Da li je novac unistio fudbal?

Poruka
18.852
Verovatno se negde na nekoj temi vec diskutovalo o ovom pitanju ali mene zanima vase konkretno misljenje,drage kolege.Da li je novac i ogromne cifre oko kojih se vrte cak i sasvim prosecni igraci unistio draz fudbala?

Verovatno se oduvek u fudbalu vrteo veliki novac ali svedoci smo da se poslednje dve decenije,a pogotovo poslednjih par godina,totalno izgubio kompas kada su fudbalski transferi i plate vecine igraca u pitanju.I to je primer svuda u svetu pa cak i kod nas.Slucajevi Zivkovica,Jovica,Pantica,Radonjica,Grujica,Rajkovica,Filipa Jankovica...

Dakle Rusi koji tek tako kupuju velike klubove sirom sveta kao zaklon za pranje para,Arapi koji se sprdaju sa astronomskim ciframa,poludeli Kinezi ciji drugoligaski klubovi bez problema izdvajaju ogromne svote novca za igrace,Ameri bez cijih para ni jedan bolji igrac ne moze da zavrsi karijeru.....

Recimo da ce u kineskoj ligi igrati igraci kao sto su Dzekson Martinez,Paulinjo,Laveci (postao peti naj placeniji igrac sveta),Zervinjo,Aleks Teikseira (koji je placen 50.000.000 eura),Fredi Guarin,Demba Ba,Ramires...I svi oni su tamo otisli za manje od godinu dana.Vec se spekulisalo o ponudama za Runija,Ronalda i Mesija.Kako stvari stoje,pitanje je dana kada ce i oni podleci astronomskim ponudama ludih Kineza.

Da dodam i da sada igrace ne kupuju konkretno klubovi i treneri vec kompanije,sponzori i bogate korporacije.Recimo ona prica da je Real prodao Di Mariju jer nije bio lep a samim tim ni podlozan za marketing.

Isto je i sa slucajevima igraca kao sto su Van Persi,Podolski,Vitsel,Hulk,Snajder,Gomez,Eto,Garaj...Ok,prihvatam da su Turska i Ruska liga puno napredovale poslednjih godina i da se tamo sada igra mnogo bolji fudbal nego pre,recimo,deset godina ali sam isto tako siguran da motiv svih tih igraca da odu u te dve lige nije bio ni zivot u tim zemljama,ni visok nivo fudbala,niti bilo sta sto ima veze sa fudbalom vec jednostavno - novac!

Sta vi mislite o svemu tome?

Ne znam sto su ruske i arapske pare gadnije od spanskih na primer ???

Odgovor na ovu temu glasi : Englezi. !

Englezi su ti koji preplacuju igrace.. Oni pokusavaju da naprave fudbalski NBA od svoje premier lige.. Oni pokusavaju da njihova Premier Liga bude vaznija od Lige Sampiona..

Ali na svu srecu jos uvek im ne uspeva... Imaju pare ali nemaju kvalitet. Jer klub koji se bori za opstanak u Premier Ligi placa za jednog igraca 30 miliona a klub koji se bori za opstanak u spanskoj ligi placa za igraca milion evra a taj od milion je kvalitetniji i bolji igrac od ovog od 30 miliona...

- - - - - - - - - -

A kinezi rade isto sto i amerika i indija samo mnogo jace i brze... Kina inace ima svaku klub ogranicen broj stranaca na 4.. Oni dovode trenere iz Evrope i Juzne Amerike i pokusavaju da naprave vrhunske igrace od svojih domacih igraca....

Verovatno da ce za 5 do 10 godina Kina imati dosta jaku ligu i jaku reprezentaciju.

Ne, fudbal su unistile besmislene organizacije amatera, klosara i nesposobnjakovica, kao sto su FIFA, nacionalne fudbalske organizacije i sl.

Jer hoce da imaju amatersku organizaciju, a da uzimaju kintu kao da su profesionalci.

E pa ne moze i jare i pare.

Englezi su ti koji preplacuju igrace.. Oni pokusavaju da naprave fudbalski NBA od svoje premier lige.. Oni pokusavaju da njihova Premier Liga bude vaznija od Lige Sampiona..

Ali na svu srecu jos uvek im ne uspeva... Imaju pare ali nemaju kvalitet. Jer klub koji se bori za opstanak u Premier Ligi placa za jednog igraca 30 miliona a klub koji se bori za opstanak u spanskoj ligi placa za igraca milion evra a taj od milion je kvalitetniji i bolji igrac od ovog od 30 miliona...

- - - - - - - - - -

A kinezi rade isto sto i amerika i indija samo mnogo jace i brze... Kina inace ima svaku klub ogranicen broj stranaca na 4.. Oni dovode trenere iz Evrope i Juzne Amerike i pokusavaju da naprave vrhunske igrace od svojih domacih igraca....

Verovatno da ce za 5 do 10 godina Kina imati dosta jaku ligu i jaku reprezentaciju.

Englezi su jedina normalna stvar u fudbalu, bas zato sto su ucili organizaciju od americkih profesionalnih liga.

Premijer liga je ozbiljna organizacija, za razliku od klosarske Lige Sampiona.

