Da li je fer da žena plaća životne troškove dok ne nadoknadi vrednost stana koji je muškarac uneo u brak?

Skafander

Domaćin
Poruka
3.579
Primer:

Imam stan koji danas vredi oko 120.000 evra. Radio sam godinama, štedio, ulagao, i sad imam svoj krov nad glavom. Nisam nasledio, nisam dobio – zaradio sam ga.

Sada sam u vezi sa devojkom koju volim i planiramo brak. Nemamo u planu decu. Ne tražim od nje nikakav miraz, i naravno da želim da živimo zajedno u tom stanu.

Ali evo gde dolazimo do pitanja: šta je fer?

Ako ja unesem stan, a ona nema ništa – da li je pošteno da se samo useljava i živi potpuno besplatno?

Ja više ne mogu da radim (iz zdravstvenih razloga). Njena plata je oko 1000 evra mesečno. Troškovi za nas dvoje (hrana + računi) su oko 500 evra mesečno.

Znači, ako ona pokriva te troškove narednih 10 godina, to je ukupno 60.000 evra.

E sad pitanje:

Da li je pošteno da nakon tih 10 godina njoj pripadne 50% stana, jer je kroz životne troškove praktično otplatila pola?

Ili treba da bude samo "podstanar bez rente", jer živi kod mene? Ili možda uopšte nije realno gledati to kao otplatu, jer stan nije na prodaju?

Ne planiramo decu, ne radi se o nekoj tradicionalnoj podeli uloga, ovo je više pravno-moralno-finansijsko pitanje ravnoteže u vezi.

Šta vi mislite – da li se ljubav meri u evrima, ili je fer tražiti finansijsku ravnotežu u partnerstvu?

Primer:
Imam stan koji danas vredi oko 120.000 evra. Radio sam godinama, štedio, ulagao, i sad imam svoj krov nad glavom. Nisam nasledio, nisam dobio – zaradio sam ga.
Sada sam u vezi sa devojkom koju volim i planiramo brak. Nemamo u planu decu. Ne tražim od nje nikakav miraz, i naravno da želim da živimo zajedno u tom stanu.
Zasto nema dece u planu, koja je svrha dvosobnog ili trosobnog stana onda? Prodate ga i kupite dve garsonjere pa jednu izdajete.

Ako ja unesem stan, a ona nema ništa – da li je pošteno da se samo useljava i živi potpuno besplatno?
Свако у заједничку везу уноси оно шта има.

Релативно сразмерно својим могућностима.

Нпр. ти имаш стан, и унео си стан.

Она има птичку, унела је птичку.

Да немаш стан, она не би била са тобом.

Да нема птичку, ти не би био са њом.

Твој стан вреди онолико колико вреди њена птичка.

Да вредиш више, нашао би девојку са птичком и два стана.

Fer,
kad je u pitanje materijalnost
veoma sumnjiva odrednica...
...toliko puta sam bio fer u razvodima
da sad od juga Srbije do Luzerna
baskare se po stanovima i kucama
a ja kad dodjem
sto se nijesam najavio...
P.S.
...svoje uvijek zadzi i daj na koriscenje ali,
ako dodje do jeb.. li ga,
- dosao Tata...
Fer je samo sportska odrednica i pojam
gdje sam isto imao pehar
i ,- samo se njime ponosim ...

Свако у заједничку везу уноси оно шта има.

Релативно сразмерно својим могућностима.

Нпр. ти имаш стан, и унео си стан.

Она има птичку, унела је птичку.

Да немаш стан, она не би била са тобом.

Да нема птичку, ти не би био са њом.

Твој стан вреди онолико колико вреди њена птичка.

Да вредиш више, нашао би девојку са птичком и два стана.
Ako se razvedu jel on dobija pola njene ptichge?

Ako se razvedu jel on dobija pola njene ptichge?

Не добија пола њене птичке, као што ни она не добија пола његовог стана.

Осим ако јој не понуди, као што горе најављује.

Опет, можда и она њему понуди после тих 10 година пола њене птичке, мада, не верујем.

Zasto nema dece u planu, koja je svrha dvosobnog ili trosobnog stana onda? Prodate ga i kupite dve garsonjere pa jednu izdajete.
Zato što možda neko ne može da ima decu, pa nije više trosoban od 120 hiljada, sad maksimalno dvosoban od 60 ako je 2000 evra kvadrat u predgrađu Beograda, i to što se zove dvosoban, nema dve spavaće sobe, nego dnevnu i spavaću, trebalo bi da je dvosoban sa dve spavaće. Da se tako inače računaju stanovi.

Опет, можда и она њему понуди после тих 10 година пола њене птичке, мада, не верујем.
Mislim da se d djud ispalio i sam nudi pola gajbe. Ok doduse ova ce da ga hrani i poji. Mada, ne bih se bas oslanjao na to, jer moze lako za par godina da prebaci na rizi bizi svaki dan.

A je l' njena vagina zlatna, i ja imam polni organ...

A je l' njena vagina zlatna, i ja imam polni organ...

Зависи од ситуације до ситуације. Ту нема црно белог одговора. Нема да или не.

Оно што је сигурно,

двоје људи у везу уносе релативно сразмерне уделе.

Ако нису релативно сразмерни удели, та веза је осуђена на пропаст.

Ако неко унесе милион евра у везу, а друго само полни орган,

тај полни орган вреди милион евра. Ако не вреди, веза ће пући 100 %.

Hvala,...neka 'fala!😉
Pa lako ti je da kažeš neka hvala ako živiš sa roditeljima ili si nasledila, ne verujem da si sama kupila na kredit. Mnogo njih nema izbora pa dižu kredite za stanove i otplaćuju 30 godina i mnogo preplate. Zar nije bolje ovako, za "samo" 10 godina imaš pola stana, i ljubav ako se volite, ili ti ostane ceo stan ako se njemu nešto desi, ako ga ti ne ubiješ, haha. I za tih 500 evra uključujući hranu i troškove, a kad digneš kredit, samo 500 je rata a gde su računi bar 250?

Zato što možda neko ne može da ima decu, pa nije više trosoban od 120 hiljada, sad maksimalno dvosoban od 60 ako je 2000 evra kvadrat u predgrađu Beograda, i to što se zove dvosoban, nema dve spavaće sobe, nego dnevnu i spavaću, trebalo bi da je dvosoban sa dve spavaće. Da se tako inače računaju stanovi.
Kupite svejedno manji za 70000 a preostalih 50 stavite u banku i uzimate 200 evra kamate mesecno, idila.

Pa lako ti je da kažeš neka hvala ako živiš sa roditeljima ili si nasledila, ne verujem da si sama kupila na kredit. Mnogo njih nema izbora pa dižu kredite za stanove i otplaćuju 30 godina i mnogo preplate. Zar nije bolje ovako, za "samo" 10 godina imaš pola stana, i ljubav ako se volite, ili ti ostane ceo stan ako se njemu nešto desi, ako ga ti ne ubiješ, haha. I za tih 500 evra uključujući hranu i troškove, a kad digneš kredit, samo 500 je rata a gde su računi bar 250?
Mani ti mene,...mene to ne zanima.
Bar ne više. To ti rešavaj sa njom.😉

Back