Мени би пак био урнебесан сваки покушај да се каже да је свака пара из градског буџета употребљена на прави начин.
Niko to nije ni rekao, ja samo konstatujem da bi odricanjem prihode od karata u budžetu gsp nastao manjak sredstava veličine oko 60 do 70% njihovog ukupnog budžeta. Nije malo. To mora da se nadoknadi iz neke kese, da bi se nastavilo makar ovakvo funkcionisanje gsp-a. Da ne govorim da bi se najverovatnije urušio i sam ITS koji je u BGu jedva formiran, jer ko bi izmirivao potraživanja privatnih prevoznika po istom osnovu ili bi oni ponovi ispali iz ITS-a, a svako ko malo ima veze sa saobraćajnom strukom zna šta to znači i koliki je to korak u nazad...
Рекох да систем треба прво да постане транспарентан у својим приходима и расходима да би добијао предлоге споља. Друго, комплетни планови препорода нису бесплатни тако да не знам "чега" би се у ствари желело од било ког аутсајдера пре него што се неко испрси за информације и лову. Довољно сам овде написао да би могао да се распише конкурс. Нема конкурса? То у ствари значи да се надлежнима ништа не мења односно да вероватно имају шта да крију. Тја, моја инсинуација до објаве конкурса стоји и не може бити оборена тврдњом да нисам дао решење проблема који није у целости ни представљен.
Nisam ja od tebe tražio da mi napišeš ovde saobraćajnu studiju, niti da radiš rebalans budžeta grada. Samo sam te pitao kako bi finansirao obavljanje prevoza? Znači ne znaš kako, smatraš da bi trebalo iz budžeta ali. Što se tiče transparentnosti, recimo da su podaci koje grad obajvljuje validni -
http://www.sllistbeograd.rs/pdf/2011/25-2011.pdf#view=Fit&page=38
Верујем ја да многима интелигентни системи нису ни блиски ни прости јер у Србији ни нема др студија за ту област. Има ту расплинуте логике и одлучивања, теорије могућности, неуралних мрежа, стохастичког претраживања, разних примена општег информатичког знања а вала и доста рата са техником. Приде је број уочених оригиналних аутора у свету отприлике једва двоцифрен. Али то што није једноставно не значи да је недоступно и неизводљиво.
Mišo, u Beogradu već postoje adaptibilni sistemi saobraćajne signalizacije, naveo sam ti jedan (ima još nekih). Niti je to neka velika nauka, niti je apstrakcija, mogu ih isprojektovati kod nas bez ikakvih problema. To se kod nas uči na
redovnim akademskim studijama. Dakle, za primenu AI u saobraćaju u Beogradu bi morala da se uradi studija kojom bi se prilagodila kako saobraćajna infrastruktura, tako i sistem masovnog prevoza putnika.
Не мора баш. Сигнализација може и да буде инваријантна јер остатак променљивих пружа могућност оптимизације.
Koje promenljive? Kako bi izvršio optimizaciju i čega? Hajde razjasni mi o čemu govoriš.
Колико сам начуо из министарства науке, заправо је већ започет пројекат паметније сигнализације, ваљда у оквиру неке стипендије из ЕУ, тако да не знам за чега бисте и ви улагали у то јер систем који се аутономно сналази са инваријантном сигнализацијом ће се супер интегрисати и у систем са прилагодљивом. Има још `твари које нису обухваћене сигтеком, и то цела једна половина посла оде пуф у ваздух код њих. Али не бих давао џ консалтинг и потенцијалне будуће патенте.

Вероватно може да се добије још покоја стипендија из ЕУ па се све своди на добру вољу надлежних
.
Pametnija signalizacija u Beogradu, zanimljivo. Najpametnija signalizacija za koju ja znam u Beogradu je ona u Kneza Miloša, pa se tokovima tamo i dalje upravlja od strane saobraćajnog policajca
Kako sam ja učio, primena IT-a na gradskoj mreži treba da reši niz problema, postoji nekih 5-6 stavki, gde je kvalitetnija opsluga gradskog prevoza samo jedna od njih. Ja sve vreme pokušavam da kažem da je Beograd sa svojom saobraćajnom infrastrukturom jedan
ogroman sistem, sam sistem javnog prevoza u Beogradu je glomazan. Uređivanje jednog takvog velikog sistema na takav način, pomoću IT sistema ima da košta, pa ne znam ni sam red veličine. To nema ni Budimpešta, nema ni Atina, nema Prag a ne Beograd j*bt
Малко ко = значи неко може?

Океј, звучи научно обрадиво. Из мог искуства професоре БУ је обично веома лако избацити из колосека... обично послужи и најобичнија ситница која је настала након периода кад су докторирали.
Varaš se, bar u mojoj struci nije takav slučaj...
što nećeš da mi odgovoriš? Daj reci šta si po struci čisto da vidim sa kime imam posla.