Kurs dinara mora da bude fiksan u raspad drzavama poput Srbije, ali hajde to je druga tema, drzimo se ove teme.
Da se zadrzimo na javnoj potrosnji.
Pa gde ces naci veceg smanjivanje iste od mene? Ti u zivotu nisi upoznao osobu kojoj je to bitnija vrednost nego sto je to meni.
Ali hajde da proverimo tebe, bez previse komplikacija. Najveci input u javnoj potrosnji su- penzije.
Da li si za to da se penzije smanje za makar 30%?
Ne mora sve za toliko, ali ukupna davanja za iste da budu smanjena za 30%. Znaci najmanje penzije neka ostanu iste, ali masa penzija da se smanji za 30-50%.
Jesi li za to?
Ako nisi, ti si cuveni zastupnik teze 'I jare i pare', i nema sta tu ozbiljno da se prica o ekonomiji.
Strucnjak, penzije se ne isplacuju iz budzeta. Penzije su ZARADJEN NOVAC koji pripada onima koji su radili i uplacivali u penzioni fond.
Drzava NEMA NIKAKVO PRAVO DA SMANJUJE PENZIJE - ono sto je Vucic uradio je najobicniji KRIMINAL koji su mu penzioneri dopustili da sprovede nad njima.
Ono sto moze da smanji drzava je broj zaposlenih u javnom sektoru i njihove plate. Mi imamo ogroman javni sektor, prema tome recimo 70% treba da dobije sut kartu IZ ODMAH, pa neka idu da RADE, mogu i neke prekvalifikacije ili sta god.
Imas na sajtu TV SVETLO, Branko Dragas i ekipa, koliko moze da se ustedi samo na pljacki drzave putem poreza i slicnih stvari. Pa Vucic je priznao sam pre X godina, mislim da je bio premijer tada, da NE ZNA GDE ZAVRSI 1.2 MILIJARDE EVRA GODISNJE IZ FONDA ZA ZDRAVSTVO!!! Ne znam da li su ljudi svesni koliki je to novac, i to samo iz fonda za zdravstvo.
Nisam ja zastupnik "jare i pare", ja sam visoko obrazovana osoba, imam staru diplomu, pre ove Budalonje, i kao takav cenim struku i znanje. Da se ja pitam mi skolovani imali bi 3 puta vecu platu od prosecnog radnika tako da budemo stvarno visa srednja klasa, sto i treba da budemo. Takodje sam za to da bolji od nas dobiju vise, ili imaju bolje pozicije itd.
Znaci nece nista preko noci, ali nas ekonomski model je katastrofalno los. Nema razvoja na stranim investicijama i ako ne proizvodis - vrlo je prosto, mislim da i ekonomska nauka to podrzava. Mi imamo kapaciteta - dobru zemlju, jos uvek solidno obrazovane ljude (mada za mladje nisam vise siguran), dobar polozaj - znaci mozemo ako budemo hteli i postavili one koji ZNAJU da nas vode.
Pitanje - kako Finska, zemlja koja je prilicno neatraktivna (hladno, puno vode itd), po broju stanovnika slicna Srbiji, cak je i nesto manja, ima plate 5 puta vece od nas u Srbiji? Evo uzecu svoj sektor - nemaju oni vise opreme sa kojom ja radim, stavise mi imamo nesto vise stanovnika pa time i nesto vece trziste za to - kako to da su plate tamo vece bar 3 puta od onoga sto ja primam? Ja mogu cak da prihvatim 30% razlike, STO JE OPET JAKO MNOGO, ali eto neka bude imaju 30% vise, ali 3 ili 5 PUTA - tj 300% ili 500% - to je prosto nemoguce.
Sad mi je dosla prijateljica iz Holandije, ima tamo sestru, kaze kukaju oko posla a ne rade uopste mnogo, narocito kada se poredi sa nama.
KAKO ONDA TAMO PLATE TOLIKO PUTA VECE OD NASIH, a radimo vise od njih?
Znaci sve se moze kad se hoce. A odgovor na gornje pitanje moze biti podatak da imamo 50% vise MILIJARDERA U EVRIMA od Turske, koja je oko 10 puta veca po broju stanovnistva od nas, da ne pominjemo da imaju jak turizam, a i da su nas u privredi presisali u mnogo cemu, pa opet tamo milijardera duplo manje nego ovde!