Da li će AI muzika nadvladati "standardnu"?

Ionako nisam mario za pop muziku, a to je ono što AI pravi.

Muzika se ionako štancuje zadnjih 30-tak godina. Kuće naprave ugovor sa bendom a onda plate tekstopiscima, kompozitorima i profesionalnim muzičarima da to odrade za njih. Onda bend (ili pojedinac) nauči to što su mu spremili i folira se na sceni.

Eto, ti su oni koji najviše kmeče oko AI.

Smatram da će AI da natera ljude da budu kreativni i stvaraju pravu umetnost.

AI je ekvivalent kineskog Rolexa. Lepo al sranie
Ne bih rekao da je sranje. A i šta je "prava umetnost"? 🤔
Mislim da će nas AI naterati da se vratimo izvornom smislu kreiranja umetnosti, a to je da izrazimo sebe, svoj doživljaj nečega. Prestaćemo da kreiramo umetnost zbog novca i prestiža jer je ta trka izgubljena. Radićemo to zato što volimo i osećamo. Zbog sebe, a ne zbog priznanja drugih ili zbog nadmetanja sa drugima.
Mislim da je AI jako koristan jer nam je uzdrmao ego.

Prvo, sacekajmo jos dok stigne prava (genericka) AI, a ne ovo sto danas ljudi zovu AI.
Ako ikad stigne :D
Pazi, i ovo je o više nego dovoljno. 99% ljudi na blind testu ne bi skontalo da je ovo AI generisana muzika. A čak bi im se možda više svidela nego human made muzika.
Ja u zadnje vreme kad hoću nešto interesantno novo da čujem odem na Suno ili Udio i slušam pesme. Jbs ga, uglavnom mi se više sviđa to nego "human" muzika na YT. I nisam jedini. Sad baš šaljem drugaru ovaj video i on mi šalje svoju listu AI jazza koju sluša. Kaže, bolje mu nego ljudski 😂

Pazi, i ovo je o više nego dovoljno. 99% ljudi na blind testu ne bi skontalo da je ovo AI generisana muzika. A čak bi im se možda više svidela nego human made muzika.
Ja u zadnje vreme kad hoću nešto interesantno novo da čujem odem na Suno ili Udio i slušam pesme. Jbs ga, uglavnom mi se više sviđa to nego "human" muzika na YT. I nisam jedini. Sad baš šaljem drugaru ovaj video i on mi šalje svoju listu AI jazza koju sluša. Kaže, bolje mu nego ljudski 😂
ja sam neki dan satima slušao AI džez

Naravno da svi koji se bave muzikom već znaju za AI, postoji već mnogo takvih pesama, ali pogledao sam ovaj video i... baš je napredovalo :bum:.
Ovaj program pravi nove pesme, prepravlja postojeće... a još je u beta fazi. Ludilo.

Jedan od dobrih komentara: Muzičari će u budućnosti svirati obrade popularnih AI pesama.

Neće se desiti.
Kompjuter nikada neće uspeti da prenese tu emociju.

Pun je YouTube gde kanali masovno imaju posećenost jer prave AI obrade pesama iz jednog žanra u drugi i plus okače AI slike grupe i originalnog pevača u tom stilu i svi se oduševljavaju a meni je muka što mi takve stvari izlaze plus 80% takve pesme i obrade su blagi užas...

Sa druge strane muzika na domaćoj sceni godinama trpi i plasira sve jedno te isto u medijima i svi sviraju jedne te iste pesme pa i slušaju.Na radiu 50 i više godina se puštaju jedni isti izvodjači, u klubovima isto se svira godinama sve dva dina druže bendovi, dejan cukić benovi i punk rock bendovi...

Originalnost i stvaralaštvo nigde, a mediji pogotovo režimski vrte sve njihove trubadure i tako godinama ne može ništa novo da se čuje i nema se ni želja za stvaranje.Po kafićima zele bendove koji sviraju sve tu jednu istu muziku zbog publike a ne originalnu neku svoju da bi imali goste i narod a narod ubijen u pojam i više i ne zna da postoji neka druga muzika i pesme sem one u medijima.

Zabrnio bih korišćenje, sviranje tudjih pesama u klubovima bez plaćanja dobrih 10% ako ne i više za autorska prava i korišćenje pa ti uzmi i sviraj dva dinara druže i ostale ali ćes zato da dobiješ crkavicu neku.Tribut bendove i cover bendove bi još više odrao!

Jedino uličnim muzičarima bi trebalo da se dopusti to uz to da plate tezgu simbolično do nekih 200 dinara.

Tako bi se muzička scena polako oporvljala i došli bi novi bendovi i pesme za slušanje a ne samo ex yu i punk rock jedni te isti bendovi.

