Da li je Hanibal imao ikakve šanse protiv Rima?

Redmond

Elita
Poruka
17.685
Drugi punski rat je složićete se ujedno i najzanimljiviji iz te franšize, zbog legendarnog vojskovođe Hanibala, njegovih epskih poduhvata i inovativnih ratnih taktika...
Dakle Hanibal je tukao vojsku za vojskom, prodro je duboko u neprijateljsku teritoriju, opustošio velike delove Italije, povlačio odlične vojne i diplomatske poteze a ipak nije uspeo da pobedi Rim... Shvatam ja da je Rim izuzetno tvrdoglava i ljudstvom bogata bojna mašina, ali da li je moguće da su nakon tolikih poraza (uključujući i masakr kod Kane) kada su saveznici u samoj Italiji krenuli da ih napuštaju, kada su Grci sklopili savez sa Hanibalom i napali rimska uporišta na Balkanu, Rimljani uspeli da skrpe dovoljno vojnika za rat na toliko različitih frontova??? Jbt šta je Hanibal trebalo da uradi pa da ima ikakve šanse za pobedu nad tako samoubilački nastrojenom nacijom?

Da je uspeo u svom nameravanju italijanske vazale Rima ubedi da promene stranu uspeo bi.

Broj gradova koji su promenili stranu nije bio dovoljan Capua, Tarent, Syrakus i.t.d. A i da su Rimljani u Spaniji isto dobili po nosu kao kod Italije, mislim tesko bi mogli dalje ratovati.

Punska vojska je bila vojska placenika, a Rim je imao milicisku armiju.

da, jebeni kvantitet pobedio kvalitet :lol:

Suština Rima u to vreme bila je u taktici masovne proizvodnje...nazovimo to primitivnom vojnom industrijom. Rim izgubi flotu? Vrlo efektivno i za kratak vremenski period izgradi novu.

Sukob između Punjana i Rimljana (strašno grubo pojednostavljujem, da me neko sad ne ispreseca) jedan je borbe između trgovine i proizvodnje. Dok je trgovina izuzetno lukrativna, kada se raspoloživi resursi upregnu u vojne svrhe, efikasna proizvodnja će odneti pobedu.

Suština Rima u to vreme bila je u taktici masovne proizvodnje...nazovimo to primitivnom vojnom industrijom. Rim izgubi flotu? Vrlo efektivno i za kratak vremenski period izgradi novu.

Sukob između Punjana i Rimljana (strašno grubo pojednostavljujem, da me neko sad ne ispreseca) jedan je borbe između trgovine i proizvodnje. Dok je trgovina izuzetno lukrativna, kada se raspoloživi resursi upregnu u vojne svrhe, efikasna proizvodnja će odneti pobedu.
Zanimljivo razmišljanje, baš...
Misliš li da je Hanibal imao šanse pored takvog protivnika?

Zanimljivo razmišljanje, baš...
Misliš li da je Hanibal imao šanse pored takvog protivnika?

U dugoročnom smislu, ne. Ali kratkoročno je mogao stvari preokrenuti u svoju korist. Ono što je bila greška jeste što je Hanibal računao previše na Rim kao tiranidu koja tlači svoje italske saveznike i što je smatrao da će kampanjom jačati svoju stranu i stvarati nove sopstvene saveznike za borbu protiv Rima na tlu Italije.

Da li je posle Bitke kod Kane mogao direktno marširati na Rim i uspešno ga zauzeti, upitno je. Očigledno je da nije želeo da napadne sam Rim, jer nije smatrao da je bio u mogućnosti da ga zasigurno osvoji, a Hanibal je računao upravo na to da u bitku ulazi samo ako želi da protivnika totalno pregazi.

