Da li i muskarci idu kod ginekologa?

Furunash

Zainteresovan član
Poruka
154
Zvuci zaista smesno naslov ovog mog posta ali procitao sam negde ovde: http://aska.rs/magazin/zdrava/ onako u prolazu clanak na ovu temu.

Da budem jasniji, clanak koji sam procitao (da sada ne trazim) govori o tome da su muskarci danas mnogo vise ukljuceni u proces trudnoce i da cesce sa svojim zenama odlaze kod ginekologa na kontrole tokom drzavanja trudnoce.

Pa me prosto kopka sada jel to stvarno tako u praksi. Odnosno jel to u praksi zaista istina. Ako jeste...priznajem da smo mnogo napredovali jer je do pre par godina da nekazem koju deceniju ovako nesto bilo jako retko...

Nekp ide jer želi da čuje mišljenje dr i vidi snimak bebe, neko ide jer se žena peči i pekmezi da ne može sama... Neko prisustvuje i porođaju.
Ne vidim tu ništa čudno, stvar odnosa njih dvoje, i potrebe.
Najbolje da se porađamo same, u štali, uz merdevine :lol: Naravno da je drugačije nego pre :)

Zvuci zaista smesno naslov ovog mog posta ali procitao sam negde ovde: http://aska.rs/magazin/zdrava/ onako u prolazu clanak na ovu temu.

Da budem jasniji, clanak koji sam procitao (da sada ne trazim) govori o tome da su muskarci danas mnogo vise ukljuceni u proces trudnoce i da cesce sa svojim zenama odlaze kod ginekologa na kontrole tokom drzavanja trudnoce.

Pa me prosto kopka sada jel to stvarno tako u praksi. Odnosno jel to u praksi zaista istina. Ako jeste...priznajem da smo mnogo napredovali jer je do pre par godina da nekazem koju deceniju ovako nesto bilo jako retko...

Нема ниједног прегледа на који сам ишла сама.

То се подразумева да идемо у пакету.

Није, него ваша борба за равноправност

Какве везе са равноправношћу има жеља мужа да своју жену прати кад иде код лекара?

Није ни посао, ни обавеза, ни закон, само његова жеља да буде пред вољеног бића кад му је потребан.

Какве везе са равноправношћу има жеља мужа да своју жену прати кад иде код лекара?

Није ни посао, ни обавеза, ни закон, само његова жеља да буде пред вољеног бића кад му је потребан.

Зар раније то се није могло или јесте?
Када одведем жену код лекара опште праксе они ме истерају у чекаоницу.

Можда су то љубоморни мужеви који хоће да прате шта гинеколог гледа испод хаубе

Зар раније то се није могло или јесте?
Када одведем жену код лекара опште праксе они ме истерају у чекаоницу.

Можда су то љубоморни мужеви који хоће да прате шта гинеколог гледа испод хаубе

А ако је гинеколошкиња, да види колики јој је минић :lol:

А ако је гинеколошкиња, да види колики јој је минић :lol:

Вероватно да онда гледа мајстора, опет ја полазим од себе и знам да би се намучио гледајући како се жена порађа, а није искључено и да би се онесвестио хахаха

Вероватно да онда гледа мајстора, опет ја полазим од себе и знам да би се намучио гледајући како се жена порађа, а није искључено и да би се онесвестио хахаха

Мој муж није присуствовао порођају из истог разлога.

А гинеколог је изашао напоље и препоручио му да прошета једно два сата, јер сада нема времена да се бави њиме :zcepanje:

Fenomen muškaraca koji prate svoju ženu do ginekologa, i ostaju sa njom u ordinaciji, jeste slikovit pokazatelj koliko savremeno društvo tone u fašistoidni patrijarhat, uprkos svim naporima koje retke osvešćene pojedinke i (još ređi) pojedinci čine. Ne zavaravajmo se misleći da je XXI vek nešto poseban i napredan...

