Da li je jugoistok Srbije bas toliko prazan i ocajan?

Blago tebi, necu da pitam koja sluzba?
Sada si me bas neprijatno iznenadio :(
Zao mi je, ali I cannot tell a lie.

Znam da vam je bolje da zivite u svetu gde toga nema, ali to je rak rana jugoistoka Srbije. To je gore od raka.

I umesto da se prica o tim ozbiljnim temama, Obzerver ce da lupeta neke sendvicarske gluposti o ustasama i Bugarima na forumu.

To nam je sto nam je, jbga.

Zao mi je, ali I cannot tell a lie.

Znam da vam je bolje da zivite u svetu gde toga nema, ali to je rak rana jugoistoka Srbije. To je gore od raka.

I umesto da se prica o tim ozbiljnim temama, Obzerver ce da lupeta neke sendvicarske gluposti o ustasama i Bugarima na forumu.

To nam je sto nam je, jbga.
Odakle ti znas gde ja zivim?
Za mene vrlo neprijatno iznenadjenje (uglavnom smo bili na istoj strani)?
Ali, nije bitno.

Blago tebi, necu da pitam koja sluzba?
Sada si me bas neprijatno iznenadio :(
Šta je tu čudno,...strane službe i vršljaju najviše u pograničnim područjima, nije to neka "službena tajna". Tamo gde se prepliću multinacionalni interesi ( i biznisi), oduvek je tako bilo.
Nisu đžaba Britanci za vrem II.sv.rata hteli, da jug Srbije sravnjaju sa zemljom.

Odakle ti znas gde ja zivim?
Za mene vrlo neprijatno iznenadjenje (uglavnom smo bili na istoj strani)?
Ali, nije bitno.
Pa ako zivis na jugu ili istoku Srbije, i ovakva moja pisanja te vredjaju (ne znam zasto), onda ne sagledavas realno svoju zajednicu.

To je kancer tog dela Srbije.

Kancer.

Puna su mesta narkomana i tabletomana.

Sad, ja ne znam zasto ti od mene trazis da ja ovde lazem, i kazem 'Ma ne ne, manja mesta su super, ovde toga nema'?

Sta mislis, kako ja to sve mogu da pisem i da znam, ako zivim u Kaliforniji kao Obzerver, ili u Vojvodini npr. ?

Pa ako zivis na jugu ili istoku Srbije, i ovakva moja pisanja te vredjaju (ne znam zasto), onda ne sagledavas realno svoju zajednicu.

Kancer.

Sad, ja ne znam zasto ti od mene trazis da ja ovde lazem, i kazem 'Ma ne ne, manja mesta su super, ovde toga nema'?

Sta mislis, kako ja to sve mogu da pisem i da znam, ako zivim u Kaliforniji kao Obzerver, ili u Vojvodini npr. ?
Upravo to: Kako ti sve to ZNAS?

Kancer.

Zato što pojma nemaš,...jer ne znaš realno stanje na terenu.
To što pišeš o drogi, to je nešto drugo. Gde se valja velika droga, iza toga uvek stoji država. Tako je svuda u svetu.
Meštani par sela u okolini Babušnice su čak pisali peticiju, da se pripoje opštini Dimitrovgrad, kako bi tamošnje vlasti uradile nešto po pitanju boljeg života, ali za sada ništa od toga. Dimitrovgrad je opština u kojoj je većinsko bugarsko stanovništvo ( po gradu se voze Bugarske tablice), ljudi imaju dvojna državljanstva i rade preko grane za veće plate ( običan pumpađžuja guma na benzinskoj stanici u Sofiji ima platu od 2.500 e), dok sa takvim platama u Srbiji, sasvim solidno žive. Nzm o kakvom "zatvoru" ovde pišete, kad ljudi tamo žive bolje od prosečnog Beograđanina.

Veliki kulturološki šok mi je bio kada sam prvi put otišao na jug Srbije. Konkretno, Vranje. Kod nas u Vojvodini sve su ogromne njive, tamo sam video nekakve parčiće zemlje, sa bednim usevom. Sve je razvaljeno, kuće nedovršene i prljave, smeće na sve strane pored puta. Grad sam po sebi nikakav, ni urbanistički ni arhitektonski. Prljav, smeće na sve strane, smrde dim i hrana. Kao da sam došao u Izmir. Ljude koje sam video po ulici ne izgledaju kao ja. Kako to ako smo isti narod kao što kažu.

Veliki kulturološki šok mi je bio kada sam prvi put otišao na jug Srbije. Konkretno, Vranje. Kod nas u Vojvodini sve su ogromne njive, tamo sam video nekakve parčiće zemlje, sa bednim usevom. Sve je razvaljeno, kuće nedovršene i prljave, smeće na sve strane pored puta. Grad sam po sebi nikakav, ni urbanistički ni arhitektonski. Prljav, smeće na sve strane, smrde dim i hrana. Kao da sam došao u Izmir. Ljude koje sam video po ulici ne izgledaju kao ja. Kako to ako smo isti narod kao što kažu.

E, ali nije te volela jedna Vranjanka, tako da ne znas sta si propustio.

Kakve konkretno kriterijume?
Pa kriterijume za poslovni , finansijski deo , ekoloski deo , vodoprivredni deo , tacno sve napisano i konkretno ....
Dizajniras dozvoljeno u sistemu , i onda ti nema korupcije i mita....inace dobijes juznjake koji sve zivo prodaju i majku bi prodali , cerku , to se desava redovno , majke prodaju cerke da se prostituisu na kosovu , to je beda juga, to ne treba ignorisati , nego ici sa tim u vidu...zaobici taj mentalitet juznjacke jajare da se ispolji , Vlasotince mentalitet ili agresivnost Bojnika....to sprecis i imas mnogo pametnih mirnih ljudi koji mogu da se ispolje...da zadovolje zaqhteve i da prodju u dzungli ali sa projektom koji donosi dobro zajednici jer je napisan u skladu za zahtevima..

Onad ne bi morao da brines da li ce na reci biti 100 elektrana ili jedna ili nijedna...da li je ribama ugrozen zivot, da li vikendice truju vodu u jezeru....vikendica mora imati septicku jamu , i to prelivnu, pa zatim servisnu knjigu, i onda imas sve kao i u texasu , u nekoj nedodjiji i sad vi mislite super nigde coveka 100km unaokolo , tacno , ali postoji okrug , i kupio si 10ha za 10 000$ ali proslo je 5 meseci i ti nisi napravio septicku jamu , nemas jos kucu ali nesto se pravi , imas temelj...
Samo ti dodju iz okruga, imas nemas...nemas..mora da imas...nema cekanja...mora da imas, za mesec dana...
Nemas, nema dozvole za gradnju, znaci dolaze da ti ruse temelj...to ti platis...

Ne moraš da se toliko upinješ: ti i Vranjanci “niste isti narod” => tebe muče sanstefanske ambicije,

Q.E.D.

Back