AI muzika...Bezvredni plagijati i velika kradja....

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.378
(autorska)
Uzmes nesto orginalno, u ovom slucaju pravu muziku, rok, dzez, disko, rege i ostale zanrove, njene sastavne delove, ritam, teoriju, progresiju...glasove vokalista i pevaca, tehnike sviranja, zvuke instrumenata, efekte i ostalo........ sve to dobro sazvaces, progutas, malo svaris i onda ispovracas. E to sto je ispovracano je AI muzika kroz algoritme. Sta god da se kreira sa nekim AI generatorom kao Suno , bilo koja pesma, nije nista drugo do bleda kopija necega sto vec postoji, obican plagijat i bezkrupulozna kradja tudjeg truda, rada i zalaganja.....
Za treniranje algoritama i pohranjivanje i sakupljanje data podataka AI koristi vec postojecu muziku. Algoritmi se treniraju i bukvalno kradu upravo iz postojece muzike koju su drugi napravili. U to su ukljuceni pevaci i vokalisti cije glasove AI algoritmi koriste, muzicari na mnogim drugim instrumentima, zvuci, tehnike sviranja, kompozitori, grupe, orkestri i svi ostali delovi muzike......AI generator za sastavljanje pesme koristi podatke i parametre muzike koju je neko drugi napravio. Tesko je da se prava muzika zastiti putem zastite prava autora, jer AI programeri treniraju algoritme na pesmama i muzici koja se slobodno nalazi na You Tubu i drugim platformama. To sto je (za sada) legalno da se postojeca muzika bez rojaltija ili kopirajta koristi za AI programe, ne umanjuje cinjenicu da se bukvalno radi o kradji i plagijatizmu
AI muzika nije donela nista novo. Neko sedi za kompjuterom, ne zna nista o muzici, koji za akord misli da je tip Honda automobila, i ko je uz pomoc desetak pritisaka na tastaturi kompjutera........pa ne mogu da napisem "napravio" pesmu, jer nije on napravio nista, vec je kompjuter uz "Suno" ili neki drugi AI generator/softver to napravio za njega.

1.jpg

"AI" je rak rana koja se svojim bezosecajnim i bezdusnim pipcima siri kroz sve sfere umetnosti, odnosno ljudske kreativnosti. Ne samo muzike, vec i knjizevnosti, slikarstva, dizajna, filma i cele umetnosti, i na tom putu nemilosrdno unistava tu istu ljudsku kreativnost, zelju za stvaralastvom, inovacijama, ucenju i izrazavanju. Mnogi, kao na primer anonimni holandjanin koji se "krije" iza pseudonima "Let Babylon Burn", je bez imalo truda i talenta, uz AI kompjuterski generator koji je za njega kreirao reci i ukradenu rege muziku, zaradio milione. Cak i na ovom forumu su se pojavljivali neki karakteri koji su nudili "svoje" AI kreirane tekstove i svoju AI kreiranu muziku na prodaju. Laka zarada. Ne trebas znati nista, ne ulozis nista a dobijes mnogo. Naivnost onih kojima je AI muzika "revolucionarna", pocinje da prevazilazi norme ljudske svesti. Radost zbog "revolucionanarne" AI muzike je zapravo opasan presedan koji ukazuje da AI pocinje da upravlja ljudskim emocijama i ljudskom svescu.
Mnogi opisuju AI kao jedan novi oblik i alat koji ce svaki poboljsati svaki aspekt ljudskog zivota. Mozda i verujem u mnogim aspektma, ali u ja ovom slucaju pisem iskljucivo o muzici i umetnosti, gde ja nisam jedini koji vidi nazadovanje a ne napredovanje zahvaljujuci AI tehnologiji. A i oni koji hvale AI, pa to vecinom dolazi od onih koji kreiraju AI programe i koji ih prodaju. Isti tvrde da AI ne radi nista sam, vec nalog dobija od ljudi. Da li je ljudska kreativnost to sto je 'Let Babylon Burn" otkucao "napravi (ovakvu rege) pesmu" u Suno program koji onda za njega "napravi" pesmu od vec postojecih rege komponenti i podataka, ili je kreativnost Bob Marli koji je rege komponovao, pevao i svirao sa srcem i dusom? Pravu muziku i pesmu uvek mozes opisati recima. Bilo nacin na koji je neko otpevao iz srca, odsvirao iz duse, komponovao u tuzi ili veselju i slicno..... Kako opisati AI muziku?
Svidja mi se kako algoritam solira i svira akorde na audio intefejsu, mislim da je RAM odlicno otpevao i da ima fenomenalnu boju "glasa" u pesmi, dok su CPU i graficka karta solidno pratili i pruzili odlican ritam celoj pesmi.... Je li dobro?