I ne, oni ne preplacuju igrace, oni posluju na trzistu i daju igracima onolike pare koliko vrede na trzistu. Trziste pumpaju jedino i samo oni kojima ga drzava poklanja. Trziste pumpa FIFA i UEFA, svojim fasistickim vodjenjem i apsolutnom moci koju imaju u organizaciji takmicenja.

Igrace preplacaju komunisticki klosari kao sto su Real, Barsa, ranije Italijani i sl, jer ne posluju na trzistu i nemaju nikakvu odgovornost, i ne snose posledice svojih losih odluka.

- - - - - - - - - -

Nije novac unistio fudbal.

Fudbal je unistila politika.

To je tacno.

Englezi su jedina normalna stvar u fudbalu, bas zato sto su ucili organizaciju od americkih profesionalnih liga.

I ne, oni ne preplacuju igrace, oni posluju na trzistu i daju igracima onolike pare koliko vrede na trzistu. Trziste pumpaju jedino i samo oni kojima ga drzava poklanja. Trziste pumpa FIFA i UEFA, svojim fasistickim vodjenjem i apsolutnom moci koju imaju u organizaciji takmicenja.

Igrace preplacaju komunisticki klosari kao sto su Real, Barsa, ranije Italijani i sl, jer ne posluju na trzistu i nemaju nikakvu odgovornost, i ne snose posledice svojih losih odluka.

- - - - - - - - - -

To je tacno.

A, zašto politika nikada neće biti časno zanimanje ?
I dok postoji, ljudi će preko leševa prelaziti da bi u nju ušli.

- - - - - - - - - -

Ovako - sam si naveo da manji klubovi u Spaniji nisu u stanju da izdvoje veliki novac za igrace.I to je tacno.U Spaniji,velike transfere mogu da ostvare samo Real i Barselona i donekle Atletiko,Sevilja i mozda Valensija.Ostali su daleko od toga.E sad...Real i Barselona su dva kluba koja medju sobom imaju 15 titula prvaka Evrope i verovatno,po svim mogucim merilima i jedni i drugi spadaju u top 5 najvecih klubova sveta.Zar nije logicno da ta dva kluba i najvise novca izdvajaju za dovodjenje fudbalera i zar nije logicno da tamo idu najbolji igraci?Ne branim ja njih,oni su u neku ruku i zacetnici tog trenda gadjanja desetinama miliona eura za prosecne igrace i prvi koji su krsili finansijski fer plej vec je ovo samo replika na tvoj komentar "zasto su ruske i arapske pare gadnije od spanskih?".Znaci nije u pitanju cije su pare gadnije vec cinjenica da su spanski klubovi (govorimo o Realu i Barsi) klubovi sa velikom tradicijom i kontinuitetom uspeha i poslovanja a neki tamo Tijandjin Kvandjijan koji nudi Patu 12 miliona godisnje ili Beijing Renhe koji dovede Nikicu Jelavica za 11 miliona su oba Kineska drugoligasa za koje ni sam Bog nije cuo.E tu se gubi smisao fudbala i dolazi do onoga o cemu pricam.

Sto se Premier lige tice,tamo se radi drugacije.Tamosnji klubovi dobijaju ubedljivo najveci novac od TV prava.E sad,do skoro su taj novac delili Celzi,Mancesteri,Liverpu,Arsenal,Totenhem a za manje sta ostane.Po novom pravilu koje je na snazi od pre par godina,svi klubovi Premier lige ravnopravno dele novac dobijen od TV prava.Pa otuda recimo da Stouk dovede Sacirija ili Njukasl Kabaja ili Sanderlend Defoa ili Lester Kambijasa...Mada,po meni,engleski fudbal unistavaju stranci.Previse Francuza koji igraju sporo i destruktivno.Previse Spanaca koji previse foliraju i gnjave.Previse tehnicki slabo potkovanih Afrikanaca...

- - - - - - - - - -

Ne, fudbal su unistile besmislene organizacije amatera, klosara i nesposobnjakovica, kao sto su FIFA, nacionalne fudbalske organizacije i sl.

Jer hoce da imaju amatersku organizaciju, a da uzimaju kintu kao da su profesionalci.

E pa ne moze i jare i pare.

Zasto smatras da su FIFA i nacionalne fudbalske organizacije amateri?
Zvanicnici Fife jesu sigurno korumpirani ali tu se vracamo do problema zvanog novac.Danas fudbal igra ko ima para.

- - - - - - - - - -

Nije novac unistio fudbal.

Fudbal je unistila politika.

Mislim da ovo nije tacno.Mislim da se samo kod nas politika izrazito mesa u sport generalno,ne samo fudbal.
A i mislim da malo masis poentu onoga sto sam pisao u uvodnom postu.

- - - - - - - - - -

To je tacno.

Ne mozes da me ubedis da je americki robotizam bolji od stare evropske tradicije. Niti je mekdonalds bolji od italijanske i srpske kuhinje,niti je holivud bolji od Dolce Vite i Vruceg Vetra,niti su Britni Spris i Niki Minaz bolje od italijanske kancone i katalonske akusticne gitare,niti je bljestavi brodvej bolji od ruskog baleta,niti je empajer stejt bilding lepsi od Ajfelovog tornja, niti je superbol bolji i gledaniji od finala Lige Sampiona.....

