Da li je moralno biti lep?

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
"ali šipak,
nešto ipak tu ne štima,
život nije loto"

Život jeste loto.
Neki izvuku genetsku premiju i lepe su fizičke građe, neki su osrednji a neki ružni.

E sad, da li je moralno što se lepi dodatno trude da budu još lepši, kad su mnogi ružni. Da li je to stremljenje fer prema ostalima.
Naravno, znam da u prirodi ne postoji moral i da život nije fer.

Npr, po istoj logici neki bogataši se odriču ogromnih jahti i skupih limuzina jer kažu - nije fer prema siromašnima da tako živimo...

Dakle, zamislite lepoticu koja stoji ispred ogledala i češlja svoje uvojke 10 minuta, onda se šminka itd, želi da se predstavi u najboljem izdanju, ali da li je taj njen pristup fer i moralan prema osrednjim kao i ružnjikavima devojkama?

Па можда и није морално, мислим, то ако је неко леп и жели још да буде леп је опсесија и себичност. Такви знају на крају да испаштају, због жеље за лепотом испадну ружни. Мада ту имамо и комплексе.

Ево рецимо ја сам леп, нема љепшег од мене и не треба ми додатно пролепшавање :mrgreen:

"ali šipak,
nešto ipak tu ne štima,
život nije loto"

Život jeste loto.
Neki izvuku genetsku premiju i lepe su fizičke građe, neki su osrednji a neki ružni.

E sad, da li je moralno što se lepi dodatno trude da budu još lepši, kad su mnogi ružni. Da li je to stremljenje fer prema ostalima.

Npr, po istoj logici neki bogataši se odriču ogromnih jahti i skupih limuzina jer kažu - nije fer prema siromašnima da tako živimo...

Dakle, zamislite lepoticu koja stoji ispred ogledala i češlja svoje uvojke 10 minuta, onda se šminka itd, želi da se predstavi u najboljem izdanju, ali da li je taj njen pristup fer i moralan prema osrednjim kao i ružnjikavima devojkama?

Због тог назови "проблема" је просечна, осредња већина измислила оно што се зове "скромност" а по којој свако ко одудара од просека дужан је да се осредњој већини извини због своје изузетности..у било чему.

Тако, у свету у коме владају најгора завист и злоба ,онај ко је паметан не сме јавно признати или показати ту своју памет и тиме посредно указавати на глупост осталих, него мора бити скроман, мора изјавити како није он толико заслужан у некој области него бла, бла. (звучи познато)

Тиме се безвредна већина смирује. Угађа се њеној зависити и злоби. То се зове скромност.

Шопенхауер је све рекао о томе:
Sta je skromnost drugo sem prividne skrušenosti posredstvom koje čovek, u svetu prepunom podle zavisti, nastoji da za svoja preimućstva i zasluge izmoli oproštaj od onih koji ih nemaju? Jer ko sebi ne pripisuje zasluge zato što ih zaista nema - taj nije skroman, već samo pošten.
Na tome se zasniva nuznost da covek bude skroman i kad je vrlo zasluzan, kao i preterana slava te vrline, koju jedinu,nikad ne zaboravlja niko ko se usudi da hvali nekog izvrsnog coveka, da bi tako, hvaleci njegovu skromnost, primirio druge i utisao srdzbu bezvrednih.

Исто је и са лепотом. У свету где је лепота изузетак а не правило ..њој се требамо дивити а не тражити да зарад угађања зависти и злоби већине , буде сакривена.

prvo u prirodi postoji moral, moral prirodnih nužnosti..čovjekova nemoralnost leži u tome što poništava moral prirode..
..zatim ne može se upoređivati način društvenog uspostavljanja hijerarhije sa čistotom prirodnog morala, odn nužnosti, odn zakonitosti koje vladaju u prirodi..
..i zatim priroda želi da sva njena stvorenja žive.. te je prirodna težnja ka ujednačavanju kvaliteta pojedinaca unutar vrste,inače vrsta ugrožava samu sebe?, odn. zarad interesa i opstanka vrste ..

