Da kopiramo Japan mozda?

nit je droga samo mescaliiiijjjijn ..ma neyebitza brate obichno tako :rolleyes: posle bozitcja,pa da l sam genije ili nisam :lol: ja sam imao priliku da odem 98 godine na razmenu djaka da sam hteo i idem na raazna takmicenja ..aali i ulica je zakon.zalosno je menjati se zbog nekoga koga ne volis a nemas ama nista od njega - ni toplu rec ni something else.

treba mi mir i da odem iz vasione da mogu da ne gledam ljude ali josh uvek...nije mi vreme valjda
a sta,izvini a ti bi voleo da chapris sa genijom ;) pa da ne dodjes do reci :) :lol:

to neka blokira tvoj firewalll.Bolje tebi nego meni :) :lol:
koji koristish ?
a ja tenis meni puk-puk da zameni tuc ..:roll:..joj al ima neka nosata ruskinja sto sam gledao uh njaa znas sta bin ladne za nju :) a on proglasen pre 6 godina za najruznijeg choveka .

pa to sa avastom ko da si mi rekao da si pustio suzanu mancij iz estrogila :lol: jesi gledao molim te sponzorusu .:roll:

icon_redface.gif

ne,ne........i 'll do it like this hm 8)

:confused:...eheheh :roll:...ehehehemem:twisted::twisted: ...i pustim plocu kao planKton exexexe

brzooooo brzzzo mi smo debili mi smo debiliii ehehhehe e :lol: heeheheheh :lol:
brzzzzo zvaџu deџу еххеххехе ееххајјајакакак
ај нецју висе да вам спамујем лепу тему од пре три ммесеца :mrgreen::mrgreen:

jok chajna i salama :)
al podrigusa ona ;) a kifla tvrda od juce :roll: huh uzeta u deset jutro .moram da sedim se razmeksa otisle mi inst. pokucji

Isao si na razmenu djaka iz defektaskih skola?!:shock::shock::shock:

