Da li je Hanibal imao ikakve šanse protiv Rima?

Meni jeste, tebi nije, ti veruješ pisanim grčkim izvorima, ja zdravoj pameti i zdravom uhu.

Да верујеш имаш право на све, али играње речи није научни доказ.

Тако и Албанци имају теорију, веч сам прочитао, да Пиро има име по њиховој реч.

Да верујеш имаш право на све, али играње речи није научни доказ.

Тако и Албанци имају теорију, веч сам прочитао, да Пиро има име по њиховој реч.

Па ти први ВЕРУЈЕШ ткз. "изворима" а не сопственом разуму, јел тако?
ткз. "ИЗВОРИ" се заснивају на СЛЕПОЈ ВЕРИ, и ни на чему више.
И расуђивање, тј разум такође може да застрани, али слепо веровање неким грчким изворима је смешно.
Када и они сами кажу да постоји ДО-ГРЧКИ или ПРЕ-ГРЧКИ период, о коме се не зна ништа......
А о ткз. БРИСАЊУ ИЗ СЕЋАЊА, као римској посластици, боље и да не говоримо...

Ево ПИТАЈ питатељку ПИТИЈУ ако ми не верујеш!
ПИТИЈА на сва ПИТАЊА одговара ПИТАЊЕМ!

Па ти први ВЕРУЈЕШ ткз. "изворима" а не сопственом разуму, јел тако?
ткз. "ИЗВОРИ" се заснивају на СЛЕПОЈ ВЕРИ, и ни на чему више.
И расуђивање, тј разум такође може да застрани, али слепо веровање неким грчким изворима је смешно.
Када и они сами кажу да постоји ДО-ГРЧКИ или ПРЕ-ГРЧКИ период, о коме се не зна ништа......
А о ткз. БРИСАЊУ ИЗ СЕЋАЊА, као римској посластици, боље и да не говоримо...

Ево ПИТАЈ питатељку ПИТИЈУ ако ми не верујеш!
ПИТИЈА на сва ПИТАЊА одговара ПИТАЊЕМ!

Ти лично можеш да верујеш шта хочеш и нико ти не брани, али ако уведеш тако нешто у ПДФ историја, онда мора то бити научно и извини мало играње за словоима и речи и велика порција вишфул тхинкинг није никакав научни аргуменат.

Па тај здрави разум је произвео вечину глупости и митева на балкану.

Од тога да је Вук Бранковић издајник јер је преживео косовски бој (уз то има и муслиманске властеле која се зове Бранковић), до тога живели смо 5 векова за Турцима па логично је да смо се мешали, до тога српски национализам је зао, тако нема везе за просветитељем Доситеја, јер то не иде заједно, па Доситеј је био паметан, а српски национализам је митолошки и.т.д. Да не причам да Бошњјацима здрав разум каже да су Срби у БиХ производ 19. века или Албанцима да су створили целу европску цивилизацију. По чему је сад српски (неоромантички) здрав разум бољи од другосрбијанског, албанског, бошњачког или неодукљанског??????

Па то што се сви ваде на неке јасне и логичне концепције у прошлости јесте и разлог што брдо глупости пишу сви радеом на балкану.

Ето кажи ми што здрав разум каже да Доситеј није мого бити утемитељ модерног српског национализма, јер то не иде у идеји да Срби не слушају просвеитеља. Тако да је Доситеј Обрадовић отац српског модерног национализма посто идол друге Србије. Њима то није логично и здрав разум њима не може бити. О Хорбију да не причам коме је здрав разум реко да Барок, Просветитељство и то све је део западне културе, којим Срби не припада. Па тако ако неко пише барок деоло као Андрија Змајевић онда је то део хрватске културе, иако човек је више пута писо да је Србин и да пише српски, чак има протонационалистичке ставове.

Да вишфул тхинкинг и "здрав разум" нас довели до свих тих глупости овде на балкану.

Ти лично можеш да верујеш шта хочеш и нико ти не брани, али ако уведеш тако нешто у ПДФ историја, онда мора то бити научно и извини мало играње за словоима и речи и велика порција вишфул тхинкинг није никакав научни аргуменат.

Па тај здрави разум је произвео вечину глупости и митева на балкану.

Од тога да је Вук Бранковић издајник јер је преживео косовски бој (уз то има и муслиманске властеле која се зове Бранковић), до тога живели смо 5 векова за Турцима па логично је да смо се мешали, до тога српски национализам је зао, тако нема везе за просветитељем Доситеја, јер то не иде заједно, па Доситеј је био паметан, а српски национализам је митолошки и.т.д. Да не причам да Бошњјацима здрав разум каже да су Срби у БиХ производ 19. века или Албанцима да су створили целу европску цивилизацију. По чему је сад српски (неоромантички) здрав разум бољи од другосрбијанског, албанског, бошњачког или неодукљанског??????

Па то што се сви ваде на неке јасне и логичне концепције у прошлости јесте и разлог што брдо глупости пишу сви радеом на балкану.

Ето кажи ми што здрав разум каже да Доситеј није мого бити утемитељ модерног српског национализма, јер то не иде у идеји да Срби не слушају просвеитеља. Тако да је Доситеј Обрадовић отац српског модерног национализма посто идол друге Србије. Њима то није логично и здрав разум њима не може бити. О Хорбију да не причам коме је здрав разум реко да Барок, Просветитељство и то све је део западне културе, којим Срби не припада. Па тако ако неко пише барок деоло као Андрија Змајевић онда је то део хрватске културе, иако човек је више пута писо да је Србин и да пише српски, чак има протонационалистичке ставове.

