Baš mi je drago, što je Ejpril otvorio(la) ovu temu!!
Ja sam mađar, ali mi je već do k.rca došlo ona priča Kase, da su mađari Evropaljni, Srbi su Balkan, koji nikad neće ostvariti prosperitet, i slično. Stvar je u tome, da mnogi(mogao bih reći, da čak i većina) mađara u Vojvodini ne da ne zna Srpski jezik, već jednostavno neće ni da nauči, što me opet nervira,i to kako. Ja na primer studiram Ekonomiju u Subotici, naravno na Srpskom( na šta sam i te kako ponosan, sigurno sam ponosniji nego da sam otišao u Mađarsku, u neku bednu privatnu školu, kao što rade to mnog njih), i Senćani samo plaču, kako ih svako mrzi, pa čak i profesori. Kad im kažem, da nek nauče Srpski, oni mi odgovore, da je to nemoguće,a stvar je u tome, da pre bi naučili arapski da pričaju, nego srpski.
To su oni ljudi, zbog kojih će Kasa, i njegova nesretna banda još opstati i u daljem. To je na žalost situacija na severu. Ježim se celokupne politike, koji vode naši mađarski političari. Ne znam, da li to interesuje nekog, ali i to ću reći ovde, da su jedini dnevnik na mađarskom jeziku pretvorili u stranački list, pogledajte bilo koju opštinu, koju vode ljudi Saveza Vojvođanskih Mađara, svi su puni od skandala, korupcije. Svakako je smešno, kako plaču prema Pešti, da ih ovde svako mrzi, a ne znaju naučiti službeni jezik.
Ovo je jedna strana medalje. Prošle godine u Subotici preko puta studentskog restorana neko je napisao „Mađari kuš u Mađarsku!“ Ja stvarno ne mogu da razumem ljude,odnosno smešni su mi, koje misle, da ja, ili moja porodica pripadamo mađarskoj, pa živimo ovde, da bi nervirali nekoga. Ja sam se rodio ovde na severu Republike Srbije, OVO je moja domovina, a ne Mađarska.
Sve u svemu, fazon je u tome, da oni ljudi, kojima je važno, da se neko zove Janoš, ili Zoran nenormalni, a od tih ljudi izvlače Kasa i slični njemu bilo kakve nacionalnosti svoju korist.
Ps: ne mogu nikome da odgovorim, pošto moram na voz