Da li je boks opasniji od MMA?

https://bigfightweekend.com/news/differences-between-boxing-gloves-vs-mma-gloves/#:~:text=Surprisingly enough, comparing boxing gloves,head and cause brain damage.

Surprisingly enough, comparing boxing gloves vs. MMA gloves, MMA gloves are considered safer than boxing ones because they cause much less impact of a punch to spread to a larger surface of the head and cause brain damage.

Ovo je preovladjujuce misljenje ali pricao sam sa ljudima koji znaju ove stvari i kazu da je MMA statistika iskrivljena jer ima kraci horizont od Boksa. Takodjer cesto se u statistiku ubrajaju i svi oni slucajevi Boksera prije razvoja top sportske medicine posebno u domenu prevencije sto je zapravo kraj 20 vijeka. Tako da nije bas jednostavna odgovor.
Тачно је то дјелимично, ипак је ММА млад спорт и још увијек у потпуности не знамо све посљедице које може изазвати, али није погрешно донијети овакве закључке. Једноставно, тренутна истраживања (ипак је прошло више генерација ММА бораца)+логика+физика су довољни.

Ta statistika nije dobar pokazatelj jer boks je mnogo popularniji i daleko vise borbi ima nego mma.

Da bi bila ispravna, trebalo bi prikazati broj smrtnih ishoda po broju borbi.

Takodje, treba razlikovati profesionalni i amaterski boks.
Da , statistika zahtijeva istorodne podatke u dugom vremenskom nizu. To nije slucaj sa boksom zbog amaterskog ,profesionalnog boksa, kategorija i jer su se mijenjala pravila i mjere zastite a posebno se ne uzima u obzir napredak medicine zadnjih 20 god koji je sokantan.

Тачно је то дјелимично, ипак је ММА млад спорт и још увијек у потпуности не знамо све посљедице које може изазвати, али није погрешно донијети овакве закључке. Једноставно, тренутна истраживања (ипак је прошло више генерација ММА бораца)+логика+физика су довољни.
Svakako svakako. Na osnovu onog sto znamo books je Svakako opasniji tj druge tvrdnje su spekulacija i to sam naveo cisto da se vidi da stvari su uvijek slozenije a ne da tvrdim drugacije

Da , statistika zahtijeva istorodne podatke u dugom vremenskom nizu. To nije slucaj sa boksom zbog amaterskog ,profesionalnog boksa, kategorija i jer su se mijenjala pravila i mjere zastite a posebno se ne uzima u obzir napredak medicine zadnjih 20 god koji je sokantan.
Па ова истраживања око ЦТЕ-а се заснивају на спортистима који су били активни у и истом временском периоду

Па ова истраживања око ЦТЕ-а се заснивају на спортистима који су били активни у и истом временском периоду
Da da , evo sad citam. Moja saznanja su izgleda malo zastarjela jer niti pratim Boks niti MMA nego sam nekad davno radio u toj grani, pa sam znao mnogo ljudi koji se bave borilackim vijestinama. Ali evo ovo je ultimativni odgovor
https://www.sportsmed.org/membershi...rts-injury-patterns-trends-and-misconceptions
While the current authors understand that boxing has a significantly longer history, it must be acknowledged that there were 4 Boxing-related deaths within the last year alone.

U cijeli UFC MMA nijedan. Kraj price

Poslednja izmena:

Back