Ženi nije omogućen ni trenutak privatnosti, a žensko telo ni simbolično, ni bukvalno, ne pripada njoj, već je u najboljem slučaju prinuđena da ga deli sa mužjakom.
Na perfidan način muškarac se postavlja kao vlasnik njenog tela, njene intime, zdravlja i, po logici indukcije - njene ličnosti. Društvo govori ženi - ti ne možeš sama da izneseš trudnoću; tebi je potreban muškarac za to, kao i za sve ostalo.
A on, mužjak-vlasnik, posmatra lekara dok pregleda njegovu ženu (obratiti pažnju na kategoričnost prisvojne zamenice), na potpuno isti način kako vozač posmatra automehaničara dok zaviruje pod haubu njegovih kola.
Ostaje samo da se na žensko telo okači registarska tablica i da joj se dodeli identifikacioni dokument kojim se dokazuje vlasnički odnos. S obzirom da većina žena već nosi prezime koje nije njihovo rođeno, lična karta može da posluži u tu svrhu.

Tragičnost ove sofisticirane seksističke podmetačine je u slepilu sa kojom izmanipulisane žene ne samo da prihvataju ovaj novi običaj, nego ga i otvoreno podržavaju. One pristaju da budu namamljene u šovinistički kavez grumenima šećera (''muškarac brine'', ''muškarac učestvuje u trudnoći'', ''muškarac deli iskustvo sa ženom''...), ne razmišljajući o široj slici i dubljim implikacijama koje ovakva praksa donosi, niti o retrogradnim društvenim obrascima koje dodatno učvršćava.

Fenomen muškaraca koji prate svoju ženu do ginekologa, i ostaju sa njom u ordinaciji, jeste slikovit pokazatelj koliko savremeno društvo tone u fašistoidni patrijarhat, uprkos svim naporima koje retke osvešćene pojedinke i (još ređi) pojedinci čine. Ne zavaravajmo se misleći da je XXI vek nešto poseban i napredan...

Ženi nije omogućen ni trenutak privatnosti, a žensko telo ni simbolično, ni bukvalno, ne pripada njoj, već je u najboljem slučaju prinuđena da ga deli sa mužjakom.
Na perfidan način muškarac se postavlja kao vlasnik njenog tela, njene intime, zdravlja i, po logici indukcije - njene ličnosti. Društvo govori ženi - ti ne možeš sama da izneseš trudnoću; tebi je potreban muškarac za to, kao i za sve ostalo.
A on, mužjak-vlasnik, posmatra lekara dok pregleda njegovu ženu (obratiti pažnju na kategoričnost prisvojne zamenice), na potpuno isti način kako vozač posmatra automehaničara dok zaviruje pod haubu njegovih kola.
Ostaje samo da se na žensko telo okači registarska tablica i da joj se dodeli identifikacioni dokument kojim se dokazuje vlasnički odnos. S obzirom da većina žena već nosi prezime koje nije njihovo rođeno, lična karta može da posluži u tu svrhu.

Tragičnost ove sofisticirane seksističke podmetačine je u slepilu sa kojom izmanipulisane žene ne samo da prihvataju ovaj novi običaj, nego ga i otvoreno podržavaju. One pristaju da budu namamljene u šovinistički kavez grumenima šećera (''muškarac brine'', ''muškarac učestvuje u trudnoći'', ''muškarac deli iskustvo sa ženom''...), ne razmišljajući o široj slici i dubljim implikacijama koje ovakva praksa donosi, niti o retrogradnim društvenim obrascima koje dodatno učvršćava.

Nešto slično mi je palo na pamet kada sam videla jedan par u čekaonici. Taj tip je toliko bio angažovan, dosadan, stalno je nešto pitao, pričao, ponašao se nekako vlasnički nastrojeno, kao da izdaje naređenja, upravlja procesom:lol:, bila mi muka od njega. Nije mi bilo jasno kako ga ona žena trpi.:eek:

Ne kažem da su svi koji idu zajedno takvi, ali ovaj opisani tip je bio nesnošljiv.

