Da li je jugoistok Srbije bas toliko prazan i ocajan?

Ja se ne bih slozio sa ovim...

Sociologija moze spasiti srbe kad nauce da postavljaju granicu...u svom ponasanju..
Jer onda ce biti bolji komsiluk, ovako su uzasan komsiluk, sto pokazuje jasno raspolozenje komsija, hrvati ne podnose krajisnike, bosanci bosanske srbe, siptari kosovare...
A izmimo vojvodinu , nisu tamo bele lale, ali se mnogo vise uvazavaju upravo zbog postojanja granica u ponasanju....

Ali za to treba biti ili pametan ili inteligentan, a i jedno i drugo fali Srbima...
Sad imamo problem i sa Djavolom..

Hteli vi to da priznate ili ne, javno dominantno je Djavolje..
Ne Bozije, nego Djavolje..
Zato sad imate toliku otvorenost prema zlu , toliko je lakse uspeti ako si zao i pakostan, ako imas zle namere i gajis zle odnose...

Poverenje je takodje ka zlu, ako prodajete nesto i naglasite da neko ima stetu , svi vam veruju da ce projekat uspeti , jer jasno je da je neko ostecen, ali kad nema toga, onda nesto krijete...
Evo ja se slažem sa tobom, kako se sad osećaš?

Evo ti moja praksa...devojka je bila iz jednog vojvodjanskog sela punog sa doseljenicima iz bosne..

I zali se da kad je kisa ne mogu da im odvoze mleko sa tih izdvojenih farmi , jer nemaju put...
Ja okrenem par brojeva i nadjem zamenika ministra za infrastrukturu , masinac, popricamo i on mi kaze prave put u blizini , skidaju staru kaldrmu , i voze za ns na deponiju , to je plan..
Ja kazem jel moze da usmerite kocku na susedno selo , 7km puta, od 10km kocke, dovezete par masina sto treba, ali sve vam je tu vec blizu 15 km daleko , ustedite na gorivu za prevoz do NS, i na odlaganju kocki , samo 5 radnika ili 10 koliko treba da poredjaju kocku , a dobiju seljani put do tih farmi..

Zamenik ministra slusa, kaze , da propustim racunicu kroz papire pa cu ti javiti...
Stigne odobrenje, samo kaze treba mu saglasnost mz, tj sela za taj put, nek se skupe seljaci , grupa od 20, a vec je potpisivalo peticiju njih 100 seljaka i spremni bili da plate 4700e po km puta...
Toliko o ceni SNS o 20 mil evra po km puta...iz novina..

I ja zovnem brata te devojke i kazem ti budi glavni nabavi mi potpise izaberi predstavnika, odredi nekog ko ce da iznese par stolova i nesto jece i pice i dobicete put do farmi , 10 farmi inace ima odvojeno od sela..
Namerno nisam hteo da se mesam da ja pravim troskove, odredjujem organizaciju , nego racunam vec su uspeli da se dogovore za 4700 jos lakse je kad je dzabe..

Ali sipak, seljaci postavljaju pitanje ko je doveo put u selo i podzapaju se i nikako da se dogovore..
I ja zovem jos par puta, i kazem ako se ne dogovorite, propada prilika, imate jos nekoliko dana, vec me zamenik ministra pita, sta je zapelo , covek hoce da mi ucini , svidja mu se predlog, racunica kaze da se i njima isplati...manji troskovi , a cini meni..

Ali nista...ne bi nista..

Nacin na koji se to radi je biti nemilosrdan sa budalama.
To znaci cujes info da su spremni da plate 4700e, dodjes sa predlogom 4800e po km puta, da pocnu da se ujedinjuju u raspravi da li da daju 100e vise, , uopste ne kosta nista, ali to ne pricas, nego ih ujedinjujes oko para, da li da se otvore jos 100e..
Pa onda im kao ucinis tako sto im gratis obecas parking od 10 parking mesta kod bus stanice koja je obicno mesto na lokalnom putu , ali uz parking mogu da tu parkiraju pa da idu posle busem za grad... Seljacka racunica,
I onda kad pristanu na 4800e, onda lepo pokupis pare, platis porez , a ostatak para platis jece i pice i par devojcica koje ce da se maju 3 dana oko zamenika ministra i inzenjera koji ce da rade taj put bar na pocetku , da to lepo krene...

Posle ce i seljaci malo da caste....radnike...

I tako se radi kad su Srbi u pitanju a posao je..
A ne da cekas da se dogovore, ko je doveo put besplatno u selo...
Jer taj jedan postaje vazan uzasno i skoro veciti predsednik sela...
Gori smo od Židova...

Јесте. Капитализам је докрајчио југоисток Србије јер ниједном физичком лицу није у интересу да улаже тамо. Држава им није правила инфраструктуру као онима из градова којима је тиме чак и повећавала вредност њихове приватне имовине. Држава неће да отвори ниједну фабрикицу у селу са 10 људи, тамо онај ко није пензионер нема од чега да живи.

