Да ли је добра идеја увести тестирање за посланике у Народној скупштини?

Khal Drogo

Elita
Poruka
17.128
Испровоциран расправом на другој теми, и још више испровоциран оним што сам чуо у 10 минута колико сам издржао пратећи рад НС Српске (а колико сам видио ни у Србији није пуно боље, ако је ишта боље), имам потребу да дам приједлог, заправо да изнесем идеју која и нема шансе да икад прође, али лакше ми је ако напишем.

Ви не можете ником забранити да се бави политиком, као што не можете ником забранити да се (професионално или полупрофесионално) бави тенисом или неком другом спортском дисциплином. У тенису ће они који немају дара или нису довољно посвећени сами отпасти, исто је у било којој другој (спортској и иначе) дисциплини гдје резултати и успјеси одређују да ли имате будућност у тој дисциплини.

У политици тога нема, нема критеријума који ће одредити колико је ко способан, често је подобност важнија од врлина, ту је неминовна "негативна селекција" која је погубна и за сваку земљу и за сваки род.

У спорту сваки клуб тестира играче којима има намјеру понудити уговор, у ен-би-еју постоје регрутни кампови за занимљиве играче гдје се све темељито тестира, све то пролази кроз више филтера. У политици смо овисни од тога какве ће кандидате оне партије које остваре бољи резултат (а ти остваре захваљујући медијској машинерији, и ту допринос кандидата је миноран) послати у највише законодавно тијело.
И имамо то што имамо. Не ријетко у скупштини циркусанте који увесељавају народ, народ задовољан, сад што ти често и не разумију ни материју ни проблематику о којој паламуде, кога брига. Нек је весело. Проблем је што се тако руше скрупуле и ствара накарадан вриједносни систем. Нема ту среће.
Уводити нека старосна ограничења није смислено, што написа један форумаш
June u 18-tu, june u 80-tu...
Моралне врлине су наравно јако важне, али ту је тешко то извагати јер ће боље проћи и бити "моралнији" они који грлатије и страсније себе промовишу.

Оно што би се можда некад могло (а никад ипак неће), баш као што имамо у спорту тестирања, за нека занимања, за факултете, увести и тестирање за посланике у народној скупштини (и за друге важне финкције, али да сада останемо код НС) које би обухватало критеријуме које мора испунити;
- тестирање познавања страних језика, поред течног енглеског да се служи још једним страним језиком
- тестирање познавање информатике
- тестирање IQ (минимални за НС 120, можда да спустимо на 115, никако испод)
- тестирање општег знања (економије, права, историје са акцентом на националну историју, географије, медицине, философије, социологије, политологије итд)
Код општег знања наравно да није очекивати да сваки посланик познаје рецимо историју у равни са историчарем, али барем да умије раздвојити народно предање од званичне историографије, да не брка вијекове и личности.

Није очекивати да ова идеја добије подршку, одмах ту иде отпор, негодовања, "па шта ако има тај IQ?", "а шта ће они који немају тај IQ, или не знају енглески?" (ништа, имају толико занимања гдје могу бити корисни, не морају одлучивати о важним стварима), "је*о знање, коме корист од општег знања" и још безброј озлојеђених порука.
Не кажем да би, када би направили такав ипак "филтер", то донијело добро одмах, не би, али барем у НС скупштини не би имали толико циркуса, толико непознавања ствари, толику дозу примитивизма, посланици би макар разумјели да се држе теме и да не паламуде о стварима које им падну на памет, и то би по мени био први корачић ка меритократији.
У супротном остајемо заробљени у охлократији коју реално сада имамо.

Испровоциран расправом на другој теми, и још више испровоциран оним што сам чуо у 10 минута колико сам издржао ....

Ne. Po toj logici, svi parlamenti na svijetu bi moglu ključ u bravu i adio ...:kafa:

Ako si iz Republike Srpske onda znaš da su na izborima biraju ili primjenjuju tzv otvorene liste. I da se može glasati za poslanika i po imenu. Ne samo za stranku. Zašto biramo pojedine cirkusante ili ljude koje za 4 godine ne progovore ni riječ je nešto drugo. I to je pitanje za nas. Ne za državu. Što se tiče tvoje ideje po meni bi mnogo važnije bilo da se testira njihovo opšte znanje i mogućnost razumjevanja predloženog. Jer dobar dio njih niti razumije predložene zakone nit zna za što za nešto glasa ili ne glasa.

Испровоциран расправом на другој теми, и још више испровоциран оним што сам чуо у 10 минута колико сам издржао пратећи рад НС Српске (а колико сам видио ни у Србији није пуно боље, ако је ишта боље), имам потребу да дам приједлог, заправо да изнесем идеју која и нема шансе да икад прође, али лакше ми је ако напишем.

