Da li bi ste se bahatili da mozete?

Pre odredjenog vremena, slucajno sam zalutao na pf ,,Psihologija`` i video sam jednu tvrdnju da se veliki broj ljudi ne ponasa bahato i oholo samo iz razloga sto nema priliku.

Tako pocnem ja da razmisljam sta bi radio ako bi se nasao u onom privilegovanom stalezu.
Dakle kad kazem privilegovan mislim bogat/sa mogucnostima (imate sliku BMW,pare, i sl.)

Znate vec kako to izgleda, mercedes, BMW X6, klubovi, splavovi, devojke....

Ne bas ovako iskarikirano>

bahatim se već i sa starim Puntom, a kamoli sa bembaricom...:)))

Takvi dok se obogate, na kraju ostare i jednostavno ih pregazi vreme. Pod stare dane uglavnom obilaze bolnice i banjska lečilišta, a pomalo i sastavljaju testament i želju kako da ih naslednici sahrane
Pa kazem ja, para nema kad ne kad ti najvise trebaju, al da kazem kad ih najbolje mozes iskoristiti (znaci od 20-40).
Nje fora biti milijarder u 85-oj nego milioner u 25-oj :super:

Pre odredjenog vremena, slucajno sam zalutao na pf ,,Psihologija`` i video sam jednu tvrdnju da se veliki broj ljudi ne ponasa bahato i oholo samo iz razloga sto nema priliku.

Tako pocnem ja da razmisljam sta bi radio ako bi se nasao u onom privilegovanom stalezu.
Dakle kad kazem privilegovan mislim bogat/sa mogucnostima (imate sliku BMW,pare, i sl.)

Ne treba veci novac za dobar provod, a bazirati provod samo na novcu nije provod vec snobizam.

Ne bih.Jednostavno nisam u tom fazonu i bahatost i hvalisanje smatram za dve izuzetno lose ljudske osobine.

Cak,kada malo bolje razmislim,pa i da imam neke silne pare ni sam ne znam na sta bi ih trosio.
Automobili - da imam ne znam koliko miliona na racunu,za automobil ni u ludilu ne bih dao vise od 5.000 eura.Sve preko toga smatram klasicnim bacanjem para.
Izlasci - Tesko mi padaju izlasci cak i ove odmerenije i "kulturnije" varijante i kledam kad god mogu da ih izbegnem a kamoli splavovi.
Devojke - pa ni na njih.Bilo bi mi jako ponizavajuce saznanje da sam tolika ovca da sam u stanju da nekome dajem pare ili skupe poklone a da mi se taj neko samo par puta osmehne.
Putovanja - nisam nesto preterano zaludjenik za ta letovanja,zimovanja,belosvetske znamenitosti i kulture i tako to.Mozda jednom godisnje ili eventualno dva puta ali neke krace i blize varijante cisto da ubijem monotoniju.
I kad sve ovo srocim,prosto se zapitam - jesam li ja mrtav?

E trosio bih na tehniku.Mislim kompjutere,televizore,laptopove (telefone ne bih) i tako to slicno.Na to bih bas mogao da trosim.A cak i nisam neki kompjuterski nerd nego jednostavno to volim.I kupovao bih svaki dan brdo slatkisa,sokova,grickalica i samo bih blejao kuci,citao knjige i gledao filmove.Bio bih zadovoljan da imam da poplacam sve racune i da registrujem i sipam gorivo u ovog loma u garazi cisto ako zatreba :lol:

moras da budes bahat da bi stigo dotle

Da...

Ne privlači svakoga ta subkultura.

Ja daleko više težim aristokratskom snobizmu nego lokalnom šabanizmu :lol: E sad i to je neka vrsta bahaćenja pa bih rekao da nisam imun,ali bmw,silikonka,splav...nikako.

Tanka je linija izmedju onoga sto mozemo nazvati aristokratskim snobizmom i lokalnog sabanizma.Cak,sta vise,aristokratski snobizam je mozda cak i gori.

Bahacenje je u Srbiji veoma izrazeno, neuporedivo vise nego u odnosu na druge zemlje. Narod smo kome je ovo karakteristicna osobina, tako da se svuda mogu videti primeri bahatosti. Vidi se u svakoj osobi da li ima potencijal za tako nesto i nije nuzno da osoba mora biti bogata ili imati neku moc da bi se bahatila.
Naravno da pozicija moci, bogatsva stvara predispozicije za bahacenje i svako se u odredjenoj meri promeni, to ne znaci da bi bio nuzno bahat ali npr bi svakako koristio to sto ima pare da obezbedi lagodniji zivot, cinjenicu da je popularniji u drustvu, da ima lepsu devojku, da vise trosi ali opet u nekim granicama koje ne znace bahatost .
Onaj ko je bahat ce se ponasati osiono, drsko, gledace na sve moguce nacine da to drugima prezentuje i da se pokazuje u drustvu. Cesto ce gledati sa nipodastavanjem na druge i imati takav stav.

Poslednja izmena:
Pa sta sad, ako imam BMW ne znaci da se ponasam bahato i da izlazim u klubove sa kokoskama. :lol:

Danas imas puno mogucnosti da zaradis, ali ne u ovoj drzavi.

Na kraju krajeva, cisto da te prodje zelja, mozes da odes u rent-a-car i iznajmis BMW, recimo za svoj rodjendan, i zajedno sa jos par ljudi provozas po gradu, odete u restoran, platite 500 dinara za casu soka i eto. A mozes i lepo da kupis PS4 ili neki jaci PC i skines igre koje imaju BMW :mrgreen:

Ne verujem, opet ne mogu da tvrdim. Ne mogu sebe nikad da zamislim u fazonu "znaci tebra, sine, samo me pogledaj mrko i ebacu ti kevu". Ima ljudi koji su rodjeni u bogatim porodicama, pa se ne bahate, znam dva momka, koji mogu ladno da zive od mame i tate, mama i tata kupili besne automobile i mogu ok da ih izdrzavaju ceo zivot, a ovi prstom da ne mrdnu, ali eto nisu takvi momci, niti se bahate, niti se zene lepe za njih, nista. Skroz prosecni, normalni momci po ponasanju.

Mada cesce vidjam ove bogatase, koji tako naprave saobracajku ili nesto, i onako uradjeni fino docekaju pandure uz "znas ti ko je moj cale mamu ti tvoju".

Ne verujem, opet ne mogu da tvrdim. Ne mogu sebe nikad da zamislim u fazonu "znaci tebra, sine, samo me pogledaj mrko i ebacu ti kevu". Ima ljudi koji su rodjeni u bogatim porodicama, pa se ne bahate, znam dva momka, koji mogu ladno da zive od mame i tate, mama i tata kupili besne automobile i mogu ok da ih izdrzavaju ceo zivot, a ovi prstom da ne mrdnu, ali eto nisu takvi momci, niti se bahate, niti se zene lepe za njih, nista. Skroz prosecni, normalni momci po ponasanju.

Mada cesce vidjam ove bogatase, koji tako naprave saobracajku ili nesto, i onako uradjeni fino docekaju pandure uz "znas ti ko je moj cale mamu ti tvoju".

Dobro to su dve krajnosti.
Ne mora da bude znaci tebra lik da bi se bahatio.

Al dobro nama je ostalo iz 90-ih........

ne znam bas da objasnim recima pa cu chartom, ovako se bahati

zlatko.jpg

Back