Sazeto, to je lepo objasnio jedan "AI umetnik" koji reprodukuje klasicna slikarska dela uz pomoc AI generatora (na cijim plagijatima lepo zaradjuje). Pa kaze:" Ovo ne znaci da je AI kreativna. Da, slika koju AI napravi je nova i efektna, ali ne zato sto AI ima bilo kakvu sposobnost, vec zato sto sam ja napravio KREATIVNI ZAHTEV kako da slika izgleda. Jedina stvar koju je vestacka inteligencija zapravo uradila je sto mi je USTEDELA VREME I TRUD POTREBAN DA NAUCIM KAKO DA SLIKAM"......
Sve objasnjeno u jednoj recenici. Profesionalni fotografi vec uveliko osecaju posledice upotrebe AI tehnologije. Izdavaci i publiseri su pre placali fotografima za fotografije koje bi objavljivali u svojim magazinima i knjigama. Potraznja za fotografijama je zahvaljujuci AI tehnologiji drasticno opala jer izdavaci sada prave sami svoje "fotografije" koristeci AI tehnologiju i to za dzabe. Finansiranje umetnickih skola i uopste umetnosti, samo u Engleskoj je opalo za 50%. Isto je i u muzici. Do sada su na primer producenti filmova placali kompozitorima da naprave muziku za film, sada prave sami muziku uz pomoc AI generatora.......Ali i pored svih upozoravajucih znakova, ljudi vecinom ostaju slepi i odusevljavaju se AI plagijatima.
Sta ima "revolucionarno" i novo u AI muzici? Apsolutno nista. Cak i sam "geek & nerd" po imenu Majki Sulman, inace CEO i kreator Suno AI muzickog generatora je u intervijuu na You Tubu rekao ovo: "Muzika zahteva mnogo vremena, mnogo vežbanja, potrebno je da budete zaista dobri u sviranju nekog instrumenta ili zaista vešti u korišćenju nekog muzičkog softvera (!!!!?). Mislim da većina ljudi Ne UZIVA u većini vremena koje provode praveći muziku"???......O, da, u istom intervijuu na You Tubu, ovaj karakter je muzicare nazvao "kontent kreatorima', a ne muzicarima.....vidi kretena, majke ti....
Ako ti se ne svidja proces stvaranja muzike, neces moci ni da je stvaras uz pomoc kompjutera i AI. To sto neko pravi u njegovom Suno AI programu nije originalna muzika niti stvaranje muzike vec kradja i bleda kopija vec postojece muzike. Stvaranje bezvrednih plagijata. Ali sa porastom koriscenja AI tehnogije u muzici, i otpor tome raste. Mediji su puni clanaka u kojima se zahteva da se nesto preduzme u vezi AI tehnologije i zastite autorskih prava. Nedavno, preko 200 poznatih muzicara u koje spadaju Stivi Vonder, Pearl Jam, Bili Ajlis, Bon Dzovi, Elvis Kostelo, Imagine Dragons i mnogi drugi su potpisali peticiju ukazujuci u peticiji da je "AI opasnost i napad na ljudsku kreativnost" i specificno ukazujuci na kradju autorskih prava od strane AI tehnologije. Da li ce nesto biti preduzeto, ostaje da se vidi........... Ali ako pravi muzicari i sa njima svi koji su na druge nacine povezani sa muzikom, uspeju da pravno zastite svoj rad, sto bi trebalo da se uradi isto kao i copyright kada se koristi necija pesma za sikvencing, to bi mogao biti jako bolan udarac za AI tehnologiju i one koji se uz pomoc AI muzickog softvera bogate na tudjoj kreativnosti, talentu, znanju i radu.........

Isecak iz peticije:
"“This assault on human creativity must be stopped,” the letter reads. “We must protect against the predatory use of AI to steal professional artists’ voices and likenesses, violate creators’ rights, and destroy the music ecosystem.”........

Ne znam. Kod AI primećujem nekako nema onih "filler" pesama ili sto bi mi rekli da stvari da popune prostor na albumu. Kad AI napravi muziku i vlasnik objavi album na Jutjubu, onda stvarno dobro izabere stvari koje razbiju kvalitetom, još uvek ne baš vrhunskog muziciranja - barem one koje sam ja čuo. Istina je da se radi o plagijatima, ali vrlo mali broj muzičara i onako ima originalnosti da pokrene novi žanr muzike ili recimo da formira svoj neponovljivi stil unutar nekog žanra. Svako ima nekog koga je imitirao, ko mu je bio uzor pri formiranju. Pa cela muzička pop-rok scena Srbije, osim turbo folka i narodnjaka, je bila imitiranje Zapada.