Ви не можете ником забранити да се бави политиком, као што не можете ником забранити да се (професионално или полупрофесионално) бави тенисом или неком другом спортском дисциплином. У тенису ће они који немају дара или нису довољно посвећени сами отпасти, исто је у било којој другој (спортској и иначе) дисциплини гдје резултати и успјеси одређују да ли имате будућност у тој дисциплини.

У политици тога нема, нема критеријума који ће одредити колико је ко способан, често је подобност важнија од врлина, ту је неминовна "негативна селекција" која је погубна и за сваку земљу и за сваки род.

У спорту сваки клуб тестира играче којима има намјеру понудити уговор, у ен-би-еју постоје регрутни кампови за занимљиве играче гдје се све темељито тестира, све то пролази кроз више филтера. У политици смо овисни од тога какве ће кандидате оне партије које остваре бољи резултат (а ти остваре захваљујући медијској машинерији, и ту допринос кандидата је миноран) послати у највише законодавно тијело.
И имамо то што имамо. Не ријетко у скупштини циркусанте који увесељавају народ, народ задовољан, сад што ти често и не разумију ни материју ни проблематику о којој паламуде, кога брига. Нек је весело. Проблем је што се тако руше скрупуле и ствара накарадан вриједносни систем. Нема ту среће.
Уводити нека старосна ограничења није смислено, што написа један форумаш Моралне врлине су наравно јако важне, али ту је тешко то извагати јер ће боље проћи и бити "моралнији" они који грлатије и страсније себе промовишу.

Оно што би се можда некад могло (а никад ипак неће), баш као што имамо у спорту тестирања, за нека занимања, за факултете, увести и тестирање за посланике у народној скупштини (и за друге важне финкције, али да сада останемо код НС) које би обухватало критеријуме које мора испунити;
- тестирање познавања страних језика, поред течног енглеског да се служи још једним страним језиком
- тестирање познавање информатике
- тестирање IQ (минимални за НС 120, можда да спустимо на 115, никако испод)
- тестирање општег знања (економије, права, историје са акцентом на националну историју, географије, медицине, философије, социологије, политологије итд)
Код општег знања наравно да није очекивати да сваки посланик познаје рецимо историју у равни са историчарем, али барем да умије раздвојити народно предање од званичне историографије, да не брка вијекове и личности.

Није очекивати да ова идеја добије подршку, одмах ту иде отпор, негодовања, "па шта ако има тај IQ?", "а шта ће они који немају тај IQ, или не знају енглески?" (ништа, имају толико занимања гдје могу бити корисни, не морају одлучивати о важним стварима), "је*о знање, коме корист од општег знања" и још безброј озлојеђених порука.
Не кажем да би, када би направили такав ипак "филтер", то донијело добро одмах, не би, али барем у НС скупштини не би имали толико циркуса, толико непознавања ствари, толику дозу примитивизма, посланици би макар разумјели да се држе теме и да не паламуде о стварима које им падну на памет, и то би по мени био први корачић ка меритократији.
У супротном остајемо заробљени у охлократији коју реално сада имамо.
Dobro, ajd, test.........al ko ondak da nam vodi zemlju?

Ako si iz Republike Srpske onda znaš da su na izborima biraju ili primjenjuju tzv otvorene liste. I da se može glasati za poslanika i po imenu. Ne samo za stranku. Zašto biramo pojedine cirkusante ili ljude koje za 4 godine ne progovore ni riječ je nešto drugo. I to je pitanje za nas. Ne za državu. Što se tiče tvoje ideje po meni bi mnogo važnije bilo da se testira njihovo opšte znanje i mogućnost razumjevanja predloženog. Jer dobar dio njih niti razumije predložene zakone nit zna za što za nešto glasa ili ne glasa.
U parlamentu postoje tri dugmeta crveno-protiv, zeleno- za i zuto-uzdrzan ko to savlada postaje narodni poslanik... pamet i strucnost nisu pod obavezno.

Слажем се са ђаволчићем.

to bi samo povećalo korupciju. poput doktorata ili tendera.

ovo bi bile prave mere:

obesiti za muda zbog mita kad da su muški u pitanju. za ženske uvesti kaznu doživotnog kućnog pritvora s premijerkom u istoj prostoriji.

pored ovoga, i muškima i ženskima naplatiti, konfiskacijom imovine, štetu koju je kao poslanik priredio zajednici svim svojim odlukama.

to bi bile prave mere za ljude bez struke, savesti i svesti.:ok:

Poslednja izmena:
bolje bi bilo sigurno

a testirati i glasace , iq preko 90 za glasanje

dok onaj sa preko 130 moze da glasa 2 puta
To ne odgovara vlastima u ovim nasim banana-zemljama.
Njima (AV,Dodik i ostalo krdo) najvise odgovara da tri puta glasaju oni kojima je IQ jednak broju cipela.