Muzika se i bez AI svela ovde ba copy paste bez ikakvog stvaralaštvo i originalnosti.

Ista stvar je i van sa stranom muzikom manje više i sve se uglavnom svodi na to ko ima sponzora sa najviše love njega vrte svuda godinama jer je neki kapitalista biznismen to odlučio da bude popularno...

Svi bendovi liče jedni na druge i prave pesme ko iz fabrike na traci sa istim šablonom od tih nekih bendova koji se 50 godina slušaju jer na to publika navikla i to se traži i donisi zaradu.To se i oseća u muzici i pesmi i sve je nekako prezasićeno bez nekih emocija i čara.

Sa dolaskom AI muzike biće još gore i to će biti blaga smrt muzike kakve znamo.Vredeće samo uzivo nastupi a onako na netu radiju i sa uređajima svako će moći da bude neki kao muzičar i kompozitor DJ i neće se ni znati da li stvarno svira na videu ili ne a neće ni biti bitno.

Ali osećaj originalne žive muzike bez elektronike mislim da nikad neće moći da zameni AI ali sad da li će se to isplatiti da se neko bavi tako muzikom pitanje je jer u moru ovih bezdušnosti i gluposti trošiti vreme za skoro nikakvu zaradu sa malom publikom koja to ne ceni ne daje neku motivaciju da se veština sviranja toliko usavršava, posebno kad samo pojedincima je omogućeno da budu vidjeni i da se čuju i zarade pa i ako im je muzika glupa...

Muzika se i bez AI svela ovde ba copy paste bez ikakvog stvaralaštvo i originalnosti.
Meni kod AI i jeste interesantno što više nađem nekih novih originalnih pesama sa zanimljivom melodijom i aranzmanom nego "human" muzike na YT. I nisam jedini. Na YT mogu do sutra da pretražujem dok ne nadjem nesto da me dotakne. Na Suno ili Udio to češće nalazim.

Ali osećaj originalne žive muzike bez elektronike mislim da nikad neće moći da zameni AI ali sad da li će se to isplatiti da se neko bavi tako muzikom pitanje je jer u moru ovih bezdušnosti i gluposti trošiti vreme za skoro nikakvu zaradu sa malom publikom koja to ne ceni ne daje neku motivaciju da se veština sviranja toliko usavršava, posebno kad samo pojedincima je omogućeno da budu vidjeni i da se čuju i zarade pa i ako im je muzika glupa...
Ovde si dotakao srž zašto se ogromna većina ljudi danas bave muzikom. Da bi im se "isplatila", da bi "zaradili", bili priznati... Mislim da to nije suština umetnosti kada je nastala. Ok je zaraditi i da to neko čuje, ali ako ti je to jedini motiv da se baviš time onda jbg. Sa AI ta trka je najverovatnija izgubljena. I ne samo u umetnosti.
I kao što rekoh na početku, AI je dobar da nam razdrma taj naš ego i taj trip da smo nešto specijalno.

Lepo bi bilo da neki muzičar prokomentariše i uporedi ovu AI muziku sa pravom muzikom.

Možda nisam muzički obrazovana, ali to se ne da porediti.

Još uvek ima problem sa običnim tekstovima - svi prepoznamo AI generisano djubre.

U slučaju muzike, bar 3 puta lošija situacija.
Ne slažem se. AI muzika je sve kvalitetnija (u ovom videu lik upravo i priča da je prva AI muzika bila prepoznatljiva, bez šmeka, a on je muzičar, producent... ali novije verzije, kao npr. u ovom videu, imaju dinamiku, nisu ravne, dosadne), a što se tekstova tiče, ni "ljudski" tekstovi odavno ne sijaju...

Ne slažem se. AI muzika je sve kvalitetnija (u ovom videu lik upravo i priča da je prva AI muzika bila prepoznatljiva, bez šmeka, a on je muzičar, producent... ali novije verzije, kao npr. u ovom videu, imaju dinamiku, nisu ravne, dosadne), a što se tekstova tiče, ni "ljudski" tekstovi odavno ne sijaju...
Imam jako blisku osobu programer, a muzičar, koji je dobrooo u ovoj oblasti baš duže i nedavno smo baš razgovarali o ovoj temi. Čoveku je to posao, muzika ljubav.

Trenutna situacija okarakterisana kvalitetom muzike “zadovoljava” - za nas, nesluhiste to je odličan zvuk.
To što se starijim generacijama ne dopada mnogo ideja o postepenom nestajanju prave muzike ništa ne znači. Svakako će verovatno napredovati kao i u ostalim oblastima.

Vreme će pokazati.

Poslednja izmena:

Back