Da komsiji crkne krava i psihologija

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Svi smo culi to poznato "da komsiji crkne krava", a ja se pitam koliko ima istine u tome i zasto kada idemo na dno, tj. kada nas zadesi nesreca zelimo da povucemo jos nekog na dno sa nama? Sta se to desva u glavama ljudi?
Ili je to sa kravom samo zavist koju osecamo prema nekom ko je bolji, uspesniji (a mi mislimo da to ne zasluzuje), pa zelimo da mu "ckrne krava"?

Sta je u pitanju, ima li toga u nasem drustvu, i jeste li vi pozeleli ili vam je neko pozeleo da vam "crkne krava"?

Svi smo culi to poznato "da komsiji crkne krava", a ja se pitam koliko ima istine u tome i zasto kada idemo na dno, tj. kada nas zadesi nesreca zelimo da povucemo jos nekog na dno sa nama? Sta se to desva u glavama ljudi?
Ili je to sa kravom samo zavist koju osecamo prema nekom ko je bolji, uspesniji (a mi mislimo da to ne zasluzuje), pa zelimo da mu "ckrne krava"?

Sta je u pitanju, ima li toga u nasem drustvu, i jeste li vi pozeleli ili vam je neko pozeleo da vam "crkne krava"?

Dobra tema.

U toj frazi se ogleda zlocudnost srpskog karaktera.

Ne znam da li jos neki normalan narod ima slicnu frazu.

U pitanju je covekov pra iskonski strah od smrti.....Necu da idem tamo sam, podji i ti sa mnom, strah me, plasim se smrti i samoce, da li cu biti sam na "onom svetu". Taj praiskonski strah se zatim sublimirano projektuje kroz nas zivot na svim nivoima i eto odakle potrebe da i "komsiji crkne krava" ili malo drugacije receno, ok ako je meni lose neka mi bude, ali da i svima drugima tako bude ili jos gore (onda ne osecam strah jer smo "svi zajedno u tome" ).

Ovo o cemu pricam je izuzetno lepo i tragikomicno opisano u filmu sabirni centar. Film je genijalan, objasnjava psihologiju ljudi na jedan genijalan tragikomicno-horor nacin:

ja nikad nista u vezi krava i bilo kakvog crkavanja .
meni nisu pozeleli da mi crkne krava no ja da crknem a krava da ostane:)))))) krava moze da se proda;)

nakon te gorkaste sale na temelju istine,
malo stvarnosti ne tako ugodne za one bajkovito gajene: svuda , u svakom drustvu, podneblju, ima zavisti i pakosti, manje vise, samo je negde, kao kod nas, u prvom planu, kao da se time dicimo.
negde je zavist, pakost, upletena u neke vrline pa se ni ne primeti tako lako, kod nas je gola kao lipova motka i zato smo mi "zavidniji, pakosniji" no drugi.

to premeravanje koliko je kome "bog dao" je pogubno a cesto se cuje.
tako zavidljiv svet dodje kao poreska uprava, da zacas oporezuju bozije davanje:)))))

licno verujem da je bog svima jednako dao, uz dobro idu i nevolje(i bez dezurnih "poreznika") tako da smo na istom, svi od reda :)

ja sam resio kako da manipulisem ljudima,bacis im kosku da ti je potrebna njihova pomoc i onda ih velicas u pm kolike su gromade ljudske

Ljudi nisu spremni da prihvate kritiku i nešto najgore u realnoj situaciji a spremni su da ujedaju jedni druge.
m1902.gif.pagespeed.ce.CaEs8YtqYy.gif

To je glavna odlika Srba. U recniku pored reci Srbi, trbalo bi da stoji kao objasnjenje: narod koji zivi po principu da komsiji crkne krava.
To se najbolje vidi kad odes u inostranstvo. Svi narodi kad im dodje neko iz njihove domovine, crknu da im pomognu na sve nacine, sto materijalno sto uslugama, pomazu da se snadju,da nadju posao.
A Srbi... ne da ti ne pomazu nego gledaju na svaki nacin da ti odmognu. Svi narodi imaju na neki nacin neku svoju zajednicu, lobi da kazem. Jedino Srbi mrzi jedni druge. Pre bi ti pomogao Kinez nego Srbin.
I to je tuzna cinjenica. Zato smo tu gde jesmo.

A Srbi... ne da ti ne pomazu nego gledaju na svaki nacin da ti odmognu. Svi narodi imaju na neki nacin neku svoju zajednicu, lobi da kazem. Jedino Srbi mrzi jedni druge. Pre bi ti pomogao Kinez nego Srbin.

nisam nikad srela srbina uticajnog i uspesnog u mojoj bransi, ne znam da li bi mi pomogli kada bi se za to ukazala neprilika.
to srba u inostranstvu sto znam su sasvim ok ljudi, radni, fokusirani na posao i porodicu, pristojnog izgleda i prilicno vedrog duha. moje licno iskustvo je takvo.
isto tako, imam prijatelja uspesnog u oblasti tehnike koji je mnogim nasim ljudima pomogao da se zaposle, bukvalno je neke dovucarao i pomogao im u svemu, cak i materijalno. ne prica o tome, ne busa se, samo vidis nova ekipa oko njega, ti ljudi zbilja za uzor kojima je pomogao.

To je glavna odlika Srba. U recniku pored reci Srbi, trbalo bi da stoji kao objasnjenje: narod koji zivi po principu da komsiji crkne krava.
To se najbolje vidi kad odes u inostranstvo. Svi narodi kad im dodje neko iz njihove domovine, crknu da im pomognu na sve nacine, sto materijalno sto uslugama, pomazu da se snadju,da nadju posao.

Možda nije 100% tačno, ali iz mog iskustva dosadašnjeg i što sam pitao ljudi, rekli su mi baš tako! Drugovi koji su otišli da rade u Sloveniju isto iskustvo, u Njemaču isto, u Švajcarsku isto, u Ameriku isto, u Francusku isto... Ja kada sam se vraćao iz Francuske, pitam jednog starog čičicu srbina u avionu koji je sjedio do mene i koji je od 60tih godina u Parizu, stekao je penziju tamo... pitam ga, kakva je perspektiva za život u FR šta najbolje ide od posla i td. Prvo što mi je reko je bilo "Sinko ako misliš da radiš ovamo, samo bježi od naših", pa mi je pričao kako dovode ljude iz svojih mjesta i to rodbinu, rade za ispod minimalca a to se njima čini veliko u početku, eksploatišu jedni druge, zabadaju nož u ledja itd. I tako je isprozivao na nekom skupu srba na bini tog privatnika, pa se posle potukli itd... haos.

Kratko rečeno - pakost.

Stvarno me ne zanima ko sta radi, ko sta ima, koliko je uspesan i slicno - gledam svoja posla.
Naravno, kad su u pitanju prijatelji (a malo ih imam) i porodica, mogu da se pozale, a ja da posavetujem/pomognem ukoliko sam u mogucnosti.
Da li je neko za mene pomislio nesto tako, ne'am pojma, a i nije da imaju na cemu da mi pozavide, skoro smo ostali bez kinte pa sad crncimo (uzeli komp, a ne motiku u ruke) kako bismo preziveli. Pominjem finansijski momenat jer ono "da li sam ja srecna" nikog ni ne zanima jer to danas nije merilo, da bi ti zavideli moras da imas besan auto, kucu iz snova itd. Tako da, nisam ni kompetentna da nesto preterano filozofiram na ovu temu, mogu samo reci sta osecam - gnusam se zavidnih i zlih ljudi i bilo bi nam lepse kad bismo se svi trudili da sebi i drugima zivot ulepsamo, a ne da gledamo kako da nekog zaje*emo.

opravdanje u nastojanju da komisji crkne krava postoji ako neko ima dobre razloge za to, ako je u odnosima komsija bilo pre kradja, prevara i otimacine krava, pa i mrtvih.. svakako da stoka treba da crkne... neke stvari se ne mogu zaboraviti. mnogo je laznih moralista isplivalo zadnjih godina i osujetilo prirodnu reakciju, postoje bolesni ljudi koji zbog svojih kompleksa i zavisti su patolosko stanje opsednutosti boljim razvili u nezdrav sistem i mentalitet, i sad mogu da budu kaznjeni, tako da nije pitanje vise da li ce komsiji krava da crkne, vec komsija.

U pitanju je zavist i nezadovoljstvo zbog svog neuspeha, pa ko veli - ako sam ja propao, ima i svi oko mene da propadnu.
Prisutno je i to da ljudi gledaju kako je neko koga smatraju manje vrednim uspeo i onda - ako je on uspeo, moram i ja. A ako ja ne uspem - padaš i ti sa mnom na dno. Jednostavno ne prihvataju poraz i borbu i žele da samo njima bude dobro, a druge ko šiša.

Back