Јесте. Капитализам је докрајчио југоисток Србије јер ниједном физичком лицу није у интересу да улаже тамо. Држава им није правила инфраструктуру као онима из градова којима је тиме чак и повећавала вредност њихове приватне имовине. Држава неће да отвори ниједну фабрикицу у селу са 10 људи, тамо онај ко није пензионер нема од чега да живи.
Da pojasnim situaciju ...taj jug je spreman da trpi , i sad imamo situaciju u mnogim zgradama , da ne mogu da se dogovore stanari , sve namcori , kao hoce posteno ali namcori ,
I sta se desi , treba da se odradi novi krov zgrade, oni ne mogu daq se dogovore, a nekako uvek vazi da padaju na lazne price, na obecanja , i uvek im neko strani bolji nego onaj ko je tu njihov...
I odrade totalno na poverenje, ne znam odakle poverenje, znaju da su muckovi i sami , ali tako vole da misle i onda umesto da povecaju vrednost nekretnine, gradjevinac koji obavlja radove, napravi 4 nova stana, unisti im podrum, sad je pun vode, krov je imao izolaciju pa je bilo zimi toplo u hodniku , jer nije bilo promaje i podigne se temperatura od stanova i bude super i za cvece i visa temperatura u stanovima za 10C ....u hodniku takodje preko 18C usred zime a niko ne greje..
Staklo dobro a gleda na jug...

Dakle ne umeju da cuvaju ni ono sto im je licna imovina jer su zavisnici od javnosti tj persona publika a to im je lazno pogubljeni su..

Tako da stan koji je bio 3000e kvadrat , sad je mozda 900e kvadrat...
Ja ne mogu da objasnim zelju da unerede svoju zgradu , tj ne mogu vise da drze kupus u podrumu , krompir u podrumu , ne mogu bicikle, maloj deci pricaju da su u podrumu baba roge...eto dokle je doslo..

On i kolega @Krishna baš mnogo znaju, a nisu videli ni Jerinino Smederevo, ni Golubac, ni Soko grad, ni Pirotski grad - Boj na Kosovu je snimljen u zadužbinama Kneza Lazara i Despota Stefana Lazarevića u Pirotu, a nisu videli ni najveću srpsku tvrđavu Koprijan - između Niša i Leskovca.
Film "Boj na Kosovu" prati seljački inat pa se našao traktor u šumi dok aristokratija razgovara mudre poruke:

Ne znam šta je poenta teme
Како да се живи од плате или од плата те се са југа иде у градове те се једино несрећници врате да живе на југу.При том многи заборављају на села око Ниша,заборављају на Брус,Куршумлију,Лесковац,Врање и сва села около да не спомињем Лебане,села око њега за која никада нису ни чули.
Такође исток исто заборављају потпуно то су им Пожаревац и Бор јер их виде на вестима,села не знају а тек места од Пожаревца до Бора појма немају никад чули за село пчелара,никад чули за ПТ,Мајданпек непознат.Како да се живи од плате показује то што су многи отишли одакле се могло живети и слати паре својима.Ситуација онима који ту живе је 😣😑 јер како да се живи од чега ако се не може преко,нико није преко а живи се скромно без могућности усељења мужа или жене и деце ту где се живи са својима.
Посета је једно а живот потпуно супротно јер не постоји,преживи се некако а плати здрављем.

Meni drugarica živi u Negotinu, bila sam tamo i kraj jeste specifičan zbog Vlaha, ali ljudi ne žive toliko loše.
Живи се језиво тешко ако неко није гастарбајтер и много је тешко очувати традицију,обичаје и све остало Србије јер су на жалост многи преузели обичаје Влаха и изгубили свој идентитет (ако су га икад и имали,верује се да јесу).
Обичаји Влаха мртвачка свадба,мртвачко коло,бајање на гробу,помана и све остало што није српско те Срби изгубише свој идентитет углавном.
Власи су иначе од Пожаревачке петље до Голубца најутицајнија национална мањина (Срби на жалост у суживоту са њима изгубише свој идентитет доста)иако их је било четрдесет хиљада по прошлом попису а има их двадесет хиљада по задњем попису.
Срби у иностранству и Власи воле да се такмиче ко нема пара и воле да кукају ко нема пара,како је претешко тамо негде а троше доста кад дођу ту где живе.(При том могу да имају имовину било где по Србији,воле да имају ал' више од тога воле да кукају како "нема".)
Иначе ако купе нешто стан,кућу или више њих онда кукају да немају пара за реновирање,све им је прескупо а зна се да имају огромне своте иначе не би ни могли да купе некретнину,некретнине.
To je tipično gasterbajterski kraj, svi žive u rade u Beču.
Они који не живе и који немају нелог ту су у доста тешкој позицији јер пара нема посла нема а од чега живети је мистерија недокучива.
Niš volim, jer je jako lep i opušten grad,...
Благо свакоме ко има ту некретнину а ради у иностранству.
jugoistok Srbije je specifičan na svoj način. Okružen je visokim planinama, dok su gradovi i mesta u kotlinama.
Има доста места у планинама а котлине су обично са подземним водама те је доста дискутабилно кад крену поплаве што је било на тв екранима.
Sad,...svi oni koji žive u mestima, gde je lako izigravati "velike Srbe", jer su okruženi svojima i sebi sličnima,...
Не знам реплицираш ли на нешто ал' је довољно прочитати о логору у Нишу и о Ћеле -кули да се схвати доста тога јер небески народ је верска одредница која спаја овај живот уз верски а има је на грбу Србије (двоглави орао,једна глева је симбол земаљског друга живота душе),химна Србије (Боже правде) на пример.
Meni je napr.BG totalna pošast,
Џентрификација,ту живе најбогатије особе и сјебаност депресивна очајничка на куб јер народ не може да има пара за тај луксуз,једино богаташи.
Многи родитељи неспособни за живот су се вратили на исток и југ а куће или станови ту су стари,у распаду и одрасла деца им се муче,проклињу дан кад су их родитељи унаказили тако.
što se Srbije tiče, dok ljudi u ovakvim i sličnim (pograničnim) područjima Srbije, žive kako moraju.
Тачно.

Poslednja izmena:

Back