Englezi prvenstveno i pored silnih novcanih ulaganja i dovodjenja stranaca u reprezentaciju idalje nista ne mogu da postignu jer nema duse u tome i onda naravno nema ni kvaliteta. Mi da ulazemo samo pola para koliko Englezi u nase domace srpske igrace mi bismo od 2006. pa na ovamo bili osvajaci svakog EP i SP..

Sta oni rade u Premier Ligi ? Svakog igraca placaju pet puta vise nego sto vredi... Prave izjednacenu i donekle interesantnu ligu za gledanje.. I to je to.. Sevilja i ostali italijanski i spanski klubovi im drze casove fudbala u Ligi Evrope a Barsa,Bajern,Juventus,Atletiko i Real pa ajde i PSZ im drze casove u Ligi Sampiona.

Nemaju kvalitet ali zato imaju pare od TV prava i samim tim i od sponzora..

Slazem se da politika unistava fudbal i to upravo ta americko-engleska oligarhija... Od sporta prave biznis..

U premier ligi nema driblinga, nema lepote... Za razliku od Italije i Spanije. Sta mislis zasto Ronaldinjo,Zidan,Kaka i mnogi drugi nikad nisu zeleli da igraju u Engleskoj... Pa zato sto englezi vise ne igraju fudbal... Oni samo skacu,trce i lome kosti... Tu nema fudbala.. Gde je tu prostor za pas i pogotovo za dribling....

Reci cu ti jos ovo.. Ja uzivam da gledam Evroligu i evropsku kosarku jer je to kosarka.. A NBA ne mogu da izdrzim ni pet minuta jer me odma smori... Americki fudbal sam pokusao dosta puta da gledam i ne mogu da shvatim kako to moze da gleda covek sa vecim IQ od 50.

.

Da,ovo vec ima logike.Mada,za Real i Barsu sam pisao vec u odgovoru na Sotirov post.
Tacno je da oni kojima drzava daje pare preplacuju igrace.Bogata drzava,naravno.Na primer,Galatasaraj ima blanko budzet od drzave.Ali ne zaboravimo i klubove koji su u privatnom vlasnistvu.Tipa Mancester Siti ili Celzi koji su godinama unazad zestoko preplacivali igrace.Isto i Anzi dok je bio u privatnom vlasnistvu,Zenit,Sahtjor,Monako,PSG jedno vreme i Malaga i Tuluz (ako se secate pre par godina).

Ovako - sam si naveo da manji klubovi u Spaniji nisu u stanju da izdvoje veliki novac za igrace.I to je tacno.U Spaniji,velike transfere mogu da ostvare samo Real i Barselona i donekle Atletiko,Sevilja i mozda Valensija.Ostali su daleko od toga.E sad...Real i Barselona su dva kluba koja medju sobom imaju 15 titula prvaka Evrope i verovatno,po svim mogucim merilima i jedni i drugi spadaju u top 5 najvecih klubova sveta.Zar nije logicno da ta dva kluba i najvise novca izdvajaju za dovodjenje fudbalera i zar nije logicno da tamo idu najbolji igraci?Ne branim ja njih,oni su u neku ruku i zacetnici tog trenda gadjanja desetinama miliona eura za prosecne igrace i prvi koji su krsili finansijski fer plej vec je ovo samo replika na tvoj komentar "zasto su ruske i arapske pare gadnije od spanskih?".Znaci nije u pitanju cije su pare gadnije vec cinjenica da su spanski klubovi (govorimo o Realu i Barsi) klubovi sa velikom tradicijom i kontinuitetom uspeha i poslovanja a neki tamo Tijandjin Kvandjijan koji nudi Patu 12 miliona godisnje ili Beijing Renhe koji dovede Nikicu Jelavica za 11 miliona su oba Kineska drugoligasa za koje ni sam Bog nije cuo.E tu se gubi smisao fudbala i dolazi do onoga o cemu pricam.

Sto se Premier lige tice,tamo se radi drugacije.Tamosnji klubovi dobijaju ubedljivo najveci novac od TV prava.E sad,do skoro su taj novac delili Celzi,Mancesteri,Liverpu,Arsenal,Totenhem a za manje sta ostane.Po novom pravilu koje je na snazi od pre par godina,svi klubovi Premier lige ravnopravno dele novac dobijen od TV prava.Pa otuda recimo da Stouk dovede Sacirija ili Njukasl Kabaja ili Sanderlend Defoa ili Lester Kambijasa...Mada,po meni,engleski fudbal unistavaju stranci.Previse Francuza koji igraju sporo i destruktivno.Previse Spanaca koji previse foliraju i gnjave.Previse tehnicki slabo potkovanih Afrikanaca...

- - - - - - - - - -

Zvanicnici Fife jesu sigurno korumpirani ali tu se vracamo do problema zvanog novac.Danas fudbal igra ko ima para.

- - - - - - - - - -

Mislim da ovo nije tacno.Mislim da se samo kod nas politika izrazito mesa u sport generalno,ne samo fudbal.
A i mislim da malo masis poentu onoga sto sam pisao u uvodnom postu.

Razumem te sta pricas sve za kineze... Ali sta ces kad je tako.. Ja ti opet kazem da oni imaju zakon po kom svaki njihov klub sme da ima najvise 4 strana igraca... I da zbog toga dovode trenere i strucnjake iz Evrope i Juzne Amerike kako bi napravili vrhunske igrace od domacih igraca... Fudbal se svakako menja i voleli mi to ili ne Kina postaje svetska fudbalska sila i u klupskom a polako i u reprezentativnom fudbalu...