Ovde bi se moglo postaviti pitanje društvenog naspram individualnog. Pa tako:

1. Znajući da je opstanak društva u celini obrnuto proporcionalan jačanju prava pojedinaca, ima logike da bi žene, kao perjanice novog društvenog poretka (!!) trebalo da vode računa da svojim postupanjem ne unazađuju već unazađene društvene obrasce, već da doprinesu jačanju postojećih već unazađenih obrazaca. U tom smislu, znajući da je privatno vlasništvo neprikosnoveno pravo kapitalističkog doba, vođenje sa muškarcem ruku pod ruku direktno u ginekološku ordinaciju daje tom istom muškarcu direktnu potvrdu, legitimnost i legalitet njegove već po prezimenu u ličnoj karti privatne svojine, pa se naš muškarac, nakon strpljivog čekanja i provoda u ginekološkoj ordinaciji, može osetiti samo još moćnije, hrabrije i pouzdanije nego što već jeste, jer je lično nadgledao kako idu stvari sa njegovom vlastitom supružnicom. Sa iznetog, biće još spremniji da entuzijastično zadovolji društvenu sintagmu "on da brani (svojinu), ona da rađa" i na taj način doprinese opstanku društva u celini, što je i cilj.

2. Ako posmatramo suprotno i damo primat individualnim pravima, opet ćemo u tom individualnom pravu žene da traži od svog muškarca da prisustvuje njenom pregledu i pregledu njihove zajedničke bebe (ili je to, oprostite ah molim, u stvari u pitanju pravo muškarca da udovolji svojoj želji i bude sa svojom ženom u ginekološkoj ordinaciji) posledično naći samo jačanje prisutnog zajedništva, posvećenosti i ljubavi. Pa kako znamo da je "puna kuća đaka, niotkuda vrata" u stvari lubenica, i kako znamo da je puna kuća pojedinaca u stvari država, tako će i naša država jačati srećnija, posvećenija i zadovoljnija, ako su joj srećni i zadovoljni pojedinci! :Vučićazapredsednika: :sad2:

Nešto slično mi je palo na pamet kada sam videla jedan par u čekaonici. Taj tip je toliko bio angažovan, dosadan, stalno je nešto pitao, pričao, ponašao se nekako vlasnički nastrojeno, kao da izdaje naređenja, upravlja procesom:lol:, bila mi muka od njega. Nije mi bilo jasno kako ga ona žena trpi.:eek:

Ne kažem da su svi koji idu zajedno takvi, ali ovaj opisani tip je bio nesnošljiv.

Ja bih fras dobila. Uzasno me iritira i preterana briga kada sam bolesna. Ok mi je da mi neko stavi do znanja da ga mogu pozvati ako mi nesto zatreba i to je dovoljno. Sve ostalo smara. Kada mi nije dobro najvise mi znaci da me svi ostave na miru.

Ja bih fras dobila. Uzasno me iritira i preterana briga kada sam bolesna. Ok mi je da mi neko stavi do znanja da ga mogu pozvati ako mi nesto zatreba i to je dovoljno. Sve ostalo smara. Kada mi nije dobro najvise mi znaci da me svi ostave na miru.
Meni je to baš lepo i ok.
Ne zato što sam pekmezava i volim da me se drži za ruku, da kukam i da me se teši (iako volim, o da), već zato što je trudnoća zajednički plan i poduhvat, kao što su i isčekivanje, strepnje, brige i radovanje oko tog budućeg zajedničkog deteta koje nije samo mamino, već i tatino, ili bi makar tako trebalo da bude.

Poslednja izmena:

Meni to uopšte ne prija, uopšte ne razumem potrebu žena da sa svojim partnerima idu na preglede, porođaje.
Ok, dosadno je čekanje u ordinacijama ili ispred njih i zgodno je da sa nekim prekratiš vreme, mada danas androidi nude više nego zadovoljavajući ugođaj u tom smislu.
Sve preko toga, u cilju nekog zbližavanja, nuđenju muškarcima zajedničkog iskustva rađanja novog života, a pri tome ti isti muškarci, ruku na srce, vrlo često nešto i ne čeznu za tim iskustvom. Budu tu kao čuvari straha, oslonac, umesto da oslonac traže u sebi kad je najpotrebnije.
Što se mene tiče jedna u nizu nepotrebnih stvari koje su tu da stvore neki privid ljubavi, zajedništva tamo gde za tim nema uopšte potrebe.
Može biti da ja to ne razumem...

Back