Demokratija je bezvredna

Demokratija, bar ova koju mi u Srbiji par decenija, navodno, imamo, funkcioniše tako što ovi koji su gore na vlasti, imaju pravo da pišaju po nama običnima koji smo dole. A pošto je to ipak demokratija, i mi obični imamo pravo da odozdo pišamo po njima na vlasti koji su gore.

Mislim da je demokratija bezvredna.
Demokratija odbacuje kvalitet i osvrće se na kvantitet; odbacuje mane i vrline i pridaje značaj popularnost.
Ovo je loše, jer činjenica je da postoje jaki i slabi, nadareni i nenadareni, sposobni i nesposobni.

Ovako je govorio Edmund Burke. Doduše, malčice sam ga parafrazirao. 🙂
Ja ne znam zašto rulja misli da sam za strogu tiraniju samo zato što sam rekao da je manji oblik tiranije (demokratija) bezvredan.

Eto ga razlog zašto je vladavina rulje besmislena! 🙂💁‍♀️

Ja ne znam zašto rulja misli da sam za strogu tiraniju samo zato što sam rekao da je manji oblik tiranije (demokratija) bezvredan.

Eto ga razlog zašto je vladavina rulje besmislena! 🙂💁‍♀️

Зато што ниси написао за шта си.

Видим, умеш да критикујеш.

Покажи нам да умеш храбро и јасно да изразиш и свој став.

Vojne hunte nisu svojstvene Evropi čiji smo mi deo i nikada nisu uspele kod nas.
👍

Baš nedavno komentiramo prijatelj i ja, što bi se dogodilo da neki pukovnici i generali upadnu Milanoviću i Plenkyju i pred TV kamerama proglase puč.
Ljudi bi koji to gledaju na TV-u pomislili da se radi o skeču, a nedugo nakon toga bi se pojavila policija, pa vojna policija koja bi pukovnike i generale prvo legitimirala, a nakon toga prebacili u Vrapče na pregled.
OK, karikiram, ali realno se ne bi dogodilo ništa, što je pomalo i žalosno, zbog toga što su mnoge bogate zapadnoeuropske države odavno zrele za niz vojnih pučeva.

Зато што ниси написао за шта си.

Видим, умеш да критикујеш.

Покажи нам да умеш храбро и јасно да изразиш и свој став.
Samo teokracija, u kojoj sam ja u ulozi vrhovnog svećenika.
Iako, za Balkan se do sada najboljim pokazao nekakav prosvijećeni, benevolentni, sekularni apsolutist poput Broza.

Samo teokracija, u kojoj sam ja u ulozi vrhovnog svećenika.
Iako, za Balkan se do sada najboljim pokazao nekakav prosvijećeni, benevolentni, sekularni apsolutist poput Broza.

Видиш, то је сасвим ок, ако тако мислиш и изразиш свој став.

Међутим, колега горе не сме да напише за шта је. Мислио је да отвори тему где ће да пљуцка са висине по саговорницима, а да се он не изјасни.

Demokratija odbacuje kvalitet i osvrće se na kvantitet; odbacuje mane i vrline i pridaje značaj popularnost.
Ovo je loše, jer činjenica je da postoje jaki i slabi, nadareni i nenadareni, sposobni i nesposobni.

Zato je nacistički ili komunistički totalitarizqm neka bajka po tebi? Ili da uspostavimo srednjevekovni feudalizam? Tebe drugar ne muči demokratija nego socijalizam i socijalistička politika.

Prilozi

• IMG_7654.jpeg
    IMG_7654.jpeg
    77,9 KB · Pregleda: 2
Ботовима је јасно да две Ћаци бабе не могу да надгласају једног касветног човека из народа,

па решили да нам просипају причу да је добро да имамо диктатуру једног човека.

У данашње време је критично угрожена свакако.

U osnovi je teško dostići zdrav demokratski nivo, a i neka mana demokratije u bilo kom obliku jeste da je ekstremno spora što se tiče stvaranja promena.

Apsolutna demokratija ne postoji, to je čista teorija. Sve moderne države funkcionišu kroz predstavničku demokratiju, gde građani biraju svoje predstavnike, a institucije, zakoni i podele vlasti služe kao mehanizam kontrole i ograničavanja moći.

To naravno ne znači da korupcije nema. Ima je svuda.

Razlika je u tome što je u demokratskom sistemu korupciju teže sakriti: postoje nezavisni mediji, slobodne institucije, smena vlasti, javne rasprave, revizije, kontrole, opozicija, istraživački novinari… sve to stvara pritisak i čini zloupotrebe vidljivijim i rizičnijim.

U autokratiji i diktaturi korupcija je pravilo, ne izuzetak, i još gore, nema načina da je promeniš, jer je vlast iznad zakona i odgovornosti.

Dakle, demokratija nije savršena, ali je i dalje ubedljivo najbolji okvir koji postoji, jer jedini omogućava da se problemi rešavaju javno, da se vlast menja, i da se sistem postepeno popravlja.
Ja to zovem demokratija gluvih telefona. Dok stigne od gradjana, preko posrednika do izvršne vlasti, malo ostane od volje gradjana. Mnogo je pravičnija direktna demokratija gde gradjani direktno odlučuju, bez posrednika - korumpiranih političara.
Teško bi bilo smisliti mehanizam po kom bi neko ko je pametniji ili zaslužniji imao "veće" pravo glasa od nekog drugog (setimo se Platona i tri pastira, čuvena priča)
Treba definisati ko može da glasa. Nije pravo glasa za svakoga. Verovatno znaš za manjinu u Srbiji koja 99,99% glasa za vladajuće, one što im omoguće da ne plaćaju struju i vodu.
Robijaši, kriminalci, socijalci. Pravo glasa ne treba da bude pravo nego privilegija. Ako se neko učovečao, pronašao posao, više ne krade, dobije pravo da glasa.

Back