Да ли је Исус као историјска личност постојао?

Jedna od stvari koju danas mladi ne shvataju je kako je isus i njegovi apostoli nabavili maceve i kako su naoruzani usli u hram. Rim je bila drzava u kojoj je pored ostalog postojao i zakon za nabavku drzanje i nosenje oruzja. Ima dosta primera navedenih kako u zakonima tako i u opisima raznih sudjenja da je osoba koja je nelegalno imala ili nosila oruzje - bila osudjivana pa cak i na raspinjanje na krst. Cak ni rimski gradjani nisu smeli da naokolo setaju sa macevima o pojasima, a kamolli oni koji nisu bili rimski gradjani ili ne daj boze robovi. Judeja je u vreme Isusa bila veoma tenzicno i problematicno mesto, skoro svakodnevno su se desavali neki konflikti izmedju jevreja i rimljana, grupe zelota su napadale rimske vojnike, ili jevreje koji su saradjivali sa rimom, ceste su bile i pobune a i pravi ratovi izmedju jevreja i rimljana. Nabavka, drzanje i nosenje oruzja u takvim provincijama i to od strane pokorenih naroda - nije dolazilo u obzir. Ali eto Isus naredjuje da se nabave macevi, njegovi sledbenici i ucenici ih nabavljaju (na crno posto ih nisu mogli kupiti u slobodnoj prodaji u prodavnici), i odlaze u hram gde isus prevrce tezge menjaca novca, i niko mu ne sme nista reci niti mu se odupreti (jer iza njega stoji desetak naoruzanih pratioca) u isto vreme se odigrava i napad na rimski garnizon u jerusalemu, tako da je isus sigurno od strane rimljana bio doveden u vezu sa tim napadom, jedna grupa napada rimsku vojsku, druga grupa napada hram (gde su visoki svestenici koji su podrzavali rimsku vlast). Zato i rimljani salju najmanje 600 svojih legionera (jednu kohortu) da uhapsi isusa, i on je pred rimskim zakonom bio kriv za pobunu protiv rima a taj zlocin se kaznjavao smrcu raspinjanjem
Jevandjelja su nastala mnogo kasnije i iako nisu mogli da promene sve istorijske dogadjaje, oni su ih opisali, objasnili, istumacili... na jedan sasvim suprotan nacin da bi isusa prestavili kao mirnog ucitelja, koji nije imao nista protiv rimske vlasti, i koga su jevreji (neprijatelji rima) u stvari ubili.

jel ovo opet krece sudjenje isusu..:rotf:
isus je iscelio slugu rimskog kapetana a ima iljadu dokaza da nije bio neprijatelj rimljanima cak mu je i matej apostol carinik a i sam kaze da im je vlast data odozgore.....da je bunio narod protiv rimljana celo njegovo ucenje palo bi u vodu...

jel ovo opet krece sudjenje isusu..:rotf:
isus je iscelio slugu rimskog kapetana a ima iljadu dokaza da nije bio neprijatelj rimljanima cak mu je i matej apostol carinik a i sam kaze da im je vlast data odozgore.....da je bunio narod protiv rimljana celo njegovo ucenje palo bi u vodu...

nije mu bio sluga vec ljubavnik.
Isus je izlecio homoseksualca i time ukinuo starozavetni zakon da je homoseksualnost greh.
Isus je razapet zbog pobune protiv rima, on nije imao neko svoje posebno versko ucenje, jer je bio judejac po veri. Hriscansko ucenje je ustanovio i uveo Pavle, ne Isus

nije mu bio sluga vec ljubavnik.
Isus je izlecio homoseksualca i time ukinuo starozavetni zakon da je homoseksualnost greh.
Isus je razapet zbog pobune protiv rima, on nije imao neko svoje posebno versko ucenje, jer je bio judejac po veri. Hriscansko ucenje je ustanovio i uveo Pavle, ne Isus

znaci pala jos jedna optuznica da je isus pedos..daj dokaz na sto...slike i video snimke sud ne uvazava...:rotf:

Тo da istorijski Isus nema nikakve veze sa dogmom crkve?
То да је моја карактеризација тебе као неразумног говеда била на месту.

Има ли на овом потфоруму неког модератора који ову тему може коначно ставити под кључ?

Већ је доказано да је историчност Исуса Христа неупитна, тако да се њеним даљим постојањем само пружа прилика оваквима да загађују околину.