С обзиром да је за 90% посланика једини тест који могу да прођу у животу, тест партијске подобности... било какав други тест се никада увести неће.

Идеја је у неку руку смислена, али циља на отклањање последице... Шљам у политици није узрок већ последица избора народа, који је такав какав јесте и такав ће и остати.

Добра идеја, коју је скоро немогуће спровести, јер је политика данас до те мере компромитована, делом и криминализована и интересима премрежена, да би то изазвало вероватно више штете него користи.
Ево и доказа; присетимо се како данас комуницирају политички противници; то "пас с' маслом" прогутао не би! Мржња, вређање, неодговорне изјаве, оптужбе свакакве врсте- не постоји одговорност за изнету тврдњу.
Та контрола, која је сасвим на месту- подразумевала би само здравствену контролу, али- нама је неопходна она психолошка, али и морално- етичка, ште нужно води ка идеји о проскрибованој "морално- политичкој подобности", а сви знамо колика би се фртутма подигла око тога... :think:

Ako si iz Republike Srpske onda znaš da su na izborima biraju ili primjenjuju tzv otvorene liste. I da se može glasati za poslanika i po imenu. Ne samo za stranku. Zašto biramo pojedine cirkusante ili ljude koje za 4 godine ne progovore ni riječ je nešto drugo. I to je pitanje za nas. Ne za državu.
Био сам мало одсутан, хвала не одличној примједби.
Након задњих избора из опозиције би пуно повике због "чудних" резултата, и то када су у питању % неважећих гласова на појединим листама што је бесмислино, о чему сам на форумима у Српској и писао, и када су у питању преференцијални гласови (о чему пишеш) што је такође бесмислено јер преференцијални гласови не доприносе броју мандата у ПС БиХ или НС БиХ.

Е сад, преференцијални гласови би могли допринијети "позитивној селекцији" унутар листи, али у пракси и због тога што си примијетио, али и због могућности малверзација које је буквално немогуће спријечити (да сада не ширимо тему) гдје неки кандидати за које имам сазнања да и немају углед добију нереалан па и немогућ % на листи своје пол.опције. Такође и странке ту на боље позиције поставе своје миљенике, више их и промовишу, и то су често (а знам ситуацију, неке и знам лично и могу да поредим) рђавији избори од оних који су маргинализовани.
Тако и кроз те преференцијалне гласове у пракси имамо "негативну селекцију", и у НС Српске не уђу ваљанији избори.
Što se tiče tvoje ideje po meni bi mnogo važnije bilo da se testira njihovo opšte znanje i mogućnost razumjevanja predloženog. Jer dobar dio njih niti razumije predložene zakone nit zna za što za nešto glasa ili ne glasa.
Добро запажање.

Ne. Po toj logici, svi parlamenti na svijetu bi moglu ključ u bravu i adio ...:kafa:
Вјероватно јеси у праву, ? је како то иде по парламентима широм свијета. Вјероватно има и бољих и рђавијих примјера.
Но пази, ако би кренули са том идејом и ако би то некад саживило (а знамо да неће), не би ишао кључ у браву. Само би ове садашње посланике замијенили паметнији, образованији и вјероватно културнији.
Има програм странке, странке имају своје циљеве, код вас адезе и које су већ, не треба гајити илузију да неће радити у корист неких олигархија, али барем нећемо слушати разне билмезе којима је једина "врлина" послушност.
Узгред, образованије и паметније је ипак за промил теже направити послушним лајавцима. И то је нешто.

Вјероватно јеси у праву, ? је како то иде по парламентима широм свијета. Вјероватно има и бољих и рђавијих примјера.
Но пази, ако би кренули са том идејом и ако би то некад саживило (а знамо да неће), не би ишао кључ у браву. Само би ове садашње посланике замијенили паметнији, образованији и вјероватно културнији.
Има програм странке, странке имају своје циљеве, код вас адезе и које су већ, не треба гајити илузију да неће радити у корист неких олигархија, али барем нећемо слушати разне билмезе којима је једина "врлина" послушност.
Узгред, образованије и паметније је ипак за промил теже направити послушним лајавцима. И то је нешто.
Skoro je bio clanak na internetu o poslanicima i Skupstini u Svedskoj.Nadji i procitaj,vrlo zanimljiv odnos prema svom poslu.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/dr...ovoj-zemlji-poslanici-nemaju-sluzbena/xccfqhl
Evo nasao sam.
Kad ovo procitas shvatices da nije do politicara,nego do nas.Nama je takav mentalitet,i nece pomoci nikakva provera niti testovi...
Pod terminom 'NAS' mislim na sve zemlje koje su se rodile raspadom Jugoslavije.

Back