Da li je bitno gde se nalazi srednja skola?

Naravno da ne.
Varijanta ti je da biras da li ces da upises skolu za koju kruzi "da se stice dobro znanje", pa ce ti biti malo teze da prikupis maksimum bodova iz skole radi prijemnog na fakultetu; ili ces da upises skolu koja je na glasu kao "ladovina", pa ce ti biti kao od sale da ostvaris tih maksimalnih 40.
Obe su ok varijante, zavisi koliko zelis da se trudis u kom trenutku. Sigurno je da ces steci vise znanja u gimnaziji sa strozijim profesorima, nego u onoj gde nista neces morati da ucis.

A sad... ta klasifikacija ne mora da se odnosi na selo-grad.

Не, одакле ти то? То би била чиста дискриминација, зар не мислиш тако?

Оно што је мене највише нервирало је била чињеница да је моја четворка која је у мојој школи, код мог строгог професора била максимум и значила да материју имаш у малом прсту, на пријемном била оцена која ми је аутоматски смањила просек и шансе за упис због бројних незаслужених петица... :neutral:

Ali nije mi jasno zasto je ova skola treba duplo manje poena za nju ne razumem :) to valjda govori i kvalitetu skole
Vidi, znam po fakultetima...
Super je kada neko završi studije u Beogradu jer su tamo najbolji stručnjaci, u potpunosti će upoznati svoju materiju, i svi će da cene njegovo znanje... Ali, na istom je i onaj koji je završio fakultet negde drugo jer se priznaje i taj neki drugi fakultet iako je slabijeg kvaliteta, ugleda itd...
Logično da je lakše upisati gimnaziju u varoši nego u Beogradu zbog broja kandidata koji hoće da ''upadnu'', ali se one na prijemnima moraju jednako tretirati, jer bi u suprotnom to zaista bilo nepravedno!!!
Zar da Beograđani automatski budu u prednosti? Zašto?!
Možda jeste bolji kvalitet, ali se isto tretira...

Ali nije mi jasno zasto je ova skola treba duplo manje poena za nju ne razumem :) to valjda govori i kvalitetu skole
Говори, али се ипак исто третирају.
Зато бих ја подавила све оне моје строге професоре који су говорили да није важна оцена него знање, јер су ми на пријемном тражили просек који ме је укопао :dash:

Vidi, znam po fakultetima...
Super je kada neko završi studije u Beogradu jer su tamo najbolji stručnjaci, u potpunosti će upoznati svoju materiju, i svi će da cene njegovo znanje... Ali, na istom je i onaj koji je završio fakultet negde drugo jer se priznaje i taj neki drugi fakultet iako je slabijeg kvaliteta, ugleda itd...
Logično da je lakše upisati gimnaziju u varoši nego u Beogradu zbog broja kandidata koji hoće da ''upadnu'', ali se one na prijemnima moraju jednako tretirati, jer bi u suprotnom to zaista bilo nepravedno!!!
Zar da Beograđani automatski budu u prednosti? Zašto?!
Možda jeste bolji kvalitet, ali se isto tretira...

Ne mogu da se slozim sa tobom.
Postoji velika diskriminacija kad su fakulteti u pitanju. Beogradski univerzitet je na glasu kao najjaci u Srbiji, i ubedljivo se najvise ceni kad ga zavrsis. Kad je u pitanju drzavna institucija, ona ce uvek imati kriterijum da je drzavni fakultet bolji nego privatni. A to ti je upravo ista kategorizacija. Bez obzira sto privatni ima akreditaciju, i sto su fakticki na istom.

Ovako nije mi nesto jasno,da li postoji neka razlika ako je napimer gimnazija u nekom selu a treba duplo manje poena nego za gimnaziju u bg-u da li znaci ako upisem u bg da cu moci lakse da upisem neki dobar fakultet,ili mogu i iz ove gimnazije iz sela :)

Pa za gimnazije u manjim mestima ima manje zainteresovanih (jer ima manje osnovaca) pa se upisuju i slabiji đaci koji su napisali gimnaziju negde na listi želja. Takođe što je mesto manje, ima procentualno više dece zemljoradnika i uopšte ljudi koji nemaju završen fakultet (jer bi inače otišli da žive bliže gradu gde su zaposleni, pošto u selu nema mnogo radnih mesta za fakultetski obrazovane) tako da mnogi od njih ne ponavljaju deci stalno kako moraju da idu u gimnaziju i posle na fakultet, tako da veći procenat dobrih đaka bira neke četvorogodišnje stručne škole.

Ja sam bio na zameni u nekoliko osnovnih škola i iz škola u centru grada skoro svi hoće u gimnazije. Svaki dan prolaze pored bar jedne gimnazije i sasvim im je normalno da se tamo upišu a i većina drugara iz škole tamo hoće da ide. A što se osnovna škola nalazi dalje od gimnazije to manji procenat đaka upiše gimnaziju.

Što se tiče toga da li je lakše upisati fakultet, u školi gde se upisalo mnogo slabijih đaka slabiji je i kvalitet nastave, jer u novije vreme mnogi nastavnici ne žele da im skoro svi đaci imaju male ocene pa su manji i zahtevi. Ili bar ako te svi belo gledaju onda ćeš početi da im pričaš jednostavnijim jezikom. Onda ti je posle teže na fakultetu. Meni se zalomila nastavnica hemije kod koje nismo skoro ništa radili, pa sam posle na fakultetu krv propljuvao učeći hemiju

Ne mogu da se slozim sa tobom.
Postoji velika diskriminacija kad su fakulteti u pitanju. Beogradski univerzitet je na glasu kao najjaci u Srbiji, i ubedljivo se najvise ceni kad ga zavrsis. Kad je u pitanju drzavna institucija, ona ce uvek imati kriterijum da je drzavni fakultet bolji nego privatni. A to ti je upravo ista kategorizacija. Bez obzira sto privatni ima akreditaciju, i sto su fakticki na istom.
Добро, делимично се слажем са тобом, и то је претпостављам тачно...
Али, ја у мојој околини видим ,,свашта''... :confused:
Девојка која је завршила факултет у Београду десет година не може да нађе баш никакав посао, док за то време на ,,њена'' радна места ,,упадају'' људи са непостојећим приватним факултетима (који су радили 5 година па затворени због неиспуњавања услова), са средњом школом итд.
Све зависи како ти се заломи...
Ја сам за једно сигурна... И да имам 2 најјача факултета, нигде нећу упасти ако ме неко не прогура :( Барем тако је овде код мене...

Back