Richard III
Domaćin
- Poruka
- 3.892
Gledao sam mnoge snimke modernih ratnih operacija, akcija, bitaka na internetu. Snimke direktno iz borbe. Ono što sam na skoro svakom primetio je da se uopšte ne vidi u šta to vojnici pucaju, čak i kad je snimano direktno GoPro kamerom jako retko se vidi. Vidi se neki žbun, deo šume, ili ako je urbana bitka vide se prozori, vrata, zgrada u koju se puca itd. Ali skoro nikad, ili jako retko neprijatelj. Čitao sam ponegde iskustva ljudi, koja kažu da čak tokom drugog svetskog rata vojnici nisu mogli da vide neprijatelja u najvećem broju slučajeva, nego bi osmatrač otprilike otkrivao gde se on nalazi, davao podatke vojnicima i navodio vatru. Čak kažu da je najveći broj žrtava od artiljerije i snajpera, a ne od direktnih sukoba pešadije.
Ovo me je nekako uvek razočaralo - jer imam pomalo romantičarski pristup ratu, divio sam se starim ratovima kad su ljudi vodili borbe prsa u prsa, hladnim oružjem, lice u lice, to je za mene pojam junaštva. Sve je bilo ogoljeno, direktno. Konjanici, pešadija, čak i strelci... Zato mi pomalo smeta kad se ovi današnji ratovi porede sa starim, iako i tu ima junaštva, ljudi ginu, ali nekako je drugačije, puca se sa daljine, i nekako nije to to...
Hteo sam da pitam nekoga ko je bio u ratu, ili se razume u ovu tematiku, kako to uopšte stvarno izgleda, i da li neprijatelji vide jedan drugog u modernim ratovima, i koliko. Ili se vidi samo ''muzzle flash'' i naslućuje pa se puca po osećaju, ne znajući da li si i šta pogodio.
Ovo me je nekako uvek razočaralo - jer imam pomalo romantičarski pristup ratu, divio sam se starim ratovima kad su ljudi vodili borbe prsa u prsa, hladnim oružjem, lice u lice, to je za mene pojam junaštva. Sve je bilo ogoljeno, direktno. Konjanici, pešadija, čak i strelci... Zato mi pomalo smeta kad se ovi današnji ratovi porede sa starim, iako i tu ima junaštva, ljudi ginu, ali nekako je drugačije, puca se sa daljine, i nekako nije to to...
Hteo sam da pitam nekoga ko je bio u ratu, ili se razume u ovu tematiku, kako to uopšte stvarno izgleda, i da li neprijatelji vide jedan drugog u modernim ratovima, i koliko. Ili se vidi samo ''muzzle flash'' i naslućuje pa se puca po osećaju, ne znajući da li si i šta pogodio.