Да вишфул тхинкинг и "здрав разум" нас довели до свих тих глупости овде на балкану.

За 50 година ће се овако, као ти мени сада, обраћати оним Србима који буду тврдили да у Сребреници није било геноцида....рећи ће им, ако такви као ти будете победили
"Наведи ми ИЗВОР да у Сребреници није било геноцида"
И то ће СРБИ СРБИМА радити!
као чигра, навијеш је, и одеш, а она се врти сама....и врти, и врти...

U dugoročnom smislu, ne. Ali kratkoročno je mogao stvari preokrenuti u svoju korist. Ono što je bila greška jeste što je Hanibal računao previše na Rim kao tiranidu koja tlači svoje italske saveznike i što je smatrao da će kampanjom jačati svoju stranu i stvarati nove sopstvene saveznike za borbu protiv Rima na tlu Italije.

Da li je posle Bitke kod Kane mogao direktno marširati na Rim i uspešno ga zauzeti, upitno je. Očigledno je da nije želeo da napadne sam Rim, jer nije smatrao da je bio u mogućnosti da ga zasigurno osvoji, a Hanibal je računao upravo na to da u bitku ulazi samo ako želi da protivnika totalno pregazi.

Pretpostavljam da je Hanibalova jedina realna šansa bila upotreba antičkog blickriga tj. da posle Kane 216. godine ide na sve ili ništa. On nije želeo da rizikuje, jer je bio svestan da ako pretrpi poraz tu, to će biti gotovo jednako gubitku rata, ali to je bilo jedino realno rešenje. Naravno, s obzirom da njegova vojska nije bila preterano vična opsadnim napadima, bilo bi nužno i da u Italiji proba da nađe neke učene Grke koji bi bili dobri vojni inženjeri (samo po sebi vrlo težak poduhvat) kako bi mogao neke barem naprave pripremiti.

Alternativno, postojala je (hajde da kažem) donekle realna mogućnost do neke mere da Hanibal nađe saveznike na istoku i napravi koaliciju protiv Rima.

Можда би и успео да освоји сам град Рим.
Али шта онда? Изгубио би добар део своје војске, а морао би да под контролом држи један огроман град.
У Риму би био само мета. Чекао би да га неко нападне, што је у његовој глави сигурно звучало као тактичко самоубиство.
Није имао довољно војне снаге да се бори против свих. Привремени пад град Рима не би значио пад републике.
Ханибал у Риму не би опстао ни годину дана, па макар му се град без борбе предао.

За 50 година ће се овако, као ти мени сада, обраћати оним Србима који буду тврдили да у Сребреници није било геноцида....рећи ће им, ако такви као ти будете победили

Да се никад не може доказати да нешто није било, то би се требало учити у основној школи. Ја стварно не знам како се ти хочес бавити историјом, ако то не знаш. И шта је теби алтернатива, веровати шта ти се највише свиђа??

Иначе ако имамо срече итекакто може се десити шта се десило за вид на први српски устанак, од бад бојс су постали "борци за слободу".

Mogu ti odmah navesti: U doba dešavanja 'Srebrenice', to NIJE bio genocid! ALI, nakon NAKNADNO proširene definicije genocida, to 'postaje genocid' i SUDI se protivpravno, RETROGRADNO/RETROAKTIVNO kao genocid... z:lol:

Да се никад не може доказати да нешто није било, то би се требало учити у основној школи. Ја стварно не знам како се ти хочес бавити историјом, ако то не знаш. И шта је теби алтернатива, веровати шта ти се највише свиђа??

Иначе ако имамо срече итекакто може се десити шта се десило за вид на први српски устанак, од бад бојс су постали "борци за слободу".

To čime se ti baviš nije nikakva ISTORIJA, već PROPAGANDA, grčko-rimsko-judejske civilizacije, i pljuvačina po Srbima pre svega i svima onima koji su odbili da im se stavi ogrlica rimskih podanika o vrat.
Navodite GRČKE izvore, a onda lepo izbacite AFRODITU, VENERU I ATLANTIDU i HIPERBOREJU iz tih spisa!?
Navodite RIMSKE izvore čiji su pisci obožavali da BRIŠU IZ SEĆANJA sve ono što im se nije svidjalo!
E...mojne molim te...al stvarno, pa nismo debili bre...

Dakle Rimljani su CELOM SVETU nametnuli SVOJE VIDJENJE i ja sad to moram da sledim jer su oni POBILI sve ostale koji bi imali ŠTA DRUGO da kažu?!
A drugo u Grčkim spisima ima više magije, vradžbina i astrologije, nego historije, al vi to javnosti ne prenosite...
Svaki dogadjaj je neki gnev bogova i slično...

Mogu ti odmah navesti: U doba dešavanja 'Srebrenice', to NIJE bio genocid! ALI, nakon NAKNADNO proširene definicije genocida, to 'postaje genocid' i SUDI se protivpravno, RETROGRADNO/RETROAKTIVNO kao genocid... z:lol:

Nešto slično poput definicije pojma PANDEMIJE, promena definicije 1 godinu pre početka korone!

Back