Još je rano, ali mislim da će AI u budućnosti itekako da otkida kvalitetom, naročito instrumentala ili kvazi-klasične muzike, zbog očiglednih razloga. Ali mislim da će ljudi i dalje oblikovati žanrove.

Pun je YouTube gde kanali masovno imaju posećenost jer prave AI obrade pesama iz jednog žanra u drugi i plus okače AI slike grupe i originalnog pevača u tom stilu i svi se oduševljavaju a meni je muka što mi takve stvari izlaze plus 80% takve pesme i obrade su blagi užas...

Sa druge strane muzika na domaćoj sceni godinama trpi i plasira sve jedno te isto u medijima i svi sviraju jedne te iste pesme pa i slušaju.Na radiu 50 i više godina se puštaju jedni isti izvodjači, u klubovima isto se svira godinama sve dva dina druže bendovi, dejan cukić benovi i punk rock bendovi...

Originalnost i stvaralaštvo nigde, a mediji pogotovo režimski vrte sve njihove trubadure i tako godinama ne može ništa novo da se čuje i nema se ni želja za stvaranje.Po kafićima zele bendove koji sviraju sve tu jednu istu muziku zbog publike a ne originalnu neku svoju da bi imali goste i narod a narod ubijen u pojam i više i ne zna da postoji neka druga muzika i pesme sem one u medijima.

Zabrnio bih korišćenje, sviranje tudjih pesama u klubovima bez plaćanja dobrih 10% ako ne i više za autorska prava i korišćenje pa ti uzmi i sviraj dva dinara druže i ostale ali ćes zato da dobiješ crkavicu neku.Tribut bendove i cover bendove bi još više odrao!

Jedino uličnim muzičarima bi trebalo da se dopusti to uz to da plate tezgu simbolično do nekih 200 dinara.

Tako bi se muzička scena polako oporvljala i došli bi novi bendovi i pesme za slušanje a ne samo ex yu i punk rock jedni te isti bendovi.

Muzika se i bez AI svela ovde ba copy paste bez ikakvog stvaralaštvo i originalnosti.

Ista stvar je i van sa stranom muzikom manje više i sve se uglavnom svodi na to ko ima sponzora sa najviše love njega vrte svuda godinama jer je neki kapitalista biznismen to odlučio da bude popularno...

Svi bendovi liče jedni na druge i prave pesme ko iz fabrike na traci sa istim šablonom od tih nekih bendova koji se 50 godina slušaju jer na to publika navikla i to se traži i donisi zaradu.To se i oseća u muzici i pesmi i sve je nekako prezasićeno bez nekih emocija i čara.

Sa dolaskom AI muzike biće još gore i to će biti blaga smrt muzike kakve znamo.Vredeće samo uzivo nastupi a onako na netu radiju i sa uređajima svako će moći da bude neki kao muzičar i kompozitor DJ i neće se ni znati da li stvarno svira na videu ili ne a neće ni biti bitno.

Ali osećaj originalne žive muzike bez elektronike mislim da nikad neće moći da zameni AI ali sad da li će se to isplatiti da se neko bavi tako muzikom pitanje je jer u moru ovih bezdušnosti i gluposti trošiti vreme za skoro nikakvu zaradu sa malom publikom koja to ne ceni ne daje neku motivaciju da se veština sviranja toliko usavršava, posebno kad samo pojedincima je omogućeno da budu vidjeni i da se čuju i zarade pa i ako im je muzika glupa...

Muzika je umetnost.
AI je alat.

Muziku pravi muzički instrument - i i čovek (ljudi).
Da nema ljudske emocije, muzike ne bi ni bilo.

Na stranu to što se krše pravila i zakon trenutno tako što se eksperimentiše bez dozvole autora na njegovim delima, moralno je nedopustivo od muzike “praviti” neki novi vid “muzike”.

Da li ćemo sutra imati AI Mona Lizu možda?

AI je koristan alat negde, negde čist višak.

Pa ako si slušao , al ima pogresnu percepciju izvodjenja , gleda savršenost na drugačiji način .
Nije to to .
Slušao sam, ali ne čujem ništa ni pogrešno ni ispravno. Samo da li me dotakne ili ne. I bogami dotiče. I to mi je jedino bitno.
Da li si ti siguran da bi na "blind testu" znao da pogodiš da li je AI generated muzika ili ljudska?🤔Ja se bogami ne bih zakleo. A bavio sam se produkcijom baš dugo. Znam da slušam detalje.
Ima paralelna tema o ovome. https://forum.krstarica.com/threads/da-li-ce-ai-muzika-nadvladati-standardnu.1043121/#post-51826211
Bogami i ovaj lik iz videa je zapanjen. A nije da ne zna o čemu priča.

Back