Да ли градски превоз треба да буде БЕСПЛАТАН?

Зачудо, Нина, такве ствари сам видео нпр. у циришком метроу. :P Имају прву и другу класу. Једна стоји у скученом простору, друга седи у луксузу.

Још једна цака. Ови што стоје су изложени погледима овију што седе. Дословно добих утисак да желе да ове што се возе јеВтиније буде блам.

Зачудо, Нина, такве ствари сам видео нпр. у циришком метроу. :P Имају прву и другу класу. Једна стоји у скученом простору, друга седи у луксузу.

Још једна цака. Ови што стоје су изложени погледима овију што седе. Дословно добих утисак да желе да ове што се возе јеВтиније буде блам.

Nas uglavnom nije blam nizasta... mnoge besplatne stvari se ocerupaju kao da to nesto znaci... (npr. uzimaju po 5 komada onih '24h'...)
Kod nas je fora ako ukrades, a zapanjenost ako nesto nadjes i vratis.

Ја сам својевремено узимао по више комада тих новина кад налетим. По једног за сваку канцеларију. :D

А капирам да је гореспоменута ситуација вишеструко непријатна. Мене блам да стојим и да ме гледају, блам ме и да седим док су ми у видокругу други људи који стоје. :D

Ni u kom slucaju ne moze biti besplatan, jer i kada ne bismo placali markice, opet bi se finansirao iz poreza, a to, bogami, i nije dzabe. Ali, ok, znam na sta se misli, pa u skaldu sa tim -

Mislim da bi svakako odredjene beneficije u vidu besplatne voznje za pojedine kategorije putnika morale da postoje, ali da je nerealno ocekivati da voznja bude besplatna za sve. Ne smatram ni da je to neophodno, barem ne dok besplatni nisu skolovanje i lecenje (vec po drugi put danas ovo pisem, potrefilo se). Ne znam kolika su izdvajanja iz budzeta za gsp, ali kolika god da su, kada ne bi bilo prihoda od markica, morali bi povecati prihode iz budzeta, a to opet ima svoje posledice po nas dzep.

Jedino kad bi se organizovali sa ostalim prihodima (npr. od reklama ili iznajmljivanja vozila) i da to bude dobra zarada, onda bi bilo izvodljivo, ali za to treba neko sa jakom voljom, dobrim idejama, i bez tendencije da kajmak trpa u svoj dzep. Da se ja pitam, sigurno bih radila ka tome da bude sto jeftiniji i udobniji za putnike, manje stetan po zivotnu sredinu itd, ali da to i sa stanovista vozaca i ostalih zaposlenih bude dobro upravljanje.

Ја мислим да треба, да је то једино решење за постојеће гужве у граду. Београд је убедљиво највећи град у Европи који нема метро, не постоји НИЈЕДАН град од милион становника у Европи који нема метро, а БГ има између 1.5 и 2 милиона становника. Шумадијску и сремску страну БГДа повезују за сада само 3 моста(не рачунајући железничке мостове), ускоро можда 4. То је ипак мало у поређењу са рецимо Варшавом или Прагом који имају 6 мостова преко Висле, односно преко 10. Шта је привремено решење? БЕСПЛАТАН градски превоз.

Ко би онда плаћао тај превоз ако не путници? Одговор је, мањим делом сви становници Београда преко градског буџета, а већим делом, сви они који у Београду користе сопствени превоз(аутомобил). Мој је предлог да се уведе веома висока цена за регистрацију аутомобила са BG ознаком и једино такви аутомобили би могли да се крећу по Београду. Ови са рег. ознакама из унутрашњости или из иностранства би при уласку у Београд плаћали такође веома високу накнаду при уласку у Београд на пунктовима који би били уведени на свим улазима у Београд.

У том случају би се пред сваког Београђанина ставио избор да ли да се вози колима што је јако скупо или градским превозом који је потпуно бесплатан. Логично је шта би већина изабрала, посебно што би због смањења саобраћаја дошло до изузетне проходности улица те би градски превоз био тачан и стизао на време. Кола би возио само онај ко финансијски може или због природе посла мора, али би чак и он био на добитку јер не би више било досадних гужви у саобраћају.

Конструктивне критике и коментари су добродошли.

Samo da pitam,a sta ce porodicni ljudi?
Treba da izdrzavaju decu i jos da placaju registraciju papreno?
I ne staje autobus bas ispred svakog vrtica...
Da li bi ti svoje malo dete vodio prevozom do vrtica?
Mislim da je ovo dovoljno pitanja...

definitivno da treba da je besplatan, uostalom ja ne znam sta se to uopstrw i placa?
gorivo eventualno, a i to moze o teret drzave, jer nije veliki trosak, kao poslanicki ruckovi, putovanja, zakuske . . .bahanalije svake vrste,
iskreno, za mene je gradski prevoz potpuno besplatan, a redovno ga koristim i to nemam nameru da promenim dok se sam nacin i ugodjaj ne promene i civilizuju
onog trenutka kad udjem u bus, bude mi ugodno, toplo zimi, leti prijatno, mogu da disem bez gusenja o dkojekakvih smradova, bude cisto, ne kasnim a krenem na vreme, e tada cete me videti da redovno placam prevoz i nece mi biti zao koliko god da kosta.
a ovo sve sada, je smejurija i nije ni za dz, sto se kaze . . .

Не бих имао ништа против да градски саобраћај своја полурасходовна возила, несигурна за превоз, она која не греју, прокишњавају, нагнута на једну страну или се једва вуку, без нормалних седишта, понуде за превоз џабе шверцерима. Тиме би се растеретила гужва, знаЋи-беспосличари, цигани и остали да имају своја возила за превоз за џ, кршине, а могу циге да организују за мале паре и превоз мотокултиваторима. Превоз свим новијим возилима мора да се плати.

Back