Da li bi Srbija vojno intervenisala?

Ne, ne pričamo istim jezikom. Dugo smo živjeli u jednoj državi i dugo živimo jedni kraj drugih pa je i normalno da se razumijemo, i jezik jeste sličan, ali nije isti. Pitaj nekog stranca za sličnost između paradajza, rajčice i pomidora, za kruh i hljeb, za parče i komad, za avion i zrakoplov, itd. pa ćeš vidjeti kako će te pogledati.

Ni genotip nije isti, dabome. A prisvajate sve okolo radi agresivne nacionalističke politike čiji korijeni dobrim dijelom zalaze u SPC. I što više prisvajate, manje imate.

Прво, ни ваши не кажу зракоплов, него кажу авион. Упознао сам неколико Хрвата на разним путовањима и баш сам их питао за то, кажу да медији форсирају ту реч "зракоплов" али обичан народ и даље каже авион.
Друго, и у српском постоји реч ваздухоплов, што је аналогно том вашем, али се користи таман толико као и зракоплов код вас... званично постоји Ратно ваздухопловство а не ратно авионство, али у свакодневном речнику користи се реч авион.
Треће, ни парадајз ни рајчица нису изворно српске/хрватске речи, већ различити преводи немачке речи Paradeiser / Paradiesapfel. Према традицији српског језика ми смо оставили реч каква јесте, а ви сте је превели.
Четврто, и у Србији се каже комад. Могуће је да користимо ту реч (а не парче) у различитим ситуацијама али то су нормалне варијације унутар једног језика. Немци са два краја Немачке уопште се и не разумеју!

Немам ништа против да ви кажете да је то Хрватски језик, али то не мења чињеницу да је језик реално исти. Око тога да ли су Срби присвојили Хрватски, или је обрнуто било, не бих се упуштао у ту расправу. Чињеница је да су се српски лингвисти доста дружили са хрватским у Бечу.

Poslednja izmena:
Ko su ti sad pa ti Bošnjaci? :eek:

Što bi rekao moj drug Paprikarius:

- Ko su?
- Odakle su došli?
- Kak'i su k'o ljudi?

Nije pogrdno da nas neko naziva Vlasima, nego pogrešno, jer se mi nikada nismo povlašili, niti romanizovali.

Vidiš, ima ljudi u Bosni koji smatraju da bosanski Srbi vode porijeklo od vlaškog stanovništva koji su naseljeni na tlo Bosne tokom turske uprave. Ti vlasi su bili pravoslavne vjere i danas su prema njihovim tvrdnjama uzeli srpsko nacionalno ime. Ni ja se ne slažem tim tvrdnjama, ali se isto tako ne slažem da Bošnjaci vode porijeklo od Turaka.

Ašto se naziva Bošnjaci tiče, pa nećemo sada zanemarivati ni ono što je Gradaščević pričao "Ima beglerbeže Bosne i Bošnjaka u njoj..." iz 1832.godine.
Onda ono što je Garašanin pisao o Bošnjanima u svome "Načertaniju".
Pa djelo Safvet-bega Bašagića "Sjeti se Bošnjače, nije davno bilo...".
Pa povelja Stjepana II Kotromanića Dubrovčanima koja počinje sa "Mi Bošnjani...".
Onda Kallayeva ideja "bošnjaštva"...
...

Dakle, naziv nije od juče, niti bilo koji narod dobija svoj naziv tako što im padne s neba.
Uostalom, zašto nekome osporavati njegov nacionalni naziv. Ako se ljudi tako nazivaju, šta ja ili svi mi imamo s tim?
Da li nas to ugrožava, nikako! Zašto se opterećavati s tim?
Svako negiranje nacionalnog naziva Bošnjaka, dobiće od istog tog naroda isti odgovor o "sumnjivom" porijeklu bosanskih Srba i tako sami sebi stvaramo svi mi kontraefekat.

Dakle, naziv nije od juče, niti bilo koji narod dobija svoj naziv tako što im padne s neba.
Uostalom, zašto nekome osporavati njegov nacionalni naziv. Ako se ljudi tako nazivaju, šta ja ili svi mi imamo s tim?
Da li nas to ugrožava, nikako! Zašto se opterećavati s tim?
Svako negiranje nacionalnog naziva Bošnjaka, dobiće od istog tog naroda isti odgovor o "sumnjivom" porijeklu bosanskih Srba i tako sami sebi stvaramo svi mi kontraefekat.

Naziv nije od juce, naziv je od 1992. Pre toga naziv BOSNJACI niko nije koristio, a onaj ko ga spominje u slicnom obliku, spominje ga samo kao geografsku odrednicu,a ne kao nacionalnu.

Naziv nije od juce, naziv je od 1992. Pre toga naziv BOSNJACI niko nije koristio, a onaj ko ga spominje u slicnom obliku, spominje ga samo kao geografsku odrednicu,a ne kao nacionalnu.

Ja ti navodim nešto što se koristilo 100 pa i više godina prije te 1992.godine.

Po toj logici možemo reći da je korištenje termina "Srbi" u 19.vijeku u Srbiji ne nacionalna nego tamo neka geografska odrednica.

Znaš kada neko "bocka" u srpsku naciju, nama teško pada, a istovremeno volimo "peckati" sve ostale nacije.

