Da li je bolje umreti mlad?

To je filozofski OK, a u praksi ne znas kad si najsrecniji. Kad bi covek znao sta ga ceka drugacije bismo ziveli, amda mislim da je mnogo bolje sto ne znamo.

Zamisli kako bi se ljudi u nekoj situaciji ponasali kad bi bilo sigurni da ce tad umerti? ili da tad sigurno nece umreti...

bolje je ovako, mnogo bolje

Ah, šta znam..razmišljao sam često..mi smo kod njega pričali o umetnosti..sećam se prvog časa..dao nam je da napišemo 5 omiljenih filmova na cedulji, damo mu i onda je sa svakim na osnovu ukusa za film razgovarao.. :)

Najsrećniji si kad si ludo zaljubljen kao vrlo mlad, kao stariji onog trenutka kad dobiješ dete? Kada?
Msm da je on opravdavao samoubistvo...nismo mi to tako shvatali, kao sad ćemo da se ubijamo, nego neeegde bi bilo idealno i svako od nas želi da umre srećan.

stav koji bi mogao da bude OK kad bismo znali kada smo najsrecniji

zaljubljivanje u mladosti?
Ali koje po redu?
Mozda je sledece lepse?

Deca?
Mozda je lepse kad se dobije jos jedno?

i tako bilo sta sto bismo mogli nazvati najvecom srecom ostaje nepoznato kao najveca sreca do samog kraja zivota, a onda cemo svakako umreti

- - - - - - - - - -

btw cela tema je besmislena utoliko sto velika vecina od nas zna sta je mladost, ali ne zna sta je starost, tako da ne znamo o cemu pisemo

Da....ali ima taj kraj života veze sa mladošču jer je starost strašna...nemoć je grozna, bolest nepodnošljiva.

Nekako, kako sa kim pričam, ljudi iz neposrednog okruženja od 45-55 godina umiru kao pokošeni.. nisu ni bolovali.. strašno nešto...mnogo takvoh slučajeva ima.

Pazi vako, sredio si se, svi ti po kući zdravi i živi, ambiciozan si i sanjaš, a od ljoobafi uši bride i obostrana je.. i lepo krk..šta sad..ne znam, nikad nisam umeo da odgovorim na to pitanje. Kad si najsrećniji...

starost uopste ne mora da podrazumeva ni nemoc ni bolest
ima ljudi koji iznenada umru, ili u snu,

najvazniji je ipak smisao, da znamo zasto zivimo
vecina ne zna
to nam je glavni posao, da nadjemo svoju svrhu da zivimo tako da na kraju ne bude da smo uzalud trosili hranu i kiseonik, da ostavim oza sobom nesto, pa makar to bile i samo lepe uspomene kod ljudi

niko nam nije garantovao da cemo ziveti dugo,samo nam je smrt zagarantovana
i to svi znamo
i sami smo krivi sto se ponasamo kao da ne znamo, kao neka deca nezrela

- - - - - - - - - -

ne znam sta me ceka u starosti, ali znam da se sada sa 45 osecam mnogo bolje nego u dvadesetim i tridesetim, i to mi sigurno niko od dvadesetogodisnjaka i tridesetogodisnjaka ne bi poverovao

ako je covek dobrog zdravlja, zasto bi njegov zivot u sezdesetim bio nesto sto je bolje da ne postoji, jer je bolje umreti mlad

starost uopste ne mora da podrazumeva ni nemoc ni bolest
ima ljudi koji iznenada umru, ili u snu,

najvazniji je ipak smisao, da znamo zasto zivimo
vecina ne zna
to nam je glavni posao, da nadjemo svoju svrhu da zivimo tako da na kraju ne bude da smo uzalud trosili hranu i kiseonik, da ostavim oza sobom nesto, pa makar to bile i samo lepe uspomene kod ljudi

niko nam nije garantovao da cemo ziveti dugo,samo nam je smrt zagarantovana
i to svi znamo
i sami smo krivi sto se ponasamo kao da ne znamo, kao neka deca nezrela

- - - - - - - - - -

ne znam sta me ceka u starosti, ali znam da se sada sa 45 osecam mnogo bolje nego u dvadesetim i tridesetim, i to mi sigurno niko od dvadesetogodisnjaka i tridesetogodisnjaka ne bi poverovao

ako je covek dobrog zdravlja, zasto bi njegov zivot u sezdesetim bio nesto sto je bolje da ne postoji, jer je bolje umreti mlad

Ovo je sjajno i motivaciono, trenutno sam u smor fazi koja će trajati još par sati, a onda se ubacujem u speed...prosto moram da budem aktivan. Nije što bih hteo, nego ne smem da se opuštam, to je pogubno za mene i prija mi da radim.