To da je FIFA korumpirana je prica za malu decu... Da li to neko mozda hoce da mi kaze da NBA nije korumpirana ili EU administracija u Briselu ili Pentagon i Bela kuca... Ili FIBA mozda nije korumpirana.. Svi su kao cisti samo UEFA i FIFA ne valjaju i to bas sad kad je Rusija dobila mundijal.....

Gresis... Oovo za politiku... Politika se SVUDA mesa u sport... I koliko god da ce da ti zvuci cudno u mnogim drugim drzavama se mnogo vise mesa nego kod nas... Samo sto presudni uticaj na nas sport ima politika sa strane iz drugih drzava i normalno da nam se to odrazava negativno a kod njih pozitivno jer je logicno da ce sr.anje da prave u tudjoj kuci a ne u svojoj...

Engleski klubovi namjerno ispadaju iz Europa lige jer to natjecanje nosi manje novaca nego Premier liga. Daleko najvažnija stvar u nogometu je novac. Uvjek je bio bitan, ali nakon Bosmana su se stvari drastično promjenile. Postoje alati (u teoriji) poput FFP-a kojima bi se to moglo regulirati i nogomet učiniti "poštenijim", ali zbog korupcije to još uvijek nije moguće.
Korupcija u FIFA-i i kupovina domaćinstva SP-a je posebna priča.
Novac nije uništio nogomet, ali puno stvari u njemu je učinio ružnima.

Rusija je kupila domacinstvo ali Nemacka 2006 nije... Hahahahahah

Jer Njemačka je poznata kao neuređena država bez potrebnih stadiona, prometnica, hotela i sve ostale infrastrukture. Država bez nogometne i sportske povijesti i kulture. Država poznata kao leglo korupcije. Potpuno je isto dat SP Njemačkoj ili Kataru. Ako je kupio Katar, sigurno su i Nijemci. :kafa:

Razumem te sta pricas sve za kineze... Ali sta ces kad je tako.. Ja ti opet kazem da oni imaju zakon po kom svaki njihov klub sme da ima najvise 4 strana igraca... I da zbog toga dovode trenere i strucnjake iz Evrope i Juzne Amerike kako bi napravili vrhunske igrace od domacih igraca... Fudbal se svakako menja i voleli mi to ili ne Kina postaje svetska fudbalska sila i u klupskom a polako i u reprezentativnom fudbalu...

To da je FIFA korumpirana je prica za malu decu... Da li to neko mozda hoce da mi kaze da NBA nije korumpirana ili EU administracija u Briselu ili Pentagon i Bela kuca... Ili FIBA mozda nije korumpirana.. Svi su kao cisti samo UEFA i FIFA ne valjaju i to bas sad kad je Rusija dobila mundijal.....

Gresis... Oovo za politiku... Politika se SVUDA mesa u sport... I koliko god da ce da ti zvuci cudno u mnogim drugim drzavama se mnogo vise mesa nego kod nas... Samo sto presudni uticaj na nas sport ima politika sa strane iz drugih drzava i normalno da nam se to odrazava negativno a kod njih pozitivno jer je logicno da ce sr.anje da prave u tudjoj kuci a ne u svojoj...

Pa nisam ni rekao da EU,NBA,Pentagon i Bela kuca nisu korumpirani ali pusti to sad,pricamo o fudbalu.FIFA i UEFA su sigurno duboko korumpirani.Ne bi me cudilo da se uskoro ugasi Liga Sampiona kao takmicenje i uvede neka liga velike cetvorke,o cemu se vec odavno govori,u kojoj bi igrali timovi iz Italije,Spanije,Engleske i Nemacke.To jos odavno potezu klubovi iz tih zemalja zeleci da naprave atraktivnije,ravnopravnije i sto je najvaznije,skuplje takmicenje koje ce privuci jos vise sponzora i jos vise novca.Po meni,samo je pitanje do kada ce UEFA da odlaze stvaranje te lige pod izgovorom da se moraju braniti interesi manjih klubova iz fudbalski manje razvijenih zemalja.Verovatno dok zadovoljavajuca svota novca ne bude u igri...

A ovo da se politika stranih zemalja mesa u nas sport je bas nerealno.Mi jednostavno nemamo para!

Evo ti,mi smo medju najboljima u svetu u odbojci,kosarci,vaterpolu,dobri smo i u rukometu eto i tom malom fudbalu...Cak se i nasi klubovi u tim sportovima,manje - vise,ravnopravno nadmecu sa najjacim timovima Evrope.To su sve sportovi u kojima se okrece neuporedivo manje novca nego u fudbalu.Zato u fudbalu nemozemo nigde da prismrdimo na klupskom nivou.Mozemo mi da se busamo o Partizanu i vi o Zvezdi ali je cinjenica da su svi nasi klubovi teska sirotinja i da cemo biti vreca za udaranje u Evropi dokle god je tako.Tu nam nisu krive politike drugih zemalja vec nacin na koji fudbal danas funkcionise i cinjenica da mi kao drzava a Zvezda i Partizan kao drzavni klubovi od para imaju samo dugove.

