cronnin
Veoma poznat
- Poruka
- 13.795
Ништа. Ви причате о овоме?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Foton 'ZNA' kojom brzinom će da se kreće, i pri tome ga nije briga hoće li to da posmatra i meri zemljanin ili marsovac! Reklo bi se da on IMA 'osećaj' za apsolutni prostor?Опште је познато да је брзина простирања било којих таласа зависна од медијума кроз који се простиру, али не од извора таласа и његове брзине. Очигледан пример за то су акустични таласи.
Шта је медијум кроз који се простиру електромагнетни таласи, односно светлост?
Некада је владало мишљење да је то етар, али за његово постојање није било доказано, па је то мишљење напуштено. Остаје, као медијум, празан простор, односно вакуум. Брзина простирања светлости кроз празан простор је једнак реципрочној вредности корена производа диелектричне константе и магнетног пермеабилитета. Ово је мерењима утврђено. Дакле, брзина светлости зависи од ових фундаменталних константи које дефинишу ел. магнетне особине простора.
Међутим, ни један инерцијални систем не може да утврди своју брзину у односу на ништа, односно празан простор. Осим тога први постулат СТР казује да су исти сви физички закони и физичке константе у свим инерцијалним системима.
Ако би брзина светлости била различита у разним инерцијалним системима, то би знаћило да су различите и горе поменуте физичке константе. Овим би се срушила не само СТР него и цела физика као наука. Испало би да су физички закони на Земљи другачији него на Месецу или Марсу.
И мој разум тешко излази на крај са овим чињеницама, једино могу да закључим да наука ништа не зна о простору, шта је он, која је његова улога и какве су му особине.
Да ,и ја мислим да ту има нечега што не достаје.Foton 'ZNA' kojom brzinom će da se kreće, i pri tome ga nije briga hoće li to da posmatra i meri zemljanin ili marsovac! Reklo bi se da on IMA 'osećaj' za apsolutni prostor?
Isti zakoni i konstante? Ne vredi isto za materijalne čestice i fotone! Ako mi za brzinu svetlosti kojoj je izvor na Zemlji stalno merimo istu brzinu, reklo bi se da se onda brzina Zemlje dodaje na brzinu fotona. A to apriori odbijamo. Tada bi I utvrdili različite brzine za izvore koji nisu na Zemlji.
Reklo bi se da koristimo krive metode za merenje brzine, ili nedovoljno preciznu opremu kojoj je sistematska greška veća od očekivanih rezultata, ili nešto treće?
Тачно, посматрач из трећег система који посматра две ракете у супротним смеровима које се крећу брзинама 0,99с ће рећи: да они се међусобно удањавају брзином 1,98с. Али у његовом систему не постоји брзина већа од с, и ракета А и Б се крећу 0,99с.Odgovor na ovaj komentar:
https://forum.krstarica.com/threads...ent-michelsona-i-morlija.893043/post-38242794
Ma tražio sam gde si napisao da jedna kriva teorija može za sobom da povuče sve više nelogičnosti i 'paradoksa', a usput sam našao ovo tvoje: " Међутим, ни један инерцијални систем не може да утврди своју брзину у односу на ништа, односно празан простор...."
I sada si uneo potpunu zbrku? Na linku o relativnim brzinama su se gledale brzine raketa iz drugog ref. sistema. A brzina sustava rakete se ne može utvrditi prema ničemu, ali u izrazima po kojoj brzina rakete B u sistemu rakete A ne može biti veća od 'c' imamo brzine tih raketa? Taj izraz bi se onda odnosio na brzine tih raketa iz drugog. ref. sistema, iz kojeg ja vidim da je relativna brzina skoro 2c?
GPS mi je za sada 'špansko selo'. Preneću tvoj komentar autoru.
Zar ti ne zvuči 'glupo' da ISTA brzina ima različite vrednosti u različitim inercijalnim sistemima?Тачно, посматрач из трећег система који посматра две ракете у супротним смеровима које се крећу брзинама 0,99с ће рећи: да они се међусобно удањавају брзином 1,98с. Али у његовом систему не постоји брзина већа од с, и ракета А и Б се крећу 0,99с.
Сада пређемо у инерцијални систем ракете А да утврдимо која је брзина ракете Б у систему ракете А. Због релативистичког слагања брзина ракета Б ће се удаљавати брзином мањомод с.
Овај случај је свакодневни када са једне тачке Сунца крене фотон брзином с, а са супротне исто брзином с али у супротном правцу. Ми са Земље са правом можемо тврдити да ће се та два фотона после 1s међусобно удаљити за 600000км. Али у систему Земље нисмо нашли брзину већу од с. СТР није против овога.
Апсолутно не.Zar ti ne zvuči 'glupo' da ISTA brzina ima različite vrednosti u različitim inercijalnim sistemima?
Појасни.Jel to moguće da se vi ovde sve vreme zabušavate oko klasične relativnosti¿¡
Pa ovo- ide tamo, ide vamo¿¡Појасни.
Па иде, таква је темаPa ovo- ide tamo, ide vamo¿¡
Tema je glupa. Ovolko raspravljati zbog glupih navoda tamo nekih koji su merili ko zna šta- stvarno ne ide. To ako bi se proces ustalio, pa možda onda. Al ovo sad je samo trabunjanje, i radi se samo o deliću Ajnšajnovog dela.Па иде, таква је тема
Што може да значи да неутрино нема масу, супротно претпоставкама.https://www.sciencemag.org/news/2012/06/once-again-physicists-debunk-faster-light-neutrinos
"But in February, the OPERA team also discovered that a loose fiber optic cable had introduced a delay in their timing system that explained the effect. A month later, researchers working with the ICARUS particle detector, also housed in Gran Sasso, measured the speed of neutrinos fired from CERN and found that they travel at light speed, as predicted."
A što može i da znači da se džaba zanašate sa ovakvom temom. Neutrino nikad i nije bio nešto interesantna tema. Jedino je diskutabilno što ga uopšte ima.Што може да значи да неутрино нема масу, супротно претпоставкама.
Е па на питање зашто је много теже одговорити него на питање како.A što može i da znači da se džaba zanašate sa ovakvom temom. Neutrino nikad i nije bio nešto interesantna tema. Jedino je diskutabilno što ga uopšte ima.
Ne mislim ja da ćet vi tu bilo šta da odgovorite.Е па на питање зашто је много теже одговорити него на питање како.