Pretpostavljam da je Hanibalova jedina realna šansa bila upotreba antičkog blickriga tj. da posle Kane 216. godine ide na sve ili ništa. On nije želeo da rizikuje, jer je bio svestan da ako pretrpi poraz tu, to će biti gotovo jednako gubitku rata, ali to je bilo jedino realno rešenje. Naravno, s obzirom da njegova vojska nije bila preterano vična opsadnim napadima, bilo bi nužno i da u Italiji proba da nađe neke učene Grke koji bi bili dobri vojni inženjeri (samo po sebi vrlo težak poduhvat) kako bi mogao neke barem naprave pripremiti.

Alternativno, postojala je (hajde da kažem) donekle realna mogućnost do neke mere da Hanibal nađe saveznike na istoku i napravi koaliciju protiv Rima.

da, jebeni kvantitet pobedio kvalitet :lol:

Vojne Katastrofe Rima su vise proizvod losih generala i hanibalove taktike. Sami Rimljani su bili vrlo dobri vojnici i nisu losi od placenika.

To je bilo totalno ratoborno drustvo, gde su vojne vezbe bili deo svakodnevice i ratovi cesti. Jer Rim se otarasijo visak muske dece tako sto ih je slao u rat.

Samo u punskim ratovima su morali i najstariji sinovi i jedinci da se mobilisu.

Da li je posle Bitke kod Kane mogao direktno marširati na Rim i uspešno ga zauzeti, upitno je. Očigledno je da nije želeo da napadne sam Rim, jer nije smatrao da je bio u mogućnosti da ga zasigurno osvoji, a Hanibal je računao upravo na to da u bitku ulazi samo ako želi da protivnika totalno pregazi.

Ja mislim da to nije bilo moguce u Laciju ima i danas brdo malih tvrdjava oko Rima. Hanibal bi morao opsednuti Rim i te latinske saveznike da zaustavi, a oni kontrolisu svaku ulicu.

Hanibal je bio u pravu njegova sansa je bilo da dobije saveznika u Italiji i za njima osvoji Rim, to je bila jedina mogucnost, ali posebno oko Rima samog gotovo nijedan rimski vazal nije promenio stranu.

Na kraju Hanibalova vojska se pored placenika, sastala uglavnog od Italianaca koji su promenili stranu.

Ja mislim da to nije bilo moguce u Laciju ima i danas brdo malih tvrdjava oko Rima. Hanibal bi morao opsednuti Rim i te latinske saveznike da zaustavi, a oni kontrolisu svaku ulicu.

Hanibal je bio u pravu njegova sansa je bilo da dobije saveznika u Italiji i za njima osvoji Rim, to je bila jedina mogucnost, ali posebno oko Rima samog gotovo nijedan rimski vazal nije promenio stranu.

Na kraju Hanibalova vojska se pored placenika, sastala uglavnog od Italianaca koji su promenili stranu.

Mislim da jeste bilo moguće, ali naravno, slabe šanse. Nije Rim u to vreme bio utvrđen toliko; tada je postojao samo onaj, kako kažu novoromantičari, Srpski zid. :lol:

Da..Hanibal je napravio greshku shto je smatrao da ce vecina italichkih gradova-plemena prechi na njegovu stranu posle onakvih Rimskih poraza..shto se nije desilo i drugo da su Kartaginjani bili jedinstveni u vodjenju rata protiv..Rima i poslali Hanibalu resurse i pomoc u ljudstvu napr..posle bitke kod Kane..verovatno bi osvojio..Rim..ali Kartaginjani nisu uopshte poslali bilo kakvu pomoch na vreme..postojale su tamo u skupshtini dve stranke koje su se smenjivale na vlasti..da ih nazovem ugrubo..Ratna i Trgovacka i nisu zbog toga imali jedinstvenu..politiku vodjenja tog rata sa...Rimljanima..jednostavno ovi iz tzv... Trgovachke stranke nisu videli takvu priliku da zavrshe rat sa Rimom u svoju korist dok im je vojska sa genijalnim vojskovodjom na neprijateljskoj teritoriji..i mislim da ima josh neshto shto je plashilo ove trgovce..pobedi li Hanibal taj rat..moguce bi bilo da na toj popularnosti bude proglasen Kraljem Kartagine..shto se ovim Trgovcima nije nimalo dopadalo..prosto receno sabotirali su ga..