Engleski klubovi namjerno ispadaju iz Europa lige jer to natjecanje nosi manje novaca nego Premier liga. Daleko najvažnija stvar u nogometu je novac. Uvjek je bio bitan, ali nakon Bosmana su se stvari drastično promjenile. Postoje alati (u teoriji) poput FFP-a kojima bi se to moglo regulirati i nogomet učiniti "poštenijim", ali zbog korupcije to još uvijek nije moguće.
Korupcija u FIFA-i i kupovina domaćinstva SP-a je posebna priča.
Novac nije uništio nogomet, ali puno stvari u njemu je učinio ružnima.

Ne bih rekao da engleski klubovi namerno ispadaju iz Evrope.Njihov problem u LS je sto im je liga previse jaka i previse izjednacena.A imaju i FA kup i onaj Capitol one kup koji je njima od velike vaznosti i u glavnom i te kup utakmice igraju u najjacim sastavima.
U Spaniji,Real i Barsa imaju te njihove dve medjusobne utakmice godisnje.Tvrdo je kad se igra protiv Atletika i mozda nezgodna gostovanja Sevilji i Bilbau.Ostalo je setnja kroz park i kada se gostuje Eibaru,Hetafeu,Las Palmasu,Espanjolu,Valjadolidu...samo je pitanje koliko ce im golova ugurati a ne da li ce pobediti.
U Engleskoj je drugacije.Sanderlend koji se zestoko bori za opstanak je dobio u gostima Junajted a pre toga igrao nereseno sa Liverpulom.Aston Vila,Njukasl,Noric,WBA koliko god bili nisko rangirani timovi i te kako znaju da iznenade najjace timove lige i sa njima nikada nije lako igrati cak ni kod kuce.Celzi kao jedan od najskupljih timova sveta je 12-i na tabeli,Lester koji je do juce bio cas druga cas treca liga je glavni kandidat za osvajanje titule...Znaci njihova liga je veoma jaka,izjednacena i naporna i zato mislim da njihovi timovi koliko god jaki bili nemogu lako da isprate i LS u kojoj ih opet cekaju Bajern,Juve,Real,Barsa...

Ne bih rekao da engleski klubovi namerno ispadaju iz Evrope.Njihov problem u LS je sto im je liga previse jaka i previse izjednacena.A imaju i FA kup i onaj Capitol one kup koji je njima od velike vaznosti i u glavnom i te kup utakmice igraju u najjacim sastavima.
U Spaniji,Real i Barsa imaju te njihove dve medjusobne utakmice godisnje.Tvrdo je kad se igra protiv Atletika i mozda nezgodna gostovanja Sevilji i Bilbau.Ostalo je setnja kroz park i kada se gostuje Eibaru,Hetafeu,Las Palmasu,Espanjolu,Valjadolidu...samo je pitanje koliko ce im golova ugurati a ne da li ce pobediti.
U Engleskoj je drugacije.Sanderlend koji se zestoko bori za opstanak je dobio u gostima Junajted a pre toga igrao nereseno sa Liverpulom.Aston Vila,Njukasl,Noric,WBA koliko god bili nisko rangirani timovi i te kako znaju da iznenade najjace timove lige i sa njima nikada nije lako igrati cak ni kod kuce.Celzi kao jedan od najskupljih timova sveta je 12-i na tabeli,Lester koji je do juce bio cas druga cas treca liga je glavni kandidat za osvajanje titule...Znaci njihova liga je veoma jaka,izjednacena i naporna i zato mislim da njihovi timovi koliko god jaki bili nemogu lako da isprate i LS u kojoj ih opet cekaju Bajern,Juve,Real,Barsa...

West Ham je ove sezone Europu igrao s rezervama i ispao prije grupne faze. I otvoreno je Bilić rekao da igrače čuva za 1. kolo EPL protiv Arsenala. To sigurno nije napravio na svoju ruku, bez znanja vodećih ljudi u klubu.
I vidim da ti pričaš o CL. Nitko namjerno ne ispada iz CL. Ja sam govorio o EL.

Poslednja izmena:
West Ham je ove sezone Europu igrao s rezervama i ispao prije grupne faze. I otvoreno je Bilić rekao da igrače čuva za 1. kolo EPL protiv Arsenala. To sigurno nije napravio na svoju ruku, bez znanja vodećih ljudi u klubu.
I vidim da ti pričaš o CL. Nitko namjerno ne ispada iz CL. Ja sam govorio o EL.

Aha,sad videh da si napisao to za Ligu Evrope,izvini.
Pa eto,opet dolazimo do toga da je novac i finansijska isplativost ispred takmicarskog duha i samog fudbala.

Pa nisam ni rekao da EU,NBA,Pentagon i Bela kuca nisu korumpirani ali pusti to sad,pricamo o fudbalu.FIFA i UEFA su sigurno duboko korumpirani.Ne bi me cudilo da se uskoro ugasi Liga Sampiona kao takmicenje i uvede neka liga velike cetvorke,o cemu se vec odavno govori,u kojoj bi igrali timovi iz Italije,Spanije,Engleske i Nemacke.To jos odavno potezu klubovi iz tih zemalja zeleci da naprave atraktivnije,ravnopravnije i sto je najvaznije,skuplje takmicenje koje ce privuci jos vise sponzora i jos vise novca.Po meni,samo je pitanje do kada ce UEFA da odlaze stvaranje te lige pod izgovorom da se moraju braniti interesi manjih klubova iz fudbalski manje razvijenih zemalja.Verovatno dok zadovoljavajuca svota novca ne bude u igri...