Msm da mogu još kreativnije da se izrazim i ostavim nešto zaista dobro čovečanstvu. Osim uspomene na sebe najbližima :lol:

Ovo je sjajno i motivaciono, trenutno sam u smor fazi koja će trajati još par sati, a onda se ubacujem u speed...prosto moram da budem aktivan. Nije što bih hteo, nego ne smem da se opuštam, to je pogubno za mene i prija mi da radim.

Msm da mogu još kreativnije da se izrazim i ostavim nešto zaista dobro čovečanstvu. Osim uspomene na sebe najbližima :lol:
mi forumasi smo vec ostavili vaskoliku mudrost na ovom forumu, za nas nema brige!:manikir:

Gledam dosta starih ljudi oko sebe, imaju po šezdesetak, sedamdeset godina i više, i zaista ne znam čemu to i čemu vodi njihov život. Nikad nisam kapirao zašto bi neko želeo da ostari i prolazi kroz sve to, da postane nebitan i usporen u svakom smislu, da gleda kako oko njega buja mladost, brzina, lepota, kako se sve to dešava, a prolazi mimo njega. Recimo imaš sedamdeset godina, a gledaš tinejdžere i mlade ljude kako se provode i patiš jer znaš da je to iza tebe i da to više nikad nećeš imati. Čemu to? Zar nije časnije izvršiti samoubistvo i prekinuti mučenje, nego čekati nekakvu smrt i zlopatiti se uzalud? Ne vidim ništa lepo ni privlačno u starosti, čak i život preko trideset godina mi deluje dosadno i odbojno, a kamoli to. Zašto bi bilo ko srećno čekao svoju starost, penziju i ostalo, i radovao se tome? Kao što kaže ova sjajna, i savršeno tačna pesma:

Ustajao si svakog dana
uvijek si bio zeljan sna
sad kad mozes spavati
vise ti se ne da

Kad si penzioner onda citas novine
kad si penzioner onda igras domine
kad si penzioner konacno si sam

U tramvaju te pustaju da sjednes
jer oni sjede gde je vazno

To su neke od dilema koje ti sam život razjasni kako odmiče.
Kao klinac smatraš da ti je dovoljno da doživiš tridisetu, kad je već prošao pik čovekovih maksimalnih psihofizičkih mogućnosti. Godine prolaze, pomeraju ti se granice. Ti si svakako uvek u najboljim godinama, oni nešto stariji ti deluju kao da su vekovima stariji, mlađi kao balavci koji nemaju pojma i tako dođeš do toga da 60-70-80 godina nije ništa, a da su oni u 40 praktično još mladići i devojke.

Dobro, ima par prelomnih trenutaka, klimaks, penzija, ali ako se tu dočekaš na noge nema većih problema. Osim hroničnih bolesti, hbg.

Ja nekako zamisljam da cemo svi mi biti gore posle smrti, na nekom velikom balu. I onaj ko umre mlad, bice mlad gore, ko je umro kao stariji bice stariji.
I zamisljam da je lepo.

Šta ti vredi kad si "gore" bezpolna! Ni kereca ni ptićke!
Isti ti je moj koji si broj!
Ja sam mator,ali gorika me takođe četka bar da budem sv.Petru neki kerčev savetnik ybg...Jer naravno da mu trebam...
Iiiii?
Slušaj ti matorog...
Nemoj samo da daješ ko traži,već i nudi-brzo ,čak previše brzo to prođe...:manikir:

- - - - - - - - - -

Nije, za onog koji se uzdize.

Tiš pravo u pako-previše si arogantan i Peri ću prvi sugerisati bar čistilište i ak se tamo otrezniš od besova,e onda...ipak u pako
jer se te boljke vraćaju...:mrgreen:

Ja bih pre rekla da je tvoj stav površan i kukavički.
Bolestan.
Takoe Zloćko-ovi luzeri preplavili forum-Hajde ih vežbamo malo!
Prvo sto sklekova,pa toliko trbušnjaka i ako i dalje zanovetaju idemo na trčanje:2km,pa sklekovi,još 2km,
pa trbušnjaci i ako još i dalje kenjkaju-udri ih Zloćko mamicu im jareću!:mrgreen::hahaha:

- - - - - - - - - -

Da, hajde da biljkama očerupamo pupoljke jer cvet nema svrhu ...