Poslednja izmena:
То да је моја карактеризација тебе као неразумног говеда била на месту.

Има ли на овом потфоруму неког модератора који ову тему може коначно ставити под кључ?

Већ је доказано да је историчност Исуса Христа неупитна, тако да се њеним даљим постојањем само пружа прилика оваквима да загађују околину.

nemoj da se nerviras, to sto se istorijski isus ne uklapa u crkvene price nije ni do tebe ni do mene. Jednostavno tako je.

Да се нервирам? Таман посла, колега. Да те не жалим, твоји коментари би ми послужили као својеврски comic relief.

Kad su istorija i nauka pocele da proucavaju bibliju bez straha od repesalija, na povrsinu su izasli brojni problemi u odnosu na dogadjaje i ljude spomenute u njima. Ja imam slobodu da citam i proucavam i bibliju i nauku da istrazujem i uporedjujem. Ti nemas.

Kad su istorija i nauka pocele da proucavaju bibliju bez straha od repesalija, na povrsinu su izasli brojni problemi u odnosu na dogadjaje i ljude spomenute u njima. Ja imam slobodu da citam i proucavam i bibliju i nauku da istrazujem i uporedjujem. Ti nemas.

i sta si kroz nauku i istrazivanje saznao o neuhvatljivom isusu...odma da ti kazem ama nista i nikad neces nista saznati pa prebucao sve biblioteke sveta...ostaje ti da verujes da nije ni postojao ...

i sta si kroz nauku i istrazivanje saznao o neuhvatljivom isusu...odma da ti kazem ama nista i nikad neces nista saznati pa prebucao sve biblioteke sveta...ostaje ti da verujes da nije ni postojao ...

on jeste postojao!
bio je izdanak davidove loze kraljeva izraela, pokusao da podigne ustanak protiv rimske vlasti i da povrati svoj presto i vrati judeju i izrael u bozje ruke kako je zapisano u starom zavetu, u tome nije uspeo, bio je uhapsen osudjen i egzekutiran od strane rimske vlasti.
U osnovi to je slicno kao i ona TV serija Otpisani, za vreme rata mozda je neko tu i tamo tiho u sebi i opsovo nekog nemca u beogradu od 41 do 44, ali posle je stvoren mit o neustrasivim mladicima koji su pobili 2-3 divizije nemackih vojnika, zajedno sa gomilom opreme i oruzja, nekolikio generala... dok su se usput salili i zaljubljivali platonski u mlade skojevke

on jeste postojao!
bio je izdanak davidove loze kraljeva izraela, pokusao da podigne ustanak protiv rimske vlasti i da povrati svoj presto i vrati judeju i izrael u bozje ruke kako je zapisano u starom zavetu, u tome nije uspeo, bio je uhapsen osudjen i egzekutiran od strane rimske vlasti.
U osnovi to je slicno kao i ona TV serija Otpisani, za vreme rata mozda je neko tu i tamo tiho u sebi i opsovo nekog nemca u beogradu od 41 do 44, ali posle je stvoren mit o neustrasivim mladicima koji su pobili 2-3 divizije nemackih vojnika, zajedno sa gomilom opreme i oruzja, nekolikio generala... dok su se usput salili i zaljubljivali platonski u mlade skojevke

ma nema istorijskih ,naucnih dokaza ni za solomona ni za david a ni za hrista. da su postojali..ostaje ti jedino bibilja ,..il verujes il neverujes ludjacima koji su je napisali...tvoj izbor..ja sve od a do s verujem..:D

Poslednja izmena od moderatora:
ma nema istorijskih ,naucnih dokaza ni za solomona ni za david a ni za hrista. da su postojali..ostaje ti jedino bibilja .il verujes il neverujes ...tvoj izbor..ja .sve od a do s verujem..:D

ja vise volim kad sam procitam istrazim i proverim. Nije mi lepo kad mi neko natura nesto kao istinu i uskracuje pravo da to proverim ili uporedim

Poslednja izmena od moderatora:
Teško,jer bi prvi to jevreji rekli ali naprotiv oni govore da je postojao i ne samo to već i da bavio magijom,što znači da su i oni bili svedoci nekih čuda.
Možda zato što su ocenili da im je u odbrani njihove od nove vere korisnije da ga predstve kao negativca nego da negiraju njegovo postojanje.

Back