A ovo da se politika stranih zemalja mesa u nas sport je bas nerealno.Mi jednostavno nemamo para!

Evo ti,mi smo medju najboljima u svetu u odbojci,kosarci,vaterpolu,dobri smo i u rukometu eto i tom malom fudbalu...Cak se i nasi klubovi u tim sportovima,manje - vise,ravnopravno nadmecu sa najjacim timovima Evrope.To su sve sportovi u kojima se okrece neuporedivo manje novca nego u fudbalu.Zato u fudbalu nemozemo nigde da prismrdimo na klupskom nivou.Mozemo mi da se busamo o Partizanu i vi o Zvezdi ali je cinjenica da su svi nasi klubovi teska sirotinja i da cemo biti vreca za udaranje u Evropi dokle god je tako.Tu nam nisu krive politike drugih zemalja vec nacin na koji fudbal danas funkcionise i cinjenica da mi kao drzava a Zvezda i Partizan kao drzavni klubovi od para imaju samo dugove.

FIFA i UEFA jesu korumpirane i protiv njih se javno vode hajke zato sto to nekome odgovora jer ima interes. Kapiras o cemu pricam... Sve ostalo je isto tako korumpirano ali nema medijskih hajki,aferra i pritisaka u medijima svi cute na primer o NBA,FIBI i tako dalje sve se zataskava...Isto kao sto na primer zapad vecito spocitava istocnoj Evropi da je korumpirana.. I to je istina istocna Evropa jeste korumpirana ali zapad je jos pet puta vise korumpiran ali o tome svi cute.

Ti jednostavno gresis i nisi upravu kad kazes da mi nemamo para. A sad cu i da ti kazem zasto. Dugi niz godina unazad Srbija osvaja sva svetska i evropska prvenstva u fudbalu do 20 godina... Aktuelni smo sampion i Evrope i sveta do 20 godina... Da li ti hoces da mi kazes da to nije potencijal i da to nisu pare ?? Da li hoces da mi kazes da Zahavi i Ramadani dolaze u Srbiju samo da piju kafu i da se druze sa igracima.. ?? Politika stranih zemalja presudno utice na nas sport jer da nije tako Zahavi i Ramadani i ne bi imali sta da traze u Srbiji isto kao i njihovi domaci kvislinzi i poltroni Tole Karadzic,Terzic,Damjanac i ostali....

Lepo si rekao za nase klubove u tim sportovima koje si nabrojao.. Konkurentni su sa najjacim timovima Evrope ali si zaboravio da kazes da ti strani klubovi imaju ogroman novac dok su nasi u velikim dugovima i drzava ne da ih ne pomaze nego ih svesno unistava... Ali ipak smo i dalje konkurentni uprkos takvoj situaciji... Lepo si rekao odbojka,kosarka,vaterpolo.. Ali si zaboravio tenis... Takodje tu su i atletika i plivanje gde smo sasvim solidni s obzirom koliko se radi protiv ta dva sporta u Srbiji... Svi znamo da ne dobijaju ni dinara.. Atletski i plivacki savez.. I od manje bitnih sportova jaki smo u streljastvu,taekvondu i imamo i kajakase odlicne.

Sve u svemu i pored relativno malog broja stanovnika i pored toga sto drzava Srbija svesno iz petnih zila unistava ceo sport u Srbiji mi smo ipak idalje sportska svetska sila..

A kad kazem drzava Srbija svi valjda znamo odlicno da Srbija nema apsolutno nikakav suverenitet i da sve ali sve do najsitnijeg detalja odlucuju stranci u svim sferama zivota.. Pa prosudi ko utice na nas sport... Da smo imali kao drzava suverenitet u poslednjih 16 godina ovo sto radi Djokovic,vaterpolisti,kosarkasi,fudbaleri do 20 godina,Ivana Spanovic,kosarkasice sve to isto bi radila i A reprezentacija Srbije u fudbalu i FK Crvena Zvezda... Da ne pricam kolko bi jos po drugim sportovima bilo jos vise tih Djokovica i Spanovicki..... . I koliko jos ani ivanovic,jeleni jankovic,asmira kolasinaca,emira bekrica,milici mandic,vladimira stjepanovica......

Ne mozes da me ubedis da je americki robotizam bolji od stare evropske tradicije. Niti je mekdonalds bolji od italijanske i srpske kuhinje,niti je holivud bolji od Dolce Vite i Vruceg Vetra,niti su Britni Spris i Niki Minaz bolje od italijanske kancone i katalonske akusticne gitare,niti je bljestavi brodvej bolji od ruskog baleta,niti je empajer stejt bilding lepsi od Ajfelovog tornja, niti je superbol bolji i gledaniji od finala Lige Sampiona.....

Englezi prvenstveno i pored silnih novcanih ulaganja i dovodjenja stranaca u reprezentaciju idalje nista ne mogu da postignu jer nema duse u tome i onda naravno nema ni kvaliteta. Mi da ulazemo samo pola para koliko Englezi u nase domace srpske igrace mi bismo od 2006. pa na ovamo bili osvajaci svakog EP i SP..

