Да ли градски превоз треба да буде БЕСПЛАТАН?

Tesko da moze da bude besplatan... samo bi bilo lepo da bude dosta jeftiniji za nase uslove ovo je poprilicno skupo. Ako uzmete u obzir da nekome treba i do par prevoza do posla ili bilo cega a dnevice nisu bas nesto plus hrana i tako to od troskova. Definitivno je mnogo al to je pitanje finansija.
Guzvu u beogradu tesko da moze da resi takav predlog. Most koji, sredjen voz i metro i to nesto sumnjam da bi resilo guzvu, ublazilo da. Treba dosta na tome da se radi u vise smerova a ne samo jednom.

...ta markica je upola jeftinija od obicne msm da kosta 1.100 din. i svi nezaposleni mogu da je koriste,uslov je da su prijavljeni na Birou za nezapos. jer je iasti umrezen sa GSP-om,medjutim ako imas makar jednu neplacenu kaznu po pitanju neplacene karte moras prvo nju da platis bez obzira kad je bila pa tek onda da uzmes povlasticu...bzv ali je tako...

Jeste, oko 1100 je za nezaposlene, studente i penzionere.
Glupo je sto zbog birokratije student koji predje odredjene godine u toku studija ne moze da ima markicu na dalje kao student.

Tesko da moze da bude besplatan... samo bi bilo lepo da bude dosta jeftiniji za nase uslove ovo je poprilicno skupo. Ako uzmete u obzir da nekome treba i do par prevoza do posla ili bilo cega a dnevice nisu bas nesto plus hrana i tako to od troskova. Definitivno je mnogo al to je pitanje finansija.
Guzvu u beogradu tesko da moze da resi takav predlog. Most koji, sredjen voz i metro i to nesto sumnjam da bi resilo guzvu, ublazilo da. Treba dosta na tome da se radi u vise smerova a ne samo jednom.

To 'par prevoza do posla' i kostanje svega toga, to je posledica toga sto ljudi rade neprijavljeni.
A druga stvar, nekada se dobijala markica, jedan mali papiric, a ne kes lova - koju je lako potrositi i na nesto drugo. A posle se neki bune sto nisu bili pametni pre, ali to je druga tema.

To 'par prevoza do posla' i kostanje svega toga, to je posledica toga sto ljudi rade neprijavljeni.
A druga stvar, nekada se dobijala markica, jedan mali papiric, a ne kes lova - koju je lako potrositi i na nesto drugo. A posle se neki bune sto nisu bili pametni pre, ali to je druga tema.

jest tu si upravu, ima raznih okolnosti al kao sto si rekao nije to ta tema.
Napominjem da ovaj problem sa guzvom ne moze da rasei jedna stvar. Sistematski i malo pametnije da krene da se radi, i naravno trebalo bi vreme.

u godinama i decenijama koje dolaze naravno da ce znacaj masovnog javnog prevoza da raste, mozda i u meri koju danas ne ocekujemo.

ne postoje planski dokumenti gradske vlasti za nekakvu `saobracajnu buducnost`. mada, neki projekti koji treba da olaksaju situaciju se vec uveliko izvode, za neke se zna kao sto je mos na savi i mos na dunavu, a za neke se ne zna npr polaganje optickog kabla duz svih vaznijih saobracajnica

Laко је ослонити се на јавни превоз ако имаш погодну везу!
Шта да раде они који би преседали неколико пута?
Њима никакав бесплатан превоз на помаже - само кола!
Уопште за забрану личног превоза обично се залажу они који су близу радног места, пијаце трговина и осталог.
Сви који станују далеко и морају да користе превоз знају да шта је стварно јавни превоз! Мучење!

Ne mislim da prevoz treba da bude besplatan..ni u daleko bogatijim i uredjenijim drustvima i drzavam nije besplatan..
sve se u zivotu placa pa i prevoz.. druga je prica organizovanosti i funkcionisanju istog

U Americi na primer, javni prevoz postoji, ali tek ponegde. Imaju metro u vecim gradovima, ali ne dao vam Bog da idete u ponoc... Tamo pesaka uvece i nema, sa razlogom. Sve ostalo se svodi - na sopstveni auto. Neke od dobrostojecih kompanija organizuju sopstveni bus prevoz do radnog mesta (oni vec postuju standarde toliko da zaposleni neke firme i zive u istom kraju). Trotoari su redja pojava, pogotovo tamo gde nije direktno potrebno.

Laко је ослонити се на јавни превоз ако имаш погодну везу!
Шта да раде они који би преседали неколико пута?
Њима никакав бесплатан превоз на помаже - само кола!
Уопште за забрану личног превоза обично се залажу они који су близу радног места, пијаце трговина и осталог.
Сви који станују далеко и морају да користе превоз знају да шта је стварно јавни превоз! Мучење!

Imam ja direktnu vezu za faks... 10-ka i pravo do Vise elektrotehnicke... Samo sto realno idu na nekih 30 minuta, formalno na manje od 15... Toliko mi se smucilo da idem autom (apsolvent sam, ne idem bas cesto). Slavija i Beogradska su najveci problemi, pa i svaki parkirani divljak, naravno.
Jednom sam cekao celih 35 minuta... termin za konsultacije je prosao, ali cisto da vidim kada ce ****** tramvaj da dodje... I nije mi prethodni otisao ispred nosa, pogledao sam niz ulicu.

U Americi na primer, javni prevoz postoji, ali tek ponegde. Imaju metro u vecim gradovima, ali ne dao vam Bog da idete u ponoc... Tamo pesaka uvece i nema, sa razlogom. Sve ostalo se svodi - na sopstveni auto. Neke od dobrostojecih kompanija organizuju sopstveni bus prevoz do radnog mesta (oni vec postuju standarde toliko da zaposleni neke firme i zive u istom kraju). Trotoari su redja pojava, pogotovo tamo gde nije direktno potrebno.

a u Americi je litar benzina oko 30 dindzi..mislim..

Dzaba nego sta..ovo je resenje
cruiser1.jpg

ne treba da bude besplatan
zasto bi bio?
ne znam ni za jedan grad u Evropi gde je besplatan...
kakve sad ima Evropa veze sa nama i našom cenom prevoza!
što, jel su oni kao pametniji do nas?
pa mi smo imali i samoupravljanje i nesvrstanost i hiperinfalciju i benzin u flašama i Jezdu i Dafinu...
a Evropa o tim dostignućima može samo da sanja.
i treba da bude da besplatan, njima u inat!!!

Извините, Ацо, а о чему се ради? :lol:

Izvesna turska firma pravi nadzor placanja, posto ce ono potpuno da se promeni za par meseci ili godinu dana... Ulazice se samo na prednja vrata, a podobijacemo nekakve kartice (plastika k'o nove licne valjda) i ulaskom na vrata cemo da se 'ukucamo' a kad izadjemo cemo da se 'odjavimo' tako da ce naplacivanje da bude u skladu sa duzinom voznje.
Nece da bude kao sada, karta 50 kinti i za 2 stanice i za 15 stanica.

Back