Моје мишљење је следеће:

- Прави народи су они који успеју да своје име наметну области коју настањују, а не обрнуто. Пошто је Горња Мезија добила име Србија по Србима, Доња Мезија Бугарска по Бугарима, континентални део провинције Далмације Хрватска по Хрватима, итд. онда су ти народи без дилеме аутохтони народи.

- Изведени народи добијају име по георгафској области. Тако имамо Аустралијанце, Американце... код нас Црногорце и Македонце, који нису своје име дали географској области него управо обрнуто.

- Немам информацију да ли је старије име реке Босне од Босанаца. Ако неко ту информацију има то ће недвосмислено да определи да ли су икада постојали Босанци као народ. Око тога да су Срби из Босне таквима себе сматрали и у средњем веку, око тога надам се нема дилеме.

Ja ti navodim nešto što se koristilo 100 pa i više godina prije te 1992.godine.

Po toj logici možemo reći da je korištenje termina "Srbi" u 19.vijeku u Srbiji ne nacionalna nego tamo neka geografska odrednica.

Znaš kada neko "bocka" u srpsku naciju, nama teško pada, a istovremeno volimo "peckati" sve ostale nacije.

Nemas ti sa srpskom naciom nista obrezani.

Da ponovimo, niko nikad do 92 nije spominjao BOSNJAKE kao pripadnike negog naroda. Srbe ili serbe su spominjali pre nego sto je iko u evropi znao sta je islam.

Ma, nama uopšte ne treba Velika Srbija. Mi samo želimo da imamo normalnu Srbiju, u njenim prirodnim i istorijskim granicama, u koje ulaze i Bosna i Zahumlje, a u čemu su nas nakon oslobođenja od viševekovnog ropstva sprečavali prvo Austro-Ugarska (aneksijom), pa kralj Aleksandar - mason (ukidanjem države Srbije, nakon pobede u borbi za opstanak države Srbije - mamicu mu glupu, nenormalnu), zatim JB Tito (koji je, pripremajući stvaranje nezavisnih državica kočijaškog puka, morao i Srbiji vratiti državnost, ali u granicama malo većim od Beogradskog Pašaluka), i na kraju NATO (priznanjem nakaradnih frankeštajn država, koje je zdušno podržao svojom ogromnom vojnom mašinerijom).

Ali, polako...Sve će jednoga dana doći na svoje i u prirodno stanje.

opet velike povijesne rupe.

zahumlje moze proc,bosna nikako... da skratim pricu,šizmatike u bosnu dovode turci,pa tako nekog pravosljavlja do tog doba i nema...mahom pravoslavni vlasi,kasnije srbi..

banja luka kao vekovni srpski grad moze proc vjerovatno u tvojoj literaturi

opet velike povijesne rupe.

zahumlje moze proc,bosna nikako... da skratim pricu,šizmatike u bosnu dovode turci,pa tako nekog pravosljavlja do tog doba i nema...mahom pravoslavni vlasi,kasnije srbi..

banja luka kao vekovni srpski grad moze proc vjerovatno u tvojoj literaturi

Sve te "stare " gradiće u i FBiH i u RS su sagradili Turci.Sva tri današnja politčka naroda su potomci doseljenika u vreme Turaka.Stanovništvo iz predturskog perioda se u ogromnoj većini iselilo na sever i zapad.
Važno je kako je danas a danas postoje dva državotvorna entiteta koji će se razdružiti.

U slucaju da dodje do agresije na Republiku Srpsku da li bi rezim Borisa Tadica vojno intervenisao u BIH ili bi se ponasao kao Slobodan Milosevic tokom rata u BIh od 1992 -1995, pravio se da se to njega ne tice,pruzao samo podrsku ali se nije vojno ukljucio u sukob...

i na kraju u kakvom je stanju Vojska Srbije,ljudstvo,naoruzanje ,da li bi mogla kad bi dobila naredbu da izvrsi takav zadatak

Вероватно би се БоТа извинуо сарајеву и увео санкције као и Милошевић..ипак са њим дели власт...

Sve te "stare " gradiće u i FBiH i u RS su sagradili Turci.Sva tri današnja politčka naroda su potomci doseljenika u vreme Turaka.Stanovništvo iz predturskog perioda se u ogromnoj većini iselilo na sever i zapad.
Važno je kako je danas a danas postoje dva državotvorna entiteta koji će se razdružiti.

zagolicao si mi mastu,koje "stare" gradove sagradise turci?

Mislis koje gradove su osnovali i napravili turci ? nisam siguran, mislim ni jedan, vec su na temeljima starih , gradili svoje nove koje su prosirivali, odnosno od naseljenih mesta pravili gradove u bukvalnom smislu te reci!

turci ne napravise ni jedan grad,pravili su kasabe,da razjasnimo.gradovi i naseljena mjesta su bila po njihovom dolasku.

srusivsi katolicke katedrale (npr. u vrhbosni,mostaru...) osnivaju "svoja" mjesta kao sto je sarajevo (na turskom znaci prenociste).

ponavljam katedrale se ne prave na selima ili naseljima nego u gradovima sto je i vise nego dovoljan dokaz predturske kulture zivljenja

Back