Tokom 1930-ih razni intelektualci skrenuli su paznju Japana sa Nemacke i usmerili je ka Rusiji. Usvojena je marksisticko-lenjinisticka literature. Koza-ha tradicija zalagala se za forsiranu industrijalizaciju od strane drzave sto predstavlja pravilan nacin postizanja modernizacije. Rono-ha opozicija cenila je generalni razvoj japanskog kapitalizma mnogo vise od Koza-ha i verovali su u ideju da je japanski imperijalizam/kolonijalizam bio prirodni ishod japanskog kapitalizma.
Odmah nakon Meiji restauracije, novoizabrano vladajuce vece, dajookan, je reagovalo brzo kako bi ucvrstilo svoj autoritet. Meiji vodje su isprva preuzele samo pozicije koje je zauzimao Tokugawa bakufu. Nastavili su da prikupljaju takse u pirincu, placali samuraje i dozvolili han vlasti da radi isto i funkcionise kao pre. Pod ranijim rezimom u Edu je cirkulisala valuta zlata, a u Osaki valuta srebra. 1868. Dajookan je naredio konverziju valute srebra u nekonvertibilni novostampani papirni novac (hanatsu). U lukama koje su bile pod sporazumom nastavili su da cirkulisu srebrni “trgovinski dolari”. Papirni novac postao je u potpunosti konvertibilan 1886. U julu 1871. Meiji vlast je u aktu haihan chiken ukinula han i zamenila ga novim politickim jedinicama, 3 fu i 302 ken, tj. prefekturama. Japan danas ima 48 prefektura. Izvrsena je konverzija prethodno izdatih novcanica pod han vlascu u papirne novcanice od interesa (dajookansastu) koje su preimenovane u yen. Novim prefekturama upravljali su guverneri koje je postavljala Meiji vlast u Tokiju. Sada je postojala neometana trgovina sirom Japana, a takse u pirincu slate su vlastima u Tokiju. Tokom pocetnih godina otvorene trgovine, stranci su dobili moralno neprihvatljivu reputaciju zbog neiskrenih poslovanja i eksploativnog ponasanja. U julu 1873. vlast je zamenila taksu pirinca novcanom zemljisnom taksom(reforma chiso kaisei). Zemljisne takse postale su glavni izvor prihoda vlasti. Po prvi put ovo je uspostavilo privatno vlasnistvo poljoprivrednog zemljista. Isprva zemlja je dodeljivana onima koji su placali porez u prethodnom rezimu a koji su bili zvanicno registrovani. Mnogi od njih bili su dobrostojeci seljaci. Ubrzo nakon ove reforme mnogi privatni zemljoposednici poceli su sa ugovorima o iznajmljivanju sa uzgajivacima, koji su spolja licili na raniju taksu pirinca gde su stanari bili obavezni da daju procenat useva zemljoposednicima.
Prvi problem Meiji vlasti koji je bilo potrebno resiti bilo je finansiranje nacionalnog drzavnog budzeta. 1871. nacionalna vlast u Tokiju preuzela je dugove oblasti koje su prihvatale njenu vladavinu. Takodje je preuzela odgovornost za novcanu naknadu koja je trebala da se daje samurajima. Za njih je bila potrebna ogromna kolicina novca koja je cinila trecinu dohotka drzave. Pod ovim pritiskom drzava je zamenila novcanu naknadu fiksiranim obaveznicama od interesa. Kasnije kako je doslo do preteranog stvaranja novca, cene su porasle, a vrednost obaveznica je opala. Inflacija nije smetala farmerima jer je zemljisna taksa bila fiksirana. Matsukata Masayoshi je bio ministar finansija preko deset godina. Ubrzao je politiku svog prethodnika, koja je bila prodaja drzavnih fabrika, ukljucujuci i kopije evropskih i americkih manufaktura, povukao je profit i smanjio zalihu novca. Pre nego sto je postao ministar, zalagao se za potpunu promenu sistema bankarstva: centralna banka, koju kontrolise vlast ima pravo da izdaje banknotes, tako da u potpunosti menja nacionalne banke i time upotpunjava skup mera koje bi osigurale zalihu novca i odrzavanje konvertibilnosti. Pod njegovom inicijativom osnovana je centralna banka, Banka Japana 1882. Matsukata je nastojao da zastiti japansku industriju u polju gde se takmici sa strancima. Isprva vlast je probala da stvori drzavnu industriju koja bi proizvela odredjene proizvode ili pruzala odredjene usluge. Manjak sredstava je primorao vlast da preda industrije privatnicima, koji bi dobili posebne privilegije, a zauzvrat bi uzeli u obzir drzavne ciljeve. Ovo je sam pocetak zaibatsu sistema. Primer za ovo je rast Mitsubishi-ja. Poluvladina kompanija je oklevala da posalje svoje brodove u vojne zone i time obezbedi transport trupa. Mitsubishi je obezbedio transport trupa za drzavne vojne ekspedicije i za to dobio posebne privilegije koje su mu omogucile prosperitet i rast. Nije bilo lako naci trziste gde je bilo moguce uspesno nadmetanje sa americkim i evropskim firmama. U mnogim slucajevima poslovanja su bila na gubitku. Japan se uspesno i sa profitom takmicio u industriji svile. Bas u vreme kada su japanski proizvodjaci svile hteli da izadju na svetsko trziste, dogodio se pad industrije svile u Italiji. Ovo je doprinelo stvaranju visokih cena svile, sto je omogucilo japanskim proizvodjacima svile da profitiraju. Svilena tkanina bila je jedna od osnovnih izvoznih proizvoda do Drugog svetskog rata. Sa industrijalizacijom dosla je i potraznja za ugljem. Ugalj je bio potreban za izradu parobroda i pruga.Doslo je do dramaticnog rasta u proizvodnji: 1872. 600 000 tona 1885. 1 200 000 tona 1895. 5 000 000 tona 1905. 13 000 000 tona 1913. 21 300 000 tona
1872. zavrsena je prva zeleznicka pruga radjenja kombinacijom tradicionalnih i modernih tehnika. Vec 1877. pocela je sa radom i prva skola za masinovodje, sto samo dokazuje japansku volju i brzinu usvajanja i prilagodjavanja novinama. Rast kilometraze izgradjenih pruga u periodu od 1872-1914 izgleda ovako: 1872. 28,96 km 1883. 386,24 km 1887. 1 029,98 km 1894. 3 379,62 km 1904. 7 563,91 km 1914. 11 426,34 km
Broj izradjenih parobroda u period od 1873-1913: 1873. 26 1894. 169 1904. 797 1913. 1514