Ljepota dolazi iznutra, a svaki drugi vid procjene iste nije moralan ... stoga, tema ti je nemoralna. :D
a, ne, ta unutrašnja lepota je za podforum psihologija, tamo ona ima pravu vrednost.
ovo je filozofija, ovde se traži vanjska lepota. ko je nema, ima oči da je zapazi i blistav um da se tim opažanjima divi.
znači, bilderi i silikonske lepotice ovde imaju prednost...pitaj šopenhauera, on će ti naći filozofsku moralnost silikonske lepote podložnu vanjskim pogledima. :lol:

a, ne, ta unutrašnja lepota je za podforum psihologija, tamo ona ima pravu vrednost.
ovo je filozofija, ovde se traži vanjska lepota. ko je nema, ima oči da je zapazi i blistav um da se tim opažanjima divi.
znači, bilderi i silikonske lepotice ovde imaju prednost...pitaj šopenhauera, on će ti naći filozofsku moralnost silikonske lepote podložnu vanjskim pogledima. :lol:

Mog maćora ne interesuju lepotice,a sam je lepotan...Interesuju ga one koje će da ga maze,da ga p(l)aze,da mu tepaju Đole...:heart:
A moju kerušu bilderi na plaži plaše,a oći joj zacakle na kakvog olinjalog kudrova...:hahaha:
A gazda lep ko slika,a na slici saobraćajka i ne hebe ništa manje od komarca i ništa veće od magarca...Iz principa...:mrgreen:

"ali šipak,
nešto ipak tu ne štima,
život nije loto"

Život jeste loto.

Zanimljiva tema... Mislim, ovde bi baš mogla da se uporede različita mišljenja
i da se bude i u neku ruku subjektivan, a u neku objektivan...

Ne znam da li na pitanje iz naslova teme može uopšte da se odgovori sa "da" ili "ne".
Mislim to da li je nešto moralno ili ne, uglavnom dolazi iz unutrašnjosti čoveka, njegovih
stavova, dela... To što je neko lep, stvar je prirode, mada i ličnog angažmana (način ishrane,
fizička aktivnost, korišćenje raznih preparata...). U svakom slučaju i sam pojam spoljne
lepote ima relativan značaj... Nekome je neka osoba lepa, ali drugoj osobi nije...

Konkretno, to je ipak nečija lična stvar da li će češljati svoje uvojke, šminkati se i slično i ne
znam u kojoj meri ima veze sa ostalima... Mada u svakom slučaju, ako je u pitanju lepotica,
onda verovatno ni ne posvećuje toliko vremena dodatnom doterivanju...

:)

@ coco bill

Da,poznata mi je njegova - Uskorameni,sirokokuki,kratkonogi pol, ljepsim je mogao samo proglasiti muskarcev sexom opterecen um - mozda citat nije od rijeci do rijeci,ali to je to :D

Eto mudrosti i bilderima, nek' znaju da su vrh :D

evo recimo on mi pade na pamet ruzan i mali a velicina od coveka
27733.jpg

Mog maćora ne interesuju lepotice,a sam je lepotan...Interesuju ga one koje će da ga maze,da ga p(l)aze,da mu tepaju Đole...:heart:
A moju kerušu bilderi na plaži plaše,a oći joj zacakle na kakvog olinjalog kudrova...:hahaha:
A gazda lep ko slika,a na slici saobraćajka i ne hebe ništa manje od komarca i ništa veće od magarca...Iz principa...:mrgreen:
hehe, kad je već o kucovima i mačorima reč, setih se jedne pričice o mladom mačoru, ne znam da li si je već čuo...ide ovako nekako:

bio jednom jedan mali mačak, lep ko slika, koji je prolazio kroz svoju prvu zimu.
video on da se mačori iz kraja okupljaju i nešto dogovaraju pa ga znatiželja privukla da im se približi i vidi u čemu je stvar.
pita ih gde ste krenuli,a oni mu odgovore da idu u 'ebačinu. :heart:
malom mačku to zazvuči primamljivo pa ih priupita može li i on sa njima?

oni ga prihvate i tako, lutaju oni ulicama tražeći mačke...
hladna februarska noć, mačkica nigde ni za leka...
i posle par sati lutanja iskusni mačori, shvativši da od 'ebanja nema ništa, krenu nazad kući, a mali mačak i dalje stoji i čeka...

- ajde šta čekaš, pitaju ga ovi ostali, idemo kući...
a on im lakonski, onako preko ramena, pomalo filozofski odgovori:
-Idite vi, ja ću ostati da još malo 'ebem. :lol:

"ali šipak,
nešto ipak tu ne štima,
život nije loto"

Život jeste loto.

jahte su stecene radom ili nekom vrstom rada ili odrzavanjem i uvecanjem nasledja, a lepota se dobija bez icega. igrom gena.
mislim da to ipak nema veze sa moralom tj. zasto se lepi ne bi trudili da budu lepi, jer u prirodi jak lav se ne trudi da bude manje jak, zbog nekog slabijeg, niti sa njim deli lovinu.

Od ovog treba napraviti novu temu. I to da naraste kao ona "Slike forumasa i forumasica 10. dio".