Sta oni rade u Premier Ligi ? Svakog igraca placaju pet puta vise nego sto vredi... Prave izjednacenu i donekle interesantnu ligu za gledanje.. I to je to.. Sevilja i ostali italijanski i spanski klubovi im drze casove fudbala u Ligi Evrope a Barsa,Bajern,Juventus,Atletiko i Real pa ajde i PSZ im drze casove u Ligi Sampiona.

Nemaju kvalitet ali zato imaju pare od TV prava i samim tim i od sponzora..

Slazem se da politika unistava fudbal i to upravo ta americko-engleska oligarhija... Od sporta prave biznis..

U premier ligi nema driblinga, nema lepote... Za razliku od Italije i Spanije. Sta mislis zasto Ronaldinjo,Zidan,Kaka i mnogi drugi nikad nisu zeleli da igraju u Engleskoj... Pa zato sto englezi vise ne igraju fudbal... Oni samo skacu,trce i lome kosti... Tu nema fudbala.. Gde je tu prostor za pas i pogotovo za dribling....

Reci cu ti jos ovo.. Ja uzivam da gledam Evroligu i evropsku kosarku jer je to kosarka.. A NBA ne mogu da izdrzim ni pet minuta jer me odma smori... Americki fudbal sam pokusao dosta puta da gledam i ne mogu da shvatim kako to moze da gleda covek sa vecim IQ od 50.

Ok ako ne mogu da te ubedim, ali americka organizacija sporta je pojam, i to je svetlosnim godinama ispred evropskog klosarizma. Sto se tice ostalog, to nije tema, ali i tu gresis, Amerika je naucila svet kako da prave bolje stvari.

Engleska Premijer Liga je nesto najbolje sto postoji u fudbalu, i 15 tima iz Engleske treba da igraju Ligu Sampiona. Svi najbolji igraci i treneri se po prirodi stvari krecu ka Engleskoj, i to ce da bude sve izrazenije i izrazenije sto ovi ostali komunisticki klosari po Evropi ne mogu vise mogli da budze na vestacki nacin svoje timove. Gvardiola i Simeone ce da treniraju engleske timove, a ne evropske raspade. Rezultati ce da idu sve vise i vise u korist Engleza.

Svi ostali igraju 5 puta slabije lige u nacionalnim-klosarskim prvenstvima, i naravno da ce da imaju bolje rezultate u Evropskim takmicenjima, koja su isto tako klosarska takmicenja. Biti Sampion Premijer Lige je veci uspeh u fudbalu nego biti sampion Lige Sampiona.

Naravno da imaju prava od TV-a i sponzora kada su najbolje organizovanija liga.

Ronaldinjo i Kaka ne umeju da igraju moderan fudbal, tj. blage veze sa fudbalom nemaju. Moderan fudbal su trcanje, snaga i brzina. Driblig je bitan, ali nije jedino bitan, kao u vreme Sekularca, tako da tu Ronaldinjo nema sta da trazi. Neka ide da igra mali fudbal. Dribling nije moderan fudbal, i ko to ne razume, onda ja nemam sta da pricam sa njim.

Ja gledam i NFL, i NBA, i MLB, i redovno pratim americko sportsko novinarstvo. I to je svemir u poredjenju sa bilo kojim drugim timskim takmicenjima u svetu. To sto ti to ne razumes, to vise govori o tebi, nego o tim takmicenjima.

- - - - - - - - - -

A, zašto politika nikada neće biti časno zanimanje ?
I dok postoji, ljudi će preko leševa prelaziti da bi u nju ušli.

Zato sto je upravljanje drzavom otimanje para od gradjanja, i govorenje istima kako da zive svoje zivote.

- - - - - - - - - -

-

.

Zato sto parazitiraju na racun profesionalnih fudbalera, ne ulazu svoje pare, osnovane su na amaterizmu, i jos 1000 drugih stvari, ne mogu sad sve ni da pisem. Ne moze da glavnu rec u nekom sportu nemaju vlasnici timova. To je cist amaterizam i komunizam. To je pozitivna diskriminacija, kada daju pare nekim ljudima koji nemaju NIKAKVU odgovornost da upravljaju tudjim parama, da bi razvijali neke trece. FIFA, UEFA, MOK, kao i sve slicne organizacije su osnovane na amaterizmu, i one su UVEK bile kocnicar sporta. U tenisu ti je to ITF, u atletici isto tako medjunarodna atletska federacija, itd. Istorija SVAKOG sporta je istorija borbe sportista protiv tih amaterskih organizacija.

- - - - - - - - - -

Da,ovo vec ima logike.Mada,za Real i Barsu sam pisao vec u odgovoru na Sotirov post.
Tacno je da oni kojima drzava daje pare preplacuju igrace.Bogata drzava,naravno.Na primer,Galatasaraj ima blanko budzet od drzave.Ali ne zaboravimo i klubove koji su u privatnom vlasnistvu.Tipa Mancester Siti ili Celzi koji su godinama unazad zestoko preplacivali igrace.Isto i Anzi dok je bio u privatnom vlasnistvu,Zenit,Sahtjor,Monako,PSG jedno vreme i Malaga i Tuluz (ako se secate pre par godina).