Koji cvet,ja se više ni ploda ne sećam...:sad2::hahaha:

Gledam dosta starih ljudi oko sebe, imaju po šezdesetak, sedamdeset godina i više, i zaista ne znam čemu to i čemu vodi njihov život. Nikad nisam kapirao zašto bi neko želeo da ostari i prolazi kroz sve to, da postane nebitan i usporen u svakom smislu, da gleda kako oko njega buja mladost, brzina, lepota, kako se sve to dešava, a prolazi mimo njega. Recimo imaš sedamdeset godina, a gledaš tinejdžere i mlade ljude kako se provode i patiš jer znaš da je to iza tebe i da to više nikad nećeš imati. Čemu to? Zar nije časnije izvršiti samoubistvo i prekinuti mučenje, nego čekati nekakvu smrt i zlopatiti se uzalud? Ne vidim ništa lepo ni privlačno u starosti, čak i život preko trideset godina mi deluje dosadno i odbojno, a kamoli to. Zašto bi bilo ko srećno čekao svoju starost, penziju i ostalo, i radovao se tome? Kao što kaže ova sjajna, i savršeno tačna pesma:

Ustajao si svakog dana
uvijek si bio zeljan sna
sad kad mozes spavati
vise ti se ne da

Kad si penzioner onda citas novine
kad si penzioner onda igras domine

U tramvaju te pustaju da sjednes
jer oni sjede gde je vazno

Dokle god živiš, podložan si promeni i protiv svoje volje, neizmenice veseo i žalostan, miran i nespokojan, pobožan i ne pobožan, čas radan čas lenj, čas ozbiljan čas lakouman ,zato svi koji ljube sebe i hoće da budu samo svoji,žive u ropstvu.."gde je tvoja vera* budi čvrst i istraj ne malaksaj, budi strpljiv uteha će doći u svoj čas....Biće jedan dan ,koji je poznat Gospodu, kad će zavladati mir i kad neće biti dan i noć kao na ovoj zemlji, nego večita svetlost, beskrajna slava savršena lepota i siguran odmor..veliko veselje,carstvo slave i sreće u Cartsvu Božijem...

Dokle god živiš, podložan si promeni i protiv svoje volje, neizmenice veseo i žalostan, miran i nespokojan, pobožan i ne pobožan, čas radan čas lenj, čas ozbiljan čas lakouman ,zato svi koji ljube sebe i hoće da budu samo svoji,žive u ropstvu.."gde je tvoja vera* budi čvrst i istraj ne malaksaj, budi strpljiv uteha će doći u svoj čas....Biće jedan dan ,koji je poznat Gospodu, kad će zavladati mir i kad neće biti dan i noć kao na ovoj zemlji, nego večita svetlost, beskrajna slava savršena lepota i siguran odmor..veliko veselje,carstvo slave i sreće u Cartsvu Božijem...
Nije mi tvoj Gospod nikad trebao...I bez njega sam voleo dobru klopu,cugu,lepe žene,dobru muziku...Terao kera i još bih naravno...
Ali mi veca brani ,kaže da kočim jer sam mator...:roll:
Više volem kad mi iz kočnica iscuri ulje pa juhuuu!
Jednom se živi to znam sigurno,a za više puta-e za to ovaj put dok živim neću da trošim vreme i ostalo-kad dođe drugi put,tad ću se pozabaviti time...
E,a stvarno-el nam ovo prvi put?
Ili ko zna koji put?
Nešto se ne sećam...:manikir:

zivot je svima us.an, gomila smeca sa ponekim cvetom

ali vecina ne kapira

mozda je to i dobro.

jedino mozes da promenis ugao gledanja pa da recimo kad te pokaki ptica ne gledas

- - bem ti zivot gde me nadje jos i ptica da se.e po meni

nego --- dobro je pticica ima dobro varenje i dobro je sto je po glavi , jaknu bih morao da perem

zivi sto bolje mozes , nadji zadovoljstvo

Tata je cesto znao reci da je starost surova, jer je covek tako jasno svestan svih promena na sebi. Od gubitka snage, interesovanja, do opadanja energije. Da ne spominjem susret sa sobom u ogledalu, a secanja jos uvek tako ziva na nekog proslog sebe.
Jedina dobra stvar u svim tim nakupljenim godinama je ta sto se naucis prihvatanju.
Zivot je tako tuzno koncipiran.

Svi biramo kojim ćemo putem ići ,međutim put naš nije u našoj vlasti, Božije je da teši i da daje kad hoće, koliko hoće ,kome hoće kako hoće i ne više ......kad dođe drugi put, biti će kasno ...bolje rečeno malo morgen...

Tata je cesto znao reci da je starost surova, jer je covek tako jasno svestan svih promena na sebi. Od gubitka snage, interesovanja, do opadanja energije. Da ne spominjem susret sa sobom u ogledalu, a secanja jos uvek tako ziva na nekog proslog sebe.
Jedina dobra stvar u svim tim nakupljenim godinama je ta sto se naucis prihvatanju.
Zivot je tako tuzno koncipiran.

osim propadanja i fizickih promena ima i drugih koje bi godine trebalo da donesu

Back