Po običaju sigurno su Rimljani nekog platili .
.......................................................................
Nego mene interesuje kako je napravljen prolaz ( "tunel" ) kroz Alpe.

Molim Kartaginci su vazili kao vrhunski trgovci tog vremena a ne Rimljani, pored toga Baktridi su imali rudnike u Sapniji, Hanibal bi pre mogao nekog poplatiti.

Mi pricamo jos o republickom, seljackom i vrlo ratobornom rimskim narodom, a ne ona civilizovana aristrokratija koju znamo iz filma, koja datira u vreme carevine.

čekaj što uništitelj? valjda su uništitelji njegovi neprijatelji u kartaginskom senatu? šta je Hanibal trebalo da uradi da bi pobedio?

Jeste uništitelj kao što je i Hitler uništitelj Nemačke, doduše ne na tom nivou da mu pokolju ceo narod i posole zemlju da ni crv ne izroni. To što je on radio je bila ogromna kocka za njegov narod i državu inspirisana pre svega opsesivnom mržnjom prema Rimu koju je gajio odmalena kad je pred ćaletom položio zakletvu da će Rim da mrzi do groba. Kad igraš tako drsku i rizičnu igru znaš da možeš da odeš u samouništenje, kao i Hitler sa dva fronta i celim svetom protiv sebe. Nije dovoljna volja i hrabrost nego i mudrost i strategija kao kod despota Stefana. U takvim pričama nije bitno junaštvo i harizma nego krajnji ishod, džaba ti istorijski uspesi u bitkama ako te na kraju zakopaju u suv pesak. Jedini Kartaginjanin koji je dobio od tih ratova je on sam pošto je postao istorijska ličnost koja se i dan danas pamti.

Milicionerski sistem Rima su svi zivi podcenili, nije to neki Hanibalov izum. https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrrhus_of_Epirus

Piro ili Prlo, tj OPRLJEN, što bi rekli PRLE!

https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrrhus_of_Epirus

The Latinized Pyrrhus derives from the Greek Pyrrhos (/ˈpɪrəs/; Greek: Πύρρος), meaning redhaired, redheaded or flame-colored.[10] Pyrrhos was also used as an alternate name for Neoptolemus, son of Achilles and the princess Deidamia in Homeric Greek mythology.[10]

opet jedan Srbin u sred mesta i vremena gde mu mesto nije!

Ханибала није победио Рим него Скипио Африканус, већи генерал од Наполеона:

Z3JJpNC.jpg

https://www.amazon.com/Greater-Than...fix=Scipio+Africanus+a+,stripbooks,153&sr=1-3

Po običaju sigurno su Rimljani nekog platili .
.......................................................................
Nego mene interesuje kako je napravljen prolaz ( "tunel" ) kroz Alpe.
Ako se dobro sećam knjige 'Hanibal Ante Portas', tu je Hanibal izgubio većinu svoje vojske i nije imao šanse da osvoji Rim sa severa! Mislim ono, slonovima voditi rat i putovanje preko Alpa? Slon dnevno treba barem 500 kg hrane....temperatura debelo ispod nule.... itd....

Piro ili Prlo, tj OPRLJEN, što bi rekli PRLE!

https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrrhus_of_Epirus

The Latinized Pyrrhus derives from the Greek Pyrrhos (/ˈpɪrəs/; Greek: Πύρρος), meaning redhaired, redheaded or flame-colored.[10] Pyrrhos was also used as an alternate name for Neoptolemus, son of Achilles and the princess Deidamia in Homeric Greek mythology.[10]

opet jedan Srbin u sred mesta i vremena gde mu mesto nije!

Такво играње речи није доказ, ако нема додатних информација.

Back