Kada privatni vlasnik preplacuje igrace, on ulazi u svesni rizik. On to ne moze vecito da radi, i ako mu se ne isplati to ulaganje, on propada, i kasnije nece moci da ulaze ni dinara. Svi ti privatnici imaju velike dugove, ali i ogromne tekuce prihode i bore se na trzistu.

Sa drzavom je drugacija stvar, ona ulaze kao rupa bez dna, ona nema nikakvu odgovornost za rezultate, niko nije odgovoran, i zato Real npr. moze da ima sopstvenu banku koja mu daje onoliku kintu koliko neki celnik Reala sneva te veceri, bez ikakve odgovornosti prema bilo kome.

- - - - - - - - - -

Iz tih organizacija izbaci NBA. Ostale organizacije jesu debelo korumpirane, jer su to drzavni paraziti, i samim tim teski korumpirani, i nasilni klosari.

NBA je privatna liga, od strane privatnika koji nemaju nikakav monopol sile i moc, i koji se bore na trzistu za uspeh svoje lige. Pentagon, CIA, EU, raspad Rusija, UN, FIBA, FIFA, MOK, to su sve drzavni i internacionalni paraziti koji ne bi umeli da prodaju ni nacrtanu ovcu.

- - - - - - - - - -

Mi nismo nikakva sportska sila. Nas sport je uzas uzasa. To sto mi imamo resurse, tj. dobre mlade talente ne govori nista o nasem sportu. Sport je organizacija sporta i potencijal trzista. Ono sto ti vidis na terenu je manje bitan deo sporta, to je sportsko takmicenje, koje neko mora da organizuje. Mi nemamo nikakvu sportsku organizaciju, mi nismo sportska nacija, nas sport je uzas, i jedino za sta mozemo da budemo dobri su ti mladi talenti, koji i treba da sto pre idu u inostranstvo da napreduju u karijeri, jer ako bi ostali ovde, bili bi nule od igraca.

To nije istina... Srbija JESTE sportska sila..

Ako pricas o mladim nadama onda mozemo da pricamo samo o fudbalu.. Jer samo tu je razlika u rezultatima izmedju mladjih selekcija i ovih pravih seniorskih...

U kosarci smo trenutni vicesampioni sveta... A ne znam bas da li su Tedosic,Bogdanovic i ostali mlade nade ili formirani top igraci..

Ista prica i vaterpolo i odbojka i tenis i rukomet i atletika i plivanje i kajakastvo i streljastvo i sve ostalo da ne nabrajam sad..

To nije istina... Srbija JESTE sportska sila..

Ako pricas o mladim nadama onda mozemo da pricamo samo o fudbalu.. Jer samo tu je razlika u rezultatima izmedju mladjih selekcija i ovih pravih seniorskih...

U kosarci smo trenutni vicesampioni sveta... A ne znam bas da li su Tedosic,Bogdanovic i ostali mlade nade ili formirani top igraci..

Ista prica i vaterpolo i odbojka i tenis i rukomet i atletika i plivanje i kajakastvo i streljastvo i sve ostalo da ne nabrajam sad..

Teodosic i Bogdanovic nisu ni priblizno u kosarci ono sto je Matic u fudbalu, i masa drugih srpskih igraca. Narocito Bogdanovic nije.

To sto smo vicesampioni sveta u kosarci je nebitno, jer je to potpuno nebitno kosarkasko takmicenja.

U vaterpolu jesmo sila kao reprezentacija, jer je vaterpolo najmanji timski sport u svetu, i najneprofesionalniji, pa mi mozemo da budemo sila sa 20K evra za zlato. Timovi bljesnu samo ponekad, i brzo se rasapdnu, upravo zato sto mi nismo sportska sila. Srbija nije sportska sila i po tome sto ne zna koji sportovi su najveci u svetu.

U tenisu Djokovic i ostali teniseri nemaju veze sa Srbijom, Srbija nema niti jedan ATP ili WTA turnir, sada cak ni chalenger.

Kajakastvo i streljastvo su amaterski sportovi, ja govorim o profesionalnom sportu.

Svetsko prvenstvo u kosarci nebitno takmicenje hehehehe

Verovatno su i atletika i plivanje amaterski sportovi... i odbojka i rukomet...

Bitno je ko organizuje teniske turnire i ko je politicki podoban i ko ima pare ali zato je nebitno ko je osvajac Dejvis kupa 2010 i finalista istog 2013 i finalista Fed kupa 2012...

Jeste upropasto i uporpastava...ali mislim da ce se stvari malo smiriti...Ovo sto Kinezi rade je pranje novca...pogledati pod Anzi...A za Kaku i Ronaldinja ovaj komentar je teska budalastina...Pogledaj kako su i taj Kaka i Ronaldinjo ponizavali Engleske klubove...Izmedju ostalog pogledajte ko su na ostrvu glavni igraci i kakavih su karakteristika...Silva Aguero, Ozil, Ali, Mahrez...

- - - - - - - - - -

Da nepricam da je u Fabregas u premijer ligi kad je bila na vrhuncu drzo casove fudbala....uopste snaga i brzina nisu presudi za premijer ligu to je takva glupost...

Poslednja izmena:

Back