Evo ti moja praksa...devojka je bila iz jednog vojvodjanskog sela punog sa doseljenicima iz bosne..
I zali se da kad je kisa ne mogu da im odvoze mleko sa tih izdvojenih farmi , jer nemaju put...
Ja okrenem par brojeva i nadjem zamenika ministra za infrastrukturu , masinac, popricamo i on mi kaze prave put u blizini , skidaju staru kaldrmu , i voze za ns na deponiju , to je plan..
Ja kazem jel moze da usmerite kocku na susedno selo , 7km puta, od 10km kocke, dovezete par masina sto treba, ali sve vam je tu vec blizu 15 km daleko , ustedite na gorivu za prevoz do NS, i na odlaganju kocki , samo 5 radnika ili 10 koliko treba da poredjaju kocku , a dobiju seljani put do tih farmi..
Zamenik ministra slusa, kaze , da propustim racunicu kroz papire pa cu ti javiti...
Stigne odobrenje, samo kaze treba mu saglasnost mz, tj sela za taj put, nek se skupe seljaci , grupa od 20, a vec je potpisivalo peticiju njih 100 seljaka i spremni bili da plate 4700e po km puta...
Toliko o ceni SNS o 20 mil evra po km puta...iz novina..
I ja zovnem brata te devojke i kazem ti budi glavni nabavi mi potpise izaberi predstavnika, odredi nekog ko ce da iznese par stolova i nesto jece i pice i dobicete put do farmi , 10 farmi inace ima odvojeno od sela..
Namerno nisam hteo da se mesam da ja pravim troskove, odredjujem organizaciju , nego racunam vec su uspeli da se dogovore za 4700 jos lakse je kad je dzabe..
Ali sipak, seljaci postavljaju pitanje ko je doveo put u selo i podzapaju se i nikako da se dogovore..
I ja zovem jos par puta, i kazem ako se ne dogovorite, propada prilika, imate jos nekoliko dana, vec me zamenik ministra pita, sta je zapelo , covek hoce da mi ucini , svidja mu se predlog, racunica kaze da se i njima isplati...manji troskovi , a cini meni..
Ali nista...ne bi nista..
Nacin na koji se to radi je biti nemilosrdan sa budalama.
To znaci cujes info da su spremni da plate 4700e, dodjes sa predlogom 4800e po km puta, da pocnu da se ujedinjuju u raspravi da li da daju 100e vise, , uopste ne kosta nista, ali to ne pricas, nego ih ujedinjujes oko para, da li da se otvore jos 100e..
Pa onda im kao ucinis tako sto im gratis obecas parking od 10 parking mesta kod bus stanice koja je obicno mesto na lokalnom putu , ali uz parking mogu da tu parkiraju pa da idu posle busem za grad... Seljacka racunica,
I onda kad pristanu na 4800e, onda lepo pokupis pare, platis porez , a ostatak para platis jece i pice i par devojcica koje ce da se maju 3 dana oko zamenika ministra i inzenjera koji ce da rade taj put bar na pocetku , da to lepo krene...
Posle ce i seljaci malo da caste....radnike...
I tako se radi kad su Srbi u pitanju a posao je..
A ne da cekas da se dogovore, ko je doveo put besplatno u selo...
Jer taj jedan postaje vazan uzasno i skoro veciti predsednik sela...