Због тог назови "проблема" је просечна, осредња већина измислила оно што се зове "скромност" а по којој свако ко одудара од просека дужан је да се осредњој већини извини због своје изузетности..у било чему.

Тако, у свету у коме владају најгора завист и злоба ,онај ко је паметан не сме јавно признати или показати ту своју памет и тиме посредно указавати на глупост осталих, него мора бити скроман, мора изјавити како није он толико заслужан у некој области него бла, бла. (звучи познато)

Тиме се безвредна већина смирује. Угађа се њеној зависити и злоби. То се зове скромност.

Исто је и са лепотом. У свету где је лепота изузетак а не правило ..њој се требамо дивити а не тражити да зарад угађања зависти и злоби већине , буде сакривена.

kakve sad pa veze ima subjektivan kvalitet kao sto je lepota sa moralom..?
da li treba neko da se oseca ceo zivot lose i "nemoralno" zato sto se rodio ili rodila sa fizickom lepotom koja je opet subjektivan kvalitet..?

svakako da lepota u ljudskom drustvu igra vrlo bitnu ulogu ali je takodje i jedna od posasti drustva.kako?
lepim ljudima je lakse u mnogo cemu nego ruznim ljudima..ruzni jednostavno moraju vise da se trude i dovijaju i ulazu vise sebe i svoje energije u mnoge stvari i tim putem razvijaju sebe..inteligenciju sposobnosti vestine..iz mog licnog iskustva oni ruzniji u mojoj okolini su daleko zabavniji za druzenje od ovih lepsih..jer obicno imaju izgradjeniju licnost..sto naravno nisu neka kruta pravila ima i lepih ljudi koji su i inteligentni i sarmantni i imaju izgradjene licnosti kao sto ima i ruznih koji nemaju ni inteligenciju ni visprenost ni licnost
moralne odrednice nam daju merila kojima merimo da li se nesti upotrebljava ili zloupotrebljava

Neskroman si ozi. Oprosti mi što nijesam čitao ostatak posta. Al veruj mi na riječ da te pomno pratim. :lol:

hehe, kad je već o kucovima i mačorima reč, setih se jedne pričice o mladom mačoru, ne znam da li si je već čuo...ide ovako nekako:

bio jednom jedan mali mačak, lep ko slika, koji je prolazio kroz svoju prvu zimu.
video on da se mačori iz kraja okupljaju i nešto dogovaraju pa ga znatiželja privukla da im se približi i vidi u čemu je stvar.
pita ih gde ste krenuli,a oni mu odgovore da idu u 'ebačinu. :heart:
malom mačku to zazvuči primamljivo pa ih priupita može li i on sa njima?

oni ga prihvate i tako, lutaju oni ulicama tražeći mačke...
hladna februarska noć, mačkica nigde ni za leka...
i posle par sati lutanja iskusni mačori, shvativši da od 'ebanja nema ništa, krenu nazad kući, a mali mačak i dalje stoji i čeka...

- ajde šta čekaš, pitaju ga ovi ostali, idemo kući...
a on im lakonski, onako preko ramena, pomalo filozofski odgovori:
-Idite vi, ja ću ostati da još malo 'ebem. :lol:
Zaebo si kraj. Mali mačak se umorio i rekao: "Ja sam se naebo. Odoh kući!"

kakve sad pa veze ima subjektivan kvalitet kao sto je lepota sa moralom..?
da li treba neko da se oseca ceo zivot lose i "nemoralno" zato sto se rodio ili rodila sa fizickom lepotom koja je opet subjektivan kvalitet..?

svakako da lepota u ljudskom drustvu igra vrlo bitnu ulogu ali je takodje i jedna od posasti drustva.kako?
lepim ljudima je lakse u mnogo cemu nego ruznim ljudima..ruzni jednostavno moraju vise da se trude i dovijaju i ulazu vise sebe i svoje energije u mnoge stvari i tim putem razvijaju sebe..inteligenciju sposobnosti vestine..iz mog licnog iskustva oni ruzniji u mojoj okolini su daleko zabavniji za druzenje od ovih lepsih..jer obicno imaju izgradjeniju licnost..sto naravno nisu neka kruta pravila ima i lepih ljudi koji su i inteligentni i sarmantni i imaju izgradjene licnosti kao sto ima i ruznih koji nemaju ni inteligenciju ni visprenost ni licnost
moralne odrednice nam daju merila kojima merimo da li se nesti upotrebljava ili zloupotrebljava
Ništa nije slučajno, pa ni lepota! I ona se zaslužuje!!!

Back