Politika koriscenja privatnih businesses. Meiji ere u cilju promovisanja politike vlasti se pokazala uspesnom. Kada je Park Chung Hee u Juznoj Koreji zeleo da izvrsi industrijalizaciju Juzne Koreje, stvorio je sistem Chaebol, tj. firme koje sponzorise drzava, kao sto su Hyundai, Samsung, Lucky Goldstar, Daewoo. Ovaj sistem je pravljen po uzoru na iskustvo Meiji ere.
Posle Prvog svetskog rata usledila je teska ekonomska depresija. Politicke stranke u vlasti bile su korumpirane. Vlast i vojska su postepeno ojacale, a parlament je oslabio. Napredni industrijski sektor postao je intezivno kontrolisan od strane nekoliko ogromnih biznisa, zaibatsu. Medjunarosni odnosi su ometani sve vise trgovinskim tenzijama i rastucem medjunarodnom neodobravanju japanskih aktivnosti u Kini. Uspeh u nadmetanju sa evropskim silama u istocnoj Aziji doneo je Japanu ideju da moze i treba da dalje prosiri svoj uticaj na azijsko kopno i to vojnom snagom. Otpoceta je agresivna vojna kampanja kroz Aziju, pri cemu je vojska imala veliki uticaj na vlast.
1960. ucenjaci iz Japana, SAD i dr. zemalja, okupili su se u Kanagawa prefekturi i odrzali konferenciju na kojoj se razmatralo o mnogim aspektima modernog Japana. Jedna od tema bila je : “Kako definisati modernizaciju kao takvu?”. Prof. John W. Hall kasnije je izdvojio sedam karakteristika: 1.velika koncentracija populacije u gradovima i usredsredjenost na urbanost celog drustva 2.visok stepen koriscenja neiskoriscene energije, sirokorasprostranjena cirkulacija sirovina i povecanje servisnih usluga 3.sirokorasprostranjena pismenost u pratnji sirenja svetovne i ubrzo naucne orjentacije individualca prema okolini 4.sveobuhvatna i prodorna mreza masovne komunikacije 5.ubrzano ujedinjenje glavnih delova populacije pod zajednicku kontrolu (nacije) i rast interakcija takvih jedinica (medjunarodni odnosi) 6.pruzajuca prostorna interakcija clanova drustva i rasprostranjeno ucestvovanje takvih clanova u ekonomskim i politickim desavanjima 7.postojanje sirokog spektra socijalnih institucija kao sto su vlast, biznis, industrija i birokratske organizacije takvih institucija.

Slozeni ekonomski i institucionalni faktori su imali uticaja na razvoj Japana u posleratnom periodu. Kao prvo, predratno iskustvo nacije je donelo nekoliko vaznih posledica. Tokugawa period ostavio je za sobom ostavio vitalni komercijakni sector u urbanism centrima u razvoju, relativno dobro obrazovanu elitu (premda, onu sa ogranicenim poznavanjem evropske nauke), prefinjenu drzavnu birokratiju, plodnu poljoprivredu, blisko ujedinjenu naciju sa visoko razvijenim finansijskim trzisnim sistemom I nacionalnu infrastrukturu puteva. Izgradnja industrije tokom Meiji perioda do trenutka kada je Japan mogao da se uspesno takmici za moc u svetu, je bila vazna uvertira u posleratni rast i obezbedila je mnostvo iskusne radne snage.
Drugo, I mnogo vaznije, bio je nivo I kvalitet investicija koji je postojao tokom 1980-e. Kapitalne investicije, koje su bile u proseku vise od 11% GNP u predratnom period, porasle sun a 20% GNP tokom 1950-ih i na vise od 30% kasnih 60-ih I 70-ih. Tokom ekonomskog buma kasnih 80-ih stopa GNP je mirovala na oko 20%. Japanske buissneses uvezli su poslednju tehnologiju kako bi se formirala industrijska osnova. Kao zemlja koja je kasnije pocela sa modernizacijom, Japan je bio u mogucnosti da izbegne neke greske I poteskoce drugih. 70-ih I 80-ih Japan je poboljsao svoju industrijsku osnovu kroz kupovinu patenata, licenciranje tehnologije i imitaciju I poboljsanja stranih izuma. 80-ih industrija je uznapredovala u svojim istrazivanjima i razvoju I mnoge firme su postale poznate po svojim inovacijama I kreativnosti.
Znacajan doprinos ekonomskom rastu imala je radna snaga, ne samo zbog svoje dostupnosti I pismenosti, vec I zbog razumnih zahteva sto se tice svojih nadoknada. Pre I neposredno posle Drugog svetskog rata doslo je do migracije brojnih poljoprivrednika u modern industriju. Ovo je izazvalo povecanje produktivnosti I samo skromno povecanje nadoknada.

Kako je rast populacije usporen i nacija je postala visoko industrijalizovana tokom 60-ih, naknade su znacajno porasle.
Visok rast produktivnosti je igrao kljucnu ulogu u posleratnom ekonomskom rastu. Glavni faktori za to bili su visoko obucena I obrazovana radna snaga, neverovatne stope stednje i isti takve investicije, kao i nizak porast radne snage. Iako su srednja i mala preduzeca zaposljavala veliki deo radnika, najproduktivnije bile su velike ustanove. Mnoga industrijska preduzeca su se udruzivala kako bi formirala vece I efikasnije jedinice. Pre Drugog svetskog rata velike holding kompanije formirale su zaibatsu. Posle rata zaibatsu su se raspali, a pojavile su se velike modern idnustrijske grupacije preduzeca – keiretsu. Japanske korporacije su razvile strategije koje su doprinele njihovom neverovatnom rastu. Sirok spektar proizvoda postao je sustinski sastojak sema razvoja mnogih keiretsu.
Na kraju, okolnosti van direktne kontrole Japana doprinele su njegovom uspehu. Rusko-japanski rat, Prvi svetski rat, Korejski rat i Drugi indokineski rat doprineli su ekonomskim eksplozijama u Japanu. Uz to, tretman koji su SAD pruzale Japanu posle Drugog svetskog rata olaksao je obnovu I rast nacije.

interesantan tekst:) mada ne verujem da bilo koja evropska drzava moze da kopira japan. ipak su razlike prevelike.

.ne, ne, ne .. ne kopirati .... verovatno nisi citao ranije postove u kojima sam to razjasnijo.... .... evo kopiracu ti jedan deo iz nekih mojih beleshki i zalepiti ovde ...

"... 1871. sprovedena je Iwakura misija. Japanski ucenici proveli su nekoliko meseci u SAD, Engleskoj i Evropi i ucili o svemu sa cime su se susreli, od bankarstva do zooloskog vrta. Doneli su nazad sve sto je moglo biti od koristi za Japan. Nije to bilo samo puko i jednostavno “kopiranje”. Daleko od toga. Bila je to umetnost implementiranja pozitivnih momenata drugih nacija I kultura primenjivih na tadasnje potrebe Japana. Kada bi se jednom stecena znanja prihvatila I implementirala usavrsavana su do perfekcionizma...."

"...Koristili su ono sto je funkcionisalo a odbacivali ono shto nije ...."

Back