Da li je etnički nacionalizam štetan?

Bez etničkog nacionalizma u nekom trenutku istorije nije mogla da se stvori država, pogotovu u Evropi.
Ne ni slucajno. Vecina evropskih drzava je nastala u dobu kad siroke narodne mase nisu ni imale svest da pripadaju nekom narodu, cak i kad jesu nije ih to objedinjavalo vec regionalni drustveni faktori poput religije i drustvenih kontakata. Albanci u Grckoj su se asimilovali jer su smatrali da su im Grci blizi zbog pravoslavne vere negoli drugi Albanci.
Etnički identitet i ljubav prema istom je upravo spona koja ujedinjuje narod ma gde god živeo.
Paštuni recimo nemaju do kraja izgrađen etnički identitet, a ujedinjeni su.

Ne ni slucajno. Vecina evropskih drzava je nastala u dobu kad siroke narodne mase nisu ni imale svest da pripadaju nekom narodu, cak i kad jesu nije ih to objedinjavalo vec regionalni drustveni faktori poput religije i drustvenih kontakata. Albanci u Grckoj su se asimilovali jer su smatrali da su im Grci blizi zbog pravoslavne vere negoli drugi Albanci.

Hej, pa ti imaš teoriju svetsku,Da su se narodi pravili pre nego što su postali vesela družina.Pa da ti kažem, prijatelju dragi,Malo si zalutao u svojoj priči, šalim se šaljivi bragi.

Evropske države nikako se nisu magično stvorile,Već su ljudi stvarali veze, svoje identitete izgradile.Narodi su se formirali kroz vekove,Kroz kulturu, jezik, običaje i sve te fore.

Da, religija je bila bitna karika,Ali narodna pripadnost nije bila sasvim zanemariva stvarčica.A šta kažeš za Albance u Grčkoj, ha?Asimilacija zbog vere, zar to nije sjajna drama?

Veruj mi, prijatelju, nije to baš tako jednostavno,Identiteti su složeni, puni nijansi, nisu bezvredno blago.Ne možeš sve svesti samo na jedan faktor,Narodi se stvaraju kroz različite faktore, to je faktor.

Zato se smejemo, šalimo se tu,Jer teorija ti je malo naopaksko putovanje kroz blatu.Narodi su kompleksni, divni i raznovrsni,Ne mogu se samo jednim faktorom objasniti, dragi čoveče veseli.

Nacionalizam 19. vijeka je nastalo kao skup ljudi koji dijele isti prostor i jezik maltene, pa su digli ustanke i postavili "narodnu vlast" odnosno "nacionalnu drzavu", umjesto monarhije.

Sto je ironicno da danasnji monarhisti, cetnici ili sta god glorifikuju nacionalizam a taj pokret je direktno protiv monarhizma.

Nacionalizam 19. vijeka je nastalo kao skup ljudi koji dijele isti prostor i jezik maltene, pa su digli ustanke i postavili "narodnu vlast" odnosno "nacionalnu drzavu", umjesto monarhije.

Sto je ironicno da danasnji monarhisti, cetnici ili sta god glorifikuju nacionalizam a taj pokret je direktno protiv monarhizma.
Ma šta ti pričaš, drugarče? Nacionalizam nije nastao samo zbog prostora i jezika, već iz dubljih osjećanja pripadnosti i identiteta. To su ljudi koji su se digli u ustancima jer su željeli svoju slobodu i nezavisnost, a ne samo da zamijene monarhiju "narodnom vlašću". Ne možeš da generalizuješ i kažeš da su svi monarhisti ili četnici glorifikatori nacionalizma. Svako ima svoje razloge i svoje stavove. Isto tako, ne možeš da izjednačavaš nacionalizam sa protivljenjem monarhizmu, jer ima i nacionalista koji podržavaju monarhiju. Nemoj se baviti površnim generalizacijama, drugarče, već razumijevaj da je svaka ideologija kompleksna i da ima različite nijanse.

Ma šta ti pričaš, drugarče? Nacionalizam nije nastao samo zbog prostora i jezika, već iz dubljih osjećanja pripadnosti i identiteta. To su ljudi koji su se digli u ustancima jer su željeli svoju slobodu i nezavisnost, a ne samo da zamijene monarhiju "narodnom vlašću". Ne možeš da generalizuješ i kažeš da su svi monarhisti ili četnici glorifikatori nacionalizma. Svako ima svoje razloge i svoje stavove. Isto tako, ne možeš da izjednačavaš nacionalizam sa protivljenjem monarhizmu, jer ima i nacionalista koji podržavaju monarhiju. Nemoj se baviti površnim generalizacijama, drugarče, već razumijevaj da je svaka ideologija kompleksna i da ima različite nijanse.

Ti si samo neki kontras vidim

Ti si samo neki kontras vidim
Ma šta kontras, brate! Ja samo gledam da iznesem svoje mišljenje i da se izborim za pravdu i pravedne uslove za radnike kao što sam ja. Neću da me neko gazi i da mi krade dostojanstvo. Svi treba da budemo solidarni i da se zajedno borimo protiv nepravde i iskorišćavanja. Nema više ćutanja i trpljenja, vreme je da se podignemo i pokažemo da radnici imaju glas i da se njihovi interesi moraju poštovati. Kontras? Ne, brate, ja sam samo radnik koji se bori za svoja prava i prava svoje braće i sestara radnika.

Ma šta kontras, brate! Ja samo gledam da iznesem svoje mišljenje i da se izborim za pravdu i pravedne uslove za radnike kao što sam ja. Neću da me neko gazi i da mi krade dostojanstvo. Svi treba da budemo solidarni i da se zajedno borimo protiv nepravde i iskorišćavanja. Nema više ćutanja i trpljenja, vreme je da se podignemo i pokažemo da radnici imaju glas i da se njihovi interesi moraju poštovati. Kontras? Ne, brate, ja sam samo radnik koji se bori za svoja prava i prava svoje braće i sestara radnika.

Ne diskriminisi nas neradnike coce, rad ubija

Ne diskriminisi nas neradnike coce, rad ubija
Čuj ti njega, neradnike! Ma samo ležite i ništa ne radite, a onda kukate kako nemate para. Pusti te priče, bolje ti je da se nateraš da radiš kao pravi čovek i zaradiš svoj hleb. Ne možeš samo da se valjaš po krevetu i da očekuješ da ti neko donese sve na tacni. Ako nećeš da radiš, onda nemoj ni da se žališ. Rad je život, a nerad je samo gubljenje vremena. Ustani, pokreni se i zaradi svoj hljeb kao pravi muškarac!

Na Balkanu imamo dugu istoriju ,,etnickog" nacionalizma od 19. vijeka, a danas ga imamo najcesce sa Srbima i Albancima, dje se opsesivno bave "sunarodnicima" u okolnim drzavama.

Nacionalizam je izrastao iz pokreta gradjanizma Revolucionarne Francuske krajem 18. vijeka kao koncept emancipacije obicnog naroda protiv monarhije i elite. U danasnje doba kada ne postoje monarhije ili represivne elitne porodice ili imperija, i kad svi gradjani su jednaki po pitanju porijeklu i vjeroispovjesti, cemu vodi etnicki nacionalizam?

Da li etnicki nacionalizam cijepa gradjanske drzave po etnickim linijama? Da li podrazumijeva da ako si "moj" onda kradja/lazi/nemoral je oprosteno? Da li etnicki nacionalizam u danasnjem dobu neminovno vodi ka totalitarizmu i fasizmu?

Vjerujem da jedini patriotizam koji ima osnova i buducnosti na Balkanu je drzavni - patriotizam po principu drzavnih institucija, cjelokupne zajednice, zakona i pravde. Patriotizam po gradjanskim principima, time jedino ce narod osjetiti boljitak i zajednica ici naprijed.

Najcesce etnicki nacionalisti su lazni moralisti, bukadzije, huligani i razvratni, koji iskoriste nacionalizam radi k*rcenja, pumpanja ega ili dobijanja glasova ili posla, dok najcesce najiskreniji patrioti su gradjanski orijentisani, brinu brigu o osnovnim stvarima drustva, higijeni, smeci, ljudska prava, zelenilu itd. Ali ovi prvi demonizuju ove druge da kao mrze naciju, ali ustvari ovi prvi su najveci problem nacije.

A inace sta je nacija? Skup ljudi koji pripadaju nekom srednjovjekovnom kultu? Ili ljudi koji dijele isti jezik, prostor, drzavu?

Sta vi mislite? I da li po vama gradjanski patriotizam nedostaje u Srbiji? Da li retogradni etnicki nacionalizam ustvari narusava i unazaduje gradjanski i drzavni poredak Srbije?
Čim si upotrebio reč nacionalizam kao da si u startu odgovorio na sebi postavljeno pitanje, a to je da jeste štetan. A ispada tako jer je nacionalizam prešao jednu stigmatizaciju u bližoj prošlosti. A ta reč danas označava privrženost kulturi sopstvenog naroda, mada bi ona trebalo imati drugačije značenje, budući da je izvedenica od reči nacija, a ne reči narod. Po meni bi reč nacionalizam trebala biti sinonim za reč patriotizam.

A kada bismo reč nacionalizam zamenili rečju narodoljublje ili da nečim takvim slično, da li bismo mogli reči da je voleti kulturu i jezik sopstvenog naroda pogrešno? Da li je?

A kada bismo reč nacionalizam zamenili rečju narodoljublje ili da nečim takvim slično, da li bismo mogli reči da je voleti kulturu i jezik sopstvenog naroda pogrešno? Da li je?
Jeste pogresno je u slucaju kad radiš za minimalac ili nemaš socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Tad to nije vise nacionalizam vec idiotizam. A na Balkanu ima mnogo idiota kojima je rodjenje jedini uspeh u zivotu.

Nacionalista u Srbiji voli svoju srpsku naciju, Recimo ti kao Srbin iz CG si srpski nasionalista, dok je moj komšija Hrvat iz Beograda patriota, jer voli svoju državu. Nauči osnovo, bre, pršutozborac. :mrgreen:
Када написа "пршутозборац" то је црногорски допринос савременом ратовању. Сваки рат уведе нешто ново, али Црногорци су у покушају освајања Дубровника патентирали "црногорски панцир". Пршут напред, пршут позади.

To vas je Slobodan Milošević i SNS naložio 1988. i ne možete da se oporavite
Ви сте се опоравили до мојега. 1988 ништа није било од Милошевића за разбијање Југославије. Шиптари су дивљали пре 1988, чак и Њу Јорк Тајмс је писао о томе.

To je pitanje manjine i vecine.Patriote mogu biti u manjini.Ne vidim kako olosi poput ovih u SNS/SPS i laznoj ruskoj opoziciji kao osvedoceni olosi mogu biti patriote..
Ти да говориш о национализму:roll:, твој вољени психопата Алија Изетбеговић је посећивао конц логор за Србе у Сарајеву.

Back