Da li je ogroman skok cena posledica stampanja novca ove vlasti?

Vidimo da cene nenormalno skacu u Srbiji. Stanadard ljudi sve vise pada dok se novci dele kao 1989 i 1993, uskoro ce milioni pa milijarde pa ce plata biti 100 evra koje podizete u posti...Da li se stampaju novci u Srbiji?
štampa se svuda. ova kriza če se iskoristiti za sveopštu inflaciju. a za to je i izazavana.

blago siromašnima. ne samo što im kovid ne može ništa no nemaju ni šta da izgube.

Vidimo da cene nenormalno skacu u Srbiji. Stanadard ljudi sve vise pada dok se novci dele kao 1989 i 1993, uskoro ce milioni pa milijarde pa ce plata biti 100 evra koje podizete u posti...Da li se stampaju novci u Srbiji?
pa jel vucis deli dinare ili evre, sta mu ispada iz dzakova koje misli da nosi bekstvom?

stampaju se. Evo ti grafikon

Dinarska novcana masa u opticaju je danas dva puta veca nego pre 3 godine

serbia-money-supply-m0@2x.png

A evo ti novcana masa u evrozoni

Oko 50% rast

euro-area-money-supply-m1@2x.png

stampaju se. Evo ti grafikon

Dinarska novcana masa u opticaju je danas dva puta veca nego pre 3 godine

serbia-money-supply-m0@2x.png

A evo ti novcana masa u evrozoni

Oko 50% rast

euro-area-money-supply-m1@2x.png
Kako prezimljavaš neoborivu činjenicu da je inflacija u Rusiji veća nego u slobodnom svetu?

Consumer inflation in Russia accelerated to 8.39% in 2021

Euro area annual inflation up to 4.9%

Činjenice sve govore....
Ako laže koza ne laže - rog.

Energenti su skočili kao i cena transporta robe a to automatski vuče rast cena na malo što se oseća skoro svuda u svetu. Takođe zbog čitave covid situacije produktivnost opada globalno.
Svuda se oseća rast inflacije, ali naravno da ćeš ti sa 400-500€ da osetiš više nego Nemac ili Francuz,mada čini mi se da tamo više kukaju(Nemci) verovatno zbog nedostatka "iskustva" ;)

Inače nije nikakva tajna da se kurs brani intervencijama godinama unazad, tj da je trenutno važeća politika održanja fiksnog kursa bez obzira što se prave da je plivajući kurs uz sprečavanje većih oscilacija, ali ne možeš istovremeno braniti kurs i dizati plate van neke granice produktivnosti. Kada dođemo u tu fazu osetićete i to dobro jer to je krah onda. Dokle god možete kupovati i prodavati evro na tržištu po kursu u NBS sve je u granicama normale.

Malo je dublja rasprava da li je dugoročno dobro ili ne održavati fiksni kurs, ali trenutna inflacija definitivno nema veze sa količinom dinara u opticaju u onom smislu kakvom smo imali 92-93'.

Ne to je pre svega posledca štampanja novca Centralne evropske banke. Pratim cene nekih proizvoda na "eBay" prdavnici pa vidim da su cene u proseku skočile šta ja znam verovatno duplo a ono što ja pratim troduplo.

Back