba da napisem
dok sigurno da ti nije shvatljivo kako moje glediste iznijeto nije samo puka konteplacija nego jedna vrsta ispovijedi posto Ovdje smo svi Nik_ovani ili bar sve mozemo podvesti pod virtualu koja se blizi samodisciplini ...samodisciplinu upotrebljavam kao jedan ogranak moje licnosti ili bar ogolijevanje sopstvenog i gledanja i ponasanja a
to sto nijesam naisao na pravu Osobu nemoj sebi povladjivati a ni meni pridikovati jer sam zaista trazio sagovornika a ne savjetnika kao i
ni kriticara...no, malo sam sebi dozvolio da odgovorim u stilu tvojeg komentara sto me i ne opravdava...
Izvini, nisam zaista tako mislila.
Ali samo sam upitala, i sad mi je krivo.
Pogrešno si me shvatio, a i ja sam tebe.

Povlačim to što sam rekla da si arogantna osoba, nakon ove